Kromme tenen door Eerdmans

Joost Eerdmans. Ooit een paar jaar ambtenaar bij justitie. Mislukt parttime landelijk politicus, maar inmiddels fulltime staatsmongool. Deze fulltime baan weet hij moeiteloos te combineren met parttime radiootje spelen bij WNL en parttime wethoudertje spelen in Capelle aan den IJssel. En er zijn nog mensen die daadwerkelijk betalen voor een peptalk van Joost, als zelfbenoemde parttime motivational speaker.

Het grootste talent van Joost Eerdmans is toch wel dat hij parttime mijn tenen gevaarlijk krom weet te krijgen.

Joost heeft een tijdje wat gedaan voor het CDA. Niet als politicus, maar als projectmedewerker. Blijkbaar deed hij dit niet al te opvallend, want een carrière binnen het CDA zat er duidelijk niet in. Wellicht dat hij daarom uiteindelijk achter Pimmetje aan liep. Binnen die bonte verzameling Leefbaar-gasten wist hij zich wél te onderscheiden en zat hij plots daadwerkelijk in het pluche. Maar ja: met idioten als Mat Herben en Harry Wijnschenk als fractieleiders, was het al snel duidelijk dat iedere dorpsgek politicus kon worden.
Dus nee. Dat was nauwelijks een verdienste. En na het debacle binnen- en het ter ziele gaan van de landelijke LPF, was deze loopbaan voor Joost ook weer voorbij.

Eén echte verdienste was er wel. Eerdmans ontving in 2005 de Thorbeckeprijs, een prijs voor politieke welsprekendheid. Maar dan blijft de vraag of dit aan zijn talent lag, of dat de rest van de politici in dat jaar niet echt hun best deden. We kunnen hooguit de conclusie trekken dat hij het destijds beter deed dan de gemiddelde PVV'er nu.

Aan deze discutabele carrière hebben we helaas wel te danken dat Joost vanaf 2006 te pas, maar vooral te onpas als parttime politiek commentator opduikt in radio- en televisieprogramma’s om het rechtse geluid te laten horen. Met als hoogtepunt - iedere werkdag om 18:30 uur - zijn Avondspits. Een “debatprogramma” waar Joost de luisteraars zijn mening oplegt.
Ik verdenk hem overigens wel van stiekeme zelfbevlekking gedurende dit halfuurtje radio. Dat hoogtepunt is flexibel uit te leggen.

U zult het begrijpen. Ik ben geen fan. Als je zoals ik echter bijna iedere werkdag rond die tijd in de auto zit en Radio 1 luistert, kom je er haast niet onderuit. Ik weet het. Ik kan ook niet luisteren. Maar het zit in nu eenmaal mij aard dat ik het ook wel geinig vind om me aan dit soort gasten te ergeren. Ken je tegenstanders, zal ik maar zeggen.
Joost heeft dan ook nog eens het effect van een vreselijk ongeluk waar je niet naar wilt kijken, maar waar je toch je ogen niet vanaf kunt houden.

Afgelopen maandag lag ik helemaal dubbel. Met als lastig bijverschijnsel dat mijn tenen dermate krom in mijn schoenen stonden, dat autorijden gevaarlijk werd.
De stelling van goeroe Joosti: “Het CDA moet rechtsaf slaan!”
De onderbouwing van Eerdmans was dat het CDA van oudsher in de rechterhoek thuishoort. Volgens dit politiek genie heeft de samenwerking tussen het CDA en de VVD namelijk altijd het meest opgeleverd.
Iets met resultaten uit het verleden? Heeft Joost de laatste anderhalf jaar zitten slapen? Dat betwijfel ik, want hij was niet van de radio en televisie af te slaan!

Nu ben ik ook geen fan van het CDA. Maar waar haalt heel die Eerdmans het gore lef vandaan om daar een richting in op te leggen? Omdat hij een blauwe maandag voor het CDA heeft gewerkt? En wat is dan eigenlijk links of rechts binnen het CDA? Als ze binnen het CDA het christelijke mededogen een beetje volgen en wat compassie voor de medemens tonen zijn ze blijkbaar links. Als ze de bijbel overboord pleuren en keihard liegen, zouden ze volgens Eerdmans dus rechts zijn.

Wat heeft die lul nu eigenlijk bij het CDA gedaan? Waar dacht hij dat die “C” voor stond? Voor “carrière”? Dát is in ieder geval gruwelijk mislukt! Hij blijft toch vooral een parttimer!