FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 9 mei 2012

Alonso: "Geen respect onder coureurs"

Ferrari-coureur Fernando Alonso was gisteren onder de indruk van de Ferrari 312T4 uit 1979 waarmee Jacques Villeneuve op Fiorano een eerbetoon aan zijn in 1982 overleven vader Gilles bracht. Sinds die tijd is er in de Formule 1 veel veranderd, maar niet altijd ten goede, volgens Alonso.

Als voorbeeld noemde Alonso de strijd die Gilles Villeneuve in 1979 op Dijon uitvocht met René Arnoux. "Helaas zien we dat soort gevechten tegenwoordig niet meer. De auto’s zijn te veel afhankelijk van aerodynamica waardoor het niet meer mogelijk is om zo dicht bij elkaar te rijden," zei de Spanjaard die weet dat de mechanische grip vroeger veel belangrijker was.

Maar niet alleen de auto's zijn veel veranderd. "Destijds was er veel meer respect onder coureurs. Deels omdat de coureurs beseften dat ze hun leven riskeerden. Ik wil niet zeggen dat het er nu slecht aan toe gaat, maar er is minder wederzijds respect. Dat gaat terug tot de lagere klasses en daar moeten we iets aan doen."

Voor nu wil Alonso dat de Ferrari F2012 beter voor de dag komt. "We rekenen erop een sprong voorwaarts te maken in Spanje. Maar we moeten dag en nacht blijven werken. Net als de monteurs van Gilles Villeneuve die ik op Fiorano heb ontmoet destijds deden. We moeten dezelfde winnaarsmentaliteit tonen en roeien met de riemen die we hebben."

De Jager: heel veel voortgang geboekt

VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben samen met een aantal betrokken bewindslieden "heel veel voortgang" geboekt bij de uitwerking van het onlangs gesloten akkoord over de begroting voor volgend jaar.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei dat woensdag na afloop van een overleg met de vijf partijen. De kans dat het nog misgaat tussen de partijen is volgens De Jager "nihil". Donderdag zetten zij het gesprek voort. De komende dagen worden zaken op terreinen als zorg en sociale zekerheid ook verder uitgewerkt met betrokken bewindslieden.

Volgens De Jager heeft het Centraal Planbureau (CPB) uiterlijk volgende week woensdag alle gegevens van het akkoord op een rij om de effecten te kunnen doorrekenen. Eind deze maand zal De Jager de Tweede Kamer informeren over de precieze plannen in de jaarlijkse voorjaarsnota. "Bijna alles is al duidelijk, maar een aantal maatregelen vergt nadere uitwerking", aldus De Jager.

Zo zijn bij de zorg maatregelen voor het basispakket en een hoger eigen risico al duidelijk, maar moet er nog gesproken worden over zo'n 1 miljard euro.

Laatste loodjes verbouwing Stedelijk

De verbouwing van het Stedelijk Museum in Amsterdam is zo goed als afgerond. Vier maanden voor de opening in september moeten het gerestaureerde pand en de badkuipvormige nieuwbouw alleen nog worden ingericht.

Dat bleek woensdag tijdens een rondleiding die het Stedelijk voor de pers door het nog kale museum had georganiseerd. De Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (kunst en cultuur, PvdA) is blij dat Amsterdam ,,binnenkort zijn culturele huiskamer weer terugkrijgt’’.

Laatste loodjes verbouwing Stedelijk
Laatste loodjes verbouwing Stedelijk (Foto: ANP)

Personeel UWV blijft dankzij werkloosheidsgroei

Ongeveer zevenhonderd boventallige personeelsleden van uitkeringsinstituut UWV blijven tijdelijk bij de instantie werkzaam dankzij de huidige werkloosheidsgroei. Dat meldt een woordvoerder van het UWV woensdag.

De werknemers worden ingezet bij de begeleiding van werkzoekenden en op de afdeling administratie. Daar zijn extra mensen nodig omdat het aantal WW-aanvragen in het eerste kwartaal van dit jaar is gestegen.

Het personeel moest weg door de dalende werkloosheid en bezuinigingsmaatregelen van het kabinet-Rutte. Dat besloot dat het UWV het personeelsbestand voor 2015 moet laten krimpen met vijf- tot zesduizend man. Door het groeiend aantal werklozen kan een deel van hen nu in ieder geval twaalf maanden aanblijven bij de uitkeringsinstelling.

Spaanse rechter Garzon in beroep tegen schorsing

Baltasar Garzon, de Spaanse rechter die bekend werd door zijn onderzoek naar internationale zaken waarin mensenrechten werden geschonden, is woensdag in beroep gegaan tegen een schorsing van elf jaar.

In februari werd Garzon voor elf jaar geschorst omdat hij buiten zijn boekje zou zijn gegaan in een onderzoek naar een binnenlandse corruptiezaak. In het tweehonderd pagina's tellende beroep dat hij woensdag indiende bij het Spaanse hooggerechtshof werd zijn veroordeling 'willekeurig, irrationeel en overduidelijk onjuist' genoemd.

Het hooggerechtshof bepaalde in februari dat Garzon zijn bevoegdheden als rechter niet heeft overtreden toen hij in 2008 een onderzoek startte naar rechtse oorlogsmisdaden in de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939).


Spaanse rechter Garzon in beroep tegen schorsing (Foto: Novum)

Aretha Franklin in Gospel Music Hall of Fame

Aretha Franklin krijgt een plek in de Gospel Music Hall of Fame. De zangeres wordt op 14 augustus samen met vijf anderen opgenomen in Tennessee.

Onder de andere muzikanten zijn bluegrasszanger Ricky Skaggs en gospelgroep The Hoppers. De 70-jarige Franklin zong als kind al in de baptistenkerk waar haar vader dominee was. Haar album Amazing Grace uit 1972 is een van de succesvolste gospelplaten aller tijden. De zangeres was in 1987 de eerste vrouwelijke artiest die werd opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

De Gospel Music Hall of Fame werd in 1971 opgericht. Eerder werden artiesten als Dolly Parton en Elvis Presley opgenomen.


Aretha Franklin krijgt de eer die haar toekomt

Saur-Sojasun heeft zes zekerheden voor Tour

Het Franse Saur-Sojasun heeft al zes namen op papier staan voor de Tour de France van dit jaar, zo meldt de Franse wielersite Cyclism'Actu. De ProContinentale formatie, die een van de vier wildcards heeft gekregen voor de komende Tour, bouwt zijn Tourploeg heen om kopman Jérôme Coppel.

Coppel werd vorig jaar bij zijn tweede deelname verdienstelijke veertiende in het eindklassement. De tijdrijder krijgt in de komende editie van La Grande Boucle sowieso het gezelschap van Anthony Delaplace, Jimmy Engoulvent, Fabrice Jeandesboz, Jean-Marc Marino en Julien Simon.

Simon zal het tweede speerpunt worden van de ploeg. De 26-jarige Fransman boekte dit seizoen al drie mooie overwinningen en zette daarnaast talloze mooie ereplaatsen neer in heuvelachtige koersen. Voor Simon en Marino betekent de uitverkiezing dat ze komende zomer hun debuut zullen maken in de grootste wielerwedstrijd ter wereld.

Waarom mannen niet sexy meer zijn

Een eeuw vrouwenemancipatie bracht vrouwen pure winst maar voor mannen was het een eeuw lang bijna alleen maar inleveren. Ze kregen wel iets terug maar daar hadden ze nooit om gevraagd, taken in het huishouden en een groter aandeel in de zorg voor de kinderen. Hoe komt het dat ze nooit op het idee gekomen zijn om hetzelfde te doen als vrouwen? Net als zij nieuwe wegen inslaan en andere kwaliteiten ontplooien.

Politie Mexico vindt vijftien lijken in twee busjes

De Mexicaanse politie heeft in de buurt van het toeristische Chapalameer zeker vijftien lichamen aangetroffen. De lijken lagen in stukken gehakt in een twee busjes.

Openbaar aanklager van de staat Jalisco Tomas Coronado zei dat het een voorlopige telling is omdat er vijftien afgehakte hoofden zijn gevonden, maar nog niet duidelijk is van hoeveel mensen er ledematen in de voertuigen lagen. Mogelijk gaat het om meer dan vijftien slachtoffers. De twee busjes werden woensdag aangetroffen op enkele kilometers van het Chapalameer, waar veel toeristen komen.

Mexicaanse drugskartels hakken hun slachtoffers vaker in stukken en laten ze vervolgens achter in voertuigen. In de regio is een bloedige strijd gaande tussen de drugsbendes Jalisco Nueva Generacion en de Zetas.

Vervoerder Syntus in financiële problemen

Syntus zit in de financiële problemen. Het bus- en spoorbedrijf leed in 2011 een verlies van ongeveer 5 miljoen euro. "De situatie is niet rooskleurig, maar we staan niet aan de rand van een faillissement. We zetten in op een verbeterprogramma, zodat we de organisatie weer kunnen stabiliseren", aldus een woordvoerster.

Belangrijke oorzaak voor de tegenvallende cijfers is volgens Syntus de te snelle groei die het bedrijf de laatste jaren doormaakte. "We verwierven in korte tijd veel nieuwe gebieden. Eén probleem was dat we meer personeel moesten inzetten om te voldoen aan de dienstverlening die we hadden beloofd", zo zegt de woordvoerster. "De kosten vielen daardoor hoger uit."

Syntus is actief in het oosten van het land (Gelderland en Overijssel). De provincie Gelderland wees de buslijnen in 2010 aan Syntus toe en sloot een contract of voor de duur van 6 jaar met een optie tot een verlenging van nog eens 4 jaar. Syntus raakte onlangs het spoorvervoer in de Achterhoek kwijt aan Arriva.

Vervoerder Syntus in financiële problemen
Vervoerder Syntus in financiële problemen (Foto: ANP)

Vijftiende finale op rij voor hockeyvrouwen Den Bosch

De vrouwen van Den Bosch staan zondag in de finale om het landskampioenschap hockey tegen Laren. De ploeg van coach Raoul Ehren won de beslissende derde wedstrijd in Den Bosch met 3-1. Vera Vorstenbosch scoorde twee keer en Maartje Paumen eenmaal uit een strafcorner. Eva de Goede scoorde tegen voor Amsterdam.

Het zou spannend worden, voorspelde menig deskundige. De vonken vlogen er op zeker vanaf. En toen lag ineens de bal in het Amsterdamse doel van Floortje Engels via de stick van Vera Vorstenbosch na amper twee minuten spelen: 1-0.

Zelfs het eigen in groten getale opgekomen publiek werd er een beetje stil van. Ook de furie bij de thuisploeg was even weg. Het waren de Amsterdamsen die lange tijd het spel dicteerden. Ineens lag de greep op het middenveld bij Amsterdam en niet bij dat van de thuisploeg. Ook kon er geen voordeel worden gehaald uit de drie strafcorners die Den Bosch. Amsterdam kreeg er een, die trouwens ook niet werd benut.

Maar bijna identiek aan de snelle openingsgoal voor Den Bosch was het doelpunt van Eva de Goede na rust voor Amsterdam: 1-1. Ook toen stonden er amper twee minuten op de klok. En wederom was het heft in handen van de gasten die het Den Bosch meer dan moeilijk maakten.

Maar twaalf minuten voor tijd was het dan toch raak voor de thuisploeg, wederom via Vorstenbosch die uitermate koelbloedig een scherpe voorzet van Margot van Geffen achter Engels tikte: 2-1.

Toen Maartje Paumen drie minuten voor tijd de beslissende derde goal voor Den Bosch scoorde uit een strafcorner - de vierde voor Den Bosch - was het zeker. Den Bosch staat weer in de finale om het landskampioenschap. Voor de vijftiende keer op rij.

Tweede succes Puma in Volvo Ocean Race

Puma heeft woensdag de zesde etappe in de Volvo Ocean Race gewonnen. De Amerikaanse boot kwam na 4800 zeemijlen als eerste aan in Miami. Aan de finish bedroeg de voorsprong op Camper zo'n negen zeemijlen. Schipper Ken Read leidde Puma vorige maand al naar de zege in de vijfde etappe.

Puma nam kort na vertrek uit het Braziliaanse Itajai de leiding, maar zag Camper nog even langszij komen. Na het heroveren van de koppositie sloeg Puma een tweede aanval van de Nieuw-Zeelandse boot wel af.

Camper arriveerde na bijna achttien dagen als tweede in Miami. Team Telefonica en Groupama zijn nog in een felle strijd verwikkeld om de derde plaats. Abu Dhabi heeft al een grotere achterstand, terwijl Sanya niet meer van start is gegaan.

Burgemeester biedt Irakezen bus naar Den Haag aan

De burgemeester van Ter Apel biedt de uitgeprocedeerde asielzoekers die actievoeren bij het asielzoekerscentrum in de Groningse plaats busvervoer naar Den Haag aan. Zij worden dan bij de Tweede Kamer afgezet om daar te demonstreren. Naast een bus zou de gemeente ook eten ter beschikking willen stellen aan de Irakezen, melden de actievoerders.

"Hier in Ter Apel wordt het beleid niet gemaakt, dat gebeurt in Den Haag", zegt een woordvoerder van de gemeente Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt. "Daar zitten de politici die verantwoordelijk zijn voor dit beleid." De woordvoerder bevestigde aanvankelijk dat een bus ter beschikking zou zijn gesteld, maar trok die verklaring later weer terug.

Een vertegenwoordiger van de actievoerders laat weten dat het vermeende aanbod van burgemeester Leontien Kompier (PvdA) in overweging te nemen. "Sommigen van ons vinden het een goed voorstel, anderen niet. Ze denken dat we daar direct worden opgepakt omdat we geen toestemming hebben om te demonstreren."

Zo'n zestig uitgeprocedeerde Irakezen hebben sinds dinsdagmiddag uit protest een tentenkamp opgeslagen bij het asielzoekerscentrum. Ze willen niet terug omdat hun in Irak de dood wacht, stellen ze in een verklaring. De Nederlandse autoriteiten vinden dat het inmiddels weer veilig is in Irak. De groep eist dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hun situatie opnieuw bekijkt, maar die ziet daar geen reden voor.

Demissionair minister Geerd Leers voor Immigratie en Asiel (CDA) heeft de asielzoekers woensdag laten weten dat ze zo snel mogelijk terug naar Irak moeten. Leers memoreert dat een vrijwillige terugkeer naar Irak via de Dienst Terugkeer en Vertrek mogelijk is. Dit jaar zijn er 180 Irakezen vrijwillig teruggekeerd, vorig jaar ruim achthonderd. Als de protesterende Irakezen niet terugkeren zijn ze illegaal in Nederland en kan de overheid hun geen bescherming bieden, verklaart de minister.

[EL] Uitslag finale Atlético Madrid - Athletic Bilbao

Atlético Madrid heeft voor de tweede keer in drie jaar tijd de Europa League op zijn naam geschreven de Spaanse club was in de finale in Boekarest met 3-0 te sterk voor hun landgenoten van Athletic Bilbao. Held van de avond was spits Falcao, die twee goals voor zijn rekening nam.

Al snel in de wedstrijd nam Atlético Madrid een voorsprong tegen het nerveus ogende Athletic Bilbao. Het Colombiaanse fenomeen Falcao wist na wat kapbewegingen aan de rand van de zestien zichzelf vrij te spelen en krulde de bal knap in de verre hoek. Bilbao wist daarna wel iets onder de druk van Madrid uit te komen, maar tot kansen leidde het niet.

Na een dik half uur werd het nog erger voor Bilbao. Het zag Falcao, na dom balverlies achterin, zijn tweede doelpunt van de avond maken. De Basken van Bilbao konden daar, ondanks het inbrengen van twee wissels in de rust, bar weinig tegenover stellen.

Falcao scoorde twee goals in de finale (Foto: Pro Shots)

Het duurde tot de zeventigste minuut voordat Bilbao een eerste kans kreeg. Gómez schoot uit een rebound net over. Atlético Madrid deed ook weinig moeite om zelf grote kansen te creëren. Bilbao toonde wel de meeste intentie om aan te vallen en kreeg enkele mogelijkheden. Susaeta was twee keer dichtbij een goal. Bij de tweede poging moest de Belgische doelman Courtois redding brengen.

Madrid loerde op de counter en zag dat bijna beloond met de beslissing in het duel, maar Falcao raakte dit keer niet het net achter doelman Gorka Iraizoz, maar trof de paal. De Colombiaan zal er niet rouwig om geweest zijn, wetende dat hij voor het tweede jaar op rij de Europa League-finale besliste. Vorig jaar was maakte hij de enige goal in de wedstrijd van zijn toenmalige club FC Porto tegen SC Braga.

Dit keer was hij niet de enige die scoorde. Vijf minuten voor tijd besliste Diego namelijk het duel door de 3-0 binnen te werken. Het betekende voor Atletico Madrid de tweede zege in de Europa League, na de zege in de finale van 2010. 

Atlético Madrid

3 - 0

Athletic Bilbao

 7' Falcao
 34' Falcao
 85' Diego
   
 
 Gele kaart: Falcao, (Atlético Madrid), Herrera, Amorebieta, Iñigo Pérez, (Athletic Bilbao)
 
Stadion: Arena Națională , Boekarest
Toeschouwers: 52.347
Arbiter: Stark (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Courtois
Juanfran
Godín
Miranda
Filipe
Diego (Koke/90)
Suárez
Adrián (Salvio/88)
Gabi
Arda (Domínguez/90+3)
Falcao
  Gorka Iraizoz
Iraola
Martínez
Amorebieta
Aurtenetxe (Gómez/46)
Susaeta
Herrera (Toquero/63)
Iturraspe (Iñigo Pérez/46)
De Marcos
Muniain
Llorente

Van Haersma Buma wil in Kamer blijven

Als het CDA na de verkiezingen in het kabinet komt, wil Sybrand van Haersma Buma als fractievoorzitter in de Tweede Kamer blijven zitten. Dat zei hij woensdagavond in Groningen tijdens het tweede lijsttrekkersdebat van het CDA. Van Haersma Buma was de afgelopen anderhalf jaar ook fractievoorzitter van de christendemocraten.

Henk Bleker wil, als hij de interne verkiezingsstrijd wint, ook in de Kamer plaatsnemen. Of hij ook beschikbaar is voor de lijst als hij geen lijsttrekker wordt, houdt hij in het midden. Net als een dag eerder bij Pauw en Witteman gaf Bleker woensdagavond in het programma Oog in Oog geen duidelijkheid over zijn toekomstplannen mocht hij geen lijsttrekker worden.

Bleker wierp de beschuldiging dat hij een 'bestuurlijke hooligan' die onbetrouwbaar is verre van zich. "Ik ben vijftien jaar ondernemer en tien jaar gedeputeerde geweest. Dat kan niet als je niet eerlijk zaken doet."

Bleker waarschuwde woensdag in de NRC dat kritische partijgenoten het CDA in gevaar kunnen brengen. Als de critici de 'toekomst laten vertroebelen door de PVV-geschiedenis' wordt het CDA nog kleiner en resteert een 'partij met niet meer dan principes'.

Bleker reageerde daarmee op uitlatingen van Ab Klink en Ernst Hirsch Ballin. Die zeiden dinsdag tegen de krant dat de kandidaat-lijsttrekkers met een actieve rol in de samenwerking met de PVV de partij kwetsbaar maken. Daarmee werd gedoeld op Bleker, Van Haersma Buma en Liesbeth Spies.

Van Rompuy: Oekraïne niet welkom op EU-bijeenkomst

De Oekraïense premier Mikola Azarov is niet welkom op een bijeenkomst van de Europese Unie volgende week vanwege de detentie van oppositieleider Joelia Timosjenko. Dat heeft de president van de EU Herman Van Rompuy woensdag gezegd.

De betrekkingen tussen de EU en Oekraïne zijn verslechterd na klachten over schendingen van de mensenrechten en vooral vanwege de behandeling van Timosjenko, die een celstraf van zeven jaar uitzit wegens machtsmisbruik. Het Westen heeft het proces tegen de oud-premier politiek gemotiveerd genoemd.

Hoge EU-functionarissen hebben al laten weten het Europees kampioenschap voetbal in Oekraïne te boycotten als de behandeling van Timosjenko niet verbetert.


Van Rompuy: Oekraïne niet welkom op EU-bijeenkomst (Foto: Novum)

Obama spreekt zich uit voor homohuwelijk

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag gezegd dat hij een voorstander is van het homohuwelijk. Hij is daarmee de eerste Amerikaanse president die dat standpunt inneemt.

Obama zei dat hij tot de conclusie is gekomen dat het belangrijk voor hem is te benadrukken dat hij van mening is dat homostellen moeten kunnen trouwen. Hij zei dat zijn standpunt zich in de loop der jaren na gesprekken met familie en vrienden heeft gevormd. Obama zei eerder dat zijn persoonlijke mening over het homohuwelijk aan verandering onderhevig was, iets wat de woede opwekte van veel homorechtenactivisten.

De president deed zijn uitlatingen in een gesprek met ABC News.


Obama spreekt zich uit voor homohuwelijk (Foto: Novum)

Feyenoord gaat opnieuw voor Immers

Feyenoord gaat opnieuw een poging wagen om Lex Immers los te weken bij ADO Den Haag. Een eerder bod van de Rotterdammers kon de Haagse club niet bekoren.

Deze week praat de Stadionclub opnieuw met ADO. Al geruime tijd staat Immers in de belangstelling van Feyenoord, maar in een eerder stadium nam de Haagse club geen genoegen met het geboden bedrag. De Rotterdammers hadden toen zo'n 750.000 euro over voor de middenvelder, die zelf graag naar de nummer twee van de Eredivisie wil verhuizen.

