Google is jarig

Een klein feestje in internetland. De grootste zoekmachine van het web, Google, viert vandaag zijn veertiende verjaardag.

De zoekmachine begon 14 jaar geleden onder de naam Backrub als project naast school. Oprichters Lrary Page en Sergey Brin hadden toen niet kunnen dromen dat datzelfde project uit zou groeien tot een miljardenbedrijf. Naast een zoekmachine biedt het bedrijf ook diensten aan als het mobiele besturingssysteem Android, de browser Chrome en het sociale netwerk Google+ .

Ondanks dat de verjaardag vandaag wordt gevierd is niet bekend wanneer Google nou werkelijk is 'geboren'. Op 7 september 1998 werd Google in Californië als bedrijf geregistreerd en 8 dagen later werd de domeinnaam google.com geregisteerd. Zelf claimt de zoekmachine zijn verjaardag op 27 september, al wil dit ook wel eens op andere dagen gevierd worden. "Wij vieren onze verjaardag wanneer de mensen zin hebben in taart", aldus Google zelf.

Net als voorgaande jaren viert de zoekmachine zijn verjaardag met een zogenaamde 'doodle'. Op de voorpagina is een taart te vinden die enkele seconden later wordt omgetoverd tot het Google-logo. Het aanpassen van het logo naar een bepaald thema is inmiddels een traditie. In 1998 werd de eerste doodle geplaatst om men te laten weten dat Page en Brin niet op kantoor aanwezig waren, maar op het Burning Man festival.