Ruim zestig schepen gecontroleerd op uitbuiting

Meer dan zestig Nederlandse binnenvaartschepen zijn sinds dinsdag gecontroleerd op uitbuiting van Filipijnse matrozen. Een groot aantal schepen komt in aanmerking voor diepgaander onderzoek, zo laat het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zaterdag weten. De grootscheepse actie van onder meer de politie en de Inspectie SZW is vrijdag afgerond.

In totaal zijn bij de controles 21 Filipijnse matrozen gehoord over hun arbeidsomstandigheden. Een zegsman van het OM licht toe dat daarbij veel paperassen boven tafel kwamen. Het verdere onderzoek is nodig omdat daaruit niet meteen duidelijk werd dat sprake was van zuivere koffie.

De inspectie stelde eerder al vast dat Filipijnse matrozen over twee arbeidscontracten beschikken: een met het minimumloon en een met het feitelijke, lagere loon. Behalve het dubbele contract zouden de matrozen overuren ook niet krijgen uitbetaald en zouden ze een verplichte opleiding niet volgen.

Dinsdag werd al gemeld dat ook een detacheringsbureau in Sliedrecht was doorzocht, net als de woning van de directeur. De firma zou voor tientallen matrozen valse aanvragen hebben gedaan voor werk- en verblijfsvergunningnen. De Filipijnse autoriteiten doorzochten in het kader van de actie een kantoorpand in Manilla.