ADO-commissaris Paul Beyersbergen laat weten dat ADO Immers niet zomaar zal laten vertrekken. "Lex heeft nog een contract voor twee jaar", zegt hij tegen Voetbal International. "Ik weet een beetje wat clubs vragen voor andere spelers. Feyenoord zal dus met een serieus bod moeten komen. Ik noem geen bedragen, maar zevenenhalve ton is geen optie. Dáárvoor gaan we ook niet aan tafel."

Technisch directeur van Feyenoord Martin van Geel heeft er echter vertrouwen in dat Immers komend seizoen in De Kuip te bewonderen zal zijn. "Wij hebben goede hoop dat de gesprekken nu wat langer kunnen duren. We zien een opening om Lex naar De Kuip te halen, tegen een bedrag dat voor Feyenoord-begrippen acceptabel is."

HSV heeft doelman Adler binnen

Rene Adler verruilt Bayer Leverkusen voor Hamburger SV. De doelman komt transfervrij over. Het contract van de 27-jarige Adler liep na dit seizoen af, waardoor HSV geen geld hoeft neer te leggen voor de doelman.

Adler was bij Leverkusen op een zijspoor geraakt, nadat de 19-jarige Bernd Leno de voorkeur kreeg van de inmiddels ontslagen trainer Robin Dutt. Al geruime tijd zat de club achter Adler aan, maar de goalie had HSV om bedenktijd gevraagd. Inmiddels meldt de clubsite van Die Rothosen dat de transfer rond is.

"Als je een 27-jarige international wordt aangeboden moet je die kans grijpen", zegt technisch directeur Frank Arnesen. "Hij is vastberaden." Voor HSV, dat dit seizoen op een dramatische vijftiende plaats eindigde in de Bundesliga, is Adler de tweede aankoop voor het volgende seizoen. Eerder wist de ploeg zich ook te verzekeren van de komst van Artjoms Rudnevs. De Letse aanvaller komt voor 3,5 miljoen euro over van Lech Poznan en tekende voor vier seizoenen.

Vervolging Dutchbat-commandant Karremans nabij

Voormalig commandant van Dutchbat in Srebrenica Thom Karremans wordt waarschijnlijk vervolgd. Volgens de NOS adviseert de Landelijke Reflectiekamer het Openbaar Ministerie dat vervolging opportuun is. De mogelijke vervolging van Karremans speelt al langer.

Nabestaanden van de slachtoffers in Srebrenica deden in juli 2010 aangifte tegen Karremans. Justitie is daarop een feitenonderzoek gestart. De Landelijke Reflectiekamer is dit jaar ingeschakeld om te adviseren of tot vervolging moet worden overgegaan.

Het Openbaar Ministerie laat woensdagavond weten dat er inmiddels een advies ligt van de Landelijke Reflectiekamer. Over de inhoud wil het OM echter geen mededelingen doen. "Tot op heden is er nog geen besluit genomen. Zodra dit het geval is, zal hierover nader bericht worden."

Srebrenica viel in de zomer van 1995. Nederlandse blauwhelmen hadden de opdracht de VN-enclave te beschermen, maar konden de tweeduizend zwaar bewapende Serviërs geen tegenstand bieden. Zeven- tot achtduizend mannen werden uit de enclave weggevoerd en vermoord.

In juli bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat de Nederlandse staat aansprakelijk kan worden gehouden voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica.


Vervolging Dutchbat-commandant Karremans nabij (Foto: Novum)

Spanje en Portugal willen hulp EIB

De Europese Investeringsbank (EIB) moet een grotere rol spelen in het stimuleren van economische groei door meer zakelijke projecten te financieren. Dat hebben de regeringsleiders van Spanje en Portugal woensdag gezegd.

De EIB is het financieringsinstituut van de Europese Unie en voorziet in langetermijnleningen om investeringen te bevorderen. Zoals veel landen in Europa bevinden Spanje en Portugal zich in een recessie en willen ze banen creëren. Ze hebben echter niet de financiële middelen omdat ze zich hebben gecommitteerd aan het terugdringen van hun schulden. Meer investeringen door de EIB zou vooral gunstig zijn deze landen, twee van de zwakste economieën van de eurozone.

De Spaanse premier Mariano Rajoy en zijn Portugese collega Pedro Passos Coelho stelden woensdag in een gezamenlijke verklaring na overleg in Porto dat de EIB 'dringend' financiële steun moet verlenen, vooral aan kleine en middelkleine bedrijven. Door een gebrek aan krediet stokt de economische groei en worden er te weinig banen gecreëerd. Bovendien leveren de structurele hervormingen die in beide landen worden doorgevoerd op de korte termijn nog weinig op, zei Rajoy.

Het einde nadert voor République-Kickstarter

Gamestudio Camouflaj heeft een nieuwe video uitgebracht op de Kickstarter-pagina van hun spel République. In de video doet het team een laatste poging om genoeg geld bij elkaar te verzamelen in de laatste uren van het Kickstarter-project. Ook wordt in de video de trailer van République getoond.

De studio zal een flinke eindsprint moeten maken om het spel te voorzien van voldoende toezeggingen. Met nog vijftig uur te gaan en iets meer dan 320.000 dollar aan toezeggingen, zal het niet makkelijk worden om het gestelde doel van 500.000 dollar bijeen te krijgen.

République moet gaan uitkomen op pc, Mac en iOS.

Pieters kiest voor operatie, mist seizoensstart

Erik Pieters zal de start van het nieuwe voetbalseizoen aan zich voorbij moeten laten gaan. De verdediger van PSV heeft besloten zich te laten opereren aan zijn voet waarna hij negen weken zal moeten revalideren.

uit onderzoek bleek eerder deze week dat een scheurtje in een middenvoetsbeentje onvoldoende was geheeld. Door deze conclusie kon er voor Pieters meteen een streep door het EK. "Ik heb nu voor een operatie gekozen", aldus Pieters op de website van PSV. "Dan weet ik zeker dat het weer helemaal goed komt met die voet. Daardoor duurt mijn revalidatie wel wat langer dan als ik voor een natuurlijk genezingsproces had gekozen. Maar dat heb ik ervoor over. Ik wil honderd procent fit bij PSV terugkomen."

Rechtspraak gaat meer vonnissen publiceren

De rechtspraak gaat meer uitspraken op internet zetten. Momenteel wordt gemiddeld twee procent van de jaarlijks 1,8 miljoen rechterlijke uitspraken op rechtspraak.nl gepubliceerd. Nu er nieuwe criteria voor publicatie zijn gaat dit aantal op den duur toenemen.

"Er zullen wel tempoverschillen zijn per rechtbank", denkt Ronald Philippart, president van de rechtbank in Maastricht en voorzitter van de stuurgroep versterking informatievoorziening rechtspraak. Hij verwacht veel van de fusieoperatie die leidt tot grotere gerechten. "Dat zorgt hopelijk voor meer mogelijkheden om deze klussen nog beter aan te kunnen."

Voortaan worden alle wrakinguitspraken gepubliceerd, net als uitspraken die media-aandacht hebben gekregen. Verder worden vonnissen waarin minstens vier jaar cel of tbs wordt opgelegd online gezet.

Ook vragen die rechters aan het Hof van Justitie van de Europese Unie stellen worden toegankelijk gemaakt. Dat geldt ook voor uitspraken van de Hoge Raad en de andere hoogste rechtscolleges, die overigens al bijna allemaal werden gepubliceerd. Ook uitspraken die in een juridisch vakmedium worden besproken komen op rechtspraak.nl.

De nieuwe selectiecriteria moeten de rechtspraak transparanter maken. "De oude criteria uit 1999 waren betrekkelijk vaag, daar was intern en extern kritiek op." Er werd zelfs gesuggereerd om alle uitspraken te publiceren, maar dat gaat veel te ver, zegt Phillipart. "Op jaarlijks honderdduizend incassozaken, die allemaal geanonimiseerd moeten worden, zit geen burger te wachten. Dat is bovendien verspilling van belastinggeld."


Rechtspraak gaat meer vonnissen publiceren (Foto: Novum)

Van Schaardenburg loopt uit op Bouwmeester

Rutger van Schaardenburg lijkt de eerste slag in de strijd om het Nederlandse ticket voor de Olympische Spelen in de Laser-klasse te hebben gewonnen. De zeiler steeg op de voorlaatste dag van het wereldkampioenschap naar de tiende plaats, terwijl concurrent Roelof Bouwmeester naar de 23e plek zakte.

Van Schaardenburg en Bouwmeester zijn in een onderling gevecht verwikkeld om te bepalen wie namens Nederland deel mag nemen aan de Spelen. Van Schaardenburg heeft dit jaar al vormbehoud getoond in tegenstelling tot Bouwmeester die alleen nog maar een nominatie heeft. Als de 27-jarige Bouwmeester, broer van wereldkampioene Marit Bouwmeester, dat lukt dan bepalen de resultaten op dit WK en de Delta Lloyd Regatta deze maand wie in Londen uit mag komen.

Met nog twee races te gaan, kan de Australiër Tom Slingsby een nieuwe wereldtitel niet meer mislopen. De wereldkampioen van 2010 heeft na twaalf races een totaal staan van 32 punten, maar liefst twintig minder dan de Kroaat Tonci Stipanovic. Van Schaardenburg heeft een totaal van 98 punten, maar de Nederlander heeft daarmee nog wel uitzicht op de zevende plaats.

Azarenka via Ivanovic naar kwartfinale Madrid

Victoria Azarenka heeft woensdag ten koste van Ana Ivanovic de kwartfinale van het WTA-toernooi in Madrid bereikt. De Wit-Russin, aanvoerder van de wereldranglijst, was met tweemaal 6-4 te sterk. De Servische Ivanovic was als dertiende geplaatst op het blauwe gravel.

Bij de laatste acht wacht Azarenka een treffen met Na Li. De als achtste geplaatste Chinese riep Angelique Kerber een halt toe met 7-5 en 6-4. De Duitse schakelde in de tweede ronde nog Venus Williams uit. De Australische Samantha Stosur (5) sloeg zich met 6-3 en 6-2 langs Petra Cetkovska.

Voor titelverdedigster Petra Kvitova viel verrassend het doek in de tweede ronde. De Tsjechische, als derde genoteerd, ging onderuit tegen haar landgenote Lucie Hradecka met 6-4 en 6-3. Kvitova staat dit jaar nog met lege handen. De Poolse Agnieszka Radwanska (4) maakte geen fout tegen Sara Errani: 6-0 en 6-1.

'Releasedatum Hitman: Absolution in september'

Verschillende Britse online retailers, waaronder Zavvi, hebben bekendgemaakt dat Hitman: Absolution van Square Enix op 17 september in de verkoop gaat, hoewel één retailer daar niet mee eens is. Zo geeft de webwinkel ShopTo aan dat de game op 24 september gereleased wordt.

Square Enix heft nog geen officiële releasedatum bekendgemaakt, hoewel er al langer gespeculeerd wordt dat de game in de herfst gelanceerd gaat worden. Hitman: Absolution verschijnt op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Hitman

Venlonaar rijdt in op plaatsgenoot

Een 27-jarige inwoner van Venlo is woensdagmorgen ingereden op een 50-jarige plaatsgenoot. Het incident vond plaats in een voetgangersgebied op de Kloosterstraat in Blerick.

In het voetgangersgebied kreeg de verdachte ruzie. Daarbij werd op een gegeven moment een fiets op de weg gegooid, waarop de man wegliep en vervolgens met zijn auto de winkelstraat inreed. Diverse mensen moesten voor hem uitwijken.

De 50-jarige wilde de man aanspreken op zijn gedrag. Hij werd daarbij geschept door de auto en verloor even het bewustzijn. Hij raakte lichtgewond aan armen, benen en buik.

De verdachte werd door omstanders tot stoppen gedwongen. Hij stapte uit en vluchtte te voet. Verderop in het centrum kon hij door burgers aangehouden en aan de politie overgedragen worden. De man wordt verdacht van poging tot doodslag.

Baas groot Hondurees radiostation ontvoerd

De baas van een van de grootste radiostations van Honduras, Alfredo Villatoro, is woensdag in de hoofdstad Tegucigalpa ontvoerd. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van veiligheid bevestigd. Villatoro ontving geregeld doodsbedreigingen.

Zes mannen in twee auto's zouden Villatoro's auto woensdag tot stoppen hebben gedwongen waarna hij werd geslagen en in een van de voertuigen werd geduwd, aldus de autoriteiten.

Maandag werd televisiejournalist en homorechtenactivist Erick Martinez Avila gewurgd aangetroffen. Martinez Avila was de twintigste journalist die de afgelopen drie jaar in Honduras is vermoord.

Samsom claimt versoepelde EU-norm bij PvdA-plannen

Als Diederik Samsom zijn plannen om het begrotingstekort terug te schroeven naar Brussel had gestuurd, had de EU de drieprocentsnorm wel versoepeld. Dat zei de PvdA-leider woensdag naar aanleiding van uitlatingen van Eurocommissaris Olli Rehn. Die herhaalde dat Brussel de begrotingsregels niet minder stringent toepast voor Nederland.

Voor Samsom hoeft het begrotingstekort in 2013 niet worden teruggebracht naar drie procent. Hij is bereid volgend jaar tot 3,4 procent te gaan, om het tekort op termijn terug te brengen naar nul. Maar hij wil niet 'wegduiken in een obsessie met het begrotingstekort', zei hij woensdag tijdens op de Universiteit in Amsterdam.

In het onlangs gesloten akkoord tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie wordt wel uitgegaan van een tekort van drie procent in 2013. Doorrekening van de plannen moet uitwijzen of dit met het akkoord dat er nu ligt ook wordt gehaald, of dat er nog extra miljarden bezuinigd moeten worden. Pas daarna kan Brussel met een officiële reactie komen.

"Geruchten over een versoepeling van de regels uit het Stabiliteits- en Groeipact zijn ongegrond", zei Rehn woensdag, wijzend op de noodzaak van begrotingsconsolidatie. "Het begrotingsakkoord van vorige maand bevat permanente maatregelen en structurele hervormingen die belangrijk zijn voor de duurzaamheid van Nederlandse overheidsfinanciën en moet worden geïmplementeerd."

Samsom is niet verbaasd dat Rehn blijft zeggen dat hij de regels strikt handhaaft. "Nederland heeft ook niet gevraagd om de regels te versoepelen", zei hij tijdens het debat van Room for Discussion. "Als ik premier was geweest had ik het Rehn gevraagd, en dan was het antwoord anders geweest."

Econoom Arnoud Boot onderschrijft dit. "Die drie procent is niet in beton gegoten. Brussel kijkt naar het hele pakket van plannen, van bezuinigingen en hervormingen. Daarbij wordt niet alleen naar 2013 gekeken, maar ook naar de jaren daarna."

Boot vindt het echter niet verstandig om de suggestie te wekken dat Nederland geen prudent begrotingsbeleid voert. "Samsom is heel principieel over de koopkracht. Maar belangrijker is de reputatie van Nederland en het vertrouwen, zowel van de markten als van consumenten. Als de PvdA in haar plannen een btw-verhoging van 0,75 procent zou opnemen zou ook Samsom op drie procent uitkomen. Dat zou verstandiger zijn."

Samsom weigerde te erkennen dat hij een strategische fout heeft gemaakt door niet aan te schuiven bij het 'Kunduz-akkoord'. "Het was geen strategische, maar een inhoudelijke keuze." Vooral de verhoging van het btw-tarief en het eerder verhogen van de AOW-leeftijd stuitten Samsom tegen de borst. "Het was duidelijk dat ik niets meer aan het akkoord kon veranderen."

In de aankomende verkiezingscampagne wil Samsom naar eigen zeggen met 'overtuigingskracht, ideeën en energie' laten zien dat hij de meest geschikte kandidaat is om premier te worden. Dat hij onvoldoende bestuurlijke ervaring heeft gaf hij grif toe. "Maar ik heb evenveel bestuurlijke ervaring als Jan Peter Balkenende en Mark Rutte toen zij het Torentje betraden." Mark Rutte was voor hij premier werd overigens al twee keer staatssecretaris.

Politiebureaus Amsterdam donderdag dicht

Alle wijkteambureaus van de politie in de regio Amsterdam-Amstelland zijn donderdagmiddag gesloten in de strijd voor een goede cao. Dat hebben de politievakbonden woensdag besloten tijdens een actiebijeenkomst in Leusden.

De bureaus gaan vanaf het middaguur dicht, zegt een woordvoerder van politiebond ACP. Voor spoedeisende zaken komen agenten wel in actie. "De noodhulp is vanzelfsprekend gegarandeerd", aldus de zegsman. "Als er een vliegtuig neerstort, worden alle collega's opgeroepen."

In Apeldoorn wordt volgende week een grote actie voor ondersteunend personeel gehouden. Ook is gesproken over een 'landelijke klapper', maar de plannen hiervoor moeten nog verder worden uitgewerkt.

Agenten door het hele land zijn al voor de negende week bezig met het uitvoeren van coulanceactie, waarbij minder bonnen worden uitgeschreven. Duidelijk is dat de schatkist al veel euro's is misgelopen, aldus ACP, die aangeeft dat politiemensen het behoorlijk zat zijn dat er geen zicht is op 'rechtvaardige arbeidsvoorwaarden'.

Vorige week werden de acties al wat harder, onder meer door de aangekondigde nullijn voor ambtenaren. Donderdag reden agenten op wegen in Rotterdam, Den Haag en Dordrecht een halfuur tergend langzaam. Deze gemeenten waren naar de rechter gestapt, maar die keurde de actie goed. Een verkeerschaos bleef overigens uit.

[Giro] Rabobank had meer verwacht van ploegentijdrit

Bij Rabobank overheerste woensdag na de ploegentijdrit in de Giro d'Italia vooral teleurstelling. De Nederlandse formatie kwam niet verder dan de vijftiende plaats in de 32,2 kilometer lange race tegen de klok, op 1.01 minuten van winnaar Garmin-Barracuda.

"Wij dachten dat de top tien haalbaar was, maar als je al na acht kilometer een renner kwijtraakt en binnen enkele kilometers daarna nog eens twee dan wordt het een lastig verhaal", laat ploegleider Jan Boven weten. Theo Bos, die nog last heeft van zijn rug na een valpartij zondag, was het eerste slachtoffer in Verona. Ook Tom Leezer en Dennis van Winden verloren de aansluiting met hun ploeggenoten.

Rabobank noteerde bij het eerste tussenpunt nog op een negende tijd. "Dat bood toch uitzicht op een redelijk klassement, maar tien kilometer voor de streep haakte ook Mark Renshaw af en toen moesten we met vijf man verder. Dat is te ver voor zo'n klein treintje. Een vijftiende plaats komt hard aan", aldus Boven.

Veldrijden verliest steun van NOC*NSF

NOC*NSF zal het Nederlandse veldrijden voorlopig niet meer financieel ondersteunen. De sport staat niet op de lijst van sportdisciplines die in aanmerking komen voor een subsidie van de sportkoepel.

Om in aanmerking te komen voor financiële steun moet een discipline olympisch zijn dan wel een WK kennen met deelname van een bepaald minimum aantal landen. Ondanks dat Nederland met Matthieu van der Poel, Marianne Vos en Lars van der Haar drie wereldkampioen heeft rondrijden komt de sport niet meer in aanmerking voor de subsidie.

"Heel triest", vindt Huib Kloosterhuis, directeur van wielerbond KNWU. "We vinden het uitermate teleurstellend dat het blijkbaar niet gezien wordt als topsport. 'Wij zullen zelf met onze budgetten schuiven, want we vinden veldrijden wel belangrijk. Maar het heeft zeker consequenties."

"Met name voor de sporters die bijvoorbeeld hun A-status kwijtraken. En voor potentiële organisatoren van EK's of WK's die geen steun meer krijgen van het ministerie van VWS. Wij vinden veldrijden wel topsport."

[Giro] Navardauskas: "Was blij dat ik bij de rest kon blijven"

Ramunas Navardauskas boekte vandaag een zege in de ploegentijdrit met zijn ploeg Garmin-Barracuda. Verrassenderwijs mocht hij ook de roze trui aantrekken, aangezien zijn ploeggenoot Alex Rasmussen, die beter in het klassement stond, de groep moest laten gaan.

Zelf had hij ook de nodige moeite erbij te blijven. "Het team was erg sterk vandaag en hebben een geweldig werk verzet", zei Navardauskas na de finish. "Ik was zo blij dat ik bij de rest kon blijven, aangezien ik moe was in de laatste tien kilometer. De roze trui betekent echt iets voor mij."

"Ik voel me op het gemak bij het team. Ze hebben zich vorig jaar erg bekommerd om me en lieten me mooie wedstrijden rijden. Vorig jaar de Tour, nu de Giro. Tot nu toe heb ik daarin een goede start gemaakt, maar we moeten altijd morgen nog afwachten."

Russisch vliegtuig in Indonesië vermist

Een Russisch passagiersvliegtuig is tijdens een demonstratievlucht ten zuiden van de Indonesische hoofdstad Jakarta van de radar verdwenen. Aan boord zijn 44 mensen, meldden de autoriteiten woensdag.

Het toestel is een Soechoj Superjet-100, een van de modernste Russische vliegtuigen. Het vliegtuig verdween van de radar in een bergachtig gebied bij de plaats Bogor, nadat het snel in hoogte was gedaald.

"We zijn nog op zoek en we weten niet zeker of het vliegtuig is neergestort", zei Gagah Prakoso, woordvoerder van het Indonesische nationale opsporings- en reddingsbureau. Het ministerie van Transport meldde dat de passagiers Indonesische zakenmensen en Russische ambassademedewerkers waren.

De passagiers van het vermiste toestel hadden allen een uitnodiging gekregen om de vlucht mee te maken. Het toestel moest enkele rondjes vliegen in de regio en vervolgens landen op de luchthaven van Halim in Jakarta, waar het kort tevoren was opgestegen. Een eerste demonstratievlucht was zonder problemen verlopen.

