FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 mei 2012

Veel orders Boeing en Airbus geschrapt

Luchtvaartmaatschappijen hebben vorige maand veel grote orders geschrapt bij Airbus en Boeing. Dat blijkt uit maandag bekendgemaakte cijfers van de vliegtuigbouwers.

Bij Boeing annuleerden niet nader genoemde luchtvaartmaatschappijen 25 eerdere bestellingen voor het vlaggenschip, de 787 Dreamliner. Ter vergelijking: dit jaar zijn er tot nu toe 19 van zulke vliegtuigen besteld. Dit kost Boeing waarschijnlijk zo'n 4,8 miljard dollar (3,7 miljard euro).

Airbus had te maken met de annulering van zeven A350-1000 vliegtuigen door Etihad Airways uit Abu Dhabi,één van de zeven Verenigde Arabische Emiraten. Airbus is vorige maand begonnen met het bouwen van vliegtuigen van dit type. De eerste exemplaren zullen in 2014 geleverd worden.

Dit jaar kreeg Boeing tot 1 mei in totaal 415 reserveringen binnen. Airbus bleef achter met 95 reserveringen.

'Tofik Dibi wil lijsttrekkerschap GroenLinks'

Tofik Dibi wil de lijsttrekker van GroenLinks worden. Dat meldt de NOS maandag op basis van ingewijden. Partijvoorzitter van GroenLinks Heleen Weening zei maandag in Pownews dat zich meerdere kandidaten voor het lijsttrekkerschap van de partij hebben gemeld. "Dat vind ik als voorzitter goed nieuws."

GroenLinks houdt geen aparte verkiezing voor het lijsttrekkerschap van de partij. Kandidaten voor de Tweede Kamer konden wel aangeven dat ze de partij willen aanvoeren. Een kandidatencommissie stelt daarna een conceptlijst voor, waar de partijleden tijdens het congres op 30 juni over kunnen stemmen.

De huidige fractievoorzitter van GroenLinks Sap kan dan van de eerste plek op de lijst verstoten worden. Het mede door GroenLinks gesloten begrotingsakkoord lijkt de positie van Sap echter te hebben verstevigd.

De 31-jarige Dibi zit sinds 2006 namens GroenLinks in de Tweede Kamer. Daar houdt hij zich onder meer bezig met immigratie en asiel, jeugdzorg en veiligheid en justitie. In 2008 werd Dibi door de parlementaire pers verkozen tot politiek talent van dat jaar.


'Tofik Dibi wil lijsttrekkerschap GroenLinks' (Foto: Novum)

'Winderige dinosaurussen warmden wereld op'

Dinosaurussen hebben een al warme wereld tweehonderd miljoen jaar geleden nog eens extra opgewarmd met hun winderigheid en geboer. Die mogelijkheid wordt geopperd in een onderzoek dat maandag is gepubliceerd in Current Biology.

Grote dinosaurussen zouden aanzienlijk hebben bijgedragen aan het broeikaseffect in hun tijdperk, aldus onderzoeker David Wilkinson van de John Moores University in Liverpool. Volgens hem stootten de reuzenreptielen in totaal 570 miljoen ton methaan uit, vergelijkbaar met de totale hoeveelheid methaan die tegenwoordig wordt uitgestoten door vee, landbouw en industrie. Wilkinson benadrukt wel dat dinosaurusdarmgassen maar één factor waren in een tijd dat de wereld sowieso een stuk tropischer was.

Klimaatdeskundigen zeggen dat de premisse niet onhoudbaar is, maar stellen tegelijkertijd dat de methaan uit dinosaurusscheten in het niet valt bij de koolstofdioxide die tegenwoordig door de industrie wordt uitgestoten.

God of War-maker overweegt een shooter te maken

David Jaffe, de man achter games zoals God of War en Twisted Metal, gaat misschien aan de slag met een shooter. Hij vindt dat de huidige mechanieken in shooters afgezaagd zijn, maar is nog steeds geïnteresseerd in het shooter-genre.

Als reactie op de onthulling van Call of Duty: Black Ops II vertelde Jaffe het volgende: "Ik hou van het genre, maar ik vind dat we te lang hebben toegestaan dat er te weinig vernieuwing kwam in de mechanieken. Ik hoop dat dat nog een keer herhaald wordt in de toekomst."

David Jaffe heeft pas geleden een eigen studio opgericht. Met zijn team is hij nu bezig te kiezen uit twee projecten, waarvan een onbekend. Van de ander weten we alleen dat er een geweer wordt vastgehouden. "Er zit een geweer in een van de spellen. En je houdt het vast. En ik kan wel door blijven gaan over alles wat er in het spel komt te zitten, maar uiteindelijk blijkt ons idee een spel te zijn waarin je een geweer vasthoudt."

Jaffe hintte naar een project voor mobiele apparaten omdat de technologie van Unity, Unreal en Flash voor games zorgt die er indrukwekkend uitzien. Ook is hij bezig geweest dit idee te delen met uitgevers. "Ik blijf enthousiast over de toeganklijkheid en de hoeveelheid mensen die wij kunnen bereiken. Maar dat betekent niet dat we daar ook naartoe gaan."

[Premier League] Blackburn Rovers gedegradeerd, Wigan veilig

Na Wolverhampton Wanderers zal ook Blackburn Rovers vanaf volgend seizoen een stapje terug moeten doen. De ploeg verloor vanavond op eigen veld met 0-1 van Wigan Athletic en daardoor werd degradatie naar de Championship een feit. Wigan speelde zich door deze uitslag juist veilig.

Het enige moment voor rust wat opwindend genoemd kan worden, was loslopende kip op het veld. Na rust ging Blackburn weliswaar op jacht naar de voorsprong, maar het was Wigan dat kort voor tijd op 0-1 kwam. Antolin Alcaraz kopte vanuit een corner raak.

Door het verlies degradeert Blackburn Rovers naar de Championship. In het seizoen 1994/95 kroonde de ploeg zich nog tot kampioen van Engeland. Samen met Manchester United, Arsenal en Chelsea is Blackburn Rovers de enige ploeg die sinds de invoering van de Premier League in het seizoen 1992/93 kampioen wist te worden.

Wigan Athletic speelde zich door de zege in veilige haven. The Latics, waar Ronnie Stam ontbrak, zullen daardoor voor het achtste jaar op rij actief blijven op het hoogste niveau in Engeland. De ploeg begon matig aan het seizoen en stond zelfs een tijd onderaan. Na zeges op onder meer Arsenal en Manchester United wist Wigan zich alsnog veilig te spelen.

Wolverhampton Wanderers degradeerde een paar weken terug al vanuit de Premier League naar de Championship. Queens Park Rangers (37 punten) en Bolton Wanderers (35 punten) maken uit wie de derde degradant zal worden. QPR neemt het komend weekend op tegen Manchester City, dat bij winst kampioen van Engeland is. Bolton treft Stoke City.

'CIA voorkwam Al-Qaida-aanslag'

De CIA heeft rond de verjaardag van de dood van terreurleider Osama bin Laden, 2 mei, een bomaanslag door de Jemenitische tak van Al-Qaida op een vliegtuig voorkomen. Dat hebben Amerikaanse bronnen tegen persbureau Associated Press gezegd.

Terroristen zouden gebruik hebben willen maken van een modernere versie van de onderbroekbom die de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab tijdens kerst 2009 tot ontploffing wilde brengen in een vliegtuig. De nieuwe bom paste ook in een onderbroek, maar beschikte over een geavanceerder onstekingsmechanisme.

De potentiële zelfmoordterrorist zou zelf hebben mogen kiezen welk toestel richting de Verenigde Staten hij tot doelwit wilde maken.

Wordt u al geholpen?

In de supermarkt pak ik uit het schap van de koffie vastbesloten mijn smaak. Een dame van - ik schat - een jaar of vijfentwintig staat al zo'n minuut lang met haar wijsvinger tegen haar lip te dubben welke smaak zij zal nemen. "Lungo of espresso?", vraag ik haar. "Ik drink altijd lungo, mijn vriend houdt meer van een sterke espresso", antwoordt ze. "Neem dan deze paarse voor jezelf en die zilveren voor je vriend", zeg ik terwijl ik het paarse doosje in mijn mandje leg. "Dankjewel", glimlacht ze. Ze was er zelf uiteindelijk ook wel uitgekomen, maar waarom zou ik haar niet even helpen? Die bemoeizucht zit in de aard van het beestje.

Geen Champions League voor Olympique Lyon

Olympique Lyon zal komend seizoen niet uitkomen in de Champions League. De ploeg zag concurrent Lille OSC met 3-0 van Caen winnen en zodoende werd het verschil tussen beide ploegen te groot. Daarmee komt een eind aan een fraaie reeks voor Lyon, dat sinds 1999 altijd actief was in het hoofdtoernooi van de Champions League.

Montpellier heeft in de Franse competitie de beste papieren om landskampioen te worden. De ploeg maakte vandaag, op bezoek bij Stade Rennes, geen fout en won met 0-2. Daardoor heeft de ploeg na 36 speelrondes 76 punten behaald. De voorsprong op Paris Saint-Germain bedraagt drie punten. Ook Lille OSC mag nog hopen op de titel. De regerend landskampioen heeft 71 punten. Lyon volgt op plek vier met 60 punten.

Mass Effect 3 levert 200 miljoen dollar op

Electronic Arts heeft vandaag bekendgemaakt dat de Mass Effect 3-verkopen al 200 miljoen dollar hebben opgebracht. Hierin is de opbrengst van de digitale verkopen niet meegerekend.

De ophef over het einde van Mass Effect 3 lijkt de verkopen niet te hebben belemmerd. Vorige maand waren er al 1,3 miljoen exemplaren verkocht van het spel, maar EA wilde de verkoopcijfers van deze maand niet bekendmaken.

Eerste details FIFA 13 bekendgemaakt

De eerste details van FIFA 13 zijn vandaag bekendgemaakt en volgens producer David Rutter zal de game op vijf onderdelen flink aangepast gaan worden. Welke veranderingen we kunnen verwachten lees je hieronder.

  • Balcontrole: Het aannemen en het blijven controleren van de bal is moeilijker gemaakt. Er zullen meerdere factoren zijn die dit beïnvloeden zoals de kracht en techniek van de speler, de snelheid en de hoek waarin de bal aankomt.
  • Spelersimpact: Spelers zullen nu niet meer gek over elkaar heen vallen zoals ze dat in FIFA 12 deden. Er zijn nieuwe waarden geschreven en toegevoegd aan de spelers.
  • Dribbelen: In FIFA 13 zal het niet meer mogelijk zijn om makkelijk te dribbelen door alleen van richting te veranderen zoals in FIFA 12. Hoe het precies gaat werken is niet bekendgemaakt.
  • Vrije trappen: Het gehele systeem van de vrije trap is op de schop gegaan. Er kunnen nu meerdere spelers zich verzamelen rondom de bal en de tegenpartij voor de gek houden. Schijnbewegingen zullen mogelijk zijn maar ook de bal richten op een zwak plek in de muur. De verdedigende partij kan makkelijker een muurtje opstellen en daar meerdere personen aan toevoegen. Ook kan er een speler aangewezen worden die er op uit zal rennen om de bal proberen te blokkeren.
  • Artificial Intelligence: De AI van de tegenpartij is flink verbeterd. Zo is de manier waarop de tegenpartij anticipeert waar jij de bal gaat spelen verbeterd. Ook zullen de aanvallers zwakke gaten in je verdedigingen zoeken en daar gebruik van maken om de verdedigers te omzeilen.

Grafisch zal er ook het een en ander verbeterd gaan worden aan het spel. Electronic Arts maakt namelijk gebruik van verbeterde software om de gezichten en de spelers in hun geheel nog beter er uit te laten zien in het spel. David Rutter heeft ook aangegeven aangegeven andere dingen te willen veranderen zoals de scheidsrechter, het publiek en andere dingen op het speelveld.

Er is officieel nog geen bekendmaking van de releasedatum en de platformen waarop FIFA 13 zal verschijnen maar GameStop heeft de game al online gezet in hun database. Volgens hen zal de game uitkomen op 29 september voor de PS3 en Xbox 360.

Bekijk hieronder de eerste screenshots van FIFA 13.

FIFA 13

FIFA 13

FIFA 13

FIFA 13

FIFA 13

FIFA 13

Argentijn Pellegrino nieuwe trainer Valencia

Mauricio Pellegrino wordt de nieuwe trainer van Valencia. De 40-jarige Argentijn volgt komende zomer Unai Emery op. Pellegrino heeft een contract voor twee seizoenen getekend, meldt de nummer drie van de Primera Division. Het is voor Pellegrino zijn eerste klus als hoofdcoach, nadat hij de afgelopen jaren al de nodige trainerservaring had opgedaan als assistent.

Pellegrino kwam tussen 1999 en 2005 252 maal als speler uit voor Valencia en werd in die tijd tweemaal landskampioen. Hij speelde verder ook nog voor onder meer Barcelona en Velez Sarsfield. Pellegrino krijgt bij Valencia middenvelder Hedwiges Maduro onder zijn hoede.

Internetstoring UPC voorbij

De internetstoring bij UPC is opgelost. De verbinding kan nog wel wat trager zijn. Dat meldt het bedrijf maandagavond via Twitter.

De storing begon rond 17.00 uur. Op Twitter klaagden klanten steen en been. Door een probleem met de zogeheten domain name server (DNS) - een soort adresboek dat de numerieke adressen van servers aan leesbare namen van sites koppelt - was bij de meeste klanten internet uitgevallen. Omstreeks 21.30 uur liet UPC weten dat de internetstoring voorbij is.

Van Geel hoopt El Ahmadi en Bakkal in De Kuip te houden

Martin van Geel gaat een poging doen om Karim El Ahmadi en Otman Bakkal langer aan de club te binden. Allebei de middenvelders kunnen terugkijken op een uitstekend seizoen.

De technische directeur van Feyenoord heeft volgende week een gesprek met Rodger Linse, zaakwaarnemer van Otman Bakkal, die afgelopen seizoen werd gehuurd van PSV en daar een aflopend contract heeft. “Dat doen we niet als we geen opening zien”, vertelde Van Geel aan Voetbal International. “Maar aanstaande maandag dan weten we meer”. Met negen treffers is Bakkal erg belangrijk geweest voor de Rotterdammers, zo weet ook Van Geel.

Ook met Karim El Ahmadi, die een contract heeft tot medio 2013, gaat Van Geel binnenkort verder praten. De eerste gesprekken verliepen positief. “Ik spreek me niet uit over verwachtingen, maar wil wel zeggen dat we elkaar langzaam naderen.”

[Giro] Leider Phinney wil strijd voortzetten

Taylor Phinney wil woensdag na de rustdag gewoon weer van start gaan in de vierde etappe van de Ronde van Italië. De rozetruidrager uit de Verenigde Staten was een van de slachtoffers van een massale valpartij vlak voor de streep. Phinney bleef een tijd aangeslagen op de grond zitten, maar werd later met een bandage om zijn enkel toch gehuldigd.

