Hartfalen bij ouderen vaak niet herkend

Bij 80-plussers wordt hartfalen door artsen vaak niet herkend. Daardoor krijgen patiënten niet de juiste behandeling. Dat blijkt uit een proefschrift van klinisch geriater Irène Oudejans van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De symptomen lijken te veel op algemene ouderdomsverschijnselen.

Oudejans onderzocht ruim tweehonderd patiënten met klachten van kortademigheid, moeheid en gezwollen enkels in een geriatrische polikliniek. Daarvan bleek de helft hartfalen te hebben.

Behalve het ontbreken van een goede behandeling, is er ook op de medicijnen het een en ander aan te merken. Medicijnen tegen hartfalen zijn getest op patiënten van ongeveer 65 jaar, maar niet op patiënten boven de 80. Daardoor werken ze niet goed of hebben ze veel bijwerkingen. Oudejans pleit voor gerichter onderzoek naar medicijnen tegen hartfalen bij oudere patiënten.

In Nederland lijden ongeveer 130 duizend ouderen aan hartproblemen. Dat aantal stijgt door de vergrijzing vermoedelijk snel in de komende jaren. De helft van de patiënten overlijdt binnen drie jaar.