Nog geen coalitie in Griekenland

Het is in Griekenland nog niet gelukt om tot een nieuwe regeringscoalitie te komen. Dat heeft de leider van PASOK en voormalig minister van financiën Evangelos Venizelos woensdag gezegd. Door de uitslag van de verkiezingen van afgelopen zondag is de Griekse politiek in een impasse terechtgekomen.

Venizelos, wiens partij op de derde plek eindigde met ruim dertien procent van de stemmen, zei dat hij zal doorgaan met de pogingen een regering te vormen zodra hij daar donderdag het mandaat voor krijgt. Dat zei hij na gesprekken met Alexis Tsipras van de radicaallinkse partij Syriza, die tweede werd bij de verkiezingen van zondag.

Tsipras heeft geprobeerd steun te vergaren voor een linkse regering die de voorwaarden voor de Griekse noodhulp verwerpt, wat volgens critici zal leiden tot het vertrek van Griekenland uit de euro.

Venizelos zei woensdag dat het absoluut noodzakelijk is dat Griekenland in de euro blijft.


Nog geen coalitie in Griekenland (Foto: Novum)

Büttner grijpt mogelijk naast trainingskamp Oranje

Alexander Büttner moet de trainingsstage van het Nederlands elftal mogelijk aan zich voorbij laten gaan. Trainer John van den Brom staat zijn linksback niet af als Vitesse ten koste van N.E.C. Nijmegen de finale van de play-offs haalt. "Onbespreekbaar. Maar dat is ook de afspraak niet. Hij blijft bij mij", zei Van den Brom tegen Omroep Gelderland.

De 23-jarige Büttner behoort tot de 36 spelers die bondscoach Bert van Marwijk heeft opgeroepen voor de trainingsweek, die maandag begint. Volgens Van den Brom komen er nog wel meer kansen voor Büttner. "Hij heeft een fantastisch seizoen gespeeld en dit zelf afgedwongen. Ze blijven hem wel volgen."

Büttner is in beeld om Erik Pieters te vervangen op het EK in Polen en Oekraïne. De verdediger van PSV kampt met een voetblessure.

COA-onderzoek Albayrak kostte dik 9 ton

Het onderzoek naar de toestanden bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft dik 9 ton gekost. Dat blijkt uit een stuk namens minister Gerd Leers voor Immigratie, Integratie en Asiel. De kosten van de advocaten die het COA en de speciale onderzoekscommssie hebben bijgestaan, moeten echter nog worden vastgesteld.

COA-baas Nurten Albayrak werd vorig jaar op non-actief gesteld na berichten over haar manier van leidinggeven en over haar salaris. De commissie-Scheltema stelde vast dat Albayrak dominant was, amper openstond voor kritiek en een verdeel-en-heerstactiek hanteerde. Leers concludeerde daarop dat haar positie onmogelijk was geworden.

De kosten komen deels voor de rekening van de minister, deels ook voor die van het COA. De Tweede Kamer had om een grondig onderzoek gevraagd.

COA-onderzoek kostte dik 9 ton
COA-onderzoek kostte dik 9 ton (Foto: ANP)

Advocaat: John Travolta randde meer mensen aan

John Travolta heeft nog meer slachtoffers gemaakt. Dat zegt advocaat Okorie Okorocha, die twee masseurs bijstaat die zeggen te zijn aangerand door de acteur. Okorocha is benaderd door meerdere mensen die mogelijk ook stappen willen ondernemen tegen de 58-jarige acteur.

De raadsman zegt contact te hebben met 'mensen, voornamelijk mannen', die informatie hebben over onzedelijk gedrag van Travolta. "Ik heb getuigen en mogelijke aanklagers aan de telefoon gehad uit vrijwel elke staat", vertelt Okorocha aan de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online. "Ik onderzoek eerst hun claims voor ik eventueel actie onderneem."

Het eerste vermeende slachtoffer van de Grease-acteur kwam vrijdag naar buiten met zijn verhaal. Zowel hij als de masseur die Travolta later aanklaagde, eist twee miljoen dollar.

De advocaat van Travolta wil in ieder geval een tegenaanklacht indienen tegen de eerste aanklager. Hij kan naar eigen zeggen bewijzen dat Travolta niet in Los Angeles was toen het voorval zou hebben plaatsgevonden.

Al jaren gaan geruchten dat Travolta homoseksueel is. De acteur trouwde in 1991 met Kelly Preston, met wie hij twee kinderen kreeg.

Majesco brengt twee nieuwe spellen mee naar de E3

Gameontwikkelaar Majesco heeft bekendgemaakt dat zij twee nieuwe Kinect-spellen zullen tonen op de komende E3. Het gaat hierbij om de spellen NBA Baller Beats en een nieuwe versie van Zumba Fitness.

NBA Baller Beats is een Kinect-spel waarbij spelers een echte basketbal gebruiken om te trainen met vrij te spelen NBA-teams. Het spel heeft verder onder andere een uitgebreide soundtrack, ruim honderd vrij te spelen posters en een trainingskaart. Het doel is om uiteindelijk 'the ultimate e-baller' te worden.

De E3-beurs wordt gehouden van 5 tot en met 7 juni in Los Angeles.

Safe

In Safe wordt de 12-jarige Mei (Catherine Chan) door de Chinese maffia uit Peking ontvoert omdat ze een fotografisch geheugen heeft. De maffiabaas heeft een hekel aan computers omdat die sporen achterlaten en daarom zet hij Mei in om alle inkomsten voor hem te onthouden. Mei wordt aan het werk gezet in Chinatown New York. Als ze op een dag de gecodeerde combinatie van een kluis moet onthouden breekt er een maffiaoorlog rondom haar uit, want zowel de Russische maffia als een aantal corrupte politieagenten willen de kluiscombinatie hebben. Wanneer Mei bij een overval weet te ontsnappen krijgt ze drie bendes achter zich aan. Gelukkig duikt dan ex-kooivechter Luke Wright (Jason Statham) op om haar te beschermen.

Eenvoudige zege Nadal op Davydenko

Rafael Nadal heeft eenvoudig de derde ronde van de ATP Masters in Madrid bereikt. Op het veelbesproken blauwe gravel sloeg de Spaanse nummer twee van de wereld zich in straight sets voorbij Nikolai Davydenko: 6-2, 6-2.

Davydenko bezette enkele jaren geleden nog een plaats in de mondiale top tien. De Rus is echter afgezakt naar positie 56 op de wereldranglijst. Novak Djokovic klopte eerder in de tweede ronde met moeite Daniel Gimeno. De nummer één van de wereld had drie sets nodig tegen de Spaanse qualifier: 6-2, 2-6, 6-3.

Epic Games viert twintigste verjaardag met gratis soundtrack

Epic Games bestaat dit jaar twintig jaar. Om dat te vieren heeft Epic twintig nummers uitgekozen uit hun games en daarmee een soundtrack gemaakt die volledig is remastered. De nummers zijn hier gratis te downloaden. Onder andere Steve Jablonsky en Alexander Brandon hebben aan de originele nummers gewerkt.

De games waaruit de muziek komt zijn Bulletstorm, Epic Pinball, Gears of War, Infinity Blade, Jazz Jackrabbit, Jill of the Jungle, Shadow Complex, Tyrian, Unreal en Unreal Tournament. Deze zijn in de afgelopen twintig jaar door Epic Games gemaakt.

Naast een gratis soundtrack viert Epic Games hun verjaardag ook met een lezing op het Design Innovate Communicate Entertain Summit. Hierin zal Tim Sweeney, co-oprichter van Epic Games, vertellen over technologie en gaming in de komende twintig jaar.

Epic Games werd in 1991 opgericht onder de naam Potomac Computer Systems. In 1992 kreeg het bedrijf de naam Epic MegaGames en bracht het spellen uit zoals Jill of the Jungle en Unreal. In 1999 veranderde de naam naar het hedendaagse Epic Games.

Epic Games 20 Years

Overleg over akkoord gaat morgen verder

Het overleg tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie met minister Jan Kees de Jager van Financiën over de uitwerking van de begroting voor 2013, wordt donderdag voortgezet. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold. Het overleg woensdag tussen de vijf fractievoorzitters en De Jager duurt nog tot 18.00 uur.

Pechtold denkt dat het nog een "kwestie is van uren en niet van dagen" voordat de zaak rond is. Aan het begin van het overleg zei hij al dat de afspraken op hoofdlijnen al waren gemaakt.

Na de val van het kabinet Rutte kwamen de vijf partijen twee weken geleden met minister De Jager een pakket maatregelen overeen, waardoor het begrotingstekort van volgend jaar niet boven de 3 procent moet uitkomen.

Disney verliest geld, maar minder dan verwacht

Disney Interactive Media Group heeft de cijfers bekendgemaakt van Q2 van dit jaar. De firma kreeg een kleine 180 miljoen dollar binnen; een groei van 13% ten opzichte van andere jaren. Dit betekent echter nog wel een verlies van 70 miljoen dollar. Maar ook dit is stukken beter dan de 160 miljoen verlies van vorig jaar.

Disney heeft zelf aangegeven dat ze minder willen developen voor consoles en zich meer willen focussen op de mobiele markt. Hierdoor hebben ze minder resources nodig en hoeven ze dus ook minder geld uit te geven. De verwachting volgens CEO Robert Iger is dat de firma in 2013 weer winst zal gaan maken. De Disney Interactive Group is onder andere verantwoordelijk voor games als Epic Mickey en Where's My Water.

Kind, kom terug

Ik kom hem tegen in mijn dromen, met zijn rode pyjamaatje aan, op zijn driewieler. Het mag niet en dat weet hij, want hij hoort al lang op bed te liggen. Toch lacht hij breed, van oor tot oor, als ik hem betrap. En ik lach ook, want ach dat kind, en ik weet nog hoe watervlug hij was. En ook dat het goed kwam. Ik spreid mijn armen en buig mijn knieën en terwijl ik dat doe, tovert mijn gemoed een regenboog. Ik lach met tranen, omdat het voorbij is en nooit meer terugkomt.

Originele Deus Ex speelbaar op PSN

Goed nieuws voor mensen die Deux Ex: Human Revolution grijs hebben gespeeld en meer willen: Square Enix heeft bevestigd dat de eerste versie van de game naar PSN gaat komen. 16 mei moet de game uitkomen en deze zal rond de acht euro gaan kosten. Er waren al eerder geruchten door een PEGI-rating van de game.

Deus Ex kwam in 2000 uit voor de pc en was gelijk een grote hit. In 2002 werd er ook een PlayStation 2-versie uitgegeven. Gamers waren vol lof en de game scoorden vele prijzen, waaronder Game of the Year. In 2011 kwam dan eindelijk het langverwachte vervolg die ook hoge ogen gooide: Deus Ex: Human Revulotion. De game stond derde in de crew-versie van de Game of the Year van 2011.

Storing internetbankieren bij Rabobank

Klanten van de Rabobank kunnen woensdag sinds 14.30 uur niet internetbankieren of mobiel bankieren. De oorzaak is een netwerkstoring, legt een woordvoerder uit. De zegsman kon nog niet aangeven wanneer het probleem opgelost zal zijn.

Begin februari kampte de bank met een soortgelijke storing en hetzelfde gebeurde vorig jaar juli. In mei 2011 konden klanten een tijd lang maar zeer beperkt gebruikmaken van internetbankieren en mobiel bankieren doordat onbekenden de site hadden overladen met grote hoeveelheden dataverkeer.

[Giro] Garmin wint ploegentijdrit, Navardauskas leider

Garmin-Barricuda heeft woensdag de ploegentijdrit in de Giro d'Italia gewonnen. De Amerikaanse formatie legde de 32,2 kilometer in en rond Verona af in 37.04 minuten. Daarmee werd Katusha met vijf seconden afgetroefd. Saxo Bank en Astana eindigden in 37.26 als derde.

De Litouwer Ramunas Navardauskas neemt de leiderstrui over van Taylor Phinney van BMC, dat op 31 seconden als tiende over de finish kwam.

Rabobank toonde zich de beste Nederlandse formatie. De ploeg eindigde op de vijftiende plaats. De bankiersploeg kwam op 1.01 minuten van Garmin over de streep. Vacansoleil legde de tijdrit af in 38.14, goed voor de zeventiende plek.

Uitslag

# Team Tijd
1 Garmin-Barracuda 37.04
2 Katusha + 0.05
3 Astana + 0.22
4 Saxo Bank z.t.
5 Omega Pharma-Quick Step + 0.24
6 GreenEdge + 0.25
7 Liquigas + 0.26
8 Radioshack-Nissan-Trek + 0.28
9 Sky + 0.30
10 BMC + 0.31
15 Rabobank + 1.01
17 Vacansoleil-DCM + 1.10


Stand

# Renner Land Team Tijd
1 Ramunas Navardauskas Lit Garmin-Barracuda 10.01.53
2 Tyler Farrar VSt Garmin-Barracuda + 0.10
3 Robert Hunter ZAf Garmin-Barracuda + 0.10
4 Ryder Hesjedal Can Garmin-Barracuda + 0.11
5 Taylor Phinney VSt BMC + 0.13
6 Manuele Boaro Ita Saxo Bank + 0.19
7 Geraint Thomas GBr Sky + 0.21
8 Sebastien Rosseler Bel Garmin-Barracuda + 0.25
9 Christian Vandevelde VSt Garmin-Barracuda + 0.26
10 Joaquin Rodriguez Spa Katusha + 0.30
71 Stef Clement NED Rabobank + 1.11

VVD op de bres voor uitlandige kiezers

De VVD wil van het kabinet weten hoe het de opkomst van stemmers in het buitenland gaat bevorderen. Kamerlid Joost Taverne heeft daarover vragen gesteld aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA).

Taverne hield al eerder een pleidooi voor het vereenvoudigen van de stemprocedure in het buitenland. De liberaal wil nu onder meer weten op welke manier kiezers in het buitenland worden voorgelicht over de aanstaande verkiezingen op 12 september en welke rol de ambassades en buitenlandse werkgeversorganisaties daarbij spelen.

Ook heeft hij vragen over de registratie van Nederlandse kiezers in het buitenland. Die is volgens Taverne onduidelijk en hierdoor dreigt het gevaar dat stemmen ongeldig worden verklaard.

Tijdens de verkiezingen in 2010 bleek dat de VVD de grootste partij was onder Nederlanders die in het buitenland per brief hebben gestemd. De liberalen kregen 29 procent van de stemmen, gevolgd door de PvdA met 17,9 procent. Ruim 35 duizend Nederlanders in het buitenland brachten toen hun stem uit.

Granada-speler geschorst voor gooien fles

Granada-speler Dani Benitez heeft een schorsing van drie maanden aan zijn broek. De 25-jarige middenvelder gooide na afloop van het met 2-1 verloren duel met Real Madrid een plastic fles naar scheidsrechter Clos Gomez. De Spaanse voetbalbond legde de straf woensdag op.

Benitez mist hierdoor komend weekeinde de belangrijke wedstrijd tegen Rayo Vallecano en neemt de rest van zijn straf mee naar volgend seizoen.

De wedstrijd van zondag is van groot belang voor beide clubs. Granada staat twee punten boven de degradatiestreep, Rayo Vallecano is slechts op doelsaldo veilig.

Lange celstraffen in Brits misbruikschandaal

Negen mannen van Pakistaanse en Afghaanse afkomst zijn woensdag in Groot-Brittannië veroordeeld tot lange celstraffen voor het misbruiken van jonge meisjes. De zaak veroorzaakte veel onrust in Groot-Brittannië en speelde extreemrechts in de kaart.

Rechter Gerald Clifton zei woensdag dat de mannen, tussen de 22 en 59 jaar oud, hun slachtoffers als 'oud vuil' hebben behandeld en veroordeelde ze onder meer voor mensenhandel en verkrachting. De leider van de groep kreeg negentien jaar gevangenisstraf opgelegd en de overige mannen celstraffen tussen de vier en twaalf jaar.

De extreemrechtse English Defence League had veel aandacht voor de zaak en benadrukte dat alle mannen van Pakistaanse en Afghaanse afkomst zijn en alle slachtoffers blank. De mannen drogeerden jonge, kwetsbare meisjes met drugs en alcohol en verkrachtten hen vervolgens.

De meisjes, soms pas 13 jaar oud, werden mishandeld, verkracht en soms gedwongen om met tot wel twintig mannen per dag seks te hebben. Eén slachtoffer werd door twee mannen verkracht terwijl ze zo dronken was dat ze lag over te geven in bed, aldus de politie. In ruil voor seks kregen de meisjes alcohol, eten en geld, maar er werd ook geregeld geweld gebruikt.

De zaak heeft in Groot-Brittannië de discussie over de bescherming van kwetsbare kinderen en jongeren doen oplaaien. Meerdere slachtoffers hadden geen contact meer met hun families of stonden onder toezicht van de staat. De krant The Times berichtte woensdag dat er de afgelopen vijf jaar zeker 631 zaken zijn geweest waarin meisjes die in opvanghuizen zitten werden verkocht voor seks.

Spoor voorspelt vertragingen door frequentieveiling

De NS vreest dat nieuwe frequenties voor mobiele telefonie vertragingen op het spoor zullen veroorzaken. Regionale vervoerders delen de vrees. De vertraging zou ontstaan als machinisten en de treindienstleiding niet kunnen communiceren, waardoor het treinverkeer moet worden stilgelegd. Dat meldt RTL Z woensdag.

De zender is in het bezit van een brief waarin de spoorsector zijn zorgen uit. Het risico dat het gebruik van nieuwe technologieën het treinverkeer verder verstoort en daarmee de veiligheid in het geding brengt achten de bedrijven 'zeer hoog en reëel'. Haperende communicatie zou ook kunnen leiden tot problemen met wissels en beveiligingssystemen. Volgens de bedrijven zijn er met de huidige frequenties ook al problemen.

Aanleiding voor de brief is een veiling die de overheid in oktober houdt om de nieuwe frequenties te verkopen. Als de sector zelf veiligheidsmaatregelen moet nemen om het risico op problemen te beperken, kost dat naar schatting 110 miljoen euro. Die rekening willen de NS en de regionale spoorvervoerders niet betalen.

Nog geen gouden tip in Limburgse vermissingszaak

De politie heeft vijftien nieuwe tips binnengekregen in de zaak van een vermiste Limburgse autohandelaar, maar vooralsnog ontbreekt de gouden tip. De 47-jarige man is sinds eind maart vermist. De politie laat weten dat de tips woensdag blijven binnenkomen na de uitzending van Opsporing Verzocht dinsdagavond.

In de uitzending kwam naar voren dat twee mannen op zoek waren naar Hugo Charles in de nacht nadat hij voor het laatst is gezien. De mannen uit de omgeving van Amsterdam belden toen aan bij zijn woning in Echt. Volgens de politie zouden zij nieuw licht op de zaak kunnen werpen.

Verder is de dag voor de verdwijning van Charles geschoten in een loods in Susteren, vlak bij Echt. De politie heeft daar sporen van harddrugs en een etiket met de naam van het autobedrijf van Charles gevonden. Mogelijk heeft de verdwijning van de Limburger hiermee te maken.

Justitie heeft tienduizend euro uitgeloofd voor de gouden tip.

Within Temptation viert jubileum in Antwerpen

Within Temptation heeft reden voor een feestje. De band rond frontvrouw Sharon den Adel bestaat vijftien jaar. De Nederlandse metalband viert zijn jubileum in november in Antwerpen, dat heeft het management van Within Temptation woensdag bekendgemaakt.

De band verzorgt op dinsdag 13 november een speciaal concert in het Sportpaleis. De show, die de naam Elements meekrijgt, moet de grootste happening in de bestaansgeschiedenis van Within Temptation worden. Kaartjes voor het concert kunnen vanaf vrijdagochtend worden gekocht.

Within Temptation ontstond in de jaren negentig, de debuutplaat Enter werd in 1997 uitgebracht. Dankzij de onverwachte hit Ice Queen werd Within Temptation in 2002 bekend bij het grote publiek. De single was al een paar maanden oud toen het balletje alsnog aan het rollen werd gebracht door 3FM, dat Ice Queen uitriep tot Megahit.

Al snel toerde Within Temptation door Europa, in Duitsland is de band groter dan in Nederland. Het album Mother Earth, waarop Ice Queen staat, werd ook in landen als Japan en Australië uitgebracht. Within Temptation is inmiddels de meest succesvolle Nederlandse rockband in het buitenland.


Within Temptation viert jubileum in Antwerpen (Foto: Novum)

Russell Brand leert vervelende fan lesje

Russell Brand heeft zaterdagavond een fan die iets had geroepen over Brands ex-vrouw Katy Perry een lesje geleerd. De 36-jarige komiek sprong in het publiek tijdens een optreden in Atlantic City.

"Ik wil weten hoe deze persoon eruitziet", riep hij volgens de BBC tegen de menigte. De schreeuwer werd door zijn omgeving aangewezen nadat alle lichten waren aangezet.

"Ik dacht dat deze gast zo zelfverzekerd was omdat hij ongelofelijk knap is, maar kijk nou eens naar jezelf", zei Russell tegen de jongen. "Je ziet eruit alsof je van een kerk bent gevallen." Ook vertelde Brand dat de schreeuwer waarschijnlijk slecht in bed was en dat hij impotent zou zijn. Uiteindelijk nodigde de komiek de jongen voor een knuffel uit op het podium.

Tijdens de kerstdagen maakte de komiek bekend dat hij en de 27-jarige zangeres uit elkaar gingen, na een huwelijk van veertien maanden. Britse bronnen meldden dat Russell zijn ex-vrouw daarna een ellenlange e-mail heeft gestuurd waarin hij schrijft dat hun huwelijk nooit had mogen eindigen en dat hij een tweede kans wil.

