Hendriks: "Emancipatie in de sport afgerond"

Chef de mission van het NOC*NSF, Maurits Hendriks, vindt dat de emancipatie op sportgebied in Nederland voltooid is. Sterker nog Nederland is voor de oogst van medailles op de Olympische Spelen steeds meer afhankelijk van de vrouwen.

"De prestaties van de vrouwelijke Nederlandse atleten zijn echt iets om trots op te zijn. De rest van de wereld is daar best jaloers op," zei Hendriks die weet dat bij de vorige Spelen in Beijing (2008) 75% van de Nederlandse medailles door vrouwen werd behaald tegen NUsport. Bij de gouden plakken waren het zelfs vijf van de zes.

Tijdens de Spelen van 1992 behaalden de Nederlandse mannen voor het laatst meer medailles dan de vrouwen. In Londen worden bij de vrouwen de hockeydames, wielrenster Marianne Vos, judoka Edith Bosch, dressuurruiter Adelinde Cornelissen, zeilster Marit Bouwmeester, zwemster Ranomi Kromowidjojo en de dames estafettezwemploeg gerekend tot de kanshebbers op eremetaal.

"Vooropgesteld: het is voor mij als chef de mission om het even wie de medailles wint in Londen, maar de cijfers zijn evident: we zijn voor een groot deel afhankelijk van de vrouwelijke atleten. Laat ik het zo zeggen: het is aan de mannen om gas te geven."

Hendriks weet dat het in Nederland allemaal goed geregeld is, maar dat in de rest van de wereld voor vrouwen op sportgebied nog veel te winnen valt. "De situatie voor mannen en vrouwen is in ons land nu totaal gelijk en zo moet dat ook zijn. Maar als Nederlanders beschouwen wij dat als iets vanzelfsprekends terwijl dat, zeker internationaal gezien, zeker niet zo is. Er zijn bijvoorbeeld nog altijd landen die weigeren vrouwen af te vaardigen naar de Olympische Spelen. Als land mogen we hier best wat meer trots op zijn. Deze dames dienen echt als uithangbord voor ons in de rest van de wereld. Het is prachtig dat we dit kunnen uitdragen."

"De prestaties van de vrouwelijke atleten dienen ook als voorbeeld voor de kracht van onze samenleving. De positie van de vrouw is de laatste decennia ontzettend verstevigd. Ik zeg niet dat in alle lagen van de samenleving sprake is van een gelijke situatie. Maar in de topsport is de emancipatie afgerond," zei Hendriks die weet dat komende zomer in Londen het aantal mannelijke en vrouwelijke deelnemers vrijwel gelijk zal zijn.