"Ik wil de Giro voortzetten", reageerde Phinney strijdvaardig op de website van de Giro. "Voor nu voel ik mij oké. Laten we afwachten wat de artsen zeggen, maar ik hoop door te gaan." De Amerikaanse tijdritspecialist lijkt er met enkele verwondingen aan zijn rechterenkel vanaf gekomen te zijn.

Phinney won zaterdag de proloog in het Deense Herning en draagt sindsdien de roze trui. Omdat de val in de laatste drie kilometer plaatsvond, verloor Phinney geen tijd. Woensdag staat er een tijdrit van 32 kilometer in Verona op het programma.

Miljoen euro bonus voor Hiddink bij Anzhi

Guus Hiddink heeft zijn zakken weer goed gevuld afgelopen weekend. Onze landgenoot plaatste zich met Anzhi Makhachkala voor de Europa League en dit leverde hem een bonus van maar liefst één miljoen euro netto op.

Uit de laatste vier wedstrijden behaalde Hiddink met Anzhi tien punten, waardoor hij zeker is van minimaal de vijfde plek. In theorie kan de Champions League zelfs nog gehaald worden, wat Hiddink nog eens een miljoen euro extra zal opleveren. Aanstaande zondag neemt de ploeg het op tegen landskampioen Zenit Sint Petersburg. Anzhi moet winnen, terwijl Spartak Moskou, Lokomotiv Moskou en Dinamo Moskou moeten verliezen, om de Champions League te halen.

Tussen 13 en 31 mei moet Hiddink beslissen of hij langer door wil bij Anzhi. De eigenaar van Anzhi wil graag een jaar door met Hiddink. Toch is het niet zeker of onze landgenoot blijft werken in Dagestan. De veiligheidssituatie wordt met de dag slechter. Afgelopen donderdag, drie dagen voor de wedstrijd van Anzhi, kwamen dertien mensen om bij bomaanslagen in Makhachkala. Honderd mensen raakten gewond.

Bleker wil af van kernenergie

Als het aan Henk Bleker ligt, stapt Nederland in de toekomst af van kernenergie. Dat zei de demissionair staatssecretaris van Landbouw maandagavond tijdens het debat tussen kandidaatlijsttrekkers van het CDA in de Rotterdamse Laurenskerk. Bleker gaat daarmee in tegen het huidige partijstandpunt.

"Op lange termijn moeten we niet verder gaan met kernenergie", zei Bleker. Hij wil dat Nederland een voorbeeld neemt aan Duitsland, dat onlangs kernergie in de ban deed. "Het is een breuk met het verleden, maar wel een reële mogelijkheid." Bleker verwacht meer heil van regionale groene initiatieven.

'Narsingh heeft contact gehad met Ajax'

Luciano Narsingh heeft de onderhandelingen geopend met zijn oude werkgever Ajax. De Amsterdamse landskampioen zou de vleugelspeler graag terughalen naar de Arena.

Mino Raiola heeft het maar druk dezer dagen. Terwijl hij de transfer van Paul Pogba van Manchester United naar Juventus wil afronden, ging hij volgens Voetbal International vandaag ook om de tafel met zijn speler Narsingh en vertegenwoordigers van Ajax. De zaakwaarnemer en zijn speler moeten eerst tot een overeenkomst komen met de club, voor diens huidige club sc Heerenveen weer met de hoofdstedelingen wil onderhandelen.

Ajax wil de deal snel rond hebben, aangezien er verschillende kapers op de kust zijn. PSV zou de belangrijkste concurrent voor Narsinghs handtekening zijn. De 21-jarige Narsingh was met acht goal en maarliefst 22 assists één van de beste spelers in de Eredivisie en lijkt zelfs nog kans te hebben om met Bert van Marwijk en zijn mannen mee naar Polen en Oekraïne te gaan.

'Nederlanders beveiligen telefoons slecht'

Een op de vijf Nederlanders is wel eens een mobiele telefoon kwijtgeraakt door verlies of diefstal. Toch neemt slechts een kwart maatregelen om de gegevens op zijn telefoon veilig te stellen. Dat concludeert Vodafone uit een onderzoek onder achttienhonderd Nederlanders.

Jongeren zijn volgens het telecombedrijf de echte 'sloddervossen'. Een derde van de jongeren tot 30 jaar is zijn mobieltje al eens kwijtgeraakt. Een kwart van de verloren telefoontjes wordt teruggevonden. Slechts een op de tien Nederlanders maakt gebruik van een app of online dienst om een back-up te maken van de gegevens op zijn telefoon.

Ruim veertig procent heeft zijn mobiel niet beveiligd met een wachtwoord. Directeur consumentenmarkt Bart Hofker waarschuwt dat er meer op het spel staat dan de nummers van belangrijke contacten of het op straat belanden van persoonlijke foto's en filmpjes.

Tegenwoordig is er volgens Hofker een reëel risico van identiteitsdiefstal of gegevensmisbruik. "Wanneer je smartphone gestolen wordt, ligt je hele leven op straat. Dat vraagt om meer voorzorgsmaatregelen." Hij raadt aan apps te installeren waarmee contacten kunnen worden gekopieerd en waarmee de telefoon bij diefstal kan worden getraceerd. Ook zouden regelmatig kopieën moeten worden gemaakt de foto's en video's op de telefoon.


'Nederlanders beveiligen telefoons slecht' (Foto: Novum)

'Adam Curry en Micky Hoogendijk stiekem getrouwd'

Adam Curry en Micky Hoogendijk zijn stiekem in het huwelijksbootje gestapt. De twee zijn op 23 april getrouwd in Las Vegas. Dat meldt Shownieuws.

De vader van Christina Curry maakte eerder dit jaar bekend dat hij op zijn knieën was gegaan voor Hoogendijk, die hij in 2009 leerde kennen. Curry was destijds nog getrouwd met Patricia Paay.

Kort nadat de vonk tussen Curry en Hoogendijk oversloeg, biechtte hij zijn buitenechtelijke avontuurtje op aan Paay. Vervolgens liep hun huwelijk na ruim twintig jaar op de klippen. Paay en Curry hebben samen een dochter, de 21-jarige Christina.

'Lodeiro en Bulykin vertrekken bij Ajax, Aissati blijft'

Volgens Johan Derksen zullen Nicolas Lodeiro en Dmitry Bulykin volgend seizoen niet meer in het shirt van Ajax te bewonderen zijn. Dit liet hij in het voetbalprogramma Voetbal International weten.

De verbintenissen van beide speler lopen komende zomer af. Lodeiro heeft nog een optie in zijn contract voor nog twee seizoenen, maar deze zal niet worden gelicht. Naar verluidt staat Lodeiro in de belangstelling van een aantal Spaanse ploegen, terwijl Bulykin kan terugkeren bij ADO Den Haag.

Derksen wist verder te melden dat Ajax-trainer Frank de Boer wel verder wil met Ismaïl Aissati. Ook zijn contract loopt komende zomer af, maar hij maakte op De Boer afgelopen half jaar een dusdanig goede indruk, dat Ajax verder met hem wil. Ook Miralem Sulejmani, wiens contract in 2013 afloopt, kan een nieuwe verbintenis tegemoet zien.

[WK Snooker] O'Sullivan voor de vierde keer wereldkampioen

Ronnie O'Sullivan is wereldkampioen snooker geworden. In Sheffield versloeg hij Ali Carter met 18-11. Na 2001, 2004 en 2008 is dit de vierde wereldtitel voor Rocket Ronnie

O'Sullivan begon de laatste sessie met een 15-10 voorsprong en pakte direct het eerste frame van de laatste sessie met een break van 70. Carter pakte het frame daarna en frames 27 en 28 waren rommeling maar werden gewonnen door O'Sullivan. Carter heeft het beter gedaan dan vier jaar geleden, toen pakte de speler uit Essex acht frames. 

Nadat de laatste bal gepot werd nam O'Sullivan direct Ronnie jr. op zijn schouders. Tijdens het interview zei O'Sullivan: ''Het is lastig dit toernooi te halen en te blijven presteren alle zeventien dagen. Het is een uitputtingsslag, het equivalent van ironman wedstrijd. Het gaat niet meer om het snooker, maar om je emoties in bedwang te houden. "

O'Sullivan die nadacht om te gaan stoppen heeftt uiteindelijk besloten er een half jaar tussen uit te gaan en meer tijd aan zijn gezin te besteden. Met de vierde wereldtitel van Rocket Ronnie komt hij op gelijke hoogte met John Higgins die ook vier keer wereldkampioen is geworden. Drie spelers hebben meer dan vier wereldtitels. Ray Reardon en Steve Davis hebben zes wereldtitels. De ondanks gestopte Stephen Hendry  is recordhouder met zeven wereldtitels. 

[Giro] Cavendish woest op Ferrari

Mark Cavandish is woedend op de Italiaanse wielrenner Roberto Ferrari. Die veroorzaakte tijdens de etappe van vandaag in de Giro d'Italia een massale valpartij waar Cavendish en roze truidrager Taylor Phinney de belangrijkste slachtoffers van waren.

"Gaat het team van Roberto Ferrari of de UCI het juiste doen? Andere rijders, waaronder ikzelf, zijn voor minder naar huis gestuurd", zo twitterde Cavendish. "Vallen met 75 kilometer per uur is niet fijn. Datzelfde geldt voor de manoeuvre van Ferrari." De organisatie besloot uiteindelijk Ferrari niet naar huis te sturen. Hij werd door de jury teruggezet naar de 192e plaats.

Ferrari probeerde zich na afloop te verdedigen voor zijn actie: "Ik was in vierde positie toen Tyler (Farrar) de sprint aanging. Ik probeerde alleen maar een gaatje te vinden en wist niet wie er achter me reed. In een sprint kijk ik nooit achterom." Gianni Savio, algemeen manager van Ferrari's ploeg Androni Giocattoli, wil zijn excuses aanbieden aan Cavendish. "Ik zal mij verontschuldigen tegenover Cavendish namens het team en Roberto Ferrari voor het onjuiste gedrag dat niet zo bedoeld was", aldus de manager tegenover Cyclingnews.com.

Waar Cavendish na de val al snel weer opstond lijken de verwondingen van Phinney ernstiger. Hij werd in een ambulance verzorgd aan zijn enkel. "Het gaat al heel wat beter dan vlak na mijn val", aldus de Amerikaan. "Gelukkig heb ik nu een rustdag om te herstellen."

Meerdere scenario's fatale schietpartij bekeken

De politie onderzoekt verschillende scenario's rondom de fatale schietpartij vrijdagnacht in Rotterdam. Volgens de politie zijn meerdere scenario's mogelijk. Bij het schietincident kwam een 22-jarige man om het leven.

De schietpartij vond omstreeks 01.00 uur plaats aan de Westkousdijk. Het slachtoffer werd door een nog onbekend aantal personen met bivakmutsen op en donkere kleding aan van dichtbij doodgeschoten. Surveillerende agenten hoorden schoten en troffen het slachtoffer kort daarop aan. Hij overleed ondanks een reanimatiepoging van de agenten ter plaatse.

De politie spreekt momenteel nog met buurtbewoners en getuigen om de toedracht van de schietpartij te achterhalen en meer informatie te krijgen over de verdachten. Dinsdagavond wordt in het televisieprogramma Opsporing Verzocht ook aandacht gevraagd voor de zaak.

'Lost-acteur Matthew Fox gepakt na dronkemansrit'

Matthew Fox is vrijdag in de Amerikaanse staat Oregon aangehouden. Dat bevestigt de politie tegen de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Bronnen beweren dat de acteur werd aangehouden omdat hij met een slok op achter het stuur zat. Hij is diezelfde dag nog vrijgelaten.

Details rond de aanhouding zijn niet bekendgemaakt. Volgens de bronnen was de 45-jarige Fox vrijdag rond 03.30 uur op weg naar een fastfoodketen om eten te halen. Er zou nog iemand naast hem in de auto hebben gezeten.

Het is niet de eerste keer dat de acteur in aanraking komt met justitie. Fox werd vorig jaar door een buschauffeuse aangeklaagd omdat hij haar zou hebben mishandeld. De acteur diende op zijn beurt weer een aanklacht in omdat de chauffeuse het verhaal zou hebben verzonnen. Ook beweerde hij dat hij minder werk heeft omdat media over het voorval berichtten.

Boek: Denise Mina - Het einde van de wespentijd

In een huis in Schotland wordt het ontzielde lichaam gevonden van de jonge vrouw Sarah Eroll. Ze is op gruwelijke wijze omgebracht. De zwangere rechercheur Alex Morrow krijgt de taak deze misdaad op te lossen. Het blijkt een moeilijke taak aangezien er veel gelogen wordt over Sarah Erroll en haar omgeving. Er wordt echter ontdekt dat er een verband is tussen deze zaak en de zelfmoord van de topbankier Lars Andersson, die zich in zijn eigen tuin heeft opgehangen en een vrouw en twee tienerkinderen die op een kostschool zitten achterlaat.

Babel opnieuw in opspraak na tweet

Ryan Babel heeft zichzelf weer in een vervelend parket gebracht, nadat hij gisteren een spraakmakende tweet plaatste. De aanvaller van 1899 Hoffenheim werd in de wedstrijd met Hertha BSC met twee keer geel van het veld gestuurd.

"Ik weet het niet, ik denk dat de scheidsrechter drugs had gebruikt", twitterde Babel na afloop van de wedstrijd. Daar voegde hij nog aan toe: "En ze noemen hem een van de beste scheidsrechters, wat een grap."

De disciplinaire commissie van de Duitse voetbalbond (DFB) was 'not amused' en heeft de voormalig aanvaller van Ajax inmiddels om opheldering gevraagd.

In het verleden kwam Babel bij Liverpool ook al in opspraak, vanwege een tweet. In dit bericht was destijds een foto van arbiter Howard Webb te zien. Een photoshopper had de scheidsrechter echter een shirt van Manchester United gegeven.

De berichten zijn overigens niet meer op het account van Babel te vinden.

Lokale interruptie: Jaarrekening

Zoals dat bij iedere organisatie normaal is, maakt de gemeente ieder jaar een jaarrekening over het afgelopen jaar. Er staat precies in omschreven hoeveel geld er is binnengekomen en is uitgegeven en waaraan. Maar ook cijfers met betrekking tot misdaad, de klanttevredenheid bij balies, het aantal uren dat de sporthallen werden verhuurd of het percentage van jongeren dat met cultuur bezig is.

Belg presenteert Zomergasten

Het VPRO-programma Zomergasten wordt dit jaar gepresenteerd door de Belg Jan Leyers. Dat werd maandagavond bekendgemaakt in De Wereld Draait Door.

Leyers is zanger en televisiemaker. Hij is onder meer bekend van de band Soulsister, die een hit scoorde met het nummer The Way to your Heart. Als programmamaker was hij onder andere verantwoordelijk voor de serie De Weg naar het Avondland.