Japan redt Tepco met noodlening van 9,6 miljard

De Japanse regering heeft woensdag Tokyo Electric Power Company (Tepco), de eigenaar van de door een aardbeving en tsunami getroffen kerncentrale Fukushima Dai-ichi, een noodlening verstrekt van 9,6 miljard euro. Het bedrijf is onder toezicht van de staat gesteld. In ruil voor de noodlening heeft Tepco een nieuwe directie aangesteld en beloofd de kosten terug te dringen.

Tepco is zwaar onder vuur komen te liggen, omdat het bedrijf niet voorbereid was op de natuurrampen die de noordoostkust van Japan vorig jaar troffen. De koelsystemen van de Fukushima Dai-ichi-centrale vielen uit waardoor in ten minste drie kernreactoren een kernsmelting plaatshad. Daarbij kwamen grote hoeveelheden straling vrij.

"Ik hoop dat Tokyo Electric hard gaat werken om het vertrouwen van de bevolking terug te winnen", aldus minister van economie en handel Yukio Edano. Hij benadrukte dat Tepco transparanter moet gaan werken.

Tepco wil de komende tien jaar 31,7 miljard euro gaan bezuinigen. Het bedrijf heeft de energiekosten voor zakelijke klanten al verhoogd en wil dat ook gaan doen voor consumenten, een plan dat waarschijnlijk op veel weerstand zal stuiten bij de belastingbetaler.

Het is de vraag of de noodlening van de Japanse regering voldoende is. De kosten om de schadevergoedingen te dekken blijven oplopen. Duizenden mensen moesten na de kernramp het gebied verlaten en boeren hebben zware schade geleden als gevolg van de vrijgekomen straling.

Verdachte bekent dubbele verkrachting Arnhem

De 43-jarige man uit het Gelderse Rheden die anderhalve week geleden werd aangehouden voor een dubbele verkrachting in Arnhem, heeft bekend. Dat meldt de politie woensdag. De rechtbank in Arnhem besluit vrijdag of de verdachte langer wordt vastgehouden.

Het 24-jarige slachtoffer werd enkele weken geleden 's ochtends vroeg verkracht in een steegje van de Nijhoffstraat. Ze werd daarna door de man meegenomen naar het Sonsbeekpark, waar hij zich nogmaals aan haar vergreep. Via een dna-match kwam de politie de man op het spoor.

De politie zette 25 rechercheurs op de zaak. Er werden flyers verspreid, bij het park werden matrixborden geplaatst en werd er een uitgebreid buurtonderzoek gestart.

[EL] Falcao: "Finale zal beslist worden op details"

Vanavond staan Atlético Madrid en Athletic de Bilbao in de Roemeense hoofdstad Boekarest tegenover elkaar in de finale van de Europa League. Radamel Falcao, spits van de Madrilenen, won vorig seizoen met FC Porto de Europa League.

"Ik weet dat het een historische prestatie zal zijn als ik de Europa League twee seizoenen op rij met verschillende teams win", aldus Falcao. "Daarom is het niet vreemd dat ik een tikkeltje nerveus ben." Falcao scoorde, net als Klaas-Jan Huntelaar tot nu toe tien keer in de Europa League.

Hij beseft dat één doelpunt volstaat om Huntelaar qua productiviteit in de Europa League te overtreffen. "Het zal heel speciaal zijn om een goal te maken. Al is het belangrijkste om de finale te winnen", aldus Falcao, die vorig seizoen namens FC Porto maar liefst achttien doelpunten scoorde in het Europa League-toernooi. Ook scoorde hij de enige treffer in de finale tegen Sporting Braga.

Falcao verwacht een erg lastige wedstrijd: "Het zal een zware wedstrijd worden. Atlético Madrid én Athletic de Bilbao hebben beide een goede kans om te winnen. De coaches (beide ploegen worden geleid door een Argentijn, respectievelijk Marcelo Bielsa/Bilbao en Diego Simone/Madrid, red.) en spelers kennen elkaar goed. De wedstrijd zal daarom beslist gaan worden op details."

Geldboete voor Babel na tweet

Ryan Babel heeft een boete van 3000 euro gekregen, omdat hij via Twitter een scheidsrechter had beledigd. Dit liet de Duitse voetbalbond vandaag weten.

Afgelopen zaterdag werd Babel in de competitiewedstrijd tegen Hertha BSC na zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. De Nederlander was het totaal niet eens met de beslissingen van de arbiter. "Ik weet het niet, ik denk dat de scheidsrechter drugs had gebruikt", liet hij weten via Twitter.

Babel verwijderde de dubieuze tweet snel weer van zijn account, maar het was te laat om een strafzaak bij de Duitse voetbalbond te ontlopen. Hij heeft de boete inmiddels geaccepteerd. In zijn tijd bij Liverpool kwam Babel ook al eens in de problemen vanwege een berichtje op Twitter.

N.E.C. met Nuytinck tegen Vitesse

N.E.C.-speler Bram Nuytinck lijkt op tijd fit voor het play-offduel met Vitesse dat donderdag wordt gespeeld. De 22-jarige verdediger moest vanwege een enkelblessure de competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo aan zich voorbij laten gaan. Rens van Eijden is ook hersteld van een kuitkwetsuur.

N.E.C.-trainer Alex Pastoor kan zeker niet beschikken over Leroy George, John Goossens, Stef Nijland en Niels Wellenberg. De vier kampen al langer met blessures.

Vitesse-trainer John van den Brom heeft voor het uitduel tegen de Nijmegenaren een fitte selectie. Alleen Raio Piiroja is geblesseerd, maar de Est kan normaliter niet op veel speeltijd rekenen.

Carnavalsmuziek op Lowlands

Het Venlose muziekgezelschap D'n Heiten Haspel speelt op Lowlands. De joekskapel (Limburgs voor dweilorkest, red.) speelt daar uitsluitend Venlose carnavalsmuziek, als begeleiding voor auteur Jan van Mersbergen.

Van Mersbergen leest op Lowlands voor uit zijn boek Naar De Overkant Van De Nacht, waarmee hij de Libris Literatuurprijs net niet won. Dat boek gaat over het Venlose carnavalsfeest.

Naast Van Mersbergen bestaat het literatuurprogramma van Lowlands uit onder andere Nico Dijkshoorn, James Worthy, Buddy Wakefield en vele anderen. Dit maakte de festivalorganisatie woensdag bekend.

De twintigste editie van Lowlands wordt van 17 tot en met 19 augustus gehouden in Biddinghuizen. Andere namen die naar het festival komen, zijn onder andere Triggerfinger, Foo Fighters en The Kyteman Orchestra.

Wolfenstein 3D gratis in je browser spelen

Wolfenstein 3D is de game die first-person shooters zoals we die vandaag kennen heeft gedefinieerd. De game wordt dit jaar twintig jaar oud. Ter ere daarvan heeft id Software de game gratis speelbaar gemaakt voor internetbrowsers. Speel het hier. Wolfenstein 3D is ook gratis verkrijgbaar op iOS.

Wolfenstein 3D kwam in 1992 uit. Het spel draait om een Amerikaanse soldaat die uit een Nazi-fort probeert te ontsnappen. In de laatste level moest de speler Hitler, gehuld in robotpak, verslaan. Het gebruik van Nazi-afbeeldingen maakten het spel controversieel.

De Super Nintendo-versie werd op last van Nintendo gecencureerd. Alle Nazi-referenties zoals de swastikas werden uit het spel gehaald. Hitler's snor werd weggepoets en hij werd hernoemd tot 'Staatmeister'.

Id Software heeft daarna andere immens populaire FPS-games gemaakt, zoals Doom (1993) en Quake (1996). Het bedrijf maakt nog altijd shooters, vorig jaar kwam het met RAGE. Volgens geruchten is Doom 4 in aantocht. De meest recente Wolfenstein-game kwam in 2009 uit, het werd overwegend positief door de pers ontvangen.

Tiels echtpaar tilt sociale dienst voor 139 mille

Een echtpaar uit Tiel heeft voor 139.000 euro uitkeringsfraude gepleegd. De 55-jarige man en 49-jarige vrouw ontvingen jarenlang ten onrechte een bijstandsuitkering. De politie maakte woensdag bekend dat de sociale recherche de fraudezaak aan het licht heeft gebracht.

De twee hadden hun handel in oud ijzer verzwegen voor de sociale dienst. Door de inkomsten uit die handel hadden ze geen recht op de uitkering. De twee worden beschuldigd van valsheid in geschrifte.

De fraude vond plaats tussen april 2004 en augustus 2011. De man had sinds 1993 een uitkering, de vrouw sinds 1997.

Staat wil 8,7 miljoen zien van DigiNotar

De Nederlandse staat eist 8,7 miljoen van het internetbeveiligingsbedrijf DigiNotar. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag. De claim moet de gemaakte kosten als gevolg van een hack bij het bedrijf vorig jaar zomer vergoeden.

In februari werden de kosten voor de overheid volgens de curator van het inmiddels failliete bedrijf nog geschat op een miljoen euro. Na uitgebreid onderzoek blijkt het bedrag nu hoger te liggen.

Het Beverwijkse bedrijf beveiligde veel websites van Nederlandse overheden. Doordat beveiligingscertificaten van DigiNotar vervalst konden worden, konden internetters onbewust op onveilige sites belanden. Daarop zegde de regering het vertrouwen in het bedrijf op.

Onderzoek wees uit dat de beveiliging van DigiNotar rammelde. Op de computers van het bedrijf stonden geen antivirusprogramma's en softwareprogramma's waren niet bijgewerkt. Ook gebruikten medewerkers wachtwoorden die makkelijk te achterhalen waren.

Achter de hack zaten vermoedelijk Iraanse hackers. Zij waren uit op gegevens van Iraniërs. DigiNotar ging in september op de fles.

Veel blessures bij Twente

FC Twente moet voor het eerste playoffduel tegen RKC Waalwijk komende donderdag in ieder geval vier spelers missen. Ola John (enkel), Wesley Verhoek (geschorst), Rasmus Bengtsson en Nicky Kuiper (knie) zullen in Waalwijk zeker niet mee gaan doen.

Kuiper heeft een MRI-scan ondergaan, maar daar was niets op te zien. Mogelijk kan hij komende zondag in de return in Enschede wel spelen. Dwight Tiendalli heeft liesklachten en morgen op de wedstrijddag zal pas worden besloten of hij inzetbaar is. Luuk de Jong heeft na een keelontsteking weer meegetraind, terwijl Emir Bajrami van een ziekte hersteld is. Tot slot ontbrak doelman Nicolai Mihaylov op de training, maar hij kan morgen gewoon spelen.

Bleker noemt kritiek partijgenoten gevaar voor CDA

Kandidaat-lijsttrekker voor het CDA Henk Bleker waarschuwt kritische partijgenoten dat zij de partij in gevaar brengen. Als de critici de 'toekomst laten vertroebelen door de PVV-geschiedenis' wordt het CDA nog kleiner en resteert een 'partij met niet meer dan principes', zegt de demissionair staatssecretaris van Landbouw woensdag in NRC Handelsblad.

De bewindsman reageert op de kritiek van partijprominenten Ab Klink en Ernst Hirsch Ballin. Die zeiden dinsdag tegen de krant dat de kandidaat-lijsttrekkers met een actieve rol in de samenwerking met de PVV de partij kwetsbaar maken. Behalve om Bleker gaat het om fractieleider Sybrand van Haersma Buma en demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies.

"Steeds weer zal hun worden gevraagd hun keuze voor Wilders te verklaren. Een keus die ze tot het allerlaatste moment volhielden", zei Klink. "Die kwetsbaarheid is een grote handicap voor deze kandidaat-lijsttrekkers. Het zou onzinnig zijn dat te ontkennen." Klink en Hirsch Ballin - beiden tegenstanders van de gedoogconstructie - spraken hun voorkeur uit voor een kandidaat van buitenaf.

Volgens Bleker verkeert zijn partij nu in een 'onvoorstelbaar cruciale fase' en is het daarom gevaarlijk om 'mensen voor eeuwig besmet te verklaren', zegt hij tegen NRC Handelsblad. Hij kondigt aan het woord PVV niet meer te gebruiken.


Bleker noemt kritiek partijgenoten gevaar voor CDA (Foto: Novum)

Juventus gaat voor Van Persie of Suárez

Robin van Persie of Luis Suárez moet de grote zomeraankoop van de Italiaanse kampioen Juventus gaan worden. De club uit Turijn wil een topspits die Alessandro Del Piero opvolgt. Clublegende Del Piero moet de club na dit seizoen noodgedwongen verlaten.

Naast Del Piero zal ook de belangrijke doelpuntenmaker Marco Boriello vertrekken. Boriello keert na een verhuurperiode terug naar AS Roma. Juventus aast dus op een nieuwe topspits, en het liefst een grote naam die Juventus volgend seizoen ook goede prestaties in de Champions League kan garanderen.  

Robin van Persie is nadrukkelijk in beeld. "Een geweldige speler", laat algemeen directeur Giuseppe Marotta in de Italiaanse media weten. "Van Persie is compleet en zou een toegevoegde waarde zijn voor élk team. Maar hij heeft nog een éénjarig contract bij Arsenal. We zullen proberen om deze zomer de selectie met een topspits van grote allure aan te vullen, maar het belangrijkste is dat de mix in de selectie goed blijft."

Ook Luis Suárez van Liverpool en Gonzalo Higuaín van Real Madrid staan op het lijstje van de 28-voudige Italiaanse landskampioen. "Het zijn drie belangrijke spelers", zegt Moratta. "In onze dromen staan ze alle drie bij in de basis." Eerder meldde Goal.com al dat Suárez ook op de nominatie staat om bij het Franse Paris St. Germain te gaan spelen, en dat Chelsea bezig is met Higuaín. Daardoor wordt een transfer van Van Persie naar Juventus des te waarschijnlijker.

Timosjenko beëindigt hongerstaking

Joelia Timosjenko, de oud-premier van Oekraïne die vastzit, heeft haar hongerstaking na 20 dagen beëindigd. Dat zei Lutz Harms, de Duitse arts, die haar behandelt, woensdag.

Timosjenko zal vanaf nu onder begeleiding een normaal dieet gaan opbouwen. Ze weigerde te eten uit protest tegen de manier waarop haar bewakers haar behandelden.

Ooggetuigen meldden woensdagochtend dat Timosjenko was aangekomen in een ziekenhuis in Charkov. In het ziekenhuis behandelt neuroloog Harms van het Charitéziekenhuis in Berlijn haar voor de rugklachten waaraan zij al langere tijd lijdt.

Timosjenko is de grote rivaal van president Viktor Janoekovitsj. Zij zit een gevangenisstraf van 7 jaar uit voor machtsmisbruik bij het sluiten van een vermeend frauduleus gascontract met Rusland. De mishandeling leidde ertoe dat verscheidene staatshoofden de deelname aan een top van Midden- en Oost-Europese leiders afzegden. Oekraïne gelastte de bijeenkomst, die zou worden gehouden in Jalta op de Krim, dinsdag af.

Timosjenko beëindigt hongerstaking
Timosjenko beëindigt hongerstaking (Foto: ANP)

Flevoland blijft verstoken van nachttreinen

Almere en Lelystad worden niet aangesloten op het nachtnet van NS. Het spoorbedrijf laat woensdag weten dat er in het weekeinde geen nachttreinen komen op de Flevolijn tussen Amsterdam en de twee steden in Flevoland. Het laten rijden van de treinen zou te duur zijn.

De provincie Flevoland benaderde eind vorig jaar de NS om de mogelijkheid voor de nachtelijke verbinding te bespreken. Na de ingebruikname van de Hanzelijn in december zouden de treinen ook door kunnen rijden naar Zwolle.

Na onderzoek van de NS bleek echter dat te weinig reizigers gebruik zouden maken van de nachttrein. In het weekend zou het gaan om 65 reizigers per nacht, laat een woordvoerder van de provincie weten. De nachttrein zou op jaarbasis 350.000 euro kosten.

Om het vervoer rendabel te maken zouden de provincie Flevoland en andere lokale overheden geld bij moeten leggen. Hiertoe waren zij niet bereid, bevestigt zowel NS als de provincie.

De laatste trein van Amsterdam naar Almere vertrekt op vrijdag en zaterdag nu iets na 01.30 uur.

Kinderen gewond door steekvlam bij schoolbarbecue

Vijf kinderen zijn woensdagmiddag gewond geraakt door een steekvlam bij een barbecue op een middelbare school in Amsterdam. Vier leerlingen die brandwonden hebben opgelopen en rook hadden ingeademd, zijn naar een ziekenhuis gebracht. Het vijfde slachtoffer is ter plaatse behandeld, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De steekvlam ontstond door spiritus op de barbecue bij het Hervormd Lyceum Zuid aan de Brahmsstraat. Volgens de woordvoerder is na de steekvlam geen brand uitgebroken. De slachtoffers zitten in een eindexamenklas.

Black Ops 2 breekt contract Infinity Ward

Het schietspel Call of Duty: Black Ops 2 van gamestudio Treyarch is in strijd met contracten die uitgever Activision heeft met Infinity Ward. Dat bedrijf zou namelijk het alleenrecht hebben spellen te maken in de Call of Duty-reeks die zich afspelen in de nabije toekomst, meldt het Amerikaanse tijdschrift Game Informer. Black Ops 2, dat in november op de markt komt, speelt zich af in 2025.

Het tijdschrift baseert zich op een overeenkomst tussen Activision en Infinity Ward die het in bezit heeft gekregen. De twee partijen raakten twee jaar geleden in de clinch over een vermeende contractbreuk door het management van de gamestudio. Rechtszaken tussen de uitgever en het toenmalige management lopen nog steeds. De gamestudio maakte vorig jaar, onder nieuwe leiding, in samenwerking met enkele andere gamestudio's Call of Duty: Modern Warfare 3.

Het is niet bekend of de overeenkomst onder het nieuwe management rechtsgeldig is en wat dat betekent voor Call of Duty: Black Ops 2. Activision, Treyarch en Infinity Ward wilden niet op de zaak reageren.


Orang-oetans communiceren met iPads in Miami

Dierverzorgers in de dierentuin Jungle Island in Miami maken sinds vorige zomer naast de gangbare gebarentaal gebruik van een ander middel om met hun orang-oetans te communiceren: een iPad. Met name de 8-jarige orang-oetantweeling is verzot op het apparaat. Ook de tieners onder de mensapen zien de lol van de tablet in, maar de oudere orang-oetans zijn vooralsnog minder gecharmeerd.

De dierentuin werkt mee aan een experiment waarbij het gebruik van computers door mensapen wordt bestudeerd. Onderzoekers laten de zes orang-oetans in Jungle Island communiceren met iPads om te bekijken of de communicatie tussen mensaap en mens in de toekomst met behulp van technologische snufjes kan worden verbeterd.

"Onze jonkies pikken het snel op. Ze begrijpen het. Zo van: 'O, ik snap dit'", zegt Linda Jacobs, die de mentale aspecten van het orang-oetanbrein onderzoekt. "Onze twee ouderen zijn niet geïnteresseerd. Ik denk dat zij zoiets hebben van: 'Ik heb me altijd prima gered in de wereld zonder dit communicatiemiddel en ik heb geen computer nodig'."

De speciale software van de iPad is oorspronkelijk ontworpen voor autisten. Het scherm toont afbeeldingen van diverse voorwerpen. Een trainer noemt vervolgens de naam van een van deze voorwerpen, waarna het aan de mensaap is het daarbij behorende beeld aan te wijzen.

De apparaten zijn een grote aanvulling van het programma, zegt Jacobs. Met behulp van gebarentaal kunnen de apen al eenvoudige vragen beantwoorden en hun wensen kenbaar maken. De dieren kunnen ook lichaamsdelen identificeren - een grote hulp voor de trainers die voor hen zorgen.

"We kunnen hun gezondheid nu op dagelijkse basis in de gaten houden", aldus Jacobs. "We kunnen dagelijkse controles uitvoeren. Als een van de dieren zich niet goed voelt, weten we dat direct."

Orang-oetans zijn zeer intelligent, maar beschikken niet over de fysieke vermogens dit tot uitdrukking te brengen. "Ze zitten zeg maar gevangen in hun lichaam", zegt Jacobs. "Ze zijn intelligent genoeg om te communiceren, maar ze zijn er niet toe uitgerust, omdat ze niet beschikken over een strottenhoofd of stembanden."

Andere dierentuinen in de Verenigde Staten werken aan vergelijkbare programma's. Verscheidene dierenparken willen een programma opzetten waarmee orang-oetans via videobellen in contact kunnen komen met familieleden of vrienden die elders zijn ondergebracht.

Als het aan Jacobs ligt krijgen de mensapen in de toekomst in hun verblijf de beschikking over een 'orang-oetanproof' scherm - de iPads zijn te fragiel voor de grote orang-oetanvingers en worden momenteel door dierverzorgers vastgehouden. Via eenzelfde scherm buiten het verblijf zouden dierentuinbezoekers hun dan vragen kunnen stellen.

"Het is echt alleen een kwestie van de juiste technologie en apparatuur", zegt Jacobs. "Ik twijfel er niet aan dat ze het kunnen en er fantastisch in zijn en ik denk dat het publiek het geweldig zou vinden."


Orang-oetans communiceren met iPads in Miami (Foto: Novum)

ANWB waarschuwt voor drukke ochtendspits

Automobilisten moeten donderdagochtend rekening houden met een drukke ochtendspits. Door de voorspelde buien pakken meer mensen de auto. De ANWB verwacht op het hoogetepunt van de drukte, tussen 08.30 en 09.00 uur, twee- tot driehonderd kilometer file. "Dat zijn we de afgelopen maanden niet meer gewend", zegt een woordvoerder.

