Explosie bij Turks politiebureau

Een aanslag op een politiebureau in het Centraal-Turkse stadje Pinarbasi heeft vrijdag aan zeker twee politieagenten het leven gekost. Er vielen zestien gewonden. Onder hen zijn enkele kinderen van agenten, die in aangrenzende kazernes wonen. Dit heeft minister van binnenlandse zaken Idris Naim Sahin laten weten.

De daders van de aanslag probeerden met een met explosieven geladen auto het politiebureau te rammen, meldden het televisiestation NTV en het persbureau Dogan. Een wachtpost opende het vuur op de aanvallers. Vrij snel daarna explodeerde de auto. Het is nog niet duidelijk of de aanvallers, die ook het leven lieten, de springstof tot ontploffing hebben gebracht of dat de explosie het gevolg was van de beschieting.

Even tevoren hadden agenten die een controlepost in de buurprovincie Kahramanmaras bemanden de auto vergeefs gelast te stoppen. Die reed een sergeant aan en wist vervolgens te ontsnappen.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is vooralsnog niet opgeëist. Sahin zinspeelde erop dat hij in het geweld de hand ziet van Koerdische rebellen. Die strijden voor Koerdische autonomie in het zuidoosten van Turkije en plegen geregeld aanslagen op politiemensen. "De krankzinnige aanvallen van de terreurorganisatie gaan door", zei Sahin, doelend op de separatistische Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Gehele bericht herzien om 16.18 uur