Eerder was al bekend geworden dat Jelle Brandt Corstius Zomergasten niet meer zou presenteren. Bij de aankondiging van Leyers waren oud-presentatoren Adriaan van Dis en Freek de Jonge aanwezig. Leyers zei dat het programma in België erg populair is. Hij gaf aan het gevoel te hebben voor het nationale team te zijn gevraagd.


Jan Leyers wordt voorgesteld als nieuwe presentator Zomergasten

Duitse bondscoach Löw tegen EK-boycot

Joachim Löw is tegen een boycot van Oekraïne tijdens het EK komende zomer. Dat heeft volgens de Duitse bondscoach geen enkele zin. In West-Europa en vooral in Duitsland woedt een debat over een boycot uit protest tegen de gevangenschap van de Oekraïense oppositieleidster en oud-premier Joelia Timosjenko.

De Duitse president Joachim Gauck en bondskanselier Angela Merkel hebben al aangegeven niet te af te reizen naar Oekraïne, dat samen met Polen het EK organiseert.

Löw zegt dat hij een humane behandeling voor Timosjenko steunt, maar ziet niets in een boycot. "Het is overal hetzelfde, of het nu in China, Noord-Korea, Wit-Rusland of Oekraïne is of waar dan ook."

Toch keurt hij de vermoedelijke slechte behandeling van Timosjenko niet goed. "Ik ben ervan overtuigd dat de mensenrechten een van onze belangrijkste waarden zijn, net zoals persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en het beschermen van minderheden", zei de keuzeheer vandaag op een persconferentie, waar hij zijn selectie voor het EK bekendmaakte.

Timosjenko zit een straf van zeven jaar uit wegens machtsmisbruik tijdens haar premierschap en zou in de gevangenis mishandeld worden. Volgens het Westen is zij slachtoffer van een politiek proces.

In de 27-koppige selectie was weinig ruimte voor verrassingen. Löw selecteerde het 18-jarige talent Julian Draxler van Schalke en de twee jaar oudere Marc-André ter Stegen van Borussia Mönchengladbach. Dennis Aogo, Simon Rolfes en Christian Träsch werden niet opgeroepen. Duitsland is in de groepsfase één van de tegenstanders van het Nederlands elftal.

Conny Breukhoven heeft een nieuwe liefde

Conny Breukhoven heeft haar oog laten vallen op een nieuwe man. De socialite heeft het momenteel erg gezellig met miljonair Ben Angelier. "Er begint waarschijnlijk iets", vertelt Breukhoven maandag aan RTL Boulevard.

Niemand minder dan haar ex-man Hans Breukhoven, met wie ze 22 jaar getrouwd was, heeft de twee aan elkaar gekoppeld. "Ik ken Ben al 28 jaar en hij was een goede vriend van ons. Hans was een beetje de aanstichter. Hij zei: dat is toch gezellig en leuk?"

De 60-jarige Breukhoven is momenteel met haar nieuwe liefde op vakantie in Monaco. Ze laat weinig los over haar prille relatie. "Ben heeft een ontzettende hekel aan publiciteit. Hij heeft zijn best gedaan erbuiten te blijven en dat wil hij zo houden."

Collina geeft nog steeds rode kaarten

Wie herinnert zich niet Pierluigi Collina? Met zijn kale hoofd en sprekende blikken was de Italiaanse scheidsrechter een beroemdheid in de voetbaltempels. Collina hing enkele jaren geleden zijn fluit aan de wilgen, maar hij betreedt het gras weer voor een reclamecampagne van Snickers. FOK! ontmoette Collina in het Olympisch Stadion van Amsterdam.

Snickers wist eerder al celebs als Aretha Franklin en Joan Collins te strikken voor reclamespotjes. Met het EK in Polen en Oekraïne in aantocht gooit de fabrikant van chocoladerepen het over de sportieve boeg. Wie kan beter honger de spreekwoordelijke rode kaart tonen dan Pierluigi Collina? "Ik vond het een leuk aanbod en het is interessant om op deze manier in de wereld van reclames betrokken te worden. Eerdere commercials van Snickers vond ik leuk verzonnen en origineel. Daarom ging ik graag op het aanbod in", betoogt de 52-jarige afgestudeerde econoom.

De non-verbale communicatie waarmee hij wereldvedetten als Luis Figo, Francesco Totti en Rivaldo liet zien wie de baas is, staat voetbalfans nog altijd op het netvlies gebrand. Zijn talent voor karakteristieke gelaatsuitdrukkingen bezit Collina nog steeds ten overvloede, zo blijkt al snel in het interview. "Mijn expressieve vaardigheden waren vaak een voordeel", zegt hij daarover. "Als arbiter neem je belangrijke beslissingen. Door overtuiging van je gelijk uit te stralen, zorg je er voor dat die besluiten beter worden geaccepteerd."

© FOK.nl / Jeroen (Freud)

In de jaren negentig ontwikkelde Collina zich via de Italiaanse competities tot internationaal toparbiter. Zo floot hij onder meer de Champions League-finale in 1999 en de WK-finale in 2002. In 2005 stopte de Italiaan als scheidsrechter. "Het is een bijzonder voorrecht om de WK-finale te mogen doen. Vanwege het belang en de wedstrijd zelf was het een unieke ervaring. Dat geldt ook voor de Champions League-finale tussen Bayern en Manchester United. Het was een speciale entourage en de wedstrijd zelf verliep ook bijzonder. Het is apart om daar deel van te zijn."

Naar eigen zeggen bereidde de Italiaan zich niet anders voor op belangrijke confrontaties. "Voor iedere wedstrijd dien je je optimaal te prepareren. Fysiek moet een arbiter in topconditie zijn. Ook is het onmisbaar om je goed te verdiepen in de strijdwijze van de teams. Wanneer een ploeg bijvoorbeeld vaak de lange bal hanteert, moet je al op de plek zijn waar het spel zich naar verplaatst voordat de verdedigers de bal zestig meter wegtrappen."

Het conditionele aspect wordt steeds belangrijker. "Het tempo van voetbal is met de jaren flink toegenomen en het wordt alsmaar sneller. Tegenwoordig zijn scheidsrechters atleten. Ik bekijk wel eens oude foto's en ander beeldmateriaal van wedstrijden uit de jaren dertig. Toen was de arbitrage een soort jury, tegenwoordig zijn het bijna zelf topsporters." Toch zijn fouten onvermijdelijk, bijvoorbeeld door vermoeidheid. "Dat is nu eenmaal een gegeven. Het hoort bij het vak, maar zolang je er alles aan hebt gedaan, accepteer je het van jezelf."

Wat voor levenslessen kreeg Pierluigi Collina van het scheidsrechtersbestaan? "Dat bijna alles draait om beslissen. Dat is ook de kern van mijn verhaal wanneer ik lezingen geef voor bedrijven." Heeft zijn carrière als toparbiter de in Bologna geboren Italiaan gevormd als mens? "Het is aan anderen om daarover te oordelen. Ik hoop in ieder geval een goed persoon te zijn. Of ik een goede referee was, laat ik ook aan anderen over."

© FOK.nl / Jeroen (Freud)

Als lid van de scheidsrechterscommissie van de UEFA wacht Pierluigi Collina de schone taak om het arbitrale korps perfect voor te bereiden op het naderende EK. Wat voor adviezen geeft hij mee? "Ik ben er niet om de scheidsrechters van nu te onderwijzen. Maar we proberen iedereen zo goed mogelijk voor te bereiden. Dat is het enige wat ik erover kan zeggen."

Het zijn drukke dagen voor de misschien wel beroemdste leidsman van het moderne voetbal. Vroeg in de ochtend landde hij op Schiphol, om na het bespreken van de campagne en een rits interviews al weer 's avonds terug te vliegen naar Italië. Sightseeing is er niet bij. "It's part of the job. Ik heb heel wat hotels, luchthavens en stadions gezien. Verder krijg je weinig mee van de steden waarin je verblijft. Maar dat is voor de voetballers niet anders." 

Tekst: Leatherface
Fotografie: freud

Trapattoni maakt Ierse EK-selectie bekend

Giovanni Trapattoni heeft een primeur. De Italiaanse bondscoach gaf als eerste van alle landen zijn definitieve EK-selectie prijs.

Trapattoni zal het tijdens het komende EK moeten stellen zonder James McCarthy. De speler van Wigan Athletic laat het Ek schieten omdat zijn vader aan kanker lijdt. Opvallend is dat de hofleverancier van de selectie een degradant is. Wolverhampton Wanderes, dat dit seizoen degradeerde uit de Premier League, geeft vier spelers vrij voor het EK.

EK-selectie Ierland:

Doel: Shay Given (Aston Villa), David Forde (Milwall), Keiren Westwood (Sunderland)

Verdediging: Sean St Ledger (Leicester City), Stephen Kelly (Fulham), Richard Dunne (Aston Villa), Stephen Ward (Wolverhampton Wanderers), John O'Shea (Sunderland), Darren O'Dea (Leeds United), Kevin Foley (Wolverhampton Wanderers)

Middenveld: Glenn Whelan (Stoke City), Keith Andrews (West Bromwich Albion), Keith Fahey (Birmingham City), Stephen Hunt (Wolverhampton Wanderers), James McClean (Sunderland), Darron Gibson (Everton), Aiden McGeady (Spartak Moskou), Damien Duff (Fulham)

Aanval: Shane Long (West Bromwich Albion), Robbie Keane (Los Angeles Galaxy), Kevin Doyle (Wolverhampton Wanderers), Simon Cox (West Bromwich Albion), Jonathan Walters (Stoke City)

Israëlische nederzetting moet wijken

De Israëlische nederzetting Ulpana moet uiterlijk 1 juli worden ontmanteld. Dat heeft het Israëlische hooggerechtshof besloten.

Aanvankelijk moest Ulpana voor 1 mei verdwijnen, maar deze datum werd verzet zodat het hof een beroep van de Israëlische regering kon behandelen.

Volgens het hof is Ulpana, waar zo'n dertig Israëlische gezinnen wonen, illegaal gebouwd op particuliere Palestijnse grond.

Griekse coalitieonderhandelingen mislukt

Antonis Samaras, leider van de Griekse conservatieve partij Nea Dimokratia, die als grootste partij uit de verkiezingen van zondag kwam, is er niet in geslaagd een coalitieregering te vormen. Dat heeft hij maandag gezegd. Hij heeft zijn opdracht teruggegeven aan de president.

Samaras zei maandag contact te hebben opgenomen met alle partijleiders die mogelijk bereid waren deel uit te maken van een coalitieregering, maar slaagde niet in zijn opzet.

President Karolos Papoulias zal nu Alexis Tsipras, leider van de linksradicale partij Syriza, een mandaat geven om te proberen een regering te vormen. Hij krijgt daarvoor drie dagen de tijd.

Als ook Tsipras er niet in slaagt een coalitie tot stand te brengen, krijgt nog een derde partij de kans. Indien ook die poging mislukt, worden volgende maand nieuwe verkiezingen gehouden.

Marineschip vaart uit om op piraten te jagen

Het fregat de Hr.Ms. Evertsen vertrekt donderdag vanuit de thuishaven Den Helder voor een antipiraterijmissie in de Hoorn van Afrika. De missie in NAVO-verband duurt enkele maanden, meldt het ministerie van Defensie maandag.

Om piraterij tegen te gaan zijn voortdurend oorlogsbodems aanwezig. Om dat vol te houden, lossen fregatten uit verschillende landen elkaar af. Nederland heeft al meerdere keren met verschillende schepen aan de missie bijgedragen. De NAVO-vloot staat onder bevel van de Nederlandse commandeur Ben Bekkering.

De missie richt zich vooral op het beschermen van kwetsbare scheepvaart, het escorteren van schepen die varen voor het World Food Programme en het 'verstoren van piraterij'. In maart kondigde het kabinet al aan dat piraten voortaan ook op land worden bestreden.

Nederland is niet van plan zelf aan land te gaan, maar de bestrijding kan toch plaatsvinden door bijvoorbeeld luchtaanvallen. Hoe dat precies gaat gebeuren, wordt echter niet bekendgemaakt.

Ook in EU-verband zijn fregatten actief. Om dubbel werk te voorkomen houden de verschillende vloten contact. De Evertsen is een van de vlaggenschepen van Nederland en heeft daarom uitgebreide communicatieapparatuur aan boord. Het schip heeft verder onder meer een helikopter aan boord. In totaal bestaat de bemanning uit 223 personen.

'Scholen slecht voorbereid op schietpartij'

Nederlandse scholen zijn slecht voorbereid op schietpartijen en andere grote geweldsincidenten. Dat stelt het Radio 1-programma Dit is de Dag maandag op basis van een steekproef. Van de vijftig ondervraagde middelbare scholen, mbo's en hbo's bleken slechts negen een speciale ontruimingsprocedure te hebben.

Veiligheidsexpert Jaap Timmer van de Hogeschool Windesheim noemt de resultaten van de steekproef 'zorgelijk'. Hij pleit voor preventieve maatregelen door scholen en andere openbare instellingen.

Slechts drie scholen uit de steekproef bleken een oefening te hebben speciaal voor de dreiging van schutters. Bij deze procedure sluiten docenten en leerlingen de lokalen van binnen af en houden zich schuil onder tafels totdat de politie arriveert. Bij standaardontruimingen, bijvoorbeeld bij brand, verzamelen leerlingen en docenten zich op vaste punten. Ze zouden voor schutters dan echter juist een makkelijk doelwit vormen.

In 2004 vond voor het eerst een dodelijk schietincident plaats op een Nederlandse school. De 16-jarige Murat D. schoot een 49-jarige docent van de school door het hoofd. D. kreeg voor zijn daad vijf jaar jeugddetentie en tbs opgelegd.

Verdachte van brandstichting Vlaardingse flat opgepakt

Een 27-jarige man is zaterdag opgepakt op verdenking van het stichten van branden in een flat in Vlaardingen. De man is een bewoner van de flat, waarin afgelopen dinsdagnacht op twee verdiepingen brand uitbrak. Dat meldt de politie maandag.

Op beide verdiepingen van de flat aan de Dirk de Derdelaan was sprake van meerdere brandhaarden. Elf mensen werden geëvacueerd. Drie mensen werden voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht, omdat ze rook hadden ingeademd.

De arrestant viel tijdens de brand al op bij agenten. Uit camerabeelden bleek dat de Vlaardinger die nacht op de plekken was waar kort daarna brand uitbrak. De man heeft inmiddels een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. Hij wordt dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Nederlander opgepakt na dollemansrit door Essen

Een wilde achtervolging door Essen is zondagnacht geëindigd met de arrestatie van een 23-jarige Nederlander. De man was er met zijn zwarte BMW met hoge snelheid vandoor gegaan toen de politie het voertuig en de in totaal drie inzittenden in het centrum van de Duitse stad wilde controleren.