In de loop van de dag krijgt Nederland te maken met zware onweersbuien met kans op hagel en zware windstoten. In het zuiden en oosten wordt onweer verwacht, met hagel en mogelijk zware windstoten, meldt het KNMI.

Omdat het midden van het land en de Randstad wellicht buiten schot blijven, verwacht de ANWB dat de avondspits wel drukker wordt dan normaal, maar niet extreem. De woordvoerder maant voetgangers en fietsers vanwege de weersvoorspellingen tot voorzichtigheid.


ANWB waarschuwt voor drukke ochtendspits (Foto: Novum)

Di Montezemolo: "Cruciale race in Spanje"

Ferrari-president Luca di Montezemolo beseft dat de komende Grand Prix van Spanje cruciaal voor het seizoen 2012 zal worden. De Italiaanse renstal komt in Barcelona met een nieuw pakket onderdelen voor de dag en hoopt hiermee aan te haken bij de topteams.

"Ik heb net lange tijd gesproken met onze engineers en zij zijn vol vertrouwen, maar we moeten nog afwachten wat de overige teams hebben gedaan. Wat ik wil is een meer competitieve auto in Spanje, dan kunnen we dit seizoen nog ergens voor gaan. Daar heb ik om gevraagd, want na Barcelona hebben we nog een aardig ontwikkelingsprogramma," zei Di Montezemolo gisteren tegen RAI.

"Ik was teleurgesteld in de manier waarop we het seizoen startten, ik had het niet verwacht. De engineers en de data gaven mij de indruk van een andere situatie. Dat gezegd hebbende, vier verschillende winnaars na vier races en wij hebben ook een zege binnen. We staan erbij en het is nu zaak om een stap vooruit te zetten met de auto zodat die makkelijker te besturen is en vertrouwen geeft aan onze rijders."

Beschermde status Haase in Rosmalen

Robin Haase heeft een beschermde status tijdens de komende Unicef Open in Rosmalen. Het ATP-toernooi vindt van 19 tot 23 juni plaats op de grasbanen van het Autotron. David Ferrer, de huidige nummer zes van de wereld, voert de plaatsingslijst aan.

Na Ferrer, die in 2008 het grastoernooi op zijn naam wist te schrijven, zullen ook onder meer Viktor Troicki, Jurgen Melzer en oud-nummer één van de wereld Juan-Carlos Ferrero deelnemen aan het toernooi in Rosmalen. Toernooi-directeur Marcel Hunze heeft nog drie wildcards te vergeven. Het grastoernooi in Rosmalen geldt als voorbereiding op Wimbledon.

Yaya Touré wil terugkeren naar Barcelona

Yaya Touré ziet het wel zitten om op termijn terug te keren naar FC Barcelona. De middenvelder van Manchester City is gelukkig, maar verlangt soms terug naar zijn tijd in Spanje.

"Ik zou graag terug te keren naar Barcelona en daar het einde van mijn voetballoopbaan beleven", zei de Ivoriaan in een interview met het Catalaanse radiostation Rac1. "Ik houd van de stad, en Barça is altijd de club van mijn leven geweest. Ik houd gewoon van Barcelona."

"In de persconferentie die ik gaf toen ik wegging, zei ik dat ik ooit terug zou komen. In het leven weet je nooit wat er zal gebeuren, maar als ik zou kunnen terugkeren, dan zou het geweldig zijn." Touré voegde daaraan toe dat Tito Vilanova, de nieuwe trainer van Barcelona, in staat zal zijn om op het werk van Pep Guardiola over te nemen bij de club.

Toch noemde Touré het vertrek van trainer Guardiola ook een 'bizarre beslissing'. "Het was een beetje vreemd, want Guardiola is een sleutelfiguur in het succes van Barcelona. Maar we zijn allemaal mensen. Ik weet dat de nieuwe coach erg goed is. Hij is een zeer goed persoon en zijn voetballende filosofie is vergelijkbaar met die van Guardiola. Hij zal een zeer goede coach zijn", besluit Touré het ietwat spraakmakende vraaggesprek.

Bioshock Infinite uitgesteld naar 2013

Bioshock Infinite is uitgesteld naar 26 februari 2013, heeft 2K Games zojuist bekend gemaakt. De game zou oorspronkelijk in oktober van dit jaar uitkomen, maar Irrational Games heeft volgens director Ken Levine nog wat extra tijd nodig om de game zo goed mogelijk te maken.

Ken Levine had het volgende te zeggen over de vertraging: “When we announced the release date of BioShock Infinite in March, we felt pretty good about the timing. Since then, we’ve uncovered opportunities to make Infinite into something even more extraordinary. Therefore, to give our talented team the time they need to deliver the best Infinite possible, we’ve decided to move the game’s release to February.”

Ook heeft Levine bevestigd dat de game niet aanwezig zal zijn op E3 en Gamescom. Hij benadrukt ook dat Bioshock ook uitgesteld werd om de game zo goed mogelijk te maken, en dat die extra tijd het spel goed heeft gedaan.

Gasvondst hindert onderzoek winkelcentrum Heerlen

Bij boringen onder winkelcentrum 't Loon in Heerlen is dinsdagmiddag gas aangetroffen. 't Loon dreigde in november in te storten nadat het voor een deel verzakt was. De boringen worden uitgevoerd om erachter te komen hoe dat kon gebeuren. Het onderzoek is stopgezet totdat duidelijk is of verder boren gevaar oplevert, laat een gemeentewoordvoerder weten.

Het gas werd rond 17.15 uur aangetroffen op 78 meter diepte. Onderzocht wordt om wat voor gas het gaat. Niemand verkeert in gevaar, verzekert de woordvoerder.

Vijftal gepakt voor witwassen tonnen misdaadgeld

Een vrouw en drie mannen met 750.000 euro op zak zijn eind vorige maand opgepakt in een hotel in Zuidoostbeemster. Dezelfde middag werd ook een vrouw in het nabijgelegen Purmerend aangehouden. De vijf worden verdacht van witwassen, meldt de politie woensdag.

De verdachten zijn tussen de 39 en 64 jaar. De politie kwam de vijf op het spoor na een tip. Vier verdachten - een man uit Purmerend, een man en een vrouw uit Tsjechië en een Venezolaan - werden de dag voor Koninginnedag ingerekend in het hotel aan de Purmerenderweg vlak nadat vermoedelijk een geldtransactie had plaatsgevonden.

De 64-jarige Purmerender had een deel van het geld in bundeltjes in zijn kleding verstopt. Dezelfde middag werd een vrouw uit Purmerend ook aangehouden en is huiszoeking gedaan. Daarbij werd ruim veertienduizend euro gevonden. De politie vermoedt dat het geld afkomstig is van een criminele organisatie.

Het geld en een rolkoffer zijn in beslag genomen. De drie mannen zitten nog vast.

North Carolina verbiedt homohuwelijk in grondwet

Kiezers in de Amerikaanse staat North Carolina hebben dinsdag ingestemd met een wijziging van de grondwet, waardoor het huwelijk vanaf nu gedefinieerd wordt als een verbond tussen een man en een vrouw. Daarmee is North Carolina de dertigste staat die het homohuwelijk feitelijk verbiedt.

Ruim zestig procent van de inwoners van North Carolina heeft voor de wijziging gestemd. Tami Fitzgerald, die met haar organisatie Vote FOR Marriage NC voor invoering van de grondwetswijziging streed, zei dat hiermee een duidelijk signaal is afgegeven dat het huwelijk slechts een verbintenis kan zijn tussen een man en een vrouw. "Het hele punt is gewoon dat je niet de aard van Gods ontwerp gaat aanpassen, omdat een groep volwassenen dat eist."

Leden van het kabinet van de Amerikaanse president Barack Obama hebben de afgelopen tijd hun steun betuigd aan het homohuwelijk. Ook voormalig president Bill Clinton riep de kiezers in North Carolina op tegen de wijziging te stemmen. Voorstanders van de wijziging zonden spotjes op televisie uit, hielden toespraken en organiseerden protestmarsen, met succes, zo is gebleken.


North Carolina verbiedt homohuwelijk in grondwet (Foto: Novum)

Hoofdverdachte Nijmeegse scooterzaak vrijgelaten

De hoofdverdachte van de Nijmeegse scooterzaak is woensdag op vrije voeten gesteld. Het gerechtshof in Arnhem heeft dit besloten omdat de rechters er ernstig rekening mee houden dat de gevangenisstraf die de 22-jarige Mohamed El G. krijgt opgelegd niet zo lang is dat hij nog in de cel moet zitten.

Eerder deze week eiste het Openbaar Ministerie in hoger beroep zeven jaar cel tegen de man uit Beuningen. El G. wordt samen met de 20-jarige Mohamed S. verdacht van onder meer doodslag. In januari 2010 reden ze op een zebrapad in Nijmegen een 50-jarige man dood met hun scooter, toen de twee aan een politiecontrole probeerden te ontkomen. Het tweetal was volgens het OM op weg om een gewapende overval te plegen.

Toen zij later in het Radboudziekenhuis in Nijmegen werden behandeld aan hun verwondingen, bedreigden ze een arts en verpleegkundige met de dood. De zaak kwam veel in het nieuws, omdat de broer van El G. later een journalist van De Gelderlander bedreigde die over de kwestie had geschreven. De broer werd in april 2010 veroordeeld tot 51 dagen cel.

De rechtbank in Nijmegen veroordeelde de 22-jarige El G. eerder tot acht jaar cel en een ontzegging van de rijbevoegdheid van tien jaar wegens onder meer doodslag en het voorbereiden van een gewapende overval. De 20-jarige verdachte werd destijds vrijgesproken van doodslag, maar kreeg wel zestien maanden cel opgelegd voor het voorbereiden van een gewapende overval.

Tegen El G. werd dinsdag behalve zeven jaar cel ook een ontzegging van de rijbevoegdheid van tien jaar geëist. Zijn kompaan wil het OM vier jaar in de cel zien. Het OM wil dat S. daarnaast zes jaar lang niet mag rijden.

Het gerechtshof in Arnhem doet 29 mei uitspraak.

[Video] Roemeense doelman valt tegenstander aan

Gisteren stond in de Roemeense competitie de stadsderby tussen CFR Cluj en Universitatea Cluj op het programma. Deze beladen wedstrijd haalde het eind niet, aangezien de spelers van CFR Cluj voortijdig het veld verlieten. Reden hiervan was een actie van Universitatea-keeper Mircea Bornescu, die aanvaller Cadú van CFR Cluj aanviel.

Cadú scoorde in de eerste helft een strafschop en zette daarmee CFR Cluj, koploper in de Roemeense competitie, op voorsprong. Bornescu kon dit blijkbaar niet verkroppen en zette de achtervolging in op Cadú. Op de atletiekbaan rondom het veld duwde hij Cadú tegen de grond. Beide spelers kregen vervolgens de rode kaart van de scheidsrechter.

Het incident aan de zijlijn, waar veel meer spelers uiteindelijk bij betrokken waren, sloeg over op het publiek. CFR Cluj-trainer Ioan Andone besloot vervolgens zijn ploeg van het veld te halen, omdat de veiligheid van zijn spelers niet meer gegarandeerd kon worden.

Vanavond staat de finale van de Europa League tussen Atlético Madrid en Athletic de Bilbao in de Roemeense hoofdstad Boekarest op het programma. Het voetbal in Roemenië kampt de laatste jaren met financiële problemen en supportersgeweld. Met het organiseren van de finale van de Europa League hopen de Roemenen dit beeld enigszins weg te poetsen.

Hieronder de beelden.

Doelman valt tegenstander aan (Bron: YouTube)

SP wil meldpunt onveilig spoor

De Inspectie voor Leefomgeving en Transport moet een meldpunt instellen waar spoormedewerkers potentieel gevaarlijke en onveilige situaties kunnen melden. Deze meldingen moeten anoniem kunnen worden gedaan, bepleit SP-Kamerlid Farshad Bashir woensdag.

Volgens de SP'er doen zich de laatste tijd te veel problemen voor die te maken hebben met de veiligheid op het spoor. Zo werd onlangs nog bekend dat treinreizigers eind vorig jaar tussen Deventer en Zutphen zeker een maand lang gevaar hebben gelopen door een slecht verankerde spoorbrug. Spooraannemer Volkerrail bleek de werkzaamheden aan de brug niet goed te hebben afgerond.

"Het zijn er zo veel dat je het geen incidenten meer kunt noemen", zegt Bashir. "Rode seinen die niet meer op hun plek staan, een spoorbrug die niet goed verankerd is, onderhoud wat gebrekkig of helemaal niet meer wordt gedaan of ongekwalificeerd personeel dat ingezet wordt."

Spoormedewerkers zijn vaak van deze problemen op de hoogte, maar zouden dit vaak niet durven te melden omdat ze daarmee hun baan op het spel zouden zetten, weet Bashir. Door het meldpunt kan de inspectie optreden en fikse boetes uitdelen aan onderaannemers en bestuurders die 'willens en wetens wegkijken voor gevaarlijke situaties'.

De problemen zijn volgens Bashir veroorzaakt door marktwerking en het uitbesteden van het onderhoud. Geld verdienen is hierdoor belangrijker geworden dan veiligheid op het spoor, stelt hij. Wat hem betreft wordt daar een eind aan gemaakt.


SP wil meldpunt onveilig spoor (Foto: Novum)

[Giro] Renshaw: "Raboploeg wil niet kiezen"

De Rabobank-wielerploeg heeft in de eerste drie etappes van de Giro d'Italia nog niet mee kunnen doen om de prijzen. In de eerste echte sprintrit klapte Theo Bos hard tegen het asfalt en Mark Renshaw kwam er nog niet aan te pas. In de komende twee ritten hoopt de ploeg op succes, al wordt er geen keuze tussen beide sprinters gemaakt.

"We moeten kijken wat het plan is, want Theo viel redelijk hard en er zijn ook andere renners gecrasht. Eén ding is zeker: in de volgende twee sprintritten heb ik één kans voor een resultaat. Rabobank wil doorgaan op de ingeslagen weg met twee sprinters, ze willen niet één ervan kiezen. Dus moeten we eerlijk tegenover elkaar zijn en voor de beste renner van de dag gaan. Maandag had ik Brown voor de laatste twee kilometers, maar hopelijk kunnen we morgen weer drie of vier man bij elkaar krijgen," zei Renshaw tegen Cyclingnews.

De Australiër doelt op de ritten van morgen en vrijdag. In laatstgenoemde etappe verwacht hij een kans te hebben, omdat er met drie klimmetjes van de derde en een van de tweede categorie sprinters als Bos het tempo niet meer kunnen volgen.

Ook over de sprintactie van Roberto Ferrari had Renshaw een duidelijke mening. "Ferrari's beweging was kamikaze, de straffen moeten strikter zijn. Een aantal jaar geleden werd ik als voorbeeld gesteld in de Tour, nu had de UCI de kans om een standpunt in te nemen tegen sprinters die van hun lijn afwijken. Zo sprinten is onacceptabel."

Sega niet aanwezig op Gamescom

Sega heeft laten weten dat ze dit jaar niet aanwezig zullen zijn op de Europese gamebeurs Gamescom. Nadat eerder Nintendo al had aangegeven niet aanwezig te zijn is Sega de tweede grote uitgever die de beurs in Keulen, Duitsland, laat schieten.

De officiële verklaring van Sega geeft aan dat de periode waarin Gamescom gehouden wordt, midden augustus, niet handig is vanwege aankomende releases en de ontwikkeling van bepaalde games: "Sega has made the decision not to attend Gamescom this year," said the company in a statement. Gamescom 2011 was a very successful show for us and continues to be the most important European event in the calendar. Unfortunately the release timing of our 2012 AAA titles and new projects don't work with the mid- August scheduling of the show. The decision will not mean that Sega will never attend Gamescom in the future, this was simply a commercial decision made for 2012."

Vorig jaar gooide Sega hoge ogen op Gamescom met onder andere Anarchy Reigns, Mario & Sonic op de Olympische Spelen 2012 en Sonic Generations.

Voetbalclub Seedorf verdacht in omkoopschandaal

AC Monza, de voetbalclub waarvan Clarence Seedorf een tijdlang mede-eigenaar was, wordt verdacht van omkoping. De 36-jarige middenvelder van AC Milan kocht in 2009 met onder anderen oud-Inter-speler Giuseppe Bergomi een groot aandeel in de Italiaanse club. Later was hij er nog actief als technisch adviseur.

Naast Monza worden ook de Serie A-clubs Atalanta, Novara en Siena verdacht. De Italiaanse voetbalbond het onderzoek naar de nieuwe gevallen van omkoping dinsdag aan. Naast 22 voetbalclubs worden ook 61 mensen verdacht van betrokkenheid. Verdachten moeten zich binnenkort voor sportautoriteiten verantwoorden.

De andere clubs die woensdag genoemd werden zijn Albinoleffe, Ancona, Ascoli, Avesa, Cremonese, Empoli, Frosinone, Grosseto, Livorno, Modena, Padova, Pescara, Piacenza, Ravenna, Reggina, Rimini, Sampdoria en Spezia.

De afgelopen jaren werden in verband met een opkoopschandaal uit 2006 33 mensen gearresteerd, onder wie de oud-internationals Giuseppe Signori en Cristiano Doni. Laatstgenoemde wordt opnieuw genoemd als verdachte, Signori niet.

Maarten van Rossem in december weer op de planken

Maarten van Rossem verzorgt ook dit jaar een eindejaarsconference. De Amerika-deskundige, die in 2010 voor het eerst een eindejaarsconference hield, staat dit jaar in Carré. Dat heeft de redactie van de glossy Maarten woensdag laten weten.

Carré is de derde locatie in Amsterdam waar Van Rossem zijn eindejaarsrelaas houdt. Vorig jaar stond hij in het Delamar Theater. Zijn kijk op 2010 bracht hij in poptempel Paradiso over het voetlicht.

De 68-jarige mopperende historicus zou al voldoende voer hebben voor zijn nieuwe conference. Met de vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer, Amerikaanse presidentsverkiezingen, de 'massahysterie' rond het EK voetbal en de 'sportverdwazing' op de Olympische Spelen is er voor Van Rossem voldoende stof.

De voorstellingen in Carré vinden plaats op 11 en 12 december. De reguliere voorverkoop start volgende week zondag. Van Rossems vorige eindejaarsconference was in de zomer al uitverkocht. Een extra voorstelling verkocht binnen een dag uit.

Kromme tenen door Eerdmans

Joost Eerdmans. Ooit een paar jaar ambtenaar bij justitie. Mislukt parttime landelijk politicus, maar inmiddels fulltime staatsmongool. Deze fulltime baan weet hij moeiteloos te combineren met parttime radiootje spelen bij WNL en parttime wethoudertje spelen in Capelle aan den IJssel. En er zijn nog mensen die daadwerkelijk betalen voor een peptalk van Joost, als zelfbenoemde parttime motivational speaker.

Het grootste talent van Joost Eerdmans is toch wel dat hij parttime mijn tenen gevaarlijk krom weet te krijgen.

Servië krijgt weer pro-Europese regering

Servië krijgt weer een pro-Europese coalitieregering. De Democratische Partij van zittend president Boris Tadic en de nog door wijlen Slobodan Milosevic opgerichte Socialistische Partij hebben een regeerakkoord bereikt.

De nationalistische Servische Progressieve Partij van Tomislav Nikolic, die bij de zondag gehouden parlementsverkiezingen de meeste stemmen behaalde, blijft in de oppositie.

De Democraten kwamen zondag als tweede uit de bus, gevolgd door de Socialisten van Ivica Dacic als sterke derde partij van het land.

'Derde Resident Evil in de maak voor 3DS'

Dit najaar verschijnt de derde Resident Evil-game voor de Nintendo 3DS. Resident Evil: Degeneration-Damnation-Downfall bevat de twee animatiefilms Resident Evil: Degeneration en Resident Evil: Damnation en een nieuw spel genaamd Resident Evil: Downfall. Dat schrijft de website Nintendo World Report.

Volgens de website speelt Downfall zich af in de tijd tussen het vijfde en het nog te verschijnen zesde deel in de horrorreeks. Het verhaal van de game draait om Claire Redfield, die de mensheid ziet bezwijken aan het zombievirus. Uitgever Capcom heeft het spel nog niet aangekondigd.

Sinds de Nintendo 3DS in maart vorig jaar op de markt kwam, zijn er al twee spellen binnen de Resident Evil-reeks verschenen. Resident Evil: Mercenaries was een schietspel, terwijl Resident Evil: Revelations een survivalhorrorgame was. In november ligt Resident Evil 6 in de winkel voor Xbox 360 en PS3.

Controller herkent gebruiker aan grip

Microsoft werkt aan een controller die mensen identificeert op basis van hoe ze de controller vastpakken. Gamers zouden daardoor automatisch ingelogd kunnen worden. Dat blijkt uit een patentregistratie die dinsdag is bijgewerkt door het Amerikaanse patentbureau.

Microsoft heeft de controller nog niet aangekondigd. De aanraakgevoelige controller controleert de identiteit van een gebruiker pas als hij op meerdere punten wordt aangeraakt. Ook is de herkenning niet direct, maar moet de gebruiker de controller enige tijd vasthouden, waarna de spelcomputer de gepersonaliseerde instellingen kan tonen.

Het bedrijf achter de Xbox 360 is al zeker december 2006 bezig met het idee rond de controller. Het is niet bekend hoe de controller bijvoorbeeld omgaat met de handen van kinderen in de groei, al biedt de techniek wel de mogelijkheid automatisch bepaalde films en games af te schermen van een bepaalde gebruiker.


