Kinderboekenschrijver Maurice Sendak (83) overleden

Kinderboekenschrijver en illustrator Maurice Sendak, die niet terugschrok voor de donkerdere kant van het kind zijn, is overleden. Hij schreef het boek Where the Wild Things Are, dat in het Nederlands werd vertaald als Max en de Maximonsters. Sendak is 83 jaar oud geworden.

De auteur overleed dinsdagochtend in een ziekenhuis in Connecticut, zo liet zijn goede vriendin Lynn Caponera weten. Sendak werd voor Where the Wild Things Are bekroond met de Caldecott Medal voor het beste kinderboek van 1964. In 2009 werd het boek verfilmd door regisseur Spike Jonze.

In 1996 kreeg Sandek uit handen van toenmalig president Bill Clinton een National Medal of the Arts, de hoogste onderscheiding voor kunstenaars in de Verenigde Staten. In 1970 ontving hij de Hans Christian Andersen-literatuurprijs.

Sandek begon zijn kinderboekencarrière als illustrator voor bravere kinderboeken, zoals de Kleine Beer-serie van Else Holmelund Minarik. Where the Wild Things Are, over het jongetje Max, dat op avontuur gaat in zijn eigen verbeelding, was bij publicatie juist nogal omstreden.

Maar Sandek deed veel meer dan kinderboeken schrijven. Hij creëerde kostuums voor balletten, deed de dramaturgie voor opera's, was producer voor tekenfilms en ontwierp een versie van de Notenkraker die later als film op televisie werd vertoond.

Sendak schreef ook mee aan de Amerikaanse versie van de Tsjechische opera Brundibar. Naar eigen zeggen was hij met dat stuk het dichtst in de buurt van een 'perfect geesteskind' gekomen.


Kinderboekenschrijver Maurice Sendak (83) overleden (Foto: Novum)