Tijdens de dollemansrit verloor de bestuurder meerdere keren de controle over zijn auto. Hij ramde, achtervolgd door de politie, twee vluchtheuvels. Uiteindelijk zette de man zijn auto aan de kant, waarop hij en zijn mede-inzittenden van 17 en 20 jaar aangehouden werden. De Nederlander bleek geen rijbewijs te hebben.

Na de betaling van een borgsom werden alle inzittenden weer op vrije voeten gesteld.

GroenLinks brengt aftappen sociale media in kaart

GroenLinks wil weten hoe vaak gegevens van gebruikers van sociale media zoals Facebook, Twitter en Hyves worden opgevraagd door politie en justitie. De partij gaat deze internetbedrijven benaderen om zo antwoord te krijgen op die vraag, laat Tweede Kamerlid Arjen el Fassed maandag weten.

Demissionair staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) wil namelijk niet zeggen hoe vaak en in welke vorm opsporingsdiensten providers sommeren gegevens te verstrekken over gebruikers van sociale media, stelt El Fassed. Het belang van de opsporing laat dat volgens de bewindsman niet toe.

Volgens El Fassed mogen de cijfers niet onder de pet worden gehouden, omdat het gaat om een inbreuk op de privacy. "Bovendien schrijven privacyregels voor dat internetters worden geïnformeerd als ze afgetapt worden. Daar moet de Nederlandse regering zich gewoon aan houden." Teeven schreef eerder aan de Kamer dat niet wordt bijgehouden of gebruikers worden geïnformeerd.

Het Kamerlid zegt dat de staatssecretaris een 'misplaatste sfeer van geheimzinnigheid rond het volgen van social media' schept en een onafhankelijke rechterlijke controle op de toepassing van dit soort opsporingsmethoden uitschakelt. "Dat is onaanvaardbaar in een democratische rechtsstaat."

Daarom stapt hij nu rechtstreeks naar de internetbedrijven om inzicht te krijgen op de afluisterpraktijken op sociale media. Nederland is volgens El Fassed al wereldwijd al koploper als het gaat om het afluisteren van telefoongesprekken. Deze trend lijkt zich nu uit te breiden op het internet, aldus de politicus.

Tilburgse coffeeshop krijgt sanctie

De Tilburgse coffeeshop Toermalijn is maandag twee keer betrapt op het overtreden van de nieuwe regels voor coffeeshops. De politie deelde eerst een waarschuwing en daarna een sanctie. Eigenaar Willem Vugs wil een rechtszaak uitlokken omdat hij het niet eens is met de regels.

Coffeeshops in het zuiden van Nederland moeten sinds 1 mei een ledenbestand hebben en mogen geen wiet meer verkopen aan buitenlandse klanten. Vugs is faliekant tegen dit nieuwe beleid en wil dat de rechter bekijkt of het wel rechtmatig is.

Toermalijn beging vorige week ook al bewust een overtreding, maar dat leidde niet tot een officiële waarschuwing. De gemeente had het nieuwe beleid namelijk nog niet gepubliceerd. Maandag was dat wel het geval, en had Vugs 's ochtends al zijn eerste waarschuwing te pakken.

Later op de dag constateerden agenten dat de coffeeshophouder opnieuw de nieuwe regels overtrad. Vugs verwacht dat de burgemeester zijn zaak een sluiting van drie maanden oplegt, maar dit pas effectueert nadat de rechter zich erover heeft uitgesproken. Vugs heeft al met advocaten afgesproken om dinsdag een bodemprocedure aan te spannen.

Dinsdag gaat de coffeeshop weer open en Vugs gaat zich dan, onder protest, aan de regels houden. "Anders riskeer ik dat we direct voor een halfjaar gesloten zijn, en ik heb ook mijn verantwoordelijkheden tegenover mijn personeel en mijn vaste klanten", zegt Vugs.

Hoewel hij vastberaden is de juridische strijd aan te gaan, is de stemming in de Toermalijn 'zuur'. "Ik heb dit natuurlijk niet gewild, maar het is de enige manier om in verzet te komen tegen dit beleid", zegt Vugs. De coffeeshophouder zegt veel steun te ontvangen van de andere Tilburgse coffeeshops en van branchevereniging De Achterdeur. "Maar ik vrees wel voor mijn toekomst. Door die wietpas zitten alle shops hier leeg. Waar zijn alle klanten gebleven?"

Nederland onder 17 gelijk tegen België

Het Nederlands elftal onder de 17 jaar is er vandaag niet in geslaagd ook het tweede groepsduel op het EK in Slovenië te winnen. De ploeg van Albert Stuivenberg kwam in Stadion Ljudski in Maribor niet verder dan 0-0 tegen België. Nederland won vrijdag met 3-1 wel van gastland Slovenië.

Nederland gaat na twee wedstrijden met vier punten aan de leiding in groep B. Polen zou later op de avond bij winst op Slovenië de koppositie kunnen overnemen. Nederland sluit donderdag de groepsfase af tegen Polen. De nummers één en twee plaatsen zich voor de halve finales.

Oranje verdedigt in Slovenië zijn titel. Vorig jaar kroonden de Nederlandse talenten zich tot Europa's beste door Duitsland in de finale met 5-2 te verslaan.

[WK Snooker] O'Sullivan drie frames verwijderd van wereldtitel

Ronnie O'Sullivan is nog drie frames verwijderd van zijn vierde wereldtitel. Hij staat 15-10 voor tegen Ali Carter. Vanavond om half negen is de beslissende sessie in de best of 35. 

De eerste vier frames van de dag gingen Rocket Ronnie met onderandere een break van 102. Dit is zijn twaalfde century van het toernooi. Na de pauze ging brak Carter de ban en potte 105 weg. De twee frames daarna gingen ook naar Carter toe. The Captain heeft nu in ieder geval meer frames te pakken dan vier jaar geleden. Toen won O'Sullivan de finale met 18-8.  

Als O'Sullivan zijn vierde wereldtitel pakt dan komt hij op gelijke hoogte met John Higgins die ook vier keer wereldkampioen is gewonnen. Drie spelers hebben meer dan vier wereldtitels. Ray Reardon en Steve Davis hebben zes wereldtitels. De ondanks gestopte Stephen Hendry  is recordhouder met zeven wereldtitels. 

The Avengers voert bioscooplijst weer aan

The Avengers heeft het afgelopen weekeinde de meeste mensen naar de Nederlandse bioscopen weten te lokken. De superheldenfilm, waar onder meer Robert Downey jr. en Scarlett Johansson in spelen, staat voor de tweede week boven aan de Nederlandse bioscooplijst en heeft bijna drie miljoen euro opgebracht.

Ook in de Verenigde Staten, waar de film pas afgelopen week in première ging, doet The Avengers het goed. Het openingsweekend bracht ruim tweehonderd miljoen dollar in het laatje.

De tweede positie van de Nederlandse bioscooplijst wordt bezet door de animatiefilm The Lorax. In de Nederlandse versie van de film, gebaseerd op het boek van Dr. Seuss, zijn onder meer Frits Lambrechts en Willeke Alberti te horen.

Ook de derde plek wordt ingenomen door een animatiefilm. The Pirates! Band of Misfits is van de zesde plek naar een derde positie gestegen. In de film, die net als The Lorax ook in twee versies draait, zijn acteurs als Hugh Grant, Salma Hayek en Martin Freeman verantwoordelijk voor de stemmen.

Liefdesdrama The Vow, waar Rachel McAdams en Channing Tatum de hoofdrollen in vertolken, is deze week nieuw binnengekomen op de vierde plaats. De top vijf wordt wederom compleet gemaakt door Snow White, waar Julia Roberts de hoofdrol in speelt.

Tomasson blijft aan als assistent bij Excelsior

Jon Dahl Tomasson blijft de komende twee seizoenen assistent bij Excelsior. De 35-jarige Deen tekende maandag een nieuwe verbintenis bij de Rotterdammers. Tomasson gaat samenwerken met hoofdtrainer Leon Vlemmings, die vorige week een tweejarige verbintenis met de Excelsior aanging.

Tomasson zette vorig jaar een punt achter zijn carrière als speler. Dit seizoen was hij de rechterhand van John Lammers, wiens contract niet verlengd werd.

"Dit is een mooie stap voor mijn ontwikkeling", laat Tomasson weten. "Op termijn wil ik zeker hoofdtrainer worden. Daarom is het fijn dat ik hier de komende twee jaar kan doorleren."

Van Marwijk: "Keepers staan vast, Vermeer reserve"

Bondscoach Bert van Marwijk weet al welke drie keepers hij mee zal nemen naar het komende EK. Mochten er geen blessures of andere zaken voordoen, dan zijn Maarten Stekelenburg, Michel Vorm en Tim Krul verzekerd van een plaatsje in de selectie van Oranje.

"Wij hebben drie vaste keepers en die gaan naar het EK. Voor de andere keepers die we hebben opgenomen in de voorselectie wordt het in Hoenderloo echt een trainingsstage", aldus Van Marwijk. Naast de eerder genoemde keepers, riep de bondscoach ook Ajax-doelman Jasper Cillessen en Feyenoord-keeper Erwin Mulder op.

De keuze voor Cillessen kan opmerkelijk genoemd worden, aangezien niet hij maar Kenneth Vermeer afgelopen seizoen de eerste keeper was bij Ajax. "Jasper is vorig jaar meegegaan naar Zuid-Amerika", legt Van Marwijk uit. "We hebben goede ervaringen met hem. We willen zien hoe hij er voor staat. Maar mocht er iets met de eerste drie keepers gebeuren, komt Vermeer in aanmerking voor het EK."

'Moord Fortuyn was geniaal complot'

Volgens thrillerauteur Tomas Ross zijn er sterke aanwijzingen dat de moord op Pim Fortuyn tien jaar geleden, een complot was. Ross is nog steeds boos dat dit nooit is onderzocht.

Diezelfde mening ventileerde Ross eerder in zijn boek De zesde mei; de verfilming getiteld 06/05 was de laatste rolprent van de eveneens vermoorde Theo van Gogh. In een column in het vakblad De Journalist uit de schrijver nogmaals zijn ongenoegen, aldus het AD, en geeft daarin een overzicht van volgens hem niet goed onderzochte zaken.

Zo zou de hoofdwond van Fortuyn bij een schot van anderhalve meter volgens wapenexperts veel ernstiger hebben moeten zijn. Ook zou er een kogelhuls op tien meter van het lichaam zijn gevonden, wat op een tweede schutter zou duiden. Dat wordt volgens Ross bevestigd door de verklaring van onder meer radio-dj Ruud de Wild, dat de politicus al omviel voordat de veroordeelde Volkert van der G. zijn eerste schot loste.

De thrillerauteur vindt het verder vreemd dat de politie ondanks de avondspits zo snel ter plekke was. Ook is er volgens hem een zinsnede van de patholoog-anatoom uit het autopsierapport verdwenen, waarin een kogelinslag wordt beschreven die niet consistent is met de positie van Van der G. - die volgens Ross de 'perfecte zondebok' is.

Ross vindt dat de moord opnieuw moet worden onderzocht vanuit de theorie dat er een tweede schutter was. Hij voelt zich echter een roepende in de woestijn, omdat niemand zijn handen durft te branden aan het idee dat de moord een complot zou kunnen zijn, om vervolgens als voor complottheoreticus te worden uitgemaakt.

De meest gebruikte leugen ooit!

Als zelfverklaard filosoof bedenk je natuurlijk wel eens wat. Dat hoort erbij. Anders ben je natuurlijk net zo goed een filosoof als dat de PvdA een serieus te nemen politieke partij is. Nu schiet er bij iedereen wel eens een gedachte binnen en dat maakt iemand natuurlijk net zo min een filosoof als dat een mening iemand een politicus maakt, maar als filosoof bedenk je vooral vragen. Elk kind is in potentie dus een filosoof, maar het gaat er om wat je met die vraag doet. Daar zoek je een antwoord op, dát doe je. Als groot denker zijnde. Ben ik niet, maar af en toe doe ik wel een poging.

FOK! op de Bevrijdingsfestivals 2012

Jaarlijks viert Nederland op 5 mei de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag staan daarnaast ook verworvenheden als vrijheid, democratie en mensenrechten centraal. Om dit alles te vieren worden ieder jaar in het hele land grote festivals georganiseerd.

Bij deze Bevrijdingsfestivals is iedereen, jong en oud, welkom om samen de vrijheid te vieren onder het genot van een groot aantal optredens. Drie ambassadeurs van de vrijheid worden in helikopters van Defensie door het land gevlogen om op zo veel mogelijk festivals op te treden. Die eer viel dit jaar ten deel aan Alain Clark, Go Back To The Zoo en Nick & Simon.

FOK! was op maar liefst 12 festivals met fotografen aanwezig om dit alles vast te leggen. Klik op de onderstaande steden voor de specials:



Op Bevrijdingsfestival Groningen was het prima weer
(foto: FOK! - Barbara Kamphuis)

Alonso racete met heupblessure

Ferrari-coureur Fernando Alonso heeft vorig jaar gereden met een heupblessure, zo maakte de Spanjaard op de website van het Italiaanse team bekend. De wereldkampioen van 2005 en 2006 heeft naar eigen zeggen met name begin vorig seizoen er last van gehad.

"Als coureur loop je af en toe wel een spierblessure op. Een microscheurtje of een peesontsteking als gevolg van het trainen of nekklachten door vermoeidheid. Maar dat zal in elke sport wel zo zijn. Aan het begin van het vorige seizoen had ik nog het meeste last van een blessure. Een zenuwblessure in mijn heup bezorgde me toen heel veel pijn aan het einde van de races. Ik heb ook wel een paar races met koorts gereden, waardoor ik aan het einde van een race helemaal op was," zei Alonso op de vraag of hij wel eens een blessure heeft gehad.

De Spanjaard liet in het midden hoe hij de blessure heeft opgelopen en hoeveel last hij er van heeft gehad. Ondanks de blessure eindigde hij toch als vierde in het kampioenschap en won hij de Grand Prix van Groot-Brittannië.

Oneindige natuurfoto

National Geographic heeft een mooie foto vrijgegeven van een natuurgebied (vermoedelijk de Grand Canyon, plaats in de reacties iets als dat niet zo is!). Maar als je inzoomt, dan zal je zien dat de foto uit méér foto's bestaat. Je kan kiezen om die te bekijken door te dubbelklikken op eentje, of je kan verder zoomen binnen díe foto's door eenmaal te klikken. En ga zo maar door.

Zweed aangeklaagd voor beschieten immigranten

Een 40-jarige Zweed is maandag aangeklaagd in verband met een reeks beschietingen van immigranten in de zuidelijke stad Malmö. De verdachte Peter Mangs worden drie moorden en twaalf pogingen tot moord ten laste gelegd.

Mangs zit sinds november 2010 in hechtenis, na een klopjacht op een serieschutter die door de politie met ruim een dozijn schietincidenten in 2009 en 2010 in verband was gebracht. Na zijn arrestatie brachten onderzoekers Mangs, die ontkent, ook in verband met twee moorden in 2003.

