Interview: Krystl bezorgd om dierenleed

Eerder op afgelopen zaterdag 5 mei 2012 stond Krystl op het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Haar dag eindigde op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival in Wageningen, maar niet voordat FOK! met haar sprak over de spurt in haar carrière, haar nieuwe album en dieren die zij een beter leven gunt.

In oktober 2011 won Krystl een Edison in de categorie ‘Beste Nieuwkomer’ en liet daarbij naast Ben Saunders ook Go Back to the Zoo achter zich. Deze laatstgenoemde band was dit jaar echter één van de ambassadeurs voor de vrijheid. Wij vroegen haar of zij haar Edison met hen wilde wisselen in ruil voor de veertien helikoptervluchten die de ambassadeurs op Bevrijdingsdag mogen maken. “Het is wel leuk he, dat vliegen? Maar nee, die Edison staat hartstikke mooi in de slaapkamer. Heel suf, maar ik ben niet zo iemand die alles in de woonkamer hoeft uit te stallen. De 3FM Award (ook voor beste nieuwkomer, red.) was mijn eerste grote prijs en die staat daar wel."

De Edison kwam voor Krystl als een verrassing. “Het was heel tof om genomineerd te zijn, want ik draai nog niet zo lang mee. Daarnaast was het gewoon al leuk dat we bij de Edison uitreikingen mochten spelen. Ik stond ook voor de eerste keer op de rode loper en alles was nog helemaal nieuw en spannend. Dat ik ‘m ook zou winnen, had ik helemaal niet verwacht."

Krystl © FOK.nl / Jimmy Israel
Krystl op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival in Wageningen 2012

Vorig jaar stond Krystl met haar band in het voorprogramma van Marco Borsato en heeft ze met hem een duet gezongen. “Het is natuurlijk waanzinnig als je vier avonden achter elkaar voor dertigduizend man in het Gelredome staat te spelen. In juni dit jaar doen we ook nog een paar shows met hem.” Verder staat ze nog op Concert at Sea en het North Sea Jazz-festival. “Twee jaar geleden had nog nooit iemand van mij gehoord, behalve de lokale mensen misschien”, lacht ze.

Destijds speelde ze in de band L.I.N.E. die in oktober 2009 ermee op hield. “Op dat moment ben ik een beetje ‘verplicht’ solo gegaan. Ik moest in één keer alles zelf regelen. Omdat ik al veel muziek heb gemaakt en het muziekwereldje een beetje ons-kent-ons is kende ik de gitarist en toetsenist al. Dat klikte ook goed op het podium, dus wist ik al vrij vroeg dat ik ze in de band wilde hebben. De drummer meldde zichzelf aan en Phaedra, de bassiste, zag ik ergens spelen en vroeg of zij mee wilde spelen. We zijn nu een hecht, vast clubje waar ik heel blij mee ben."

Naast de grote podia, zoals op de Bevrijdingsfestivals, staat er ook een klein optreden in een bibliotheekcafé op het programma. “Vanmorgen was ik wel heel erg zenuwachtig, want het is tenslotte Bevrijdingsdag. Voor de rest voel ik me heel erg vrij op het podium, heb ik heel erg veel lol en ben ik blij dat ik dit mag doen. Dat besef ik ook wel voor ieder optreden, ongeacht of het Bevrijdingsdag is of niet. In een bibliotheek optreden is natuurlijk heel intiem. Je staat dichter bij de mensen en dan zie je ook de gezichten in het publiek duidelijker; dat is ook heel leuk om te doen. Het maakt niet uit waar ik sta. Ik vind het belangrijk dat mensen zich vermaken."

In 2011 stond Krystl met haar band op het Bevrijdingsfestival van Almere en dit jaar deed zij er een schepje bovenop met de twee festivals in Zwolle en Wageningen. Toch was ze zelf niet zo’n festivalganger. “Als ik naar een festival ga, dan sta ik er vaak zelf op te treden. Het is wel leuk om naderhand met wat vrienden over het terrein te lopen en wat te drinken. Dit jaar ga ik wel als toeschouwer naar Pinkpop. Daar treedt Ben Howard op en daar ben ik heel erg fan van. Ik zou wel heel graag met hem willen samenwerken, maar ik denk dat hij het erg druk heeft."

Naast de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog staat Krystl nog even stil bij andere angsten. “Het is voor ons moeilijk om voor te stellen hoe het is om in zo’n angst te leven, maar tegenwoordig hebben wij ook te maken met angst die gezaaid wordt. Gisteren zat ik voor de tv te kijken naar de dodenherdenkingen. Je zag in die twee minuten stilte de angst bij sommigen in de ogen, alsof er iets ging gebeuren. Het is maar twee jaar geleden dat het incident met de Damschreeuwer plaatsvond. Doordat je tegenwoordig heel snel het nieuws op internet leest kan je daar best angstig van worden."

We vragen wie of wat Krystl meer vrijheid gunt. “Ik eet geen vlees en ben daar wel dagelijks mee bezig. Je hebt het eigenlijk helemaal niet nodig de rest haal ik wel uit vitaminepilletjes. Mensen weten vaak niet wat ze eten en dat irriteert mij. Er zijn zo veel voorbeelden op tv en internet te vinden over hoe slecht er wordt omgegaan met dieren. Als er een verdenking is op bijvoorbeeld de gekkekoeienziekte, ruimen ze de hele boerderij terwijl ze er niet eens zeker van zijn dat alle dieren ziek zijn. En de massaverkoop van goedkoop vlees trek ik slecht. Ik zou me wel in willen zetten voor een goed doel en dit is misschien wel een geschikte, omdat ik daar echt voor sta."

© FOK.nl / Jimmy Israel
Een bevrijde Krystl is begaan met dierenleed

Ondertussen is Krystl bezig met haar tweede plaat. Ze kan nog niet zeggen wanneer het uit gaat komen, maar het is wel de bedoeling dat er dit jaar weer een single wordt uitgebracht. Soms ontspringen de nummers in het buitenland. “Een aantal mensen waarmee ik voor het eerste album heb samengewerkt komt uit Engeland en Griekenland. Ik kom nu met andere songwriters in contact die ook met mij willen samenwerken, dus er worden veel tripjes voor mij gepland."

Ze kan nog niet heel erg veel verklappen, maar het nieuwe album wordt veel persoonlijker. “Het eerste album was een zomers ‘niks aan de hand’-plaatje, heel vrolijk en zo sta ik in principe ook in het leven. Het afgelopen jaar heb ik veel meegemaakt, waaronder ook moeilijke momenten en dat is dan mooi als je dat in een liedje kunt stoppen." Het zal nog even duren, maar het is zeker dat deze ervaringen ook op het nieuwe album terecht gaan komen.