De Quake onder de studentenprojecten

Zet een groep gedreven studenten gamedesigners en 3D-artiesten bij elkaar voor hun eindopdracht, die al maanden gewerkt hebben aan serious games en kijk wat er gebeurt. Een first-person shooter die doet denken aan Quake en Doom is het resultaat, onbedoeld of niet.

Grim is een online shooter die onbedoeld sterk lijkt op spellen als Quake en Doom. Het spel is al sinds juni 2012 uit en heeft in de afgelopen vijf maanden veel gamers aan het spelen gekregen. Hoeveel precies, dat weet niemand. Het spel is via een Braziliaanse downloadsite al bijna tienduizend keer gedownload en ook op de website van de groep gameontwikkelaars was het enorm druk. Aangezien het spel tevens gedeeld werd via allerlei torrents, weet 3D-artiest Wesley Schouten niet precies hoe vaak het spel is gedownload. "Maar het was op een gegeven moment wel druk op de server."

En nu? Nu is het weer rustig. Er dwaalt nog een enkeling rond in één van de drie levels van Grim. Springend. Schieten. Lopend. Hopend op een andere verdwaalde ziel die van het project gehoord heeft. Hopend op een ouderwets potje knallen, zonder al te veel poespas. Gratis het spel binnenhalen en knallen maar. Maar nee, het moge duidelijk zijn dat Grim inmiddels over zijn hoogtepunt heen is. Maar MorePolygons, het groepje studenten verantwoordelijk voor deze titel, is al meer dan tevreden met dit resultaat. Sterker nog: dit is al meer dan ze van tevoren hoopten.

MorePolygons bestaat uit vijf studenten van de Utrecht School of Art and Technology, die ofwel de opleiding Game Design ofwel de opleiding Game Art hebben gevolgd. Opvallend detail is dat, ondanks het feit dat de jongens net afgestudeerd zijn, drie van de zes al werken bij de gamestudio waar elke Nederlandse jonge gamedesigner wil werken: Guerrilla Games. Desondanks hebben ze op de opleiding nog niet eerder een 'vet project zoals Grim' van de grond laten komen. Vandaar dat ze voor hun eindopdracht de koppen bij elkaar staken, om eens een 'facking vet' spel te maken.

Nee, Utrecht School of Art and Technology wil liever dat studenten werken aan serious games en dergelijke, omdat daar nou eenmaal een hoop geld in omgaat. Ook is het een goed leermiddel om te zien hoe je een perfecte verbinding kunt leggen tussen theorie en praktijk. Je creëert als aspirant-gameontwikkelaar een mooie oefening voor jezelf, maar leert tevens hoe je om moet gaan met de van nature spelende mens. Hoe die op kan gaan in indringende speelervaringen, door het grafische karakter van het medium, en hoe een spel als sociale omgeving kan functioneren.

Op zich geen verkeerde leerdoelen. Maar het moet voor de meeste studenten toch echt heel moeilijk zijn. Je wil immers vette spellen maken, zeker wanneer je kijkt naar het succes dat Ubisoft heeft met Assassin's Creed, Rockstar heeft met Grand Theft Auto of Bethesda met Skyrim. Dat zijn titels waar gamers uren in stoppen en wanneer ze klaar zijn, opnieuw beginnen en minstens net zo veel tijd eraan besteden, omdat die spellen nou eenmaal goed in elkaar steken (bugs hier en daar even buiten beschouwing gelaten). Dat was een reden voor de groep studenten om de FPS Grim te maken.

In slechts een tijdsbestek van vijf maanden hebben de jongens keihard gewerkt aan de first-person shooter, om hem er zo goed mogelijk uit te laten zien. Het doel van deze productie was namelijk om een soort dwarsdoorsnede te maken van een triple A-productie met een gigantisch budget, zowel qua uitstraling als gameplay, maar dan zonder dat gigantische project. Drie 3D-artiesten, één conceptbedenker, een programmeur en een gamedesigner hebben dagelijks via Skype gecommuniceerd en zijn uiteindelijk met dit resultaat op de proppen gekomen.

Hoewel er online nog maar weinig zichtbare animo is waargenomen afgelopen week, brengen de jonge ontwikkelaars alsnog een laatste patch uit. "Dan zijn er we echt klaar mee", geeft Schouten aan. En wat ze er nu van geleerd hebben? "Ik persoonlijk niet veel", zegt Schouten. "Ik werk al meer dan tien jaar met 3D Studio Max, dus het was meer van: hoe maken we dit spel zo vet mogelijk?" Gezien het feit dat het spel al langer gespeeld is dan van tevoren gedacht, kan Schouten daarom ook niets anders stellen dan dat dit doel gehaald is. "Dat is natuurlijk supervet."