Tweede Kamer bijna klaar met Griekenland

De Tweede Kamer houdt er rekening mee dat het binnenkort afgelopen is met de steun aan Griekenland, omdat dat land niet in staat is orde op zaken te stellen. Dat werd donderdag duidelijk tijdens een ingelast debat over de eurocrisis.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk vroeg zich hardop af of de Griekse staat wel bij machte is om de afgesproken bezuinigingen door te voeren. "Als dat niet zo is, komen we er nooit." Plasterk is niet toe aan de conclusie dat Griekenland uit de euro moet, antwoordde hij op vragen van andere partijen.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees sloot zich bij Plasterk aan. VVD'er Mark Harbers zei ook 'heel veel zorgen' over Griekenland te hebben. CDA-Kamerlid Elly Blanksma toonde zich ook bezorgd. "De rek is eruit, dat is heel duidelijk", zei Blanksma over Griekenland. PvdA, D66, VVD en CDA steunden tot nu toe de hulp aan Griekenland en andere zwakke eurolanden.

Andere partijen zijn al langer kritisch. "Als je heel lang aan een paard trekt en hij beweegt niet, kun je maar een conclusie trekken. Dat hij dood is", analyseerde SGP'er Elbert Dijkgraaf. "Het is steeds moeilijker voor te stellen dat Griekenland in de euro blijft", stelde SP-Kamerlid Ewout Irrgang. De PVV bepleitte opnieuw dat Griekenland uit de euro wordt gegooid. "De Grieken zijn en blijven oplichters", zei PVV-Kamerlid Tony van Dijck.

De financieel specialisten onderbraken donderdag hun zomervakantie voor het debat met minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). Aanleiding was een bericht dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geen heil meer zou zien in Griekenland en de hulp zou willen stoppen.

De Jager sprak tegen dat het IMF van plan is de hulp aan Griekenland te stoppen. Het IMF neemt daar pas een besluit over als de zogeheten trojka met waarnemers van het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Unie heeft vastgesteld in hoeverre Griekenland werk maakt van de afgesproken bezuinigingen. Dat gaat nog zeker enkele weken duren.

Ook De Jager wil het trojka-rapport afwachten voor hij definitieve conclusies trekt. Hetzelfde geldt voor een meerderheid van de Tweede Kamer. Toch bleek donderdag tijdens het debat dat nu rekening wordt gehouden met een euro-exit van Griekenland, stelde ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten. "Rondom Griekenland zijn de panelen aan het schuiven. Dat is toch wel een moment dat even gemarkeerd moet worden."