Stroom New York grotendeels hersteld

Voor de meeste mensen in New York was de elektriciteit zaterdag weer hersteld. Minder dan een miljoen mensen zitten nog zonder stroom. Ook is de dienstregeling in de metro voor tachtig procent hersteld.

De 75-jarige Aida Padilla was door het dolle heen toen de stroomvoorziening vrijdagavond laat werd hersteld in haar appartementencomplex in Chelsea, een wijk in het zuiden van Manhattan. "Goddank", zei Padilla. "Ik schreeuwde het uit en deed de lichten aan. Iedereen schreeuwde. Het was beter dan oudjaarsavond." Niet alleen de elektriciteit, maar ook de water- en gasvoorziening is hersteld. "Heet en koud water, en verwarming! Goddank, Jezus!"

Een van de twee ziekenhuizen die vanwege superstorm Sandy patiënten moesten evacueren gaat maandag weer open. Zeven generatoren in het ziekenhuis begaven het toen Sandy maandagavond aan land kwam.

In verschillende staten begint het gebrek aan brandstof tot irritatie te leiden. De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, zei dat het ministerie van defensie tankwagens gaat inzetten als provisorische benzinestations. New Yorkers kunnen hier gratis brandstof halen, met een maximum van 38 liter per persoon.

In het noorden van New Jersey is zaterdag begonnen met het rantsoeneren van brandstof. Inwoners van de staat kunnen maximaal eens in de twee dagen benzine kopen.