Breed gedragen pleidooi voor chip in kentekenplaat

Alle nummerborden zouden een chip moeten krijgen die op afstand kan worden gescand. De politie kan daardoor snel zien of een auto bijvoorbeeld is gestolen. Dat adviseert een breed samengestelde werkgroep onder leiding van de vereniging van auto-importeurs RAI aan minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD).

De politie kan de chips in een straal van ongeveer twintig meter uitlezen. Agenten kunnen direct zien of een voertuig geregistreerd staat als gestolen. De werkgroep verwacht met de nieuwe kentekenplaten diefstal van auto's en kentekenplaten, belastingontduiking en tanken zonder te betalen flink terug te dringen.

Naast de chip die aan de onderkant van de kentekenplaat zou moeten komen te zitten, komt er ook een chip achter de voorruit. Die is bedoeld als extra beveiliging. Autodieven moeten daardoor niet alleen nummerborden stelen, maar ook de bijbehorende voorruit.

Een nieuwe set nummerborden gaat met de chip ongeveer acht euro meer kosten dan de huidige kentekenplaten. De invoering van de nummerborden met chip schat de werkgroep op ruim zeventien miljoen euro.

In de werkgroep zitten behalve RAI ook de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de ANWB, de Bovag, het Korps Landelijke Politiediensten en het Openbaar Ministerie. De bewindsvrouw had de werkgroep om het advies gevraagd.