De meeste slachtoffers waren of zijn immigranten of nazaten van immigranten, maar volgens hoofdofficier van justitie Solveig Wollstad is het motief niet helemaal duidelijk. Op Mangs' computer en smartphone is materiaal aangetroffen waaruit 'een bepaalde mate van vreemdelingenhaat' spreekt, zei Wollstad tegen verslaggevers in Malmö, 'maar er waren ook andere dingen, bijvoorbeeld een agressiviteit naar mensen die eerder betrokken waren bij misdrijven'.

De beschietingen veroorzaakten grote onrust in Malmö, de derde stad van Zweden en ook een van de meest diverse. Veertig procent van de driehonderdduizend inwoners is immigrant of afstammeling van immigranten.

Zweedse media trokken parallellen met een racist die in de jaren negentig jacht maakte op immigranten in Stockholm; de schutter, John Ausonius, werd na een jaar gepakt en werd tot levenslang veroordeeld. Vergelijkingen zijn ook gemaakt met Anders Behring Breivik, onder andere door de Noorse extremist zelf. Op zijn terreurproces in Oslo noemde Breivik Mangs en een groep Duitse neonazi's als voorbeelden van 'patriotten' die de wapens hebben opgenomen om het multiculturalisme in Europa te bestrijden. Volgens de Zweedse onderzoekers is er echter geen verband.

Bij zijn aanslagen gebruikte Mangs volgens de politie hetzelfde pistool, maar met verschillende lopen om de politie op een dwaalspoor te brengen. De slachtoffers werden door vensters van woningen of kantoren onder vuur genomen, in geparkeerde auto's of gewoon lopend over straat.

Politie-inspecteur Börje Sjöholm verklaarde dat de dader lastig was op te sporen omdat de slachtoffers niet in relatie tot elkaar noch tot de dader stonden. Velen werden ook van een afstand onder vuur genomen of in het donker, waardoor er slechts vage signalementen van de dader konden worden opgesteld. Uiteindelijk leidde een tip uit het publiek tot de aanhouding van Mangs. Volgens de aanklagers stoelt hun zaak op forensisch bewijs, getuigenverklaringen en materiaal dat in de woning van Mangs in beslag is genomen.

Stybar bedwingt Mont Cassel als beste

Zdenek Stybar heeft zijn eerste zege te pakken op de weg in de kleuren van Omega Pharma-Quick Step. De Tsjechische veldrijder, die zichzelf sinds vorig seizoen ook volwaardig wegrenner mag noemen, won de vierde etappe in de Vierdaagse van Duinkerke met de klassieke finish op de Mont Cassel.

Stybar toonde zich op de slotbeklimming verreweg de sterkste van een elitegroep van ongeveer twaalf renners. Met een snedige demarrage, waarbij hij Thomas Voeckler ter plekke liet, reed de 26-jarige Tsjech naar de zege. De Colombiaan Carlos Betancur (Acqua & Sapone) eindigde op tien seconden van Stybar op de tweede plaats en Voeckler (Europcar) werd derde. In hetzelfde groepje werd Rob Ruijgh op een achtste plaats de beste Nederlander.

Het algemeen klassement van de Vierdaagse van Duinkerke zal waarschijnlijk een prooi worden voor Jimmy Engoulvent. De Fransman van Saur-Sojasun greep in de etappe van gisteren de macht na een geslaagde vlucht en vandaag hield hij knap stand. Engouvelt eindigde vandaag op vijftig seconden van Stybar als twintigste. Morgen staat nog een vlakke etappe op het programma, waarmee de rittenkoers wordt afgesloten.

The Binding of Isaac-uitbreiding krijgt releasedatum

De eerder aangekondigde uitbreiding op het spel The Binding of Isaac, The Wrath of the Lamb, heeft een releasedatum gekregen. Bedenker Edmund McMillen heeft bekendgemaakt dat The Wrath of the Lamb vanaf 28 mei beschikbaar zal zinj via Steam.

De uitbreiding brengt vijftig procent meer content naar The Binding of Isaac. Zo komen er onder andere vier nieuwe hoofdstukken, zes nieuwe kamers en ruim tien nieuwe bazen aan nieuwe content bij. Volgens de maker is hij langer bezig geweest met het maken van deze uitbreiding dan met het oorspronkelijke spel zelf.

PvdA Venlo: 'Tsunami van drugsrunners'

Venlo kampt met een 'tsunami van drugsrunners'. Dit schrijft de Venlose afdeling van de Partij van de Arbeid op haar website. Volgens de partij zijn er door de invoering van de wietpas onveilige situaties ontstaan.

Raadslid en veiligheidswoordvoerder Hay Janssen schrijft: "Door de invoering van de wietpas op 1 mei mogen Duitsers de gedoogde coffeeshops niet meer in. De verwachting was dat zij voor de aankoop van softdrugs noodgedwongen zouden aankloppen bij illegale straatdealers. Die verwachting is uitgekomen: een tsunami van drugsrunners. Dit heeft grote gevolgen voor de veiligheid en leefbaarheid in wijken en dorpen."

Om te onderzoeken waar de overlast zich concentreert, heeft de partij een online meldpunt geopend. Hier kunnen burgers overlast door straatdealers melden. De PvdA wil deze informatie doorspelen naar gemeente, politie en hulpverleners.

Cannabis Consumentenbond WeSmoke steunt het initiatief van de PvdA. Woordvoerder Dimitri Breeuwer: "De wietpas is een mislukking. Nederland zet zich hiermee ver terug in de tijd. Het is goed dat de PvdA nu gaat monitoren hoe erg het verleden in Venlo herleeft. De meeste blowers hebben een hekel aan overlast en criminaliteit. Wij zullen onze achterban daarom oproepen misstanden in Venlo bij de PvdA te melden."

Angry Birds brengt 75,4 miljoen euro op voor Rovio

Gamestudio Rovio, bekend van de Angry Birds-spellen, heeft de financiële cijfers bekendgemaakt over het fiscale jaar 2011. De opbrengsten in dat jaar zijn uitgekomen op 75,4 miljoen euro, waarvan dertig procent afkomstig is van licentieverkopen en merchandising. De winst over 2011 is 48 miljoen euro geworden.

Het aantal werknemers is gegroeid van 28 naar 224. De laatste titel in de Angry Birds-serie, Angry Birds Space, is inmiddels ruim vijftig miljoen keer gedownload.

Eend veroorzaakt kettingbotsing

Een overstekende eend heeft maandag in Hoofddorp een kettingbotsing veroorzaakt. Volgens de politie ging een vrouw vol op de rem staan om de eend te ontwijken. De drie auto's achter haar konden niet op tijd genoeg remmen en knalden op elkaar. Bij het ongeluk raakte een 40-jarige vrouw uit Hoofddorp lichtgewond.

De onverhoede reddingsactie vond iets voor 08.30 uur plaats op de Bennebroekerweg. De lichtgewonde vrouw, die in de derde auto zat, werd met nekklachten naar het ziekenhuis gebracht voor controle. De eendenredster en de bestuurder van de tweede auto konden na het ongeluk verder rijden. De andere twee auto's moesten weggesleept worden.

Verkiezingscampagnes worden niet negatiever

Verkiezingscampagnes worden niet steeds negatiever. Bij de verkiezingen die tussen 1980 en 2006 plaatsvonden is geen stijging te zien van persoonlijke aanvallen of het zwartmaken van andere partijen. Dat blijkt uit onderzoek van Annemarie Walter, die donderdag op dit onderwerp promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

Walter onderzocht het gebruik van negatieve campagnevoering door politieke partijen in Nederland, Engeland en Duitsland bij parlementsverkiezingen. Haar onderzoek weerspreekt dat West-Europese verkiezingscampagnes 'veramerikaniseren'. In de Verenigde Staten is wel een stijging te zien van negatieve campagnevoering.

In landen met een tweepartijenstelsel wordt negatiever campagne gevoerd dan in landen met meer partijen. Dat komt onder meer omdat in landen met een meerpartijenstelsel na de verkiezingen nog coalities gevormd moeten worden.

Daarnaast is de winst van een agressieve campagnestrategie onzekerder door het grote aantal alternatieven voor de kiezer. Oppositiepartijen, partijen die weinig regeringservaring hebben en partijen die ver verwijderd zijn van het politieke midden voeren vaker een negatieve campagne.

Het geslacht van de partijleider heeft geen invloed op de toon van de campagne. Vrouwelijke en mannelijke partijleiders verschillen noch in de mate waarin zij anderen aanvallen, noch in de inhoud van de aanvallen.

De enige uitzondering is de Britse premier Margaret Thatcher, wier campagnes in de jaren tachtig negatiever waren dan die van de mannelijke partijleiders. Geen verrassing, stelt Walter, gezien haar reputatie als sterke leider en de bijnaam 'iron lady'. Het gevonden verschil is dan ook geen sekse-effect, maar een 'Thatcher-effect'.

'Uitgevers zijn nodig om ontdekt te worden'

Ontwikkelaars van mobiele apps zullen binnenkort weer naar uitgevers moeten stappen omdat app stores te druk worden, aldus Trip Hawkins, oprichter van EA en CEO van Digital Chocolate. Apps verdwijnen in een zee van duizenden apps en kunnen zo nooit gevonden worden.

"Toen Apple de iPhone lanceerde, toen Facebook hun app API vrijgaf en toen Android en Google Plus volgde, kwamen er allerlei aanbiedingen langs zoals: 'Hey, als je een ontwikkelaar bent, kom dan naar mij. Je hebt geen uitgever nodig,'" vertelde Hawkins in een interview op het GDC 2012. "Maar nu hebben ze een probleem. Jouw app zit in een app store met miljoenen andere apps, dat betekent dus dat een app niet zomaar ontdekt wordt."

Ontdekt worden wordt steeds moeilijker voor ontwikkelaars. Consumenten kunnen de apps die zij willen ook niet meer snel vinden. Hawkins vindt het dan ook absurd dat app store-eigenaren 30 procent van de opbrengst vragen. "Winkels lossen niet alleen het probleem van distributie op, maar ook dat van ontdekking. iPhone, Android en Facebook deden dit in het begin ook omdat er niet zoveel apps waren. Maar nu zijn er duizenden apps waardoor ze het ontdekkingsprobleem niet meer kunnen oplossen. Ze verdienen die 30 procent niet."

Ontwikkelaars zullen dan terugkeren naar de uitgevers. "Eerst proberen ze zelf een oplossing te vinden. Als zij dat zelf niet kunnen financiëren moeten ze samenwerken met een uitgever die dat wel kan."

Vier jaar cel voor verkrachten prostituees

Een 39-jarige man uit het Friese Ooststellingwerf moet vier jaar de cel in voor het ontvoeren en verkrachten van twee Groningse prostituees. Dat heeft de rechtbank in Groningen maandag bepaald.

De man zou in januari zijn twee slachtoffers hebben opgepikt op de tippelzone in Groningen waar zij werkten. Een vrouw nam hij mee naar een andere plek dan afgesproken en dwong haar met geweld tot seks.

Met de andere prostituee kreeg hij onenigheid over de afgesproken handelingen, waarop zij probeerde te ontsnappen uit de bus van de man. Dit mislukte waarna hij haar meenam naar zijn loods. Daar zou hij haar urenlang hebben vastgehouden en haar met geweld gedwongen hebben tot seks.

Met de uitspraak van vier jaar cel verdubbelde de rechtbank de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM vroeg eerder om twee jaar celstraf, omdat slechts een van de verkrachtingen bewezen kon worden. De rechtbank oordeelde echter dat er genoeg bewijs om de man te veroordelen voor ontvoering en verkrachting van beide vrouwen.

Thieme opnieuw voorgedragen als lijsttrekker

Marianne Thieme wordt opnieuw voorgedragen als de lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. De fractieleider van de PvdD in de Tweede Kamer heeft daarmee ingestemd, meldt het partijbestuur maandag.

Volgens partijvoorzitter Luuk Folkerts heeft Thieme bewezen de PvdD 'uitstekend' te vertegenwoordigen. "Onder haar leiding zijn de thema's dierenwelzijn, duurzaamheid, klimaatcrisis en vleesconsumptie indringend geagendeerd, zowel in de Tweede Kamer als daarbuiten." Als voorbeeld noemde hij Thiemes inzet voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten.

Thieme is momenteel met zwangerschapsverlof en keert op 15 mei terug in de Tweede Kamer. Zij wordt momenteel vervangen door de nummer twee, Esther Ouwehand. Ook zij is beschikbaar voor een volgende termijn in de Kamer. De kandidatencommissie buigt zich de komende tijd over een conceptkandidatenlijst. Kandidaten kunnen zich tot 14 mei melden.

Bij de vorige verkiezingen in 2010 leidde de kandidatenlijst nog tot een rel. Het partijbestuur had Ouwehand niet op de concept-kandidatenlijstgezet. Dat leidde tot veel protest binnen de partij, omdat Thieme te veel invloed zou hebben gehad bij het opstellen van de lijst. De leden besloten daarop Ouwehand alsnog op de tweede plek te zetten.

De voordracht van Thieme als lijsttrekker moet nog worden bekrachtigd door het partijcongres op 1 juli. De PvdD bezet momenteel twee zetels in de Kamer. De partij verwacht dat aantal op 12 september te verdubbelen.


Thieme opnieuw voorgedragen als lijsttrekker (Foto: Novum)

Büttner vervangt Pieters in Oranje-selectie

Bondscoach Bert van Marwijk heeft Vitesse-verdediger Alexander Büttner opgeroepen als vervanger van de geblesseerde Erik Pieters. De PSV'er kreeg vandaag te horen dat deelname aan het komende EK er niet in zit.

De 23-jarige Büttner, die dit seizoen een sterke indruk maakt bij Vitesse, zal met onder meer Urby Emanuelson, Vurnon Anita en Jetro Willems moeten uitmaken wie er linksback mag staan bij Oranje tijdens het komende EK. Voor Büttner is het overigens de eerste keer dat hij bij de Oranje-selectie zit.

Volgende week werkt de 36-koppige voorselectie een tweedaags trainingskamp in Hoenderloo af. Uiteindelijk mogen er 23 spelers mee naar het EK.

Fietsenstallingen op Amsterdamse daken

In Amsterdam wordt bekeken of er toekomst zit in het parkeren van fietsen op daken. Volgens het ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam (IBA) zou daarmee het tekort van bijna honderdduizend parkeerplaatsen in Amsterdam kunnen worden teruggedrongen.

De fietsen zouden via een lift op de daken of langs de gevels worden geplaatst. Zo'n liftsysteem is nu al in werking bij de parkeerplaats bij de pont in Amsterdam-Noord, maar dan ondergronds.

Het onderzoek van IBA spitst zich vooral toe op mogelijke locaties voor de dakstallingen en op de optimalisering van het zogenoemde Velominck-liftsysteem. Een vraag die ook wordt onderzocht is hoe het gebruik van de stallingen kan worden gestimuleerd. Glazen fietsliften zouden bijvoorbeeld de zichtbaarheid van de stallingen vergroten.

