Suu Kyi krijgt eerste paspoort in 24 jaar

De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft haar eerste paspoort in 24 jaar ontvangen. Een woordvoerder van Suu Kyi's Nationale Liga voor Democratie zei dat het ministerie van binnenlandse zaken de pas dinsdag heeft afgegeven.

Suu Kyi heeft het paspoort nodig voor haar bezoek aan Groot-Brittannië en Noorwegen in juni. Ze vroeg het onlangs aan na een reeks politieke hervormingen die leidden tot een zetel voor Suu Kyi in het parlement vorige maand.

Suu Kyi moest in 1988, toen ze vanuit Groot-Brittannië naar Myanmar terugkeerde om voor haar zieke moeder te zorgen, haar paspoort inleveren. Ze werd oppositieleidster en bracht van de afgelopen 22 jaar vijftien jaar door onder huisarrest en in de gevangenis. Zij wilde niet naar het buitenland reizen omdat ze bang was haar vaderland niet meer in te komen. Ze nam de Nobelprijs voor de vrede die haar in 1991 werd toegewezen niet persoonlijk in ontvangst en ze zag haar Britse echtgenoot Michael Aris, die in 1999 aan kanker overleed, voor het laatst in 1995.

Sinds haar huisarrest in 2010 werd opgeheven is Suu Kyi door verschillende regeringen uitgenodigd. Onlangs vroeg secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon haar een bezoek te komen brengen aan het VN-hoofdkantoor in New York, waar ze ooit werkte.

In april zei de Britse premier David Cameron, tijdens een kort bezoek aan Myanmar, dat het een teken van vooruitgang zou zijn als Suu Kyi het land zou kunnen verlaten en vervolgens zou kunnen terugkeren om haar functie van parlementslid uit te oefenen. Ze antwoordde dat ze twee jaar geleden zou hebben gezegd 'bedankt voor de uitnodiging, maar helaas'. Nu kan ze zeggen 'wellicht' en dat is een enorme vooruitgang, aldus Suu Kyi.


Suu Kyi krijgt eerste paspoort in 24 jaar (Foto: Novum)