Chinees schip via Noordelijke IJszee naar Shanghai

Een Chinese ijsbreker is donderdag aangemeerd in Shanghai na een reis van de Grote Oceaan via de Noordelijke IJszee naar de Atlantische Oceaan. Het is het eerste Chinese schip dat via de Noordelijke IJszee naar de Atlantische Oceaan is gevaren.

De ijsbreker, de Sneeuwdraak, meerde in Shanghai aan na een missie van drie maanden, aldus het Chinese arctische onderzoekscentrum. De honderdnegentien bemanningsleden voerden onder andere bij IJsland een onderzoek uit. Ook heeft de Sneeuwdraak 'informatie uit de eerste hand over het navigeren in de Noordelijke IJszee en het oceanische milieu', aldus het onderzoekscentrum in een verklaring.

China poogt zijn invloed in het noordpoolgebied uit te breiden, omdat er naar verwachting veel minerale rijkdommen, olie en gas in het gebied te vinden zijn. Bovendien is een vaarroute via de Noordelijke IJszee een steeds reëlere mogelijkheid, nu de ijskappen steeds sneller smelten. Deze vaarroute is veertig procent sneller dan de alternatieve route via de Indische Oceaan, het Suezkanaal en de Middellandse Zee.

China lobbyt voor een permanente waarnemersstatus bij de acht leden tellende Arctische Raad in een poging invloed te vergaren.


Chinees schip via Noordelijke IJszee naar Shanghai (Foto: Novum)