Kopstuk Sharia4Belgium wacht aanhouding bij komst

Het kopstuk van Sharia4Belgium zal bij zijn eventuele komst naar Nederland worden opgepakt en uitgeleverd. Marokko zoekt Fouad Belkacem voor drugshandel. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in antwoord op Kamervragen over de aangekondigde komst van Belkacem zaterdag naar Nederland.

Belkacem, alias Abu Imran, is de woordvoerder van Sharia4Belgium, een fundamentalistische moslimorganisatie die streeft naar invoering van de sharia in België. Belkacem is dit jaar in België veroordeeld voor aanzetten tot haat en belaging van de man van de overleden Vlaamse politica Marie-Rose Morel. Hij zit niet vast.

De omstreden imam is uitgenodigd om in het kader van de Global Shariah Conference in Nederland te komen spreken. Waar de conferentie plaatsvindt is nog niet bekendgemaakt; de Nederlandse zusterorganisatie Sharia4Holland houdt vrijdagmiddag een persconferentie op De Dam in Amsterdam.

De PVV eiste dat Belkacem de toegang tot Nederland wordt ontzegd. De PvdA vroeg de minister ook of dat een optie is. Opstelten antwoordde dat hij niet verwacht dat het zover komt, omdat Belkacem waarschijnlijk toch niet komt.

Marokko heeft België in 2008 al gevraagd om uitlevering van Belkacem, die de Belgische nationaliteit heeft. België levert echter geen staatsburgers uit aan Marokko. "Indien betrokkene in Nederland zou worden aangetroffen doet zich een dergelijke belemmering niet voor", schrijft Opstelten.