De projectleider fietsparkeren bij IBA verwacht overigens dat het nog een tijd kan duren voordat Amsterdam vol komt te staan met de luchtstallingen.

Family Guy-game aangekondigd

Activision heeft via een persbericht bekendgemaakt dat Family Guy: Back to the Multiverse deze herfst naar de consoles komt. Memorabele en populaire afleveringen zullen ongecensureerd terugkeren in het spel.

Fans of Family Guy will love that we’ve taken some of the series’ most iconic and memorable moments and built them into an impressive and uncensored video game,” vertelde David Oxford, Executive Vice President van Activision. “Anyone who watches the show will appreciate how much we have adhered to its rich and twisted universe and characters.

Schrijvers en stemacteurs van de serie werken ook aan de game om ervoor te zorgen dat de fans een zo authentiek mogelijke ervaring krijgen. Family Guy is een van de populairste series op dit moment en bereikt wekelijks zo'n 33,5 miljoen Amerikanen.

Family Guy: Back to the Multiverse

Merkel: begrotingspact staat niet ter discussie

Bondskanselier Angela Merkel heeft na de verkiezingen in Frankrijk duidelijk gemaakt dat het Europese begrotingspact wat Duitsland betreft niet ter discussie staat. Het pact is door 25 van de 27 lidstaten van de Europese Unie ondertekend en door twee landen ook al bekrachtigd. "Ik beschouw het begrotingspact als juist. Het gaat hier om de toekomst van Europa", zei Merkel.

Na verkiezingen kunnen eerder genomen besluiten in principe niet terug worden gedraaid. "Dan valt er in Europa niet meer te werken", zei Merkel naar aanleiding van verklaringen van de aankomende Franse president François Hollande dat hij het begrotingspact wil openbreken.

Merkel heeft Hollande zondagavond telefonisch met zijn overwinning in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gefeliciteerd. Volgens de Duitse regeringswoordvoerder Steffen Seibert heeft Hollande Merkels uitnodiging aanvaard om elkaar in Berlijn te ontmoeten voor de komende top van de G8 op 18 mei in Camp David.

Hollande hekelt de rigide bezuiningskoers die in Europa wordt gevolgd. Inmiddels wordt echter op Europees niveau aan plannen voor een 'groeipakket' gewerkt. Het streven is om de economische groei in Europa te stimuleren zonder nieuwe schulden te maken, zei Seibert maandag in Berlijn. Daarvoor zijn in veel lidstaten structurele hervormingen noodzakelijk.

Seibert keerde zich tegen de indruk dat de verhouding tussen Duitsland en Frankrijk wordt belast door de politieke steun die Merkel aan president Nicolas Sarkozy heeft gegeven. De 'Neuanfang' is vooral van personele aard, zei Seibert. "Er is enorme continuïteit in de betrekkingen tussen Duitsland en Frankrijk, die men in de komende weken zal merken."

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle zei zondag dat het 'overwinnen van de schuldencrisis een gemeenschappelijk doel is' van Frankrijk en Duitsland. Begrotingsdiscipline en groei 'zijn twee kanten van dezelfde medaille'.

Mannen beboet om dieronvriendelijk vistripje

Twee mannen uit Nijmegen zijn zondag op de bon geslingerd voor hun bijzonder dieronvriendelijke manier van vissen. De mannen visten in het Zuid-Hollandse Stellendam zonder aas, maar met grote haken die zich vastboren in vissen.

Die haken, met een aantal punten eraan, werden door het water heen en weer gehaald in de hoop dat er vissen aan bleven hangen, meldt de politie.

De mannen van 33 en 39 jaar waren aan het vissen op het Noordereiland. De gevangen vissen gooiden ze in een kist, waarin agenten vijftien diklipharders aantroffen. De beesten hadden wonden in hun zij. De helft van de vissen was nog in leven.

[Giro] Goss wint, Cavendish en Phinney vallen

Matthew Goss heeft de derde etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Australische coureur van Orica was na 190 kilometer de sterkste in de massasprint. In het Deense Horsens liet hij Juan José Haedo en Tyler Farrar achter zich. Mark Cavendish, gisteren winnaar van de eerste etappe, en roze trui-drager Taylor Phinney kwamen zwaar ten val.

De etappe van vandaag was de laatste van drie etappes in Denemarken. Morgen volgt een rustdag en vanaf woensdag wordt er in Italië verder gereden. Net als gisteren, toen onder meer Theo Bos hard ten val kwam, werd ook vandaag de massasprint ontsierd door een zware valpartij. Onder meer topsprinter Mark Cavendish en Taylor Phinney, leider in het algemeen klassement, waren hierbij betrokken. Ondanks de val blijft Phinney wel leider in het klassement.

Een kopgroep van zes man, met onder meer onze landgenoot Martijn Keizer, zorgde voor de vlucht van de dag. Mads Christensen bleef uiteindelijk als enige over van deze kopgroep. De Deen werd echter 25 kilometer voor de finish ingerekend door het peloton. In de massasprint was het uiteindelijk Matthew Goss die zijn wiel als eerste over de eindstreep wist te krijgen.

Uitslag derde etappe

# Naam Nat Team Tijd
1 Matthew Harley Goss Aus Orica 4:20:53
2 Juan José Haedo Arg Saxo Bank z.t.
3 Tyler Farrar VS Garmin z.t.
4 Arnaud Demare Fra FDJ z.t.
5 Mark Renshaw Aus Rabobank z.t.
6 Thor Hushovd Nor BMC Racing z.t.
7 Alexander Kristoff Nor Katyusha z.t.
8 Romain Feillu Fra Vacansoleil z.t.
9 Roberto Ferrari Ita Androni Giocattoli z.t.
10 Fumiyuki Beppu Jap Orica z.t.

Klassement na etappe 3

# Naam Nat. Team Tijd
1 Taylor Phinney VS BMC Racing 9:24:31
2 Geraint Thomas GBr Team Sky +0.09
3 Alex Rasmussen Den Garmin +0.13
4 Manuele Boaro Ita Saxo Bank +0.15
5 Ramunas Navardauskas Lit Garmin +0.18
6 Gustav Erik Larsson Zwe Vacansoleil +0.22
7 Brett Lancaster Aus Orica +0.23
8 Matthew Harley Goss Aus Orica +0.23
9 Marco Pinotti Ita BMC Racing +0.24
10 Jesse Sergent Nze RadioShack +0.26
14 Stef Clement NED Rabobank +0.28

FOK!filmtips van de dag: Oom Henk

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Oom Henk

Het is vandaag komedie dag op de televisie. Om 20.30 uur is er keuze uit maar liefst drie komische films. Zo zien we op Nederland 3 de FOK!filmtip van de dag: de Nederlandse misdaadkomedie Oom Henk. Rechtenstudent Koen (Tobias Nierop) werkt zichzelf in de nesten en probeert zijn huid te redden door te zeggen dat hij een neef is van de beroemde topcrimineel Henk de Koning (Hans Kesting). Een paar dagen later staat oom Henk op de stoep met een klusje voor Koen. Als snel ontdekt Koen dat hij nog niet van zijn 'oom' af is.

Oom Henk is de nieuwe film van regisseur Elbert van Strien die we ook kennen van de horrorfilm Dood Water uit 2010. Een heerlijke film volgens het welbekende Nederlandse filmrecept. Zwartgallige humor, hard geweld en her en der ook nog een stel tetten. Een film waar de gemiddelde FOK!film lezer geen problemen mee zal hebben.

The Flying Scotsman 

\Naast Oom Henk is er, op hetzelfde tijdstip, op SBS6 de komedie Killers met Ashton Kutcher en Tom Selleck en op RTL8 de Eddie Murphy film Daddy Day Care. Voor de nachtbrakers tenslotte nog om 00.30 uur op BBC2 de bijzondere film The Flying Scotsman, over de Schot Graeme Obree die van onderdelen van wasmachines een racefiets bouwde en daarmee kampioen werd. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Voor de ware die-hards is er tenslotte om 01.10 uur op BBC1 een romantische komedie The Best Man met onder meer Seth Green.

Veel kijkplezier.

Company of Heroes 2 komt in 2013

THQ heeft vandaag in een persbericht bekendgemaakt dat Company of Heroes 2 begin 2013 uitkomt op pc. Als hoofd van het Rode Leger moet je de opmars van de Nazi's naar Moskou tegenhouden in de grootste veldslagen uit de geschiedenis.

Company of Heroes 2 draait op de Essence 3.0 Engine die veel technologische verbeteringen meebrengt. Er komen Dynamic Battle Tactics in het spel, nieuwe Commander Abilities, verbeterde verwoesting van de omgeving en sterk verbeterde graphics.

"Company of Heroes 2 is een waardige opvolger waar we een nieuw front, nieuwe protagonisten en nieuwe technologie introduceren, terwijl we toch een unieke mix van strategische gameplay en een competitieve multiplayer behouden, die de originele Company Of Heroes zoveel succes hebben gebracht," schreef Greg Wilson, producer bij Relic Entertainment.

De originele Company of Heroes kwam uit in 2006. De strategie game werd toen erg goed ontvangen.

Stradivarius kapot door val van tafel

Een peperdure cello van de hand van Stradivarius is in Spanje per ongeluk gebroken. Het instrument, dat werd bewaard in het koninklijk paleis in Madrid, zou tijdens een fotosessie van een tafel zijn gevallen.

Een woordvoerster van de nationale Spaanse erfgoedorganisatie wilde niet reageren op de geruchten over de toedracht van het ongeluk. Wel bevestigde zij dat het incident zich ongeveer drie weken geleden heeft voltrokken.

Een stuk waarmee de hals van het zeventiende-eeuwse instrument vastzit aan de klankkast is bij het ongeluk losgekomen. Wat de precieze schade aan het instrument is en hoeveel de reparatie gaat kosten, is niet bekend. De cello maakte deel uit van een set instrumenten, waaronder een viool en altviool, die bekendstond als 'het kwartet'.

Renate Verbaan diep teleurgesteld in RTL4

Renate Verbaan geloofde haar ogen niet toen haar programma Kanjers van Goud zondag vroegtijdig werd afgebroken. Na het reclameblok werd een ander programma ingestart terwijl de aflevering van Kanjers van Goud nog niet was afgelopen.

De 32-jarige presentatrice twitterde haar verbaasde reactie. "Wat zijn ze in godsnaam aan het doen op RTL 4?????", schreef Verbaan zondagavond. "Er gaat overduidelijk iets mis bij RTL 4. Kanjers van Goud was nog niet afgelopen! Ongelooflijk."

Renate was samen met een goede vriendin voor Unicef afgereisd naar Oekraïne. Ze deed daar verslag van de ernstige situatie waarin straatkinderen zich bevinden.

Waarom het programma gestopt is, is nog niet bekend. Een woordvoerder van RTL laat weten dat dit nog verder wordt uitgezocht. Ook is nog niet bekend of de aflevering of alleen het ontbrekende deel opnieuw wordt uitgezonden.

Blessure kost Erik Pieters EK

Erik Pieters kan volgende maand niet in actie komen op het EK. De linksback van PSV is niet op tijd hersteld van zijn voetblessure. Pieters was door bondscoach Bert van Marwijk nog wel opgenomen in de voorlopige selectie van 36 man die eerder op de dag bekend werd gemaakt.

"Net terug uit AMC. Slecht nieuws gekregen van prof van Dijk. Geen kans op EK", schrijft Pieters. De vijftienvoudig international viel een maand geleden in de competitiewedstrijd tegen RKC geblesseerd uit. Hij bleek een haarscheurtje te hebben in zijn bot, precies op de plek waar hij eerder kampte met een stressfactuur.

Door het wegvallen van Pieters moet Van Marwijk op zoek naar een andere linksback. Urby Emanuelson, Vurnon Anita en Jetro Willems lijken daarvoor de voornaamste kandidaten. "Dit is een streep door onze rekening. Maar voor Erik zelf is het uiteraard het meest zuur", reageert de bondscoach.

Ralf: "Michael kan nog jaren door"

Volgens Ralf Schumacher zal zijn broer Michael nog lang niet met pensioen gaan. De oudste van de gebroeders Schumacher is inmiddels 43 jaar oud, maar heeft in de Formule 1 bij Mercedes aangetoond nog lang niet versleten te zijn.

DTM-coureur Ralf is met zijn 36 jaar zeven jaren jonger dan de zevenvoudig wereldkampioen Formule 1. De jongste van de Schumachers moest de F1 op zijn 32e gedag zeggen, maar volgens hem kan Michael ondanks zijn leeftijd nog jaren mee. "Hij brandt nog van de ambitie en geeft nog altijd alles wat hij in zich heeft, zoals we ook vorige week tijdens de test in Mugello weer hebben kunnen zien. Michael is bovendien teruggekomen in de Formule 1 om succes te hebben met Mercedes, dus hij stopt er sowieso niet mee voordat hij dat voor elkaar heeft gekregen," zei Ralf tegen Bild am Sonntag.

Hij denkt dat zijn broer Michael dit jaar al succes kan boeken. "De auto is duidelijk goed genoeg voor de topvijf, dus ik verwacht Michael dit jaar nog op het podium te zien. Natuurlijk komt er zelfs voor Michael uiteindelijk een moment waarop hij de Formule 1 fysiek niet meer aan kan, maar ik denk dat het nog wel een paar jaar duurt voordat het voor hem zover is," zei de jongste Schumacher die verwacht zijn helm eerder aan de wilgen te hangen dan zijn oudere broer.

Impasse na Griekse verkiezingen

Griekenland krijgt te maken met dagen en mogelijk zelfs weken van politieke instabiliteit, nu geen enkele partij bij de parlementsverkiezingen van zondag een meerderheid heeft weten te behalen. Coalitiebesprekingen zijn dus noodzakelijk. De conservatieve partij Nea Dimokratia wist de meeste zetels te behalen en mag de formatieonderhandelingen gaan leiden. Volgens de officiële uitslag heeft de partij 108 van de driehonderd zetels behaald.

Antonis Samaras, partijleider van het conservatieve Nea Dimokratia dat de hervormingen van de zittende regering steunt, zei later maandag met de coalitiebesprekingen te willen beginnen. "Ik begrijp de woede van het volk, maar onze partij laat Griekenland niet onbestuurd achter", verklaarde hij.

Samaras heeft van president Karolos Papoulias het mandaat gekregen om met de coalitieonderhandelingen te beginnen. Hij heeft drie dagen voor de vorming van een coalitie. Dat kon nog wel eens een probleem blijken te zijn, omdat zelfs met de steun van de enige andere partij die de hervormingen steunt, PASOK (socialisten red.), de coalitie twee zetels tekort komt voor een meerderheid.

Grote winnaar bij de parlementsverkiezingen was de radicaallinkse partij Syriza, die fel gekant is tegen de bezuinigingen. De partij eindigde op de tweede plaats met 16,8 procent van de stemmen, wat neerkomt op 52 zetels. Duidelijk is dat de Griekse kiezer bij de verkiezingen heeft laten blijken boos te zijn over de zware bezuinigingen. Die waren een voorwaarde voor noodleningen van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie.

