Bezoek informateurs is 'beleefdheidsbezoek'

Het bezoek dat de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) vrijdag brengen aan koningin Beatrix is niet meer dan "een beleefdheidsbezoek" waarin zij niet zullen spreken over de inhoud of het tijdspad van de kabinetsformatie. Dat zei Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg donderdag na afloop van overleg met de fractievoorzitters.

Een aantal fractievoorzitters voelde zich overvallen door de mededeling dat Van Miltenburg de koningin voorgesteld had om de informateurs uit te nodigen voor een gesprek. Van Miltenburg heeft beloofd bij volgende stappen daar de fractievoorzitters eerst van in kennis te stellen.

Die afspraak zorgde voor tevredenheid bij de fractieleiders. Een aantal van hen weet de ontstane ophef aan de nieuwe procedure bij de formatie waaraan iedereen nog moet wennen. Anders dan in het verleden heeft niet het staatshoofd maar de Tweede Kamer deze keer de regie in handen.

"Het is een lerend proces", stelde VVD-leider Mark Rutte na het overleg met Van Miltenburg. Ook PvdA-leider Diederik Samsom zei er vanuit te gaan dat het de volgende keer beter zal gaan.

Bezoek informateurs is'beleefdheidsbezoek'
Bezoek informateurs is'beleefdheidsbezoek' (Foto: ANP)