Vettel moet achteraan starten in Abu Dhabi

Sebastian Vettel zal morgen de Grand Prix van Abu Dhabi aan moeten vangen vanaf de laatste startplaats. De stewards van de race hebben dit besloten omdat in de bolide van de Duitser na afloop van de kwalificatie te weinig brandstof was geconstateerd.

Vettel zette de derde tijd neer, maar moest in de uitloopronde naar de pits zijn Red Bull aan de kant parkeren met een probleem. Na het horen van Vettel en Red Bull Racing en het bestuderen van de telemetrie constateerden de stewards dat er inderdaad een probleem bij de bolide van de Duitser was.

De technisch gedelegeerden lieten echter weten dat in de tank van de auto van de kampioenschapsleider slechts 850 milliliter brandstof zat, terwijl een minimum van een liter verplicht is. De straf die hierop staat is dat een coureur die het overkomt naar de laatste startplaats wordt verwezen.

Door de straf van Vettel zal Pastor Maldonado morgen vanaf de derde plaats vertrekken met Kimi Räikkönen naast zich. Jenson Button schuift door naar de vijfde stek, terwijl op plaats zes Fernando Alonso, die samen met Vettel om de titel strijd, mag vertrekken. De Spanjaard heeft een achterstand van dertien punten op de regerend wereldkampioen.

Het is niet de eerste maal dit seizoen dat een coureur vanwege een brandstofreden na de kwalificatie naar de laatste startplaats wordt verwezen. In Spanje trainde, net als vandaag, Lewis Hamilton naar de poleposition. De Brit moest destijds op aanraden van zijn team de McLaren aan de kant parkeren omdat er mogelijk te weinig brandstof in de tank zat. De stewards beschouwden dit toen niet als geldige reden en lieten de wereldkampioen van 2008 achteraan vertrekken.