Starcraft 2: Heart of the Swarm

Er komt een gouden tijd aan voor Starcraft II-spelers. Alle Koreaanse pro’s zijn overgestapt op Starcraft II en er komt een nieuwe uitbreiding die de complete wereld van het spel compleet gaat veranderen. En daar mochten wij vast mee aan de slag.

Header

In 2007, tien jaar na het origineel, werd het langverwachte vervolg op het immens populaire Starcraft aangekondigd. Blizzard-fans waren blij dat het bedrijf weer een realtime strategy ging maken en fans van het origineel konden hun geluk niet op. In 2008 kwam de ontwikkelaar Blizzard met iets minder goed nieuws, op het eerste gezicht althans. Starcraft II zou worden opgedeeld in drie delen. De eerste reacties waren niet positief. We wachten al zo lang en nu moeten we ook nog langer wachten voordat Starcraft II compleet is. Die angst bleek ongegrond, Starcraft 2: Wings of Liberty bleek een volledig product zoals we gewend zijn van Blizzard.

Starcraft II

Een jaar na het verschijnen van het origineel werd Starcraft: Heart of the Swarm aangekondigd. Zoals we van Blizzard gewend zijn hoorden we heel lang heel weinig. De eerste publieke kennismaking met het spel was niet op de E3. Blizzard was niet eens aanwezig. De ontwikkelaar is niet zo geïnteresseerd wat journalisten er van vinden. Nee, de eerste publieke kennismaking met Starcraft: Heart of the Swarm was tijdens een Major League Gaming-toernooi. De mening van (pro)spelers vindt Blizzard, gelukkig, belangrijker.

Starcraft IIStarcraft II

Het multiplayeraspect is het belangrijkste onderdeel van Starcraft, de singleplayer is eigenlijk maar de slagroom op de taart. Dat komt doordat in Zuid-Korea Starcraft: Brood War zich ontwikkelt als een echte volkssport. De topspelers hebben contracten met zes cijfers en worden behandeld als echte beroemdheden. Dat wilde Blizzard ook bereiken met de rest van de wereld met het uitbrengen van Starcraft II. Dat is ze tot nu toe aardig gelukt. Toernooien met meer dan één miljoen kijkers zijn geen uitzondering meer en in Korea zijn ze sinds kort volledig overgestapt op Starcraft 2. Starcraft: Heart of the Swarm is geen volledige titel maar het is een hele grote uitbreiding zoals Blizzard ook doet met World of Warcraft. De kern van de gameplay blijft daardoor ongewijzigd. Het is nog steeds de bedoeling dat je een leger opbouwt en daarmee je tegenstander verslaat. Gelukkig maar, anders zou het geen Starcraft meer zijn.

Starcraft II

De belangrijkste veranderingen zijn natuurlijk nieuwe units. Elk van de drie rassen heeft nieuwe units en mogelijkheden gekregen. Terran, de mensheid in het Starcraft-universum, heeft nu de Spider Mine. Een mijn die je kunt gebruiken om jezelf te verdedigen of misschien de tegenstander in de val te lokken. Je kunt de mijn bijvoorbeeld gebruiken om een bepaald pad, wat de tegenstander zou nemen te boobytrappen, of je kunt ze lekker voor je basis leggen voor een verassingseffect. De Hellion, een soort van buggy met een vlammenwerper achterop, kan nu transformeren in een Battle Hellion. Daardoor wordt hij sterker en in plaats van dat de vlam in een rechte lijn schiet, schiet de vlam nu in kegelvorm. Daardoor wordt de Hellion een stuk effectiever met grote groepen vijanden.

Starcraft IIStarcraft II 

Je hebt twee verschillende speelstijlen met Terran. Je hebt mech, mechanische units zoals tanks, Thors en Hellions en je hebt de bio-speelstijl. Marines, Marauders en Ghosts. Omdat mech niet sterk genoeg is tegen de Protoss in Wings of Liberty had Blizzard een extra unit, de Warhound, geïntroduceerd. Deze was speciaal ontworpen voor spelers die graag de mech-speelstijl gebruiken. Anderhalve week na de bèta is besloten deze unit te verwijderen, hij was te saai en loste het probleem niet op. Vooralsnog heeft Blizzard geen vervanging voor deze unit.

