'Waterpeil IJsselmeer hoeft niet omhoog'

Het waterpeil in het IJsselmeer hoeft de komende eeuw niet omhoog. Door de installatie van heel grote pompen in de Afsluitdijk kan worden voorkomen dat het waterpeil meestijgt met de zeespiegel. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Centraal Planbureau donderdag heeft gepubliceerd.

De aanleg van de pompen is de helft goedkoper dan het verhogen van het waterpeil. Er wordt namelijk bespaard op uitgaven aan dijken, bouwwerken en andere kosten die rond het IJsselmeer zouden moeten worden gemaakt.

De Deltacommissie adviseerde een paar jaar geleden om het waterpeil in het IJsselmeer met anderhalve meter te verhogen. Dat was niet alleen nodig met het oog op de klimaatverandering en de stijgende zeespiegel, maar ook om de zoetwatervoorziening veilig te stellen.

Deze zoetwatervoorraad kan volgens de onderzoekers ook op andere manieren aanzienlijk worden vergroot en tegen beperkte kosten. Door een eenmalige investering van ongeveer 25 miljoen euro is een verdrievoudiging mogelijk van de voorraad, genoeg om de komende dertig jaar te voldoen aan de behoefte in het IJsselmeergebied.

Pas in 2015 wordt een besluit genomen over het waterpeil in het IJsselmeer. Verhoging zou ingrijpende gevolgen hebben. In het ergste geval moeten zo'n tweeduizend buitendijkse woningen worden verhoogd of aangepast. Ook havens, dijken, sluizen en gemalen moeten worden aangepast.