Lange celstraffen in Brits misbruikschandaal

Negen mannen van Pakistaanse en Afghaanse afkomst zijn woensdag in Groot-Brittannië veroordeeld tot lange celstraffen voor het misbruiken van jonge meisjes. De zaak veroorzaakte veel onrust in Groot-Brittannië en speelde extreemrechts in de kaart.

Rechter Gerald Clifton zei woensdag dat de mannen, tussen de 22 en 59 jaar oud, hun slachtoffers als 'oud vuil' hebben behandeld en veroordeelde ze onder meer voor mensenhandel en verkrachting. De leider van de groep kreeg negentien jaar gevangenisstraf opgelegd en de overige mannen celstraffen tussen de vier en twaalf jaar.

De extreemrechtse English Defence League had veel aandacht voor de zaak en benadrukte dat alle mannen van Pakistaanse en Afghaanse afkomst zijn en alle slachtoffers blank. De mannen drogeerden jonge, kwetsbare meisjes met drugs en alcohol en verkrachtten hen vervolgens.

De meisjes, soms pas 13 jaar oud, werden mishandeld, verkracht en soms gedwongen om met tot wel twintig mannen per dag seks te hebben. Eén slachtoffer werd door twee mannen verkracht terwijl ze zo dronken was dat ze lag over te geven in bed, aldus de politie. In ruil voor seks kregen de meisjes alcohol, eten en geld, maar er werd ook geregeld geweld gebruikt.

De zaak heeft in Groot-Brittannië de discussie over de bescherming van kwetsbare kinderen en jongeren doen oplaaien. Meerdere slachtoffers hadden geen contact meer met hun families of stonden onder toezicht van de staat. De krant The Times berichtte woensdag dat er de afgelopen vijf jaar zeker 631 zaken zijn geweest waarin meisjes die in opvanghuizen zitten werden verkocht voor seks.