Controller herkent gebruiker aan grip (Foto: Novum)

Hartfalen bij ouderen vaak niet herkend

Bij 80-plussers wordt hartfalen door artsen vaak niet herkend. Daardoor krijgen patiënten niet de juiste behandeling. Dat blijkt uit een proefschrift van klinisch geriater Irène Oudejans van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De symptomen lijken te veel op algemene ouderdomsverschijnselen.

Oudejans onderzocht ruim tweehonderd patiënten met klachten van kortademigheid, moeheid en gezwollen enkels in een geriatrische polikliniek. Daarvan bleek de helft hartfalen te hebben.

Behalve het ontbreken van een goede behandeling, is er ook op de medicijnen het een en ander aan te merken. Medicijnen tegen hartfalen zijn getest op patiënten van ongeveer 65 jaar, maar niet op patiënten boven de 80. Daardoor werken ze niet goed of hebben ze veel bijwerkingen. Oudejans pleit voor gerichter onderzoek naar medicijnen tegen hartfalen bij oudere patiënten.

In Nederland lijden ongeveer 130 duizend ouderen aan hartproblemen. Dat aantal stijgt door de vergrijzing vermoedelijk snel in de komende jaren. De helft van de patiënten overlijdt binnen drie jaar.

Fusietoets voor zorginstellingen naar Kamer

Demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft haar wetsvoorstellen voor de invoering van een fusietoets voor zorginstellingen naar de Tweede Kamer gestuurd. Dat meldt haar ministerie woensdag. Het kabinet besloot vorig jaar al om het toezicht op fusies in de zorg aan te scherpen.

De fusietoets houdt in dat ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voortaan fusies gaat beoordelen. Tot nu toe was er alleen een toets van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. De NZa gaat toetsen of de kwaliteit en bereikbaarheid van de zorg op peil blijven. Ook moeten de zorginstellingen zelf de meerwaarde van een fusie voor de instelling en patiënten aantonen.

Aanleiding voor de invoering van de fusietoets is een aantal fusies in de afgelopen jaren waarvan onduidelijk is of de zorg daardoor is verbeterd. Het wetsvoorstel regelt verder dat een zorginstelling die door fusies te groot is geworden, in de toekomst onder dwang kan worden opgesplitst.

Of het parlement zich op korte termijn over de voorstellen gaat buigen, is nog niet helemaal zeker. Vanwege de val van het kabinet besluit de Kamer binnenkort welke onderwerpen controversieel worden verklaard en voorlopig in de ijskast belanden. Schippers heeft niettemin met het parlement afgesproken dat wetsvoorstellen die zich in een vergevorderd stadium van voorbereiding bevinden gewoon worden ingediend.

Negen Nederlandse judoka's in Londen

De Nederlandse judoafvaardiging naar de Olympische Spelen bestaat definitief uit vier mannen en vijf vrouwen. Dat heeft de Internationale Judofederatie woensdag bekendgemaakt.

Behalve Nederlandse judoka's is ook een sporter uit Curaçao vertegenwoordigd bij het olympisch judotoernooi. In totaal gaan judoka's uit 116 landen naar Londen. Later deze maand worden nog twintig wildcards uitgedeeld, dus het aantal landen kan nog oplopen.

Birgit Ente, Elisabeth Willeboordse, Edith Bosch en Marhinde Verkerk zijn de Nederlandse vrouwen die in Londen een gooi naar goud doen. Jeroen Mooren, Dex Elmont, Guillaume Elmont, Henk Grol en Luuk Verbij verdedigen bij de mannen de Nederlandse eer. Guillaume Elmont krijgt in de klasse tot 81 kilogram concurrentie van Curaçaoënaar Reginald de Windt.

Dex Elmont kampt overigens met een knieblessure. De judoka, die uitkomt in de klasse tot 73 kilogram, maakte dat dinsdag bekend. Hij heeft een scheur in de aanhechting van zijn meniscus. De kwetsuur aan zijn knie speelt Elmont al zeven weken parten, maar desondanks veroverde hij eind april brons bij het EK in Tsjeljabinsk. De tijd tot de Spelen is voor hem te kort om geopereerd te worden. Hij stelt de operatie uit tot na de Olympiade.

Meerdere pyromanen actief in Haarlem

Meerdere pyromanen steken auto's in Haarlem in brand. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van de politie. Dit jaar zijn er in totaal 26 auto's in lichterlaaie gezet.

Uit het onderzoek blijkt dat de methodes waarmee de branden worden aangestoken worden verschillen. Ook de locaties en tijdstippen van de branden lopen uiteen. Het autobrandenteam heeft nog niemand opgepakt, ondanks dat er eerder een beloning van duizend euro voor de gouden tip is uitgeloofd.

Gevangene belangrijkste rivaal Obama in West Virginia

In sommige delen van de Verenigde Staten blijkt president Barack Obama onder zijn eigen Democraten niet populair. In West Virginia is hij zelfs zo impopulair dat bij de Democratische voorverkiezingen in die staat een man die in de gevangenis zit veertig procent van de kiezers achter zich heeft weten te krijgen. Obama moest het met de overige zestig procent doen.

Keith Judd zit een celstraf uit voor het bedreigen van de Universiteit van New Mexico. Hij kreeg niettemin veertig procent van de stemmen. Voor sommige Democraten in West Virginia volstaat het kennelijk dat iemand het tegen Obama opneemt, zelfs als dat een gedetineerde is.

Judd kwam op de kandidatenlijst terecht door 2500 dollar te betalen en een formulier in te vullen, een zogeheten notarieel certificaat van bekendmaking. Als een kandidaat vijftien procent van de stemmen haalt, dan is dat normaliter voldoende om een kiesman naar de Democratische Conventie te kunnen sturen. Volgens het Democratische partijbestuur in West Virginia heeft niemand zich echter aangemeld als kiesman voor Judd.

Niet alleen bij de Democratische voorverkiezingen in West Virginia stemmen mensen uit onvrede tegen Obama. In Oklahoma wist een anti-abortusactivist bijna een vijfde van de stemmen binnen te halen. Een advocaat uit Tennessee kreeg bijna 18 duizend stemmen in Louisiana en in Alabama stemde 18 procent van de Democratische kiezers blanco. In North Carolina wilde zelfs 21 procent van de kiezers geen voorkeur uitspreken.

Oranje blijft vierde op wereldranglijst

Het Nederlands elftal heeft de vierde plaats op de FIFA-ranglijst behouden. Vorige maand zakte het team van bondscoach Bert van Marwijk nog van de tweede naar de vierde positie. Spanje blijft de wereldranglijst aanvoeren voor Duitsland en Uruguay.

Het enige land dat een plek wist te stijgen is Argentinië. De Zuid-Amerikanen stegen ten kosten van Denemarken naar de negende plaats. Verder blijft de lijst nagenoeg onveranderd.

Portugal, de derde tegenstander van Nederland op het EK, staat als vijfde genoteerd.

Hagenaar verzint slagaderlijke bloeding

Een Hagenaar heeft dinsdagavond paniek veroorzaakt door via MSN een nepbericht over een zelf toegebrachte slagaderlijke bloeding te verspreiden. Een vriend die het bericht had gelezen sloeg alarm, maar dat bleek vals te zijn, laat de politie woensdag weten.

Agenten ontdekten dat het bericht niet klopte toen ze de voordeur van de 36-jarige man in de Vinex-wijk Wateringse Veld hadden opengebroken. De man was afwezig. Korte tijd later kwam hij thuis. Hij was onder invloed van alcohol, maar was verder ongedeerd.

De Hagenaar had het bericht over het zelf toegebrachte dodelijke letsel naar zijn ex willen sturen. Zij had een einde aan hun relatie gemaakt.

Mogelijk Red Dead vervolg in de maak

Rockstar is druk bezig met Grand Theft Auto V oftewel GTA 5. Maar daarnaast zou Rockstar met nog een game bezig zijn, namenlijk het vervolg van de Red Dead-serie. De laatste game in deze serie was Red Dead Redemption.

Iemand van Rockstar heeft vermeld dat de developers op de achtegrond al bezig zijn aan een vervolg van Red Dead Redemption, welke Red Dead Rebellion zou gaan heten. Verder is er nog helemaal niks bekend over de game.

Clos mag eerste vrije training in Spanje rijden

Het HRT F1 Team zal derde coureur Dani Clos de eerste vrije training voor de Grand Prix van Spanje laten rijden. Narain Karthikeyan zal plaats moeten maken voor de Spanjaard die zo voor het eerst F1-kilometers rijdt tijdens een Grand Prix-weekend.

"Ik streef er al mijn hele leven naar om in de Formule 1 te rijden, dus dit is een fantastische kans voor me. Dat ik dan ook nog eens op het Circuit de Catalunya voor het eerst tijdens een Grand Prix-weekend mag rijden, is natuurlijk helemaal speciaal," zei Clos die daarnaast uitkomt in de GP2 Series. Hij krijgt ondersteuning van zijn ervaren land- en teamgenoot Pedro de la Rosa. "Om meer kan ik niet vragen. Samen met een Spaanse teamgenoot in Spanje voor een Spaans team rijden is echt een perfect situatie."

Trein weinig populair om naar het werk te gaan

Maar vijf procent van de Nederlanders gebruikt meestal de trein om naar het werk te gaan. Bijna zes op de tien werkenden nemen vooral de auto. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Onder werknemers in het openbaar bestuur is de trein nog het populairst. Veertien procent van de ambtenaren ging in 2010 met de trein naar het werk.

Oorzaak van de lage populariteit van de trein lijkt de duur van de reis naar het werk te zijn. Voor meer dan de helft van de Nederlanders bedraagt die minder dan twintig minuten. Voor treinreizigers is dat gemiddeld 67 minuten. De trein komt meestal dus alleen in aanmerking bij mensen die relatief ver van hun werk wonen.

Voor een kwart van de werkende Nederlanders is de fiets het favoriete vervoermiddel. Vooral werknemers in de publieke sector en in de horeca fietsen vaak naar het werk, hoewel de tweewieler het in niet één sector van de auto wint. Werknemers in de bouw pakken met 81 procent het vaakst de auto om naar het werk te gaan.

Vrouw van fiets getrokken en ontvoerd

Een 18-jarige vrouw is maandagmiddag van haar fiets getrokken en korte tijd ontvoerd geweest. Dat maakte de politie woensdag bekend. De vrouw uit Ede fietste in Bennekom toen een man in een zwarte Mercedes toesloeg. Na een autorit kon de vrouw zichzelf uit de auto bevrijden bij tankstation Reigersbos in Amsterdam. De dader is voortvluchtig.

De Gelderse slaagde erin het afgesloten portier van de auto te openen, toen haar belager bij het tankstation naar de wc was. Toen de politie na een oproep van de vrouw ter plekke kwam, was de ontvoerder al gevlucht.

De politie is ook op zoek naar de fiets van de vrouw. Op de Prins Hendriklaan, waar de ontvoering plaatsvond, was het rijwiel namelijk niet meer te vinden.

KNVB: "Robben niet tegen Oranje"

Directeur Bert van Oostveen van de KNVB heeft laten weten dat Arjen Robben alleen tegen Bayern München zal spelen in het duel dat de Duitsers afwerken met Oranje. "Lees dat Robben voor zowel Bayern München als Oranje zal spelen. Contractueel is echter vastgelegd dat als hij speelt, dit voor Oranje is", meldde Van Oostveen via zijn officiële Twitter-account.

Uit Duitsland kwamen eerder berichten dat Robben bij beide ploegen een helft zou meedoen. "Het ligt hier op papier voor me, daar is geen woord Spaans bij. Het is uitgesloten dat Arjen Robben voor Bayern speelt", zegt de bestuurder er verder over tegen Voetbal International. Bayern en de KNVB kwamen tot de overeenkomst om een oefenduel te spelen nadat Robben bij Oranje een ernstige kwetsuur opliep aan de hamstring.

De recente verhalen zijn geen voer voor een nieuw conflict. "Nee hoor. De verhoudingen tussen de KNVB en Bayern München zijn uitstekend. Toevallig gaan we over twee weken gezellig met elkaar eten. Dit is geen nieuw discussiepunt. Contract is contract." Ondanks dat Bayern München drie dagen voor de oefenwedstrijd de Champions League-finale speelt, staan tegen Oranje wel alle toppers op het veld. "Ook dat ligt vast. Bayern speelt met alle topspelers, inclusief de Duitse internationals."

Eerbetoon Jacques Villeneuve aan vader

Voormalig Formule 1-coureur Jacques Villeneuve heeft gisteren op Fiorano een eerbetoon gebracht aan zijn overleden vader. Gilles Villeneuve overleed op 8 mei 1982 op Zolder na een zware crash in de kwalificatie voor de Grand Prix van België.

Jacques reed op Fiorano onder toeziend oog van Ferrari-president Luca di Montezemolo en de huidige F1-coureurs Fernando Alonso en Felipe Massa enkele ronden met de Ferrari 312T4 uit 1979 waarmee zijn vader drie races wist te winnen. Gilles werd met deze bolide tweede in het kampioenschap achter zijn toenmalige teamgenoot Jody Scheckter.

Het was niet de eerste keer dat Jacques Villeneuve in een auto reed die ook door zijn vader bestuurd is geweest. Op het Goodwood Festival of Speed in 2004 reed de Canadees in de Ferrari 312T3 waarmee Gilles in 1978 de Grand Prix van Canada heeft gewonnen.

Arrestaties bij invallen in Brabants drugsonderzoek

Bij invallen in Eindhoven en Veldhoven in een groot drugsonderzoek zijn woensdagochtend dertien arrestaties verricht. Dat zegt een woordvoerder van de politie. In totaal zijn twaalf locaties doorzocht, waaronder acht woningen en vier garageboxen.

Het onderzoek richt zich op de handel in verschillende soorten drugs. Vooralsnog is het onduidelijk of de politie iets heeft gevonden.

De actie is om 06.00 uur begonnen en de doorzoekingen zullen vermoedelijk nog de hele dag duren. Bij de invallen zijn 120 agenten betrokken.

Antiskimmaatregel Rabobank is mogelijk plagiaat

De antiskimmaatregel van de Rabobank is mogelijk plagiaat. Ondernemer Jan Meurs stelt in het Financieele Dagblad dat hij de uitvinding om pinnen buiten Europa uit te zetten juridisch heeft vastgelegd.

Afgelopen weekend kondigde de Rabobank de maatregel tegen skimmen aan. Het binnenhalen van geld van geskimde passen gebeurt vooral buiten Europa. Het pinnen daar wordt daarom per 1 juni door de bank uitgezet en kan door de klant weer worden aangezet.

Volgens Meurs heeft hij de antiskimmaatregel echter begin dit jaar uitgevonden en aangeboden aan verschillende banken. Met de Rabobank had hij contact over de uitvinding, maar die toonde zich uiteindelijk niet geïnteresseerd.

De bank ontkent in het FD dat er sprake is van plagiaat. "Wij zijn al sinds november 2011 bezig met de ontwikkeling van het systeem", stelt een woordvoerder. De bank vertelde zaterdag dat banken in het buitenland al met succes met een dergelijke systeem werken.

Dat de bank niet aan Meurs vertelde dat het al bezig was met iets dergelijks, erkent de Rabobank. "Je vertelt nu eenmaal niet alles wat je aan het doen bent. Zeker niet als het om beveiliging gaat."


Antiskimmaatregel Rabobank is mogelijk plagiaat (Foto: Novum)

CDA-kandidaat Mona Keijzer huiverig voor PVV

Kandidaat-lijsttrekker van het CDA Mona Keijzer is 'gigantisch' huiverig voor een nieuwe samenwerking met de PVV. De partij van Geert Wilders heeft volgens haar bewezen electoraal belang boven het landsbelang te stellen door de Catshuisonderhandelingen te laten klappen. Dat zei Keijzer woensdagochtend in Vandaag de Dag van WNL.

Bovendien zet de PVV volgens haar groepen in de samenleving weg. Toch sluit de Purmerendse wethouder toekomstige samenwerking met de partij niet uit. Ik zeg 'categorisch nee tegen niemand'.

Keijzer zou ook graag in de Tweede Kamer komen, als ze de verkiezing om het lijsttrekkerschap verliest. "Als je bereid bent lijsttrekker te zijn, dan moet je ook bereid zijn om volksvertegenwoordiger te zijn."

Concurrent Kandidaat-lijsttrekker Henk Bleker was dinsdagavond minder duidelijk over het Kamerlidmaatschap. In Pauw en Witteman gaf de demissionair staatssecretaris van Landbouw geen antwoord op vragen daarover.

KRO zit achter Omroepkiezer

De KRO heeft opdracht gegeven voor het ontwikkelen van de Omroepkiezer. Dat heeft de omroep woensdag bekendgemaakt. De site is onderdeel van de nieuwe ledenwerfcampagne van de KRO.

De lancering van de Omroepkiezer zorgde maandag voor nogal wat ophef op internet. Veel mensen die de test deden kwamen uit bij Powned, WNL en Omroep Max, de drie nieuwe omroepen in het bestel. De vraag rees dan ook of een van deze nieuwkomers de opdracht had gegeven. De site werd in enkele dagen door tienduizenden bezoekers bekeken.

De Omroepkiezer is een site waarop mensen hun programmavoorkeur en kijkgedrag kunnen testen. Na het invullen van de test kunnen mensen direct lid worden van de omroep die volgens het kompas het dichtst bij ze staat. Het moet zo makkelijker worden voor burgers om te kiezen waar hun lidmaatschapsgeld het best op zijn plek is.

De Omroepkiezer werd ontwikkeld door onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam. Net als het Kieskompas, gaat het volgens de wetenschappers om een transparante en wetenschappelijk verantwoorde test.

Jongen (11) spijkert zich vast aan houten balk

Politie- en ambulancemedewerkers hebben dinsdagavond in Houten een 11-jarige jongen bevrijd die zichzelf had vastgespijkerd aan een oude houten balk. Hij was op een voormalig laad- en losterrein aan het spelen met het hout toen er iets misging, meldt de politie.

De jongen werd even na 19.00 uur aangetroffen op het Raaigras. Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk. Het slachtoffer is voor behandeling naar een ziekenhuis in Nieuwegein gebracht.

Stevens tipt Van Marwijk: "Stel Huntelaar op"

Schalke 04-coach Huub Stevens weet wel wie komende zomer in Polen en Oekraïne de spits van het Nederlands elftal moet worden. De Nederlandse oefenmeester vindt dat bondscoach Bert van Marwijk zowel Robin van Persie als Klaas-Jan Huntelaar in de basis moet laten beginnen.

"De een heeft veel doelpunten gemaakt in Engeland, de ander in Duitsland. Dat zijn twee landen waar toch geen slecht voetbal wordt gespeeld," zei Stevens die weet dat Van Marwijk in de afgelopen periode Van Persie de voorkeur heeft gegeven om in de spitspositie aan de wedstrijden te mogen beginnen. Bij de wedstrijden waar de Arsenal-aanvaller niet speelde wist Huntelaar zich tot topscorer te laten kronen. "Klaas-Jan is in het zestienmetergebied een van de beste spitsen ter wereld."

"Als ik de Nederlandse bondscoach was en ik heb een spits als Klaas-Jan in mijn selectie, zou ik zijn kwaliteiten gebruiken. En dat geldt ook voor Van Persie. Ik zou ze simpelweg samen laten spelen."

Hendriks: "Emancipatie in de sport afgerond"

Chef de mission van het NOC*NSF, Maurits Hendriks, vindt dat de emancipatie op sportgebied in Nederland voltooid is. Sterker nog Nederland is voor de oogst van medailles op de Olympische Spelen steeds meer afhankelijk van de vrouwen.

"De prestaties van de vrouwelijke Nederlandse atleten zijn echt iets om trots op te zijn. De rest van de wereld is daar best jaloers op," zei Hendriks die weet dat bij de vorige Spelen in Beijing (2008) 75% van de Nederlandse medailles door vrouwen werd behaald tegen NUsport. Bij de gouden plakken waren het zelfs vijf van de zes.

Tijdens de Spelen van 1992 behaalden de Nederlandse mannen voor het laatst meer medailles dan de vrouwen. In Londen worden bij de vrouwen de hockeydames, wielrenster Marianne Vos, judoka Edith Bosch, dressuurruiter Adelinde Cornelissen, zeilster Marit Bouwmeester, zwemster Ranomi Kromowidjojo en de dames estafettezwemploeg gerekend tot de kanshebbers op eremetaal.

"Vooropgesteld: het is voor mij als chef de mission om het even wie de medailles wint in Londen, maar de cijfers zijn evident: we zijn voor een groot deel afhankelijk van de vrouwelijke atleten. Laat ik het zo zeggen: het is aan de mannen om gas te geven."

Hendriks weet dat het in Nederland allemaal goed geregeld is, maar dat in de rest van de wereld voor vrouwen op sportgebied nog veel te winnen valt. "De situatie voor mannen en vrouwen is in ons land nu totaal gelijk en zo moet dat ook zijn. Maar als Nederlanders beschouwen wij dat als iets vanzelfsprekends terwijl dat, zeker internationaal gezien, zeker niet zo is. Er zijn bijvoorbeeld nog altijd landen die weigeren vrouwen af te vaardigen naar de Olympische Spelen. Als land mogen we hier best wat meer trots op zijn. Deze dames dienen echt als uithangbord voor ons in de rest van de wereld. Het is prachtig dat we dit kunnen uitdragen."

"De prestaties van de vrouwelijke atleten dienen ook als voorbeeld voor de kracht van onze samenleving. De positie van de vrouw is de laatste decennia ontzettend verstevigd. Ik zeg niet dat in alle lagen van de samenleving sprake is van een gelijke situatie. Maar in de topsport is de emancipatie afgerond," zei Hendriks die weet dat komende zomer in Londen het aantal mannelijke en vrouwelijke deelnemers vrijwel gelijk zal zijn.

