Goede doelen soms foute doelen

Het radioprogramma Argos is bezig met een onderzoek naar zogenaamde goede doelen die proberen mee te liften op de naam van andere goede doelen, maar in werkelijkheid voornamelijk draaien om het welzijn van de beheerders ervan. Er blijken meerdere fondsen actief te zijn die miljoenen aan donaties ophalen, maar dat geld lijkt vooral op te gaan aan personeelskosten en het maken van reclame.

De 'goede doelen' waar het om gaat, zijn onder andere MS Anders, het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek en het Internationaal Parkinson Fonds. Uit onderzoek blijkt dat veel van de opgehaalde gelden overgemaakt worden aan vrienden en familieleden. Meestal onder het mom van geleverde diensten.

De dubieuze praktijken gaan ten koste van de goede naam van bonafide goede doelen. Omdat de naamkeuze van de dubieuze fondsen voornamelijk gebaseerd lijkt te zijn op bestaande fondsen, worden goede doelen als MS Research en KWF Kankerbestrijding door veel mensen inmiddels al met argusogen bekeken.