Ook Rutte belooft maatwerk zorgpremie

Ook Mark Rutte belooft maatwerk bij de uitwerking van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat heeft de VVD-leider vrijdagavond gezegd tijdens het congres van de bestuurdersvereniging van zijn partij in Lunteren. De VVD-bestuurders uitten veel kritiek op de gebrekkig communicatie van de plannen.

Bij de uitvoering wordt gelet op de effecten op de inkomens, zei hij. In navolging van fractieleider Halbe Zijlstra zei de partijleider dat voor 'uitschieters' maatwerk nodig is. Het systeem staat, maar er kan nog aan de knoppen worden gedraaid, zei Rutte. Hij wil dat zo snel mogelijk de uitvoering van de plannen ter hand wordt genomen.

Tijdens de bijeenkomst klonk veel kritiek van de bestuurders over de communicatie van de partijtop over de negatieve effecten van de inkomensafhankelijke zorgpremie. "Waarom horen we je nu pas?", vroeg een partijlid. Van verschillen de kanten klonk ook kritiek dat geen concrete cijfers aanwezig waren, terwijl in de media wel allerlei berekeningen de rondte doen.

De invoering van een inkomensafhankelijke zorgpremie doet afbreuk aan een 'zo liberaal principe', zei iemand. "Dan mag je verwachten dat de cijfers duidelijk zijn." Rutte antwoordde dat hij ook 'baalt' van de cijfers die naar buiten zijn gekomen. Maar de 'sommetjes' die rondgaan zijn een 'eigen leven' gaan leiden, stelde hij. De plannen moeten eerst worden uitgewerkt voordat iets kan worden gezegd over concrete gevallen.

Rutte erkende dat het beter had gekund. "Ik geloof niet dat deze week de tekstboeken ingaat als het schoolvoorbeeld van briljante crisicommunicatie", zei hij. "Het allerergste is dat het de partij schaadt."

De ophef over de plannen vergeleek hij met een opstekende orkaan. "Het is ontzettend lastig om dit beeld te keren." Maar hij bleef staan achter het regeerakkoord dat is gesloten met de PvdA, waardoor de inkomensverschillen kleiner worden. "Ik heb een concessie gedaan en daar sta ik achter in het licht van het totale regeerakkoord." Hij riep de VVD'ers op om het regeerakkoord ook te verdedigen.

Behalve over de zorgpremie waren er ook vragen over de verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek. Rutte wees erop dat de maatregelen over een hele lange periode worden ingevoerd en dat er een belastingverlaging tegenoverstaat. "Het komt voor iedereen terug."


Ook Rutte belooft maatwerk zorgpremie (Foto: Novum)