Ook Utrecht tegen komst wietpas

Utrecht ziet de komst van de wietpas niet zitten. De gemeente is bang dat de invoering van de pas voor veel overlast en illegale straathandel gaat zorgen, zegt een woordvoerder van burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) donderdag.

Utrecht is van mening dat de pas niet nodig is in de stad. "Wij hebben het probleem niet waar de wietpas oorspronkelijk voor bedoeld is", aldus de woordvoerder. "Het is een medicijn waar we niet ziek van zijn maar zo wel de bijwerkingen van krijgen", doelt ze op de overlast. "Dat willen we niet."

De pas is sinds 1 mei officieel verplicht in de grensprovincies Limburg, Brabant en Zeeland om de overlast van het aantal buitenlandse drugstoeristen terug te dringen. De invoering leidde echter tot meer overlast. Vooral de illegale straathandel nam fors toe.

Eerder deze week liet de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb ook al weten fel tegenstander van de wietpas te zijn, om dezelfde redenen. Ook Amsterdam, Haarlem en Maastricht zien niets in de maatregel.

In Utrecht wordt donderdagavond een debat gehouden over de komst van de pas. De lokale partijen willen van Wolfsen weten hoe de gemeente tegenover de invoering staat.