Tropisch noodweer op komst

Nederland krijgt donderdag te maken met zware onweersbuien, nadat het eerder op de dag warm en klam is. Mogelijk stijgt het kwik in het zuidoosten zelfs voor het eerst dit jaar boven de 25 graden, maar dat gebeurt alleen als er in de ochtend veel zon staat. Dat meldt weeronline.nl woensdag.

De kans dat de zon zich donderdagochtend in het zuidoosten veelvuldig laat zien, schat meteoroloog Johnny Willemsen op twintig tot dertig procent. Het westen en noorden kunnen donderdag vermoedelijk fluiten naar een beetje zonneschijn. "De kans dat daar de zon schijnt, is veel kleiner dan in het zuidoosten."

Ook als de zon zich niet laat zien, wordt het donderdag 22 tot 23 graden. "Maar omdat het daarbij klam is, voelt het warmer", zegt Willemsen.

In de loop van de dag krijgt het land te maken met zware onweersbuien met kans op hagel en zware windstoten. Alleen het noordwesten blijft mogelijk buiten schot. De onweersbuien zijn vermoedelijk het hevigst in de tweede helft van de middag en het begin van de avond. "Dat is meestal zo."


Tropisch noodweer op komst (Foto: Novum)

Treinverkeer rond Amsterdam ontregeld

Het treinverkeer rond Amsterdam Centraal is woensdagochtend ontregeld door een aanrijding met een persoon. De storing duurt tot ongeveer 11.00 uur, meldt een NS-woordvoerder. Reizigers tussen Haarlem en de hoofdstad en Enkhuizen en de hoofdstad moeten rekening houden met een extra reistijd van dertig tot zestig minuten.

De aanrijding gebeurde rond 8.55 uur op Amsterdam Centraal. Treinreizigers tussen Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Bijlmer Arena mogen met hun vervoerbewijs gebruikmaken van de metro.

Stolen Couch Games werkt aan nieuw project

De Nederlandse ontwikkelaar Stolen Couch Games werkt op dit moment aan een nieuw project. Dat hebben Selma Oors en Eric Diepeveen in een interview met FOK!games bekendgemaakt.

Wat het precies voor spel is, hebben beide mede-oprichters nog niet aangegeven. Later deze maand komt de officiële aankondiging van het spel en wanneer dat zover is, dan lees je dat op FOK!games.

Stolen Couch Games legt op dit moment de laatste hand aan Ichi. Ichi is een simpel ogend puzzelspel dat uitkomt op de mobiele platformen, pc en Mac, dat oorspronkelijk ontwikkeld is door Jay van Hutten. De studio heeft er een grote sociale laag omheen gebouwd. Later dit jaar komt Ichi uit.

'Handboek psychiatrie is onverantwoord'

Het nieuwe handboek voor psychiatrie DSM-5 is onverantwoord. De voorgestelde veranderingen in het hoofdstuk persoonlijkheidsstoornissen zijn te radicaal, te ingewikkeld en onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Dat zegt psycholoog Roel Verheul dinsdag in de Volkskrant.

Het handboek, dat in 2013 moet verschijnen, heeft grote invloed op de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg. Verzekeraars vergoeden alleen behandelingen die gebaseerd zijn op een diagnose uit DSM.

Alle persoonlijkheidsstoornissen krijgen nieuwe criteria waardoor de kans toeneemt dat bij iemand onterecht een stoornis wordt vastgesteld of dat dat juist over het hoofd wordt gezien, meent Verheul. Hij werkte tot voor kort mee aan het hoofdstuk maar heeft zich teruggetrokken vanwege de veranderingen.

Volgens Verheul is het grootste deel van de criteria uit de lucht gegrepen. "Uit een veldproef blijkt de betrouwbaarheid onvoldoende en toch blijven ze gehandhaafd", zegt hij in de krant.

Door de veranderingen kunnen er grote verschuivingen ontstaan in het aantal mensen bij wie een diagnose wordt gesteld. "Bij een revisie moet je daarom altijd terughoudend zijn", aldus Verheul. "Nu al heeft 10 tot 15 procent van de mensen een persoonlijkheidsstoornis. Tegelijkertijd moeten we bezuinigen in de zorg omdat de kosten te veel stijgen."

Engelaar wil liefst weer naar buitenland

PSV-middenvelder Orlando Engelaar heeft zijn langste tijd in Eindhoven gehad. De 32-jarige speler gaat nu het liefst weer naar het buitenland.

Een eerdere periode over de grens liep echter niet uit op een succes. In het seizoen 2008/09 speelde Engelaar bij het Duitse FC Schalke 04 onder Fred Rutten, maar na één seizoen verkaste de middenvelder al weer naar Nederland om bij PSV te gaan spelen.

In Eindhoven lijkt Engelaar zijn langste tijd nu ook gehad te hebben. Zijn contract loopt nog wel tot 2013, maar het salaris van de middenvelder drukt flink op de begroting van de Eindhovenaren. Zaakwaarnemer Charles Burleson geeft in het Eindhovens Dagblad aan dat een stap naar het buitenland het meest voor de hand ligt.

Een transfer binnen de landsgrenzen hoort volgens de belangenbehartiger niet tot de opties. Engelaar speelde in het verleden voor FC Twente, NAC Breda en doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord. 

GeoDefense Swarm volgende week naar Windows Phone

GeoDefense Swarm, de opvolger van het uitstekende geoDefense, verschijnt op 16 mei in de Marketplace voor Windows Phone. Een prijs is helaas nog niet bekend op dit moment maar zal hooguit een paar euro zijn.

Swarm is een zogenaamde 'open field' tower defense-game wat betekent dat de vijanden niet een vast pad volgen zoals in de meeste tower defense-games. Je hebt de beschikking over een nieuwe toren en er zal een nieuwe vijand zijn. In totaal zijn er 30 levels om te spelen en heeft elke moeilijkheidsgraad één oneindig level waarbij de vijanden blijven komen.

geodefenseWil je niet een week wachten en vandaag al een nieuwe game voor je Windows Phone, check dan Feed Me Oil die vandaag verscheen. De game, een physics puzzle-game, kost een euro en het is de bedoeling dat je druppels olie begeleidt naar de uitgang (de mond van een monster).

feed me oil

[NBA] Nuggets, Bulls en Hawks richten zich op

Denver Nuggets, Chicago Bulls en Atlanta Hawks hebben uitschakeling in de play-offs van de NBA weten te voorkomen. De drie ploegen wonnen dinsdag allemaal en dwongen daarmee een zesde duel af. Indiana Pacers bereikte de tweede ronde wel. Dankzij een 105-87 thuiszege op Orlando Magic werd het 4-1 in de best-of-sevenserie.

De Nuggets hadden de hele wedstrijd een kleine voorsprong, maar moesten toch toestaan dat tegenstander Los Angeles Lakers een slotoffensief inzette. Kobe Bryant scoorde 14 van zijn 43 punten in het vierde kwart en onder zijn leiding naderden de Lakers de bezoekers tot op een punt. In de slotseconden, bij een 102-99 stand, misten zowel Bryant als Ramon Sessions een driepunterpoging om een verlenging af te dwingen.

Chicago Bulls won na drie nederlagen weer eens van Philadelphia 76ers. In eigen huis poetsten de Bulls een vroege voorsprong van de Sixers weg om vervolgens uit te lopen naar een comfortabele voorsprong. Dat leidde uiteindelijk tot een 77-69 zege. Luol Deng scoorde 24 punten voor de Bulls.

Net als de Nuggets en de Bulls keek Atlanta Hawks tegen Boston Celtics tegen een 3-1 achterstand aan. De thuisploeg stond in een spannend vijfde duel echter steeds net aan de goede kant van de score en won uiteindelijk met 87-86.

Al Horford was topscorer bij de Hawks met negentien punten, maar alle vijf de basisspelers van de Hawks haalden een score in de dubbele cijfers. Met dertien punten was de score van Josh Smith het laagst, maar hij voegde daar wel zestien rebounds aan toe.

Rechter onwel bij zitting zaak Milly Boele

De behandeling van het hoger beroep in de zaak van de moord op Milly Boele is dinsdag onderbroken omdat een van de rechters onwel werd. Dat heeft een woordvoerder van het gerechtshof in Den Haag, dat zich over de zaak buigt, laten weten.

De zegsvrouw kon nog niet zeggen wat er precies met de vrouw aan de hand is. Er is een ambulance voor haar gebeld. De zaak tegen Sander Vreeswijk wordt volgende week dinsdag voortgezet.

De 12-jarige Boele uit Dordrecht verdween in maart 2010. Het lichaam werd later teruggevonden in de tuin van een buurman van de familie, de politieagent Sander Vreeswijk. Hij werd in november 2010 veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs. Zowel het Openbaar Ministerie als Vreeswijk ging tegen die uitspraak in hoger beroep.

Kinderboekenschrijver Maurice Sendak (83) overleden

Kinderboekenschrijver en illustrator Maurice Sendak, die niet terugschrok voor de donkerdere kant van het kind zijn, is overleden. Hij schreef het boek Where the Wild Things Are, dat in het Nederlands werd vertaald als Max en de Maximonsters. Sendak is 83 jaar oud geworden.

De auteur overleed dinsdagochtend in een ziekenhuis in Connecticut, zo liet zijn goede vriendin Lynn Caponera weten. Sendak werd voor Where the Wild Things Are bekroond met de Caldecott Medal voor het beste kinderboek van 1964. In 2009 werd het boek verfilmd door regisseur Spike Jonze.

In 1996 kreeg Sandek uit handen van toenmalig president Bill Clinton een National Medal of the Arts, de hoogste onderscheiding voor kunstenaars in de Verenigde Staten. In 1970 ontving hij de Hans Christian Andersen-literatuurprijs.

Sandek begon zijn kinderboekencarrière als illustrator voor bravere kinderboeken, zoals de Kleine Beer-serie van Else Holmelund Minarik. Where the Wild Things Are, over het jongetje Max, dat op avontuur gaat in zijn eigen verbeelding, was bij publicatie juist nogal omstreden.

Maar Sandek deed veel meer dan kinderboeken schrijven. Hij creëerde kostuums voor balletten, deed de dramaturgie voor opera's, was producer voor tekenfilms en ontwierp een versie van de Notenkraker die later als film op televisie werd vertoond.

Sendak schreef ook mee aan de Amerikaanse versie van de Tsjechische opera Brundibar. Naar eigen zeggen was hij met dat stuk het dichtst in de buurt van een 'perfect geesteskind' gekomen.


Kinderboekenschrijver Maurice Sendak (83) overleden (Foto: Novum)

Suu Kyi krijgt eerste paspoort in 24 jaar

De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft haar eerste paspoort in 24 jaar ontvangen. Een woordvoerder van Suu Kyi's Nationale Liga voor Democratie zei dat het ministerie van binnenlandse zaken de pas dinsdag heeft afgegeven.

Suu Kyi heeft het paspoort nodig voor haar bezoek aan Groot-Brittannië en Noorwegen in juni. Ze vroeg het onlangs aan na een reeks politieke hervormingen die leidden tot een zetel voor Suu Kyi in het parlement vorige maand.

Suu Kyi moest in 1988, toen ze vanuit Groot-Brittannië naar Myanmar terugkeerde om voor haar zieke moeder te zorgen, haar paspoort inleveren. Ze werd oppositieleidster en bracht van de afgelopen 22 jaar vijftien jaar door onder huisarrest en in de gevangenis. Zij wilde niet naar het buitenland reizen omdat ze bang was haar vaderland niet meer in te komen. Ze nam de Nobelprijs voor de vrede die haar in 1991 werd toegewezen niet persoonlijk in ontvangst en ze zag haar Britse echtgenoot Michael Aris, die in 1999 aan kanker overleed, voor het laatst in 1995.

Sinds haar huisarrest in 2010 werd opgeheven is Suu Kyi door verschillende regeringen uitgenodigd. Onlangs vroeg secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon haar een bezoek te komen brengen aan het VN-hoofdkantoor in New York, waar ze ooit werkte.

In april zei de Britse premier David Cameron, tijdens een kort bezoek aan Myanmar, dat het een teken van vooruitgang zou zijn als Suu Kyi het land zou kunnen verlaten en vervolgens zou kunnen terugkeren om haar functie van parlementslid uit te oefenen. Ze antwoordde dat ze twee jaar geleden zou hebben gezegd 'bedankt voor de uitnodiging, maar helaas'. Nu kan ze zeggen 'wellicht' en dat is een enorme vooruitgang, aldus Suu Kyi.


Suu Kyi krijgt eerste paspoort in 24 jaar (Foto: Novum)

Medvedev benoemd tot premier onder Poetin

Het Russische parlement heeft dinsdag de benoeming van voormalig president Dmitri Medvedev tot premier met 299 tegen 144 stemmen goedgekeurd. Medvedev zal dienen onder Vladimir Poetin die maandag aan zijn derde termijn als president begon.

De twee mannen beloofden in september van baan te wisselen en Poetin liet er dan ook geen gras over groeien om Medvedev tot zijn premier te benoemen.

Het Russische parlement moest de benoeming formeel goedkeuren, maar daarover bestond geen enkele twijfel omdat Poetins partij een meerderheid heeft in het parlement. Poetin noemde Medvedev in de aanloop naar de stemming een 'ervaren politicus' die 'zijn vaderland oprecht liefheeft'.


Medvedev benoemd tot premier onder Poetin (Foto: Novum)

Architectuurprijs geschrapt na gesjoemel

De publieksprijs voor het Gebouw van het Jaar wordt dit jaar niet uitgereikt wegens mogelijk gesjoemel in de stemprocedure. De Bond van Nederlandse Architecten (BNA) zegt geen eerlijke uitslag te kunnen garanderen.

BNA-directeur Schoorl laat weten dat de organisatie op ongebruikelijke tijdstippen ongebruikelijke hoeveelheden stemmen zag binnenkomen. Volgens de organisatie duidt dat erop dat mogelijk is geprobeerd de stemuitslag te beïnvloeden.

Schoorl zegt de annulering van de verkiezing vooral te betreuren voor de deelnemers. Het doel van de publieksprijs was het aanzwengelen van de discussie over de publieksvisie op architectuur. Volgens Schoorl is dat nu naar de achtergrond verschoven. Voor volgend jaar zoekt de BNA een andere stemmethode.

De juryprijs gaat wel door. Vijf regionale vakjury's hebben veertien projecten genomineerd voor Gebouw van het Jaar 2012. De uitreiking vindt volgende week woensdag plaats in het Eye Filminstituut in Amsterdam.

'Jogger dankt leven aan Dustin Hoffman'

Een Britse jogger zegt dat acteur Dustin Hoffman zijn leven heeft gered. De 27-jarige Sam Dempster was eind april aan het joggen in Londen toen hij een hartaanval kreeg. Volgens de hardloper belde Hoffman een ambulance en bleef de 74-jarige acteur bij hem.

Op zijn weblog bedankt Dempster de medische staf die hem reanimeerde en noemt hij Hoffman zijn 'favoriete beroemdheid'. "Hij belde het alarmnummer en wachtte tot de ambulance arriveerde." De ambulancedienst in Londen bevestigt dat Dempster inderdaad gereanimeerd moest worden, maar de veronderstelde 'heldenrol' van Hoffman werd niet belicht.

De acteur was begin dit jaar in de Verenigde Staten in het eerste seizoen van de tv-serie Luck te zien op HBO. In de dramaserie over paardenraces spelen ook acteurs als Nick Nolte en Dennis Farina. HBO besloot na het eerste seizoen met de serie te stoppen omdat er tijdens de opnames drie paarden op de set waren overleden.

Sarkozy en Hollande samen bij WOII-ceremonie

PARIJS - Nicolas Sarkozy en François Hollande, de vertrekkende en de aankomende president van Frankrijk, hebben dinsdag op de Champs-Élysées in Parijs gezamenlijk een ceremonie ter herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa bijgewoond.

Op de klanken van de 'Marseillaise' legde Sarkozy een krans bij het standbeeld van een van zijn voorgangers en leider van de Vrije Franse Strijdkrachten Charles de Gaulle. De Gaulles kleinzoon Philippe schudde hij de hand.

De Arc de Triomphe, aan het westelijke einde van de Champs-Élysées, staat, waar het de Tweede Wereldoorlog betreft, bol van de symboliek. Hier marcheerden de troepen van Adolf Hitler in 1940 het centrum van Parijs binnen. Vijf jaar later vierden de Geallieerden er hun overwinning op nazi-Duitsland.

Hollande legde dinsdag een krans bij het monument voor de Eerste Wereldoorlog. Vervolgens namen beide Franse leiders, en politieke rivalen, enkele minuten stilte in acht bij het graf van de onbekende soldaat.

Nadat enkele woorden waren gewisseld met veteranen uit de Tweede Wereldoorlog schudden de leiders elkaar de hand. Het is nuttig te weten dat Frankrijk zich nog steeds eensgezind achter dat ene doel, het land, kan scharen, zei Hollande naderhand.


Sarkozy en Hollande samen bij WOII-ceremonie (Foto: Novum)

Ai mag tegen belastingdienst procederen

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei mag tegen de belastingdienst van het district Beijing procederen. Een rechtbank heeft zijn zaak ontvankelijk verklaard. Dit heeft Ai woensdag bekendgemaakt. Volgens Ai eist de belastingdienst ten onrechte een groot bedrag aan achterstallige belasting en boetes van zijn bedrijf.

Ai, een uitgesproken criticus van de machthebbers in zijn land, begint nu een zaak tegen een inspectie-eenheid van de dienst. Dat team heeft volgens Ai de wet overtreden in de behandeling van getuigen, bewijsmateriaal en de boekhouding van het bedrijf van de kunstenaar. Wanneer de zaak voorkomt, is nog niet bekend.

Ai werd vorig jaar drie maanden achter de tralies gezet door de autoriteiten. Na zijn vrijlating moest zijn ontwerpbureau omgerekend 1,8 miljoen euro aan achterstallige belasting en boetes voldoen. Een bezwaar dat hij daartegen had aangetekend, werd afgewezen.

Als kunstenaar is Ai onder meer bekend van zijn mega-installatie met honderd miljoen porseleinen zonnebloempitten en zijn bijdrage aan het ontwerp van het olympisch stadion in Beijing.


Ai mag tegen belastingdienst procederen (Foto: Novum)

'Arsenal ziet in Vorm concurrent Szczesny'

Arsenal is bezig met de komst van doelman Michel Vorm. De sluitpost van Swansea City moet een concurrent worden van Wojciech Szczesny onder de lat in het Emirates Stadium. Volgens The Daily Mail zaten er inmiddels al diverse malen scouts van Arsenal op de tribune voor Vorm.

Arsène Wenger is inmiddels behoorlijk onder de indruk van de Oranje-international en bereidt komende zomer een bod voor om de keeper naar Londen te halen. Het contract van tweede doelman Manuel Almunia loopt deze zomer af, waardoor na acht jaar een einde komt aan zijn periode bij The Gunners. De Spanjaard stond in die acht jaar vaak onder druk en wist eigenlijk nooit echt een basisplaats af te dwingen.

De 34-jarige Almunia kan deze zomer naar West Ham United, zodra deze club promotie naar de Premier League heeft veiliggesteld. In dat geval kan de keeperscarrousel gaan draaien en maakt oud-FC Utrecht doelman Vorm kans om naar Londen te verhuizen.

Wijnaldum: "Heb toch vooruitgang geboekt"

Georginio Wijnaldum is van mening dat hij dit seizoen stappen heeft gemaakt in zijn ontwikkeling, ondanks dat het seizoen niet helemaal naar wens verliep. Op de laatste speeldag wist PSV de voorronde van de Champions League opnieuw niet te bereiken, een domper in Eindhoven.

De kritieken waren niet mals, zoals van oud-voorzitter Harry van Raaij. De voormalig bestuurder stelde met name het aankoopbeleid van de Eindhovenaren aan de kaak. Zo uitte Van Raaij kritiek op onder meer Wijnaldum, die het daar deels mee eens is. "Ik moet mezelf niet de put in praten. De laatste weken ging het alweer een beetje beter. Maar ik baal er wel enorm van dat ik in de tweede seizoenshelft minder heb gebracht", zei de middenvelder tegen NUsport.

"Toch vind ik dat ik dit seizoen vooruitgang heb geboekt. Ik heb Europese wedstrijden gespeeld, voor de titel meegedaan en mijn spel is beter geworden. Zeker in de eerste seizoenshelft. Zelfs mensen bij Feyenoord zeiden toen dat ik bij PSV liet zien wat me in Rotterdam nooit gelukt was."

Djokovic: "Voetbalschoenen voor blauw gravel"

De eerste ervaringen van toptennisser Novak Djokovic met het controversiële blauwe gravel in Madrid zijn de nummer 1 van de wereld slecht bevallen. "Ik kan geen woorden bedenken om deze baan te omschrijven. Dit was geen tennissen meer, ik heb voetbalschoenen nodig of een goed advies om op deze baan te kunnen spelen", brieste Djokovic na zijn moeizame zege op de Spanjaard Daniel Gimeno-Traver.

Toernooibaas Ion Tiriac, oud-tennisser en zakenman, heeft blauw gravel neergelegd in Madrid omdat de gele bal daarop volgens hem beter te volgen is. De spelers gruwelen echter van dit experiment. "We kunnen er dit jaar niets meer aan veranderen, maar mijn eerste indrukken zijn niet best", aldus Djokovic. "Dit heeft geen enkele overeenkomst met het rode gravel, de materialen zijn totaal verschillend. Als je glijdt op rood gravel, voel je wanneer je stopt. Dat blauw is heel glibberig."

Spaanse clubs in Europa League finale

In Boekarest wint een Spaanse club woensdagavond de finale van de Europa League. Atletico Madrid en Athletic Bilbao treffen elkaar voor de eindstrijd in de Roemeense hoofdstad. Madrid won het toernooi al eerder, in 2010. Athletic heeft nog geen Europa Cup op de erelijst staan.