Warhound

De Zerg hebben natuurlijk ook nieuwe units gekregen. Allereerst heb je de Swarm Host, dat is een zogenaamde belegeringsunit. Deze is speciaal ontworpen om je tegenstander onder druk te zetten. De Swarm Host spawnt om de tien seconden twee gratis units, die na dertig seconden ook weer weg gaan. Je kunt dus op veilige afstand van je tegenstander met de Swarm Host aanvallen. Ook heeft de Zerg er een vliegende unit bij gekregen, de Viper . Dit is een ondersteuningsunit en heeft dan ook geen aanvalsmogelijkheden. Daarintegen heeft hij wel twee spells die je het leven van de tegenstander behoorlijk zuur kunnen maken. De Viper kan units ontvoeren, hij trekt ze dan uit positie zodat jij ze makkelijker kunt aanvallen. Bijvoorbeeld een tank op een verhoging waar je niet bij kunt. De Viper kan die ontvoeren zodat de rest van je leger er eenvoudiger mee kan afrekenen. De tweede mogelijkheid van de Viper is Blinding Cloud. Deze ability verblindt de units van je tegenstander waardoor ze niet meer op afstand kunnen schieten. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat de tanks van je tegenstander nutteloos worden, waar jij dan weer gebruik van kunt maken.

Reaper

Blizzard is natuurlijk ook de Protoss niet vergeten. De Protoss heeft als enige drie nieuwe units gekregen. Toevallig vliegen alle drie de nieuwe units van de Protoss. Omdat de Protoss in de beginfase van een spel nogal zwak kan zijn en eigenlijk de eerste tien minuten meestal aan het verdedigen is, heeft Blizzard de Mothership Core geïntroduceerd. Deze unit moet er voor zorgen dat de Protoss meer aanvallende mogelijkheden heeft in de eerste tien minuten. Met de Mothership Core is het mogelijk om vanaf elke plek van de map je units terug te transporteren naar je Core. Een aanval die niet goed gaat is geen ramp meer dus. Ook kan de Core zichzelf veranderen in een gigantisch kanon. Wat natuurlijk ontzettend handig is met het verdedigen.

Nexus RecallNexus Purify

Daarnaast heeft de Protoss ook nog een vliegende siege-unit gekregen in de vorm van de Tempest. Deze gigantische sloopmachine is ontworpen om je tegenstander van verre afstand te belagen. Handig om de basis van je tegenstander te bestoken of om units van de tegenstander uit positie te forceren. Ook is de Oracle geïntroduceerd, deze supersnelle vliegende unit heeft drie abilities. Met de Stom spell zorgt er voor dat de tegenstander tijdelijk geen mineralen kan verzamelen. Ook kan de Oracle met een ability laten zien wat een bepaald gebouw van de tegenstander doet. Als laatste heeft de Oracle een spell die je eigen units beschermen tegen spells van andere units.

Starcraft II

Natuurlijk zijn er ook kleine veranderingen in de gameplay. Zo kan je in Starcraft: Heart of the Swarm in een oogopslag zien hoeveel werkers elke basis heeft, in Starcraft II: Wings of Liberty moest je handmatig tellen. Dit is voor onervaren en nieuwe spelers een welkome toevoeging, aangezien werkers tellen er regelmatig bij inschiet. Ervaren spelers zijn hier niet allemaal even blij mee, Starcraft 2 wordt zo te makkelijk vinden ze. Onzin natuurlijk, deze toevoeging zorgt er alleen maar voor dat het algehele niveau hoger wordt. Ook is er nu een standaardknop die al je aanvalsunits selecteert. Per ongeluk je halve leger thuis achterlaten is nu geen optie meer. Omdat de bèta nog maar iets langer dan twee weken aan de gang is, is de balansering nog volop in ontwikkeling. Oftewel, spelers zijn nog steeds bezig om nieuwe units te ontdekken en nieuwe strategieën te ontwikkelen. Ook het feit dat er in twee weken drie hele grote patches uitgebracht zijn draagt daar aan bij. Er is nog geen standaardopening en tijdens elk potje ontdek je wel weer iets nieuws.

Entomb

In de twee weken dat wij de bèta speelden zijn er al drie grote patches doorgevoerd. Blizzard heeft dus nog wel even nodig om het allemaal in balans te krijgen. Dat is niet erg, want daar is een bèta voor. De nieuwe units zijn in ieder geval erg leuk en nodigen ook uit om gebruikt te worden. Door de toevoegingen in Starcraft: Heart of the Swarm voelt het af en toe alsof je een compleet nieuw spel aan het spelen bent, in plaats van een uitbreiding. Dat biedt hoop voor de toekomst en met Blizzard achter het stuur komt hoeven we niks meer dan een volwaardige uitbereiding te verwachten. Mocht je zelf de nieuwe uitbreiding in actie willen zien, via deze link kan je (pro)gamers Starcraft: Heart of the Swarm zien spelen.