"De burgers hebben een duidelijk signaal afgegeven dat ze niet willen dat dit bezuinigingsbeleid wordt voortgezet", aldus PASOK-woordvoerster Fofi Gennimata. "Het is een enorme nederlaag voor ons." De partij behaalde slechts 41 zetels, tegenover 160 zetels bij de laatste verkiezingen.

Als Samaras er niet in slaagt een coalitie te smeden, dan krijgt de partij die op de tweede plek is geëindigd de kans om een coalitie te vormen. Als ook die partij geen overeenkomst weet te bereiken, dan moeten er over ongeveer een maand nieuwe verkiezingen worden gehouden. Samaras verklaarde dat er sowieso opnieuw moet worden onderhandeld over de voorwaarden voor de noodlening, welke coalitie er uiteindelijk ook wordt gevormd. "We zijn bereid om de verantwoordelijkheid te nemen om een nieuwe regering van nationale redding te vormen met twee doelstellingen: Griekenland moet in de Euro blijven en Griekenland moet opnieuw onderhandelen over de voorwaarden voor de noodlening, zodat er economische groei kan zijn en de Griekse gemeenschap wordt ontlast", aldus Samaras.

Partijleider van Syriza, Alexis Tsiparis, verklaarde dat de hele overeenkomst over de noodlening naar de prullenmand moet worden verwezen. "De bevolking heeft een voorstel van ons beloond om een linkse regering te vormen die afziet van de overeenkomsten over de noodleningen en de koers van ons volk richting de afgrond ombuigt", zei hij.

De onzekerheid over de toekomst van de Griekse politiek zorgde voor een forse daling op de beurzen. De Griekse staatsobligaties kelderden op de beurzen met bijna acht procent, de Griekse beurs staat op het moment van schrijven 7 procentpunt in de min.


Impasse na Griekse verkiezingen (Foto: Novum)

Babyvosje ingezet als lokmiddel voor ouders

Een stroper heeft in het Noord-Brabantse Drunen een babyvosje ingezet om de ouders te lokken.

De stroper had het vosje van enkele weken oud in een klein kooitje geplaatst nabij een crossbaantje, maar spelende kinderen vonden de kooi zaterdag. Dat meldt vogelrevalidatiecentrum Zundert, waar het vosje is ondergebracht. "De dader heeft de overige welpen waarschijnlijk omgebracht", zegt voorzitter van het centrum Charles Brosens. "De ouders gaan natuurlijk naar hun kinderen zoeken en worden dan opgewacht door de stroper of stropers."

Om het vosje te voeden was er een dode postduif bij hem in het hokje gepropt. "De vos kon zich nauwelijks omdraaien. Ik heb er geen woorden voor." De vogelpoot waar normaal het ringetje omheen zit, was eraf gehaald. "Dat doen ze zodat niet meer te achterhalen is waar de vogel vandaan komt. Die tactiek wordt ook toegepast als giftig lokaas wordt gebruikt."

Een woordvoerder van Staatsbosbeheer is zeer verbaasd over het incident. "Ik kan me geen soortgelijk geval herinneren. Ik wil niet speculeren wat de aanleiding kan zijn geweest, maar er is moeilijk een andere verklaring te bedenken."

Het vosje zal, als het bijna volwassen is, worden uitgezet in een natuurgebied.

Hockeyster dodelijk getroffen door bal

De hockeysport in Australië is opgeschrikt door de tragische dood van Elizabeth Watkins.

De speelster van North Coast Raiders overleed zondag nadat een bal tijdens een wedstrijd keihard haar hoofd had geraakt. Dat meldde de Australische hockeybond maandag.

De 24-jarige Watkins verloor het bewustzijn toen de afzwaaiende bal haar hoofd vol trof. In de ambulance naar het ziekenhuis overleed ze. "Wat een droevige dag in de hockeywereld", twitterde Jamie Dwyer, vijfvoudig wereldspeler van het jaar.

Aanslag op Italiaanse kernfysicus

De directeur van een Italiaans kernenergiebedrijf is maandag neergeschoten in Genua. Kernfysicus Roberto Adinolfi werd volgens Italiaanse persbureaus in zijn been geschoten door een aanvaller die hem bij zijn woning opwachtte. De schutter droeg een helm en ging er als passagier achter op een scooter vandoor.

De verwondingen van Adinolfi zouden niet levensbedreigend zijn.

Adinolfi staat sinds 2007 aan het hoofd van Ansaldo Nucleare, een onderdeel van het staatsbedrijf Finmeccanica dat gespecialiseerd is in kernenergie en onder meer kerncentrales in China, de Tsjechische Republiek en Roemenië heeft ontworpen.

Italiaanse media opperen dat de daders afkomstig zijn uit het anarchistische milieu. In de jaren '70 en '80 schoten de Rode Brigrades mensen door de kniëen. In Genua zijn verschillende anarchistische bewegingen actief, welke een grote achterban genieten. Onlangs verkondigden enkele groeperingen dat ze "een nieuwe fase zijn ingegaan, waarbij geweld niet geschuwd wordt".

BBC boos op twitterende Will.i.am

De BBC is niet blij met The Voice-coach Will.i.am. De zender vindt dat de frontman van de Black Eyed Peas tijdens de uitzendingen van de Britse editie van de talentenjacht te veel twittert over de show en de deelnemers.

"We moeten meer respect tonen voor de kijkers thuis. Het lijkt wel alsof dat hem niets kan schelen", zegt een baas van de zender tegen de Britse boulevardkrant Daily Mirror. "Dit is de BBC en we maken hier serieuze televisie. Hij steekt de draak met de show", raast de zenderbaas verder.

Naar verluidt had de zender Will.i.am al eerder op de vingers getikt vanwege zijn getwitter, maar haalde de rapper alsnog zijn telefoon tevoorschijn. Will.i.am vindt juist dat hij via Twitter kijkers thuis kon bereiken. "Ik was niet onbeschoft, ik wilde in contact komen met de mensen die keken naar de show", twitterde hij eerder.

De 37-jarige rapper is momenteel te zien als coach in het eerste seizoen van de talentenjacht. Naast hem zitten ook Jessie J, Tom Jones en Donny O'Donoghue op de grote rode stoelen.

RTL stopt Diva's Draaien Door

Het televisieprogramma Diva's Draaien Door komt voorlopig niet terug op de buis. Dat heeft een woordvoerder van RTL maandag gemeld. "Er is dit najaar geen plek in de programmering van RTL 4." Vorige week werd duidelijk dat het rommelde tussen Tatjana Simic en medediva's Patty Brard en Patrica Paay

Brard en Paay lieten weten dat ze het wel zagen zitten om zonder Tatjana door te gaan. De beslissing van RTL 4 is een streep door die rekening. Patricia had al eerder van de zender te horen gekregen dat er geen nieuw, vast contract voor haar klaarligt. De samenwerking met Paay had volgens RTL te weinig opgeleverd.

Stark fluit Spaanse Europa Leaguefinale

Wolfgang Stark is maandag aangewezen als scheidsrechter voor de Europa Leaguefinale tussen Atletico Madrid en Athletic Bilbao. De 42-jarige Duitser wordt woensdag in het Roemeense Boekarest geassisteerd door zijn landgenoten Jan-Hendrik Salver en Mike Pickel. De Fransman Stéphane Lannoy treedt aan als vierde man.

Stark is sinds 1999 scheidsrechter in Europa. Tot dusver had hij de leiding bij 89 internationale wedstrijden, waarvan achttien in de Europa League. Dit seizoen kwam hij tot twee optredens in het tweede bekertoernooi van voetbalbond UEFA.


Stark fluit Spaanse Europa Leaguefinale (Foto: Novum)

Holly Hunter lovend over Carice en Jelka

Holly Hunter vond het een 'genot' om met Carice en Jelka van Houten samen te werken. "Ze zijn zo authentiek, open en positief", vertelt de Oscarwinnares. De drie dames spelen de hoofdrollen in de roadmovie Jackie, die maandagavond in première gaat.

"We hebben heel veel gelachen", zegt de 54-jarige Hunter in Koffietijd. "Het zijn uitzonderlijke actrices." De zusjes Van Houten vertelden Hunter dat ze vroeger vaak naar stomme films keken, waaronder Charlie Chaplin. Volgens de actrice heeft dat zijn vruchten afgeworpen en heeft vooral Carice een geweldige timing. "Je merkte dat echt."

Hunter noemt het filmen van Jackie een leuke en 'exotische' ervaring. De opnamen vonden plaats in de Amerikaanse staat New Mexico. "We namen een buitenlandse film op in Amerika. Dat biedt ruimte voor een hoop humor."

De actrice zegt scripts normaal gesproken te beoordelen op het personage dat ze speelt. "Ik zoek naar een personage met wie ik verbondenheid voel. In dit geval vond ik het verhaal en het personage geweldig."


Holly Hunter lovend over Carice en Jelka (Foto: Novum)

Ouwehoeren wint prijs in Portugal

De Nederlandse documentaire Ouwehoeren is in de prijzen gevallen op het Internationale filmfestival IndieLisboa in Lissabon. De documentaire won de World Pulse RTP Award. De prijs houdt in dat de documentaire over de gezusters Fokkens ook in Portugal wordt uitgezonden. De prijs werd dit weekeinde uitgereikt, maakte producent Submarine maandag bekend.

De film trok in Nederland meer dan twintigduizend bezoekers. In december haalde Ouwehoeren al de kristallen filmstatus voor tienduizend bezoekers. De film was de afgelopen week ook te zien op het documentairefestival Hot Docs in Canada.

Ouwehoeren gaat over Louise en Martine Fokkens, die al vijftig jaar op de Wallen leven. De regisseurs Rob Schröder en Gabrielle Provaas volgden hun leven. De film is 4 juni op Nederland 2 te zien.


Ouwehoeren wint prijs in Portugal (Foto: Novum)

Man neemt 'nepbom' mee naar olympisch dorp

De organisatoren van de Olympische Spelen in Londen doen onderzoek naar berichten dat een medewerker een plastic trommeltje met batterijen, een telefoon en modelklei het olympisch dorp binnen heeft weten te smokkelen. Dat heeft het organiserend comité van de spelen (LOCOG) maandag bekendgemaakt.

Dagblad The Sun schreef dat de betreffende medewerker 'doorgelicht en grondig gefouilleerd' werd toen hij het dorp vrijdagochtend binnenging. Nadien kon hij echter zonder problemen het dorp verlaten en weer binnengaan, zonder gefouilleerd te worden. De schandaalkrant beweerde dat het trommeltje eruit zag als een 'Semtexbom' en schreef in chocoladeletters op de voorpagina 'OLYMPIC SECURITY BLOWN APART', dat vrij vertaald zoveel betekent als: bom onder veiligheid olympisch dorp.

Het organiserend comité reageerde gematigder. "Het is duidelijk dat een tupperwaretrommeltje met batterijen, een mobiele telefoon en wat losse draden geen reële bedreiging vormt op een bouwterrein", luidde het commentaar van LOCOG. "Desalniettemin onderzoeken we de aantijgingen om er zeker van te zijn dat onze veiligheidsmaatregelen net zo robuust zijn als ze zouden moeten zijn."

Britse schandaalkranten sturen met enige regelmaat verslaggevers naar gebouwen of grote evenementen om ogenschijnlijke veiligheidsproblemen aan het licht te brengen. Een van de beruchtste voorbeelden is een actie van de Daily Mirror. Een verslaggever van de krant ging aan de slag als livreiknecht, vlak voor een bezoek van de Amerikaanse president George Bush aan Groot-Brittannië.

Brand bij Occupy Groningen

Een deel van het tentenkamp van Occupy Groningen is maandagochtend afgebrand. Een tent van vier bij tien meter ging in vlammen op, meldt een woordvoerder van de politie. Op het terrein was slechts een persoon aanwezig, er raakte niemand gewond.

De politie kreeg om 04.45 uur een melding van een brand aan de Westerhaven. Het is niet meer aan te tonen of er sprake is van brandstichting, omdat er geen getuigen zijn en de tent al helemaal is afgebrand.

Geen Versus XIII op E3 2012

Square Enix heeft bekendgemaakt welke games zij allemaal zullen meenemen naar de aankomende E3-beurs in Los Angeles. Final Fantasy Versus XIII waar al jaren op gewacht wordt zal niet aanwezig zijn.

De onderstaande zeven games zijn aanwezig bij Square Enix op de beurs.

  • Tomb Raider
  • Hitman: Absolution
  • Sleeping Dogs
  • Quantum Conundrum
  • Heroes of Ruin
  • Kingdom Hearts Dream Drop Distance
  • Final Fantasy: Theatrhythm

De E3-beurs wordt dit jaar gehouden op 5, 6 en 7 juni.

Stramaccioni blijft trainer van Inter

Massimo Moratti, voorzitter van Internazionale, heeft vandaag bevestigd dat Andrea Stramaccioni ook volgend seizoen hoofdtrainer is van Internazionale. De pas 36-jarige coach nam een paar weken geleden de taken over van de ontslagen trainer Claudio Ranieri.

Stramaccioni was daarvoor trainer van de A1 van Inter, waarmee hij de NextGen Series won. In de finale van ze zogenoemde baby Champions League werd Ajax A1 na strafschoppen verslagen. Onder leiding van Stramaccioni leefde Inter in de Serie A weer helemaal op.

Dit weekend werd de stadsderby tegen AC Milan met 4-2 gewonnen en daardoor heeft de ploeg van Stramaccioni nog altijd de kans om de Champions League te halen. Bovendien is Inter al zeker van deelname aan de Europa League. Met Stramaccioni verloor Inter slechts één van zijn laatste acht wedstrijden.

Transformers: Fall of Cybertron gericht op volwassen publiek

In een gesprek heeft Marketing Manager Greg Agius aangegeven dat Transformers: Fall of Cybertron gericht zal zijn op het volwassen publiek. Daarnaast zal de game niks te maken hebben met de films die zijn uitgekomen.

Agius geeft dit aan nadat de VGA-trailer van vorig jaar veel positieve reacties heeft gekregen. De makers van de trailer hebben bewust er voor gekozen om geen stemmen te gebruiken en een aparte soundtrack. Volgens Agius ligt de stijl van het spel redelijk dichtbij wat gamers tegenwoordig graag willen spelen. Transformers: Fall of Cybertron komt in augustus uit voor PS3 en Xbox 360.

Hieronder de trailer waar Agius naar refereert.

Hollande wordt 15 mei geïnstalleerd

François Hollande wordt 15 mei geïnstalleerd als nieuwe president van Frankrijk. Dat zijn de campagneteams van Hollande en de verslagen president Nicolas Sarkozy maandag overeengekomen.

Aanhangers van Hollande vierden de overwinning van hun kandidaat zondagnacht op de Place de la Bastille. Hollande wordt de eerste socialistische president sinds François Mitterrand in de jaren 1981 tot 1995.