Athletic, in de nationale competitie lager geklasseerd dan Atletico, maakte in de Europese campagne met aantrekkelijk spel de meeste indruk. De club schakelde eerder in het toernooi onder meer Manchester United uit.

Spaanse clubs in Europese finale
Spaanse clubs in Europese finale (Foto: ANP)

Miljoenen meer aan zorgfraude opgespoord

Zorgverzekeraars hebben vorig jaar voor 175 miljoen euro aan fraude en onterechte declaraties opgespoord. Dat is bijna zeventig miljoen meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland.

Aan onterecht ingediende zorgnota's werd 167 miljoen euro boven water gehaald, in 2010 was dat nog zo'n 106 miljoen euro. Aan fraudezaken werd een bedrag van 7,7 miljoen euro opgespoord, ruim 1,5 miljoen meer. Bovendien werd nog eens zo'n 800 miljoen euro aan declaraties afgewezen.

Vorig jaar werden in totaal 2776 fraudesignalen onderzocht. In bijna vierhonderd gevallen ging het daadwerkelijk om fraude. Vooral zorgaanbieders blijken het meeste te frauderen. Die sector was goed voor 77 procent van de fraudegevallen. Daarna volgen verzekerden en leveranciers van bijvoorbeeld hulpmiddelen of bemiddelingsbureaus.

Volgens Zorgverzekeraars Nederland komen de hogere cijfers door de extra maatregelen op het gebied van fraudebeheersing. Ook in 2012 worden de controles opnieuw aangescherpt.

Dronken man trekt broek naar beneden in vliegtuig

Een 69-jarige agressieve Dordtenaar is maandagavond op Schiphol uit een vliegtuig gehaald en aangehouden. De man had zijn broek naar beneden getrokken en zich 'verbaal misdragen', meldt de marechaussee woensdag.

Het vliegtuig stond klaar voor vertrek naar Marokko, maar de gezagvoerder weigerde de man, die onder invloed van alcohol verkeerde, mee te nemen. Toen de marechaussee de man mee wilde nemen, sloeg de Dordtenaar een marechaussee met gebalde buist op zijn oog. Daarop werd de man aangehouden voor mishandeling.

De man moet zich binnenkort voor een rechter verantwoorden. De mishandelde marechaussee maakt het goed en liep geen ernstige verwondingen op.

Doden bij brand in Filipijnse kledingwinkel

Bij een brand in een kledingwinkel in Butuan, in het zuiden van de Filipijnen, zijn in de nacht van dinsdag op woensdag zeker zeventien mensen omgekomen. De meeste slachtoffers vielen onder leden van het winkelpersoneel die in het pand sliepen.

Op het moment dat de brand uitbrak lagen rond de twintig personeelsleden - vooral vrouwen - op de bovenste verdieping van het pand te slapen. Zij konden geen kant uit. Slechts drie van hen wisten aan de vuurzee te ontsnappen.

Het kostte de brandweer ruim vijf uur voordat de brand onder controle was.

ING ziet winst halveren

De nettowinst van ING is in het eerste kwartaal van dit jaar door de aanhoudende economische onzekerheid met ruim de helft afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van de laatste drie maanden van 2011 verbeterde het onderliggende resultaat echter licht, maakte de bank en verzekeraar woensdag bekend.

De nettowinst van ING kwam uit op 680 miljoen euro, waar dat een jaar geleden nog 1,381 miljard euro was. Het operationele resultaat voor belasting van 1,108 miljard was echter ruim 65 procent hoger dan in het vierde kwartaal.

Inspectie onderzoekt agressie tegen truckers

De Inspectie SZW onderzoekt in hoeverre vrachtwagenchauffeurs last hebben van stress en agressie op de weg. "Korte lontjes van medeweggebruikers leiden regelmatig tot agressie, geweldsuitingen en gevaarlijke situaties", aldus de voormalige Arbeidsinspectie woensdag in de aankondiging van een nieuw onderzoek. Ook zorgen volgens de inspectiedienst hoge eisen aan de afleversnelheid en ladingdiefstal voor meer stress onder werknemers in de transportbranche.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is het een nieuw onderwerp in deze branche voor de Inspectie SZW. De dienst is nu ook in overleg met de branche hoe het probleem het beste kan worden aangepakt.

De inspectiedienst las in onderzoek van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) dat de helft van de truckers te maken heeft met agressie. In 30 procent van die gevallen is er ook sprake van fysiek geweld. "We willen ook uitzoeken of werkgevers genoeg doen om hun personeel te beschermen. Alleen al door training kun je bijvoorbeeld voorkomen dat situaties escaleren", aldus de woordvoerster van de Inspectie SZW.

Cultuurkaart lijkt voorlopig gered

De Cultuurkaart die door bezuinigingen mogelijk zou verdwijnen, blijft voorlopig bestaan. Middelbare scholieren kunnen in ieder geval nog volgend schooljaar met korting naar culturele instellingen. Dat heeft directeur Walter Groenen van stichting CJP woensdag op Radio 1 gezegd.

Mede-initiatiefnemer CJP heeft een fonds opgezet die wordt ondersteund door scholen, commerciële partijen en vermogensfondsen. Zo kunnen de lasten volgens Groenen eerlijk worden verdeeld.

Het nieuwe fonds betekent niet dat de kaart geen subsidie meer nodig heeft, aldus Groenen. "We hebben de schouders er onder gezet omdat het moet. Wij hebben onze verantwoordelijk genomen", zegt hij. Hij roept het kabinet op om in de toekomst de kaart weer te ondersteunen.

Op de Cultuurkaart staat een tegoed van vijftien euro, dat leerlingen kunnen besteden aan culturele activiteiten zoals een theater- of museumbezoek. Bijna alle scholieren en 1510 culturele instellingen maken gebruik van de pas.

Symbolische sanctie voor Tilburgse coffeeshop

Burgemeester Peter Noordanus overweegt om de Tilburgse coffeeshop Toermalijn één dag te sluiten als symbolische sanctie vanwege overtreding van de nieuwe gedoogcriteria. Een zwaardere sanctie is voor een proefproces bij de bestuursrechter niet nodig, vermoedt hij. De burgemeester gunt de coffeeshop bovendien nog de gewenste strafzaak, heeft hij woensdag gezegd.

De Tilburgse coffeeshop is uit op een proefproces en hoopte op een strafzaak. De officier van justitie besloot vorige week dat die er vooralsnog niet komt. Burgemeester Noordanus vindt dat nog 'een goed gesprek waard’ in het overleg met politie en justitie dat hij regelmatig heeft, vertelde hij.

Noordanus zegt dat Toermalijn een punt heeft en dat de nieuwe regels breed getoetst moeten kunnen worden. "Ik zou ook niet weten waarom een strafzaak niet mogelijk is.’’ Het overleg met politie en justitie staat nog deze week gepland.

Bij controles is geconstateerd dat coffeeshop Toermalijn wiet heeft verkocht aan Belgen en geen ledenlijst heeft. De coffeeshop houdt zich sinds dinsdag wel aan de nieuwe regels.

Symbolische sanctie voor Tilburgse coffeeshop
Symbolische sanctie voor Tilburgse coffeeshop (Foto: ANP)

Mogelijke ontvoerders Nayati opgepakt

De politie in Maleisië heeft vier mensen opgepakt die mogelijk achter de ontvoering van de 12-jarige Nayati Moodliar zitten. Bij de arrestaties in Perak en Kuala Lumpur werd een deel van het losgeld teruggevonden, schrijven Maleisische media.

De Nederlands-Zuid-Afrikaanse jongen uit Son en Breugel werd vorige week vrijgelaten nadat hij bijna een week eerder in een buitenwijk van Kuala Lumpur door mannen in een auto werd gesleurd. Hij was destijds op weg naar school. De familie betaalde vermoedelijk 75 duizend euro aan losgeld voor de vrijlating van de jongen.

CIA-spion voorkomt aanslag al-Qaeda

De verijdelde aanslag van terreurnetwerk al-Qaeda op een passagiersvliegtuig is voorkomen door een infiltrant van de CIA. Dat zeggen autoriteiten in Jemen en de VS.

De spion kreeg opdracht van het al-Qaeda-netwerk in Jemen (AQAP) om een zelfmoordaanslag te plegen. Na wekenlang te hebben geïnfiltreerd, bracht hij de door de terroristen ontwikkelde onderbroekbom naar de inlichtingendiensten. Het explosief was krachtig genoeg om een vliegtuig neer te halen. De FBI onderzoekt de bom nu.

De CIA-agent moest informatie verzamelen over een nieuw type bom. In de bom zitten geen metalen onderdelen waardoor detectiepoortjes van luchthavens niet afgaan. De nog onbekende spion verzamelde ook doorslaggevende informatie over kopstukken van al-Qaeda.

Zondag werd op basis van die informatie de militaire leider Fahd al-Qasaa gedood door een onbemand vliegtuigje van de CIA. Maandag maakten de Amerikaanse autoriteiten bekend dat al-Qaeda deze maand een aanslag wilde plegen.

CIA-spion voorkomt aanslag al-Qaeda
CIA-spion voorkomt aanslag al-Qaeda (Foto: ANP)

Serious Sam HD: The Second Encounter multiplayer binnenkort free-to-play

Serious Sam HD: The Second Encounter krijgt op 15 mei een nieuwe DLC pack met de naam "Legend of the Beast". De DLC bevat drie campagne missies, drie survival maps en drie versus maps voor $4,99. Daarbij wordt de originele multiplayer free-to-play.

Onder andere Capture the Flag, Deathmatch, Team Deathmatch, Instant Kill, Last Man Standing, My Burden, Survival enTeam Survival zijn dan gratis te spelen. Dit komt niet geheel onverwachts, De ontwikkelaar Croteam heeft namelijk wel vaker F2P weekenden gehouden op Steam.

"Our team is very excited to extend the world of the classic Serious Sam: The Second Encounter and we think the fans will really enjoy the new areas and scenarios we've put into Legend of the Beast," zei Davor Hunski van Croteam over de aankondiging.

Serious Sam HD

'Kinderporno kijken niet hetzelfde als bezit'

Het kijken naar kinderporno op internet is niet hetzelfde als het bezit ervan. Dat heeft de hoogste rechtbank in de staat New York dinsdag bepaald.

De rechtbank maakt in de uitspraak onderscheid tussen het kijken en het bezit van kinderporno. Het uitprinten of opslaan van beeldmateriaal is wel strafbaar. De zaak draait om een voormalige hoogleraar aan Marist College in Poughkeepsie (New York), James Kent. Hij werd in 2009 veroordeeld voor 143 gevallen van bezit van kinderporno. Twee daarvan zijn door de uitspraak nietig verklaard.

De twee afbeeldingen in kwestie zaten nog wel in het zogenaamde cache-geheugen van de computer van Kent. In de cache worden gegevens tijdelijk opgeslagen zodat informatie sneller toegankelijk is. Omdat het Openbaar Ministerie (OM) niet kon aantonen dat Kent de bestanden met opzet had opgeslagen, was er volgens de rechter geen sprake van bewust bezit.

In 2007 werden tienduizenden plaatjes ontdekt toen hij zijn computer voor onderhoud liet nakijken.

'Van der Sloot vecht uitlevering aan'

Joran van der Sloot wil zijn op handen zijnde uitlevering aan de Verenigde Staten aanvechten. Dat heeft advocaat Maximo Altez laten weten, melden Peruaanse media. Van der Sloot kreeg dinsdag in de Piedras Gordas-gevangenis bezoek van een rechter in verband met de uitlevering.

De VS heeft om de uitlevering van Van der Sloot gevraagd. De Nederlander zit in Peru een straf van 28 jaar uit voor de moord op de 21-jarige Stephany Flores. In de VS moet hij terechtstaan voor de afpersing van de Beth Holloway, de moeder van Natalee die in 2005 op Aruba verdween. Hij kan in de VS tot maximaal 25 jaar cel worden veroordeeld.

Van der Sloot, die hoofdverdachte in de zaak is, wordt ervan verdacht 250 duizend dollar te hebben gevraagd aan de moeder in ruil voor informatie over de vindplaats van haar dochter. Van der Sloot wist uiteindelijk 25 duizend dollar los te krijgen maar hield zijn woord niet en vertrok met het geld naar Peru.

Volgens zijn advocaat tijdens zijn strafzaak in Peru Jose Jimenez Navarro is het vrijwel zeker dat Van de Sloot binnen enkele maanden uitgeleverd wordt. Hij staat de Nederlander overigens niet bij in de uitleveringszaak. Het lijkt erop dat zijn voormalige advocaat Maximo Altez de zaak behandelt, maar dit kon Jimenez Navarro niet bevestigen. Altez was niet bereikbaar voor commentaar.

Uiteindelijk neemt de Peruaanse minister van Justitie de beslissing over de uitlevering nadat het Hooggerechtshof zich over de zaak heeft gebogen.

'Mormonen dopen Oranjes postuum'

Diverse leden van het Koninklijk huis zijn na hun dood postuum gedoopt door de mormoonse kerk. Onder meer de voormalig koninginnen Emma, Wilhelmina en Juliana en prins Claus en prins Bernhard zijn lid gemaakt van de kerk. Dat schrijft Trouw woensdag op basis van gegevens van de wereldwijde kerk.

Volgens de regels mogen mormonen eigenlijk alleen hun eigen voorouders postuum dopen. Niet alle kerkleden houden zich daar echter aan. Zo werd eerder Anne Frank tot verontwaardiging van diverse joden gedoopt.

Een woordvoerder van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, zoals de mormoonse kerk officieel heet, vermoedt dat de doop van de Oranjes is gedaan door 'te enthousiaste leden'. Hij kan zich niet voorstellen dat er bezwaren zijn tegen de doop. "Het is een gebaar van liefde", reageert hij in de krant.

De doop van prins Claus werd in augustus 2004, twee jaar na zijn overleden, voltrokken in een mormoonse tempel in de Braziliaanse stad Campinas. De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet reageren op de doopactiviteiten van de mormonen.

Volgens Trouw kan de mormoonse kerk mensen postuum dopen doordat leden massaal putten uit archieven van de burgerlijke stand. Zo bood de kerk alle provinciale archieven aan om de akten uit hun collecties gratis in te scannen. Daardoor konden ze putten uit een enorme databank.

The Dream Machine komt vrijdag naar Steam

The Dream Machine, het prijswinnende avonturenspel van Cockroach Inc., komt vrijdag 11 mei uit op Steam. Om dit te vieren hebben de makers een launchtrailer uitgebracht waarin de speciale stijl van het spel goed te zien is. The Dream Machine is namelijk volledig gemaakt met behulp van klei en karton.

Naast Steam is het spel nu ook al te koop via de officiële website van The Dream Machine. Het gaat nu nog over de eerste drie afleveringen. De afleveringen vier en vijf komen zo gauw deze klaar zijn, waarbij de makers 'zo gauw' bestempelen als over een paar maanden.

Kortfilm: Walt Disney's Taxi Driver

Stel je eens voor dat de klassieker Taxi Driver van Martin Scorcese door Disney zou zijn uitgebracht. Waarschijnlijk zou de film er dan uit hebben gezien als in de prachtige parodie die Bryan Boyce van de film maakte.

In Walt Disney's Taxi Driver is Travis Bickle een taxichauffeur met een obsessie voor Mickey Mouse. In het rap veranderende New York City is hij op zoek naar de liefde van zijn leven.

Kijk hieronder voor de parodie Walt Disney's Taxi Driver.

FOK!filmtips van de dag: Doctor in the House (1954)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Doctor in the House poster 

Vandaag wordt het weer tijd om een film op te nemen. Al om 12.30 uur is op BBC2 de FOK!filmtip van de dag te zien, de klassieke komedie Doctor in the House met Dirk Bogarde en Muriel Pavlow. In de lachfilm uit 1954 draait het om een groep recalcitrante medische studenten met een nogal vreemde opvatting over anatomie en een gedeelde voorliefde voor het vrouwelijk lichaam. Het zijn ook net FOK!kers.

 Doctor in the House 2
In 1955 was deze 'oerkomische' film geschikt voor iedereen van 18 jaar en ouder.

Doctor in the House was het eerste deel in een reeks doctor-films en werd gevolgd door Doctor at Sea (1955), Doctor at Large (1957), The Doctor's Dilemma (1958), Doctor in Distress (1963), Carnaby, M.D. (1966) en Doctor in Trouble (1970). Doctor in the House was in 1954 de bestbezochte film van Groot Brittannië. De film was gebaseerd op het gelijknamige boek van Richard Gordon, die een cameo in de film heeft als anaesthetist.


Een fragment uit Doctor In The House.

'Marokkanen hebben racismeprobleem'

De recente mishandeling van een zwangere Marokkaanse vrouw en haar Surinaamse vriend door Marokkaanse jongeren, wat mogelijk tot een miskraam leidde, komt door racisme, stelt publicist Bart Schut. In Pauw & Witteman botste hij dinsdag hard met journaliste Hassnae Bouazza over deze stelling.

De vrouw werd eind maart in Amsterdam mishandeld; volgens getuigen werd zij door het groepje van vijf Marokkaanse jongeren voor 'negerhoer' uitgemaakt. Toen haar vriend daarop reageerde ontstond een schermutseling waarbij beiden werden mishandeld. De vrouw beviel onlangs veel te vroeg waarop haar kind stierf. Het OM zoekt uit of er een verband is met het geweldsincident.

Schut schreef dinsdag in De Volkskrant niet verbaasd te zijn over die gebeurtenis. Hij stelt dat zijn donkere Marokkaanse vriendin in Casablanca dagelijks aan soortgelijke beschimpingen werd blootgesteld. Schut meent dat hieraan onder meer ten grondslag ligt dat Afrikanen afkomstig ten zuiden van de Sahara als minderwaardig worden gezien; dat zij minder vaak moslim zijn helpt volgens hem ook niet. Ook racisme van Arabische Marokkanen jegens landgenoten van Berberse komaf bestaat volgens Schut nog altijd, en zou mede illustreren hoe 'normaal' racisme onder Marokkanen is. Deze houding zou zijn geïmporteerd naar Nederland.

De Marokkaanse Hassnae Bouazza viel Schut in de uitzending hard aan over zijn standpunt. Ze beschuldigde hem ervan zijn eigen ervaringen in Casablanca naar 'de' Marokkanen in Nederland te generaliseren. Volgens Bouazza discrimineert Schut op die manier feitelijk een hele bevolkingsgroep. Ze stelt dat de eigenschap van een groep 'gajes' niet zomaar op alle Marokkanen van toepassing kan worden geacht. Schut wierp tegen dat hij niet discrimineert maar een probleem bespreekbaar wil maken.


Pauw & Witteman: Schut en Bouazza over racisme onder Marokkanen

The Avengers 2 officieel aangekondigd

Goed nieuws voor de fans van The Avengers. Disney-directeur Bob Iger maakte gisteren officieel bekend dat er aan een vervolgfilm over het superheldenteam wordt gewerkt.

De aankondiging van een vervolg voor de succesvolle Marvel-rolprent kwam bij de fans niet echt als een verrassing. De eerste door Joss Whedon geregisseerde The Avengers-film verscheen op 4 mei in de Amerikaanse bioscopen en bracht wereldwijd inmiddels al meer dan 700 miljoen dollar in het kassalaatje.

Disney heeft momenteel nog een drietal superheldenfilms op de agenda staan. Zo verschijnt volgend jaar mei de film Iron Man 3 en verwacht men in november 2013 een vervolg voor Thor op het witte doek. Voor april 2014 staat tenslotte een vervolg voor de film Captain America: The First Avenger in de planning.

Twitter beschermt gebruiker internetdienst

De internetdienst Twitter weigert gehoor te geven aan het bevel van een rechtbank in New York om informatie over een van zijn gebruikers aan justitie te overhandigen. Het gaat om een zaak die door een Amerikaanse organisatie voor burgerrechten wordt omschreven als een belangrijke test voor de vrijheid van meningsuiting online.

Twitter zegt de informatie niet te kunnen overhandigen omdat het daarmee federale wetten zou overtreden en de eigendomsrechten van de gebruiker op zijn Twitter-berichten zou schenden.

De informatie die justitie opeist, betreft een Twitteraar die wordt vervolgd wegens het verstoren van de openbare orde tijdens een protest vorig jaar van Occupy Wall Street op de Brooklyn Bridge in New York.

Twitter beschermt gebruiker internetdienst
Twitter beschermt gebruiker internetdienst (Foto: ANP)

Negen aanhoudingen na overval juwelier Rotterdam

De politie heeft dinsdag negen verdachten opgepakt na een overval op een juwelier in Rotterdam. Zeven van hen bleken echter niets met de overval te maken te hebben, laat de politie weten.

Rond 11.00 uur kwamen vijf mannen een juwelierszaak aan de West-Kruiskade binnenstormen. Omdat de juwelier snel alarm wist te slaan, konden twee overvallers direct worden aangehouden. De andere drie wisten echter te ontkomen. De juwelier en zijn vrouw, die tijdens de overval in de zaak aanwezig waren, zijn niet gewond geraakt.

Kort na de overval hield de politie in de Oostervantstraat twee mannen aan die in een auto met Brits kenteken zaten. Ze voldeden gedeeltelijk aan het signalement dat getuigen hadden opgegeven. Bij een inval in diezelfde straat hield een arrestatieteam vervolgens nog eens vijf verdachten aan.

De zeven mannen die in de Oostervantstraat zijn aangehouden, bleken niets met de overval te maken te hebben. Zes van hen werden op vrije voeten gesteld. De zevende is vastgehouden, omdat hij nog een celstraf van 55 dagen had openstaan.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.