Europarlementariërs roepen om sluiting Borssele

De kerncentrale van Borssele moet per direct dicht voor een veiligheidscontrole. Dat stelt SP-Europarlementariër Kartika Liotard met haar Belgische en Duitse collega's Bart Staes en Sabine Wils in een brief aan minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA).

De drie Europarlementariërs maken zich zorgen om de staat van het reactorvat dat mogelijk dezelfde mankementen heeft als de kerncentrales in het Belgische Doel en Tihange. Daar werden bij inspecties duizenden scheurtjes ontdekt waarna de reactoren stil werden gelegd. Het bedrijf dat de reactoren bouwde, is ook verantwoordelijk voor de centrale in Borssele.

Volgens Liotard moet Borssele onmiddellijk onderworpen worden aan dezelfde controle als Doel en Tihange. Verhagen moet het zekere voor het onzekere nemen, vindt ze. "Alleen zo is uit te sluiten dat er niet ook scheurtjes zitten in de Nederlandse reactor. Door de ontdekkingen in Doel en Tihange is een nieuw potentieel risico ontstaan."

Eerder deze week vroeg de gemeenteraad van Gent al om dezelfde controle. Verhagen benadrukte eerder dat een dergelijke controle niet nodig is. Volgens hem is het reactorvat van een ander materiaal gemaakt.


Europarlementariërs roepen om sluiting Borssele (Foto: Novum)