Miljoenen meer aan zorgfraude opgespoord

Zorgverzekeraars hebben vorig jaar voor 175 miljoen euro aan fraude en onterechte declaraties opgespoord. Dat is bijna zeventig miljoen meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland.

Aan onterecht ingediende zorgnota's werd 167 miljoen euro boven water gehaald, in 2010 was dat nog zo'n 106 miljoen euro. Aan fraudezaken werd een bedrag van 7,7 miljoen euro opgespoord, ruim 1,5 miljoen meer. Bovendien werd nog eens zo'n 800 miljoen euro aan declaraties afgewezen.

Vorig jaar werden in totaal 2776 fraudesignalen onderzocht. In bijna vierhonderd gevallen ging het daadwerkelijk om fraude. Vooral zorgaanbieders blijken het meeste te frauderen. Die sector was goed voor 77 procent van de fraudegevallen. Daarna volgen verzekerden en leveranciers van bijvoorbeeld hulpmiddelen of bemiddelingsbureaus.

Volgens Zorgverzekeraars Nederland komen de hogere cijfers door de extra maatregelen op het gebied van fraudebeheersing. Ook in 2012 worden de controles opnieuw aangescherpt.