Vogelaar ziet veel Wilders in akkoord

Oud-minister voor Integratie Ella Vogelaar (PvdA) heeft zaterdag op het partijcongres in Den Bosch kritiek geuit op het integratie- en immigratiebeleid dat VVD en PvdA hebben afgesproken in het regeerakkoord. Sommige maatregelen zijn een 'bloody shame', stelde Vogelaar.

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom zijn alle Wilders-achtige maatregelen van het vorige kabinet dankzij het nieuwe regeerakkoord geschrapt, met uitzondering van het strafbaar stellen van illegaliteit. Vogelaar sprak dat tegen. De aanscherping van de immigratie-eisen is 'een absoluut Wilders-verhaal', stelde zij.

Vogelaar, die in 2008 tot aftreden werd gedwongen door toenmalig partijleider Wouter Bos, uitte verder kritiek op het plan om mensen die geen Nederlands spreken, geen bijstandsuitkering meer te geven. Dat immigranten pas na zeven jaar mogen stemmen voor de gemeenteraad, in plaats van de huidige vijf, is volgens Vogelaar 'puur migrantje pesten'.

Samsom zei dat hij tijdens de onderhandelingen akkoord kon gaan met strafbaarstelling van illegaliteit omdat de VVD had ingestemd met een kinderpardon. Samsom zei dat het hem 'zwaar op de maag ligt' dat illegalen strafbaar worden, maar stelde tegelijkertijd dat de betekenis vooral symbolisch is. Hulp aan illegalen wordt niet verboden, benadrukte hij.