Burgemeester biedt Irakezen bus naar Den Haag aan

De burgemeester van Ter Apel biedt de uitgeprocedeerde asielzoekers die actievoeren bij het asielzoekerscentrum in de Groningse plaats busvervoer naar Den Haag aan. Zij worden dan bij de Tweede Kamer afgezet om daar te demonstreren. Naast een bus zou de gemeente ook eten ter beschikking willen stellen aan de Irakezen, melden de actievoerders.

"Hier in Ter Apel wordt het beleid niet gemaakt, dat gebeurt in Den Haag", zegt een woordvoerder van de gemeente Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt. "Daar zitten de politici die verantwoordelijk zijn voor dit beleid." De woordvoerder bevestigde aanvankelijk dat een bus ter beschikking zou zijn gesteld, maar trok die verklaring later weer terug.

Een vertegenwoordiger van de actievoerders laat weten dat het vermeende aanbod van burgemeester Leontien Kompier (PvdA) in overweging te nemen. "Sommigen van ons vinden het een goed voorstel, anderen niet. Ze denken dat we daar direct worden opgepakt omdat we geen toestemming hebben om te demonstreren."

Zo'n zestig uitgeprocedeerde Irakezen hebben sinds dinsdagmiddag uit protest een tentenkamp opgeslagen bij het asielzoekerscentrum. Ze willen niet terug omdat hun in Irak de dood wacht, stellen ze in een verklaring. De Nederlandse autoriteiten vinden dat het inmiddels weer veilig is in Irak. De groep eist dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hun situatie opnieuw bekijkt, maar die ziet daar geen reden voor.

Demissionair minister Geerd Leers voor Immigratie en Asiel (CDA) heeft de asielzoekers woensdag laten weten dat ze zo snel mogelijk terug naar Irak moeten. Leers memoreert dat een vrijwillige terugkeer naar Irak via de Dienst Terugkeer en Vertrek mogelijk is. Dit jaar zijn er 180 Irakezen vrijwillig teruggekeerd, vorig jaar ruim achthonderd. Als de protesterende Irakezen niet terugkeren zijn ze illegaal in Nederland en kan de overheid hun geen bescherming bieden, verklaart de minister.