'Echte vrouwen zijn oerconservatief'

Conservatieve partijen als de Amerikaanse Republican Party worden gewoonlijk niet direct geassocieerd met vrouwelijkheid. Onderzoek van de University of California - Los Angeles (UCLA) dwingt ons echter dat standpunt te heroverwegen.

Een grootschalig onderzoek onder Amerikaanse politici heeft namelijk uitgewezen dat vrouwen met een typisch vrouwelijk uiterlijk conservatiever zijn dan hun tegenhangers met een mannelijker gezicht. Er is zelfs sprake van een glijdende schaal: hoe vrouwelijker het gezicht, hoe conservativer de politica.

Opvallend genoeg is het bij mannen juist andersom. Mannen met een typisch mannelijk gezicht zijn weer eerder progressief, en mannen met een vrouwelijk gezicht zijn overwegend conservatief, hoewel er volgens de onderzoekers niet zo'n sterke correlatie bestaat als bij vrouwen. De correlatie was het sterkst bij conservatieve politicae.

Ook gewone stervelingen blijken dit te zien, zij het onbewust. De psychologen van UCLA toonden de foto's aan 120 proefpersonen, die verbazingwekkend accuraat waren in het gissen naar de politieke affiliatie van de afgebeelde politici.

De oorzaak moet volgens hoofdauteur Kerri Johnson gezocht worden in de ideologieën van de partij: "Progressieven worden geassocieerd met sociaal liberaal beleid dat de verschillen tussen de seksen wil wegwerken, terwijl conservatieven geassocieerd worden met beleid dat juist traditionele genderrollen verdedigt. Deze ideologieën komen naar voren in het imago van zulke partijen, en kennelijk ook in de gelaatstrekken van hun politici."

Het onderzoek werd gedaan door subtiele meetbare gezichtskenmerken, zoals de plaats van de wenkbrauwen en de vorm van de ogen, te vergelijken met het landelijke gemiddelde. Daarbij werd niet gekeken naar dingen als make-up, sieraden of kapsel.