Europese Commissie wil Nederland boetes opleggen

Nederland dreigt forse boetes te krijgen omdat het Europese regelgeving niet heeft omgezet in nationale wetgeving. De Europese Commissie heeft Nederland donderdag voor het Europese Hof van Justitie gedaagd.

Een zaak draait om de aanbesteding van wapenmateriaal. De commissie stelt voor om Nederland een dwangsom op te leggen van ruim 57 duizend euro per dag tot het moment dat de regels wel in nationale wetten zijn opgenomen. Polen, Luxemburg en Slovenië moeten voor dezelfde fouten ook dwangsommen opgelegd krijgen, vindt de commissie.

De aanbestedingsregels voor wapens, munitie en oorlogsmateriaal hadden op 20 augustus vorig jaar in wetten van lidstaten moeten zijn opgenomen. Door de regels moet er een open, transparante Europese markt voor defensiemateriaal ontstaan. Volgens de commissie plukken daar ondernemingen en belastingbetalers 'de voordelen van'.

De andere dagvaarding van de Europese Commissie gaat over bemiddeling in grensoverschrijdende geschillen. Op 21 mei had Nederland de EU-regels die dit moeten vergemakkelijken moeten opnemen in de nationale regels, maar dat is niet gebeurd. De commissie wil dat het hof in deze zaak Nederland een dwangsom oplegt van ongeveer zeventigduizend euro per dag.


Europese Commissie wil Nederland boetes opleggen (Foto: Novum)