'Iran heeft hoger verrijkt uranium'

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft bij een ondergrondse fabriek in Iran sporen gevonden die erop wijzen dat Teheran mogelijk uranium verder verrijkt dan het tot dusver openlijk heeft toegegeven. Dat hebben diverse diplomaten vrijdag tegen persbureau Associated Press gezegd.

Volgens de diplomaten, die anonimiteit bedongen omdat het vertrouwelijke informatie betreft, gaat het om het ondergrondse complex bij Fordo. Het IAEA heeft sporen waargenomen van uranium dat tot 27 procent is verrijkt.

Dat is nog ruim minder dan uranium dat tot negentig procent is verrijkt en kan worden gebruikt om een kernwapen te maken. Tot dusver werd echter aangenomen dat Iran uranium tot maximaal twintig procent had verrijkt.

De vondst betekent volgens de diplomaten niet per se dat Iran in het geheim uranium verder aan het verrijken is. Het is goed mogelijk dat de centrifuges in het begin nog niet goed afgesteld waren, en dat daardoor het uranium tot meer dan twintig procent werd verrijkt.

David Albright, een expert op het gebied van nonproliferatie, beaamt dit. Volgens Albright hebben nieuwe installaties zoals die bij Fordo 'de neiging de twintig procent voorbij te schieten'.