Veldrijden verliest steun van NOC*NSF

NOC*NSF zal het Nederlandse veldrijden voorlopig niet meer financieel ondersteunen. De sport staat niet op de lijst van sportdisciplines die in aanmerking komen voor een subsidie van de sportkoepel.

Om in aanmerking te komen voor financiële steun moet een discipline olympisch zijn dan wel een WK kennen met deelname van een bepaald minimum aantal landen. Ondanks dat Nederland met Matthieu van der Poel, Marianne Vos en Lars van der Haar drie wereldkampioen heeft rondrijden komt de sport niet meer in aanmerking voor de subsidie.

"Heel triest", vindt Huib Kloosterhuis, directeur van wielerbond KNWU. "We vinden het uitermate teleurstellend dat het blijkbaar niet gezien wordt als topsport. 'Wij zullen zelf met onze budgetten schuiven, want we vinden veldrijden wel belangrijk. Maar het heeft zeker consequenties."

"Met name voor de sporters die bijvoorbeeld hun A-status kwijtraken. En voor potentiële organisatoren van EK's of WK's die geen steun meer krijgen van het ministerie van VWS. Wij vinden veldrijden wel topsport."