Hollande won de presidentsverkiezingen met 51,62 procent van de stemmen. Sarkozy kreeg 48,38 procent, een verschil van 1,13 miljoen stemmen, vergeleken met ongeveer een half miljoen stemmen in de eerste stemronde op 22 april.

De zittende president dong voor de tweede ronde vergeefs naar de gunst van de extreem-rechtse aanhang van Marine le Pen, maar zij kondigde aan blanco te zullen stemmen. Van de uitgebrachte stemmen bleek 5,8 procent blanco of ongeldig, veel hoger dan normaal.

De opkomst onder de kiezers was 80,34 procent, ongeveer gelijk aan de opkomst in de eerste stemronde.

Zoons guller met Moederdag dan dochters

Zoons zijn ruimhartiger op Moederdag dan dochters. Zij geven vaker meer geld uit dan het gemiddelde. Dat blijkt uit onderzoek onder duizend respondenten van onderzoeksbureau Multiscope.

Ongeveer vier op de tien Nederlanders viert het feest aanstaande zondag. Zoons zijn trouwer (82 procent) in het bezoek brengen aan hun moeder op Moederdag dan dochters (72 procent).

De economische crisis heeft geen weerslag op Moederdag. Gemiddeld wordt tussen de tien en twintig euro uitgetrokken voor een moederdagcadeau. Dat is net zoveel als voorgaande jaren.

Bonbons en bloemen zijn de meest gekochte cadeaus, blijkt uit het onderzoek in opdracht van webwinkel bol.com. Ook in trek zijn boeken, muziek en woonaccessoires. Maar weinig zoons of dochters kopen lingerie voor hun moeder. Minder dan één procent waagt zich daaraan.

FilePlanet stopt na 13 jaar

Na 13 jaar stopt FilePlanet ermee. IGN, eigenaar van FilePlanet, kondigde in april aan dat ze FilePlanet zouden archiveren maar het was nog onduidelijk of ze door zouden gaan met het aanbieden van hosting voor bestanden.

"In het laatste decennium zijn er veel dingen veranderd. Een site voor het downloaden van video's, demo's en patches was jaren geleden logisch, maar nu wordt content delivery steeds meer geïntegreerd," vertelde Peer Schneider van IGN. "Wij vinden dat het idee van een site die downloads aanbiedt voor de pc nu gedateerd is. Vorig jaar begonnen we ons al meer te richten op andere mogelijkheden."

De bestanden die nu op FilePlanet staan blijven beschikbaar en gebruikers worden gewaarschuwd wanneer IGN besluit deze bestanden te verwijderen. Werknemers die aan FilePlanet werkte zijn overgeplaatst naar andere projecten van IGN, of hebben eerder al het bedrijf verlaten. IGN zal wel door blijven gaan met het weggeven van games en het bètaprogramma.

Op 6 mei 1999 werd FilePlanet door Gamespy opgericht. Tegen het einde van april 2012 verscheen er een banner waarin werd aangegeven dat de site niet meer werd geüpdatet.

Final Fantasy-giganten werken aan iOS-game

Een aantal grote namen uit de Final Fantasy-franchise hebben samen een RPG voor iOS gemaakt, genaamd Borderwalker. De game is net uit in Japan. Het is nog niet bekend of de game ook hier beschikbaar wordt.

Borderwalker is onder andere gemaakt door Kazushige Nojima (scenarioschrijver voor Final Fantasy 7 en 8), Hideo Minaba (art director voor Final Fantasy 6 en 9), Nobuo Uematsu (componist voor de meeste Final Fantasy-games) en Nakaba Higurashi (character design voor Baten Kaitos). De game is een actie-RPG waarin de speler aanvallen uitvoert door bepaalde plekken op het scherm aan te raken of bepaalde vormen te trekken.

Bekijk hieronder de Japanse trailer.

Ook Nestlé doet plofkip in de ban

Voedingsmiddelenproducent Nestlé stopt vanaf volgend jaar geen plofkip meer in de pizza's van Wagner. Voortaan worden alleen nog vlees gebruikt van kippen die een beter leven hebben gehad. Dat heeft het bedrijf maandag laten weten aan Wakker Dier. Wagner stapt in het eerste kwartaal af van het gebruik van de zogenoemde plofkippen.

Nestlé volgt daarmee een stap van onder meer Unilever. Wakker Dier voert campagne tegen het gebruik van deze dieren. Het gaat vaak om kippen die vetgemest zijn en nauwelijks meer kunnen lopen door overgewicht. Bovendien worden ze in te kleine ruimtes gehouden.

Wakker Dier dreigde Wagner als voorbeeld in een radiocampagne te gebruiken, waarna de pizzamaker zwichtte. McDonald's en Iglo worden wel genoemd in de spotjes.

Turkse voetbalbond spreekt clubs vrij van omkoping

De Turkse voetbalbond TFF heeft maandag alle zestien verdachte voetbalclubs vrijgesproken van omkoping. Twee spelers en acht bestuurders werden wel bestraft. Een omkoopschandaal zette vorig jaar het Turkse voetbal op zijn kop. Kampioen Fenerbahçe werd daardoor uit de Champions League geweerd.

De beslissing volgt nadat een onafhankelijke commissie bepaalde dat er geen bewijs is dat de clubs wedstrijden hebben gemanipuleerd. Van Buyuksehir-speler Ibrahim Akin en Gençlerbirligi-speler Serdar Kulbilge werd de betrokkenheid wel bewezen. Het duo kreeg drie en twee jaar schorsing. Acht bestuurders mogen van de bond nooit meer een functie binnen het Turkse voetbal bekleden.

Onduidelijk is of de UEFA genoegen neemt met de uitspraak. De Europese voetbalbond dreigde met ingrijpen, als er vanuit Turkije onvoldoende actie zou worden ondernomen. Het strafproces tegen 93 bestuurders, spelers en trainers gaat wel gewoon door. De beslissing van de bond om de clubs vrij te spreken zou van invloed kunnen zijn op het proces. De belangrijkste verdachte is Aziz Yildirim. De voorzitter van Fenerbahçe zit sinds juli vast.

Slask Wroclaw pakt Poolse landstitel

Slask Wroclaw heeft gisteren beslag weten te leggen op de Poolse landstitel. In een spannende titelstrijd won de ploeg, met Johan Voskamp in de gelederen, met 0-1 van uittredend kampioen Wisla Kraków. Door de overwinning bleef Slask cocurrent Ruch Chorzow slechts één punt voor.

Rok Elsner was bij Slask Wroclaw de gevierde man. Hij scoorde vlak na rust het enige doelpunt tegen Wisla Kraków. Ruch Chorzow won zelf met 2-1 van Lechia Gdansk en eindigde daardoor op één punt van kampioen Slask Wroclaw op de tweede plek. Het was voor het eerst sinds 1977 dat Slask Wroclaw de landstitel wist te pakken.

In het stadion van landskampioen Slask Wroclaw zal tijdens het komend EK gespeeld worden. Het gloednieuwe stadion biedt plaats aan bijna 43.000 fans.

Prototype-video Beyond Good & Evil 2 duikt op

Vorig jaar kregen we cambeelden te zien waarin beelden van Beyond Good & Evil 2 getoond werden. Nu is er een HD-versie van deze beelden opgedoken en die zijn hieronder te bekijken.

De HD-beelden zijn in 2009 al gemaakt en het team dat dit filmpje gemaakt is, is ondertussen al opgeheven. Het filmpje toont geen gameplaybeelden en was bedoeld voor de PS3 en Xbox 360. Vandaag is bekendgemaakt dat de game uit zal komen voor de volgende generatie consoles.

Leisure Suit Larry-remake mogelijk naar 2013

Een paar dagen geleden konden we nog vertellen dat de remake van Leisure Suit Larry waarschijnlijk in oktober dit jaar uit zou komen. Nu lijkt het erop dat de game pas in 2013 zal verschijnen en dat is allemaal vanwege de vele fans van de game.

Er is namelijk via Kickstarter zoveel geld opgehaald voor de game dat de remake ook nog eens extra content zal krijgen. Om deze content goed en netjes op te leveren, lijkt het erop dat oktober niet meer haalbaar is. De HD-remake van de game uit 1987 zal later dit jaar of misschien zelfs pas volgend jaar verschijnen.

Paul Trowe, CEO van Replay Games, verklaart de vertraging op Kickstarter met: "Er is niets wat ik zelf vervelender vind dan een game die nog snel voor kerstmis gereleased wordt, terwijl hij nog vol zit met bugs."

Leisure Suit Larry

[Upd] 76-jarige vrouw vermist in Zoetermeer

Sinds afgelopen vrijdagavond wordt in Zoetermeer de 76-jarige Cilia Tiddens vermist. Nadat ze met haar rollator haar huis aan de Europaweg verliet in een felroze vest en donkerblauwe trainingsbroek, is er niets meer van haar vernomen. De wijkverpleging alarmeerde zaterdag de politie, nadat ze geconstateerd had dat Cilia niet thuis was. 

Inmiddels hangen in heel Zoetermeer posters van de vermiste vrouw. Ook is er een politiehelikopter op zoek naar haar. Bij de familie van de vrouw is er een vermoeden dat Cilia naar de Digros in Palenstein wilde, en daar in de omgeving een, mogelijk noodlottig, ongeval heeft gehad. Ze verzoekt iedereen die daar in de omgeving woont en/of werkt, uit te kijken en bij tips de politie te bellen op nummer 0900-8844.

Update 12.50 uur
Op Omroep West valt te lezen dat de politie inmiddels op plaatsen heeft gezocht die voor Cilia van emotionele waarde kunnen zijn. Omdat de zoektocht tot op heden niets heeft opgeleverd is besloten om op plaatsen te gaan zoeken waar veel water aanwezig is, zoals Noord Aa. 

Op de website van Vermiste Personen valt te lezen dat Cilia behalve haar sleutelbos en gele gemeentechip niets anders mee heeft genomen toen zij van huis vertrok. Ook haar bril zou ze niet meegenomen hebben. Wel zou ze waarschijnlijk vier gouden ringen dragen. 

cilia_tiddens
De 76-jarige Cilia Tiddens


Hier is te zien hoe Cilia het complex verlaat

Van Marwijk verrast met opvallende voorselectie EK

Bert van Marwijk heeft 36 spelers opgeroepen in het kader van de voorbereiding op EURO2012. De eerste trainingsstage zal plaats hebben op 14 en 15 mei, hieraan doen alle spelers mee die vrij zijn van clubverplichtingen. Na deze trainingsstage zullen de eerste afvallers bekend worden gemaakt. 

Bondscoach Bert van Marwijk over het formeren van de spelersgroep, die in Hoenderloo aanwezig zal zijn. ''Wij hebben binnen de technische staf intensief overlegd om tot een zo evenwichtig mogelijke samenstelling van de groep te komen. Je hebt immers in deze fase van de voorbereiding nog te maken met de Nederlandse play offs, de buitenlandse competities en bekerfinales, alsmede de eindstrijd van de Champions League. Bovendien zijn er nog spelers aan het terugkomen van blessures. Mede daarom heb ik enkele talentvolle voetballers die we al langer volgden, voor deze tweedaagse trainingsstage opgeroepen; een mooie gelegenheid om deze spelers van dichtbij mee te maken.”

De definitieve groep van twintig veldspelers en drie keepers moet vervolgens uiterlijk dinsdag 29 mei, 12.00 uur bij de UEFA worden ingeleverd. Bij de selectie zitten opvallende namen. Er behoren vijf keepers tot het voorlopige keurkorps. Opvallend is daarbij dat Jasper Cillessen, de reservekeeper van Ajax, is opgeroepen terwijl eerste doelman Kenneth Vermeer ontbreekt. Ook Feyenoord-doelman Erwin Mulder zit bij de 36 namen.

Van Marwijk doet ook een beroep op enkele verrassende namen in de achterhoede. Vurnon Anita, Wilfred Bouma, Nick Viergever, Stefan de Vrij en Jetro Willems maken nog kans op een uitverkiezing. Van Marwijk lijkt nog niet zeker wie voor de linksback positie in aanmerking komt. Die plek wordt normaal ingevuld door Erik Pieters, maar de PSV-linksback miste de slotduels bij PSV vanwege een blessure. Wel is hij op tijd fit voor het EK.

De voorselectie:

Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Tim Krul (Newcastle United), Erwin Mulder (Feyenoord), Maarten Stekelenburg (AS Roma), Michel Vorm (Swansea City)

Verdediging: Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Wilfred Bouma (PSV), John Heitinga (Everton), Joris Mathijsen (Málaga), Erik Pieters (PSV), Nick Viergever (AZ), Ron Vlaar (Feyenoord), Stefan de Vrij (Feyenoord), Gregory van der Wiel (Ajax), Jetro Willems (PSV)

Middenveld: Ibrahim Afellay (Barcelona), Vurnon Anita (Ajax), Mark van Bommel (AC Milan), Urby Emanuelson (AC Milan), Nigel de Jong (Manchester City), Siem de Jong (Ajax), Hedwiges Maduro (Valencia), Adam Maher (AZ), Wesley Sneijder (Internazionale), Kevin Strootman (PSV), Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur), Georginio Wijnaldum (PSV)

Aanval: Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Ola John (FC Twente), Luuk de Jong (FC Twente), Dirk Kuijt (Liverpool), Jeremain Lens (PSV), Luciano Narsingh (sc Heerenveen), Robin van Persie (Arsenal) en Arjen Robben (Bayern München).

Meeuwis: We zullen doorga.. he, lala

Guus Meeuwis heeft zaterdag geen beste beurt gemaakt tijdens het Bevrijdingsdagconcert. Zijn vertolking van 'We zullen doorgaan' van Ramses Shaffy moest een hoogtepunt zijn maar werd een flater van jewelste.

Zo vergat Meeuwis delen van de tekst. Ook zong hij behoorlijk uit de toon. De flater van Meeuwis werd live uitgezonden en bekeken door bijna 2 miljoen mensen. Kijk het fragment hieronder.
 


We zullen doorgaan.  Denk ik. Toch?

Lot moderne versie Battle Chess ligt bij gamers

De komst van een moderne versie van het schaakspel Battle Chess ligt in handen gamers. De Amerikaanse gamestudio Subdued Software probeert honderdduizend dollar los te krijgen van geïnteresseerde gamers om op die manier de productie van het jaren tachtig schaakspel te kunnen financieren.

De moderne versie van Battle Chess werkt al deels, maar Subdued Software wil verschillende extra's aan het spel toevoegen. Zo moeten gamers online tegen elkaar kunnen spelen. Het Amerikaanse bedrijf wil het digitale schaakspel uitbrengen voor onder meer de Xbox 360, verschillende tablets en smartphones.

Battle Chess werd eind jaren tachtig gemaakt door Silicon & Synapse, een bedrijf dat tegenwoordig bekend staat als Blizzard Entertainment. Het spel werd toen uitgegeven door Interplay. Subdued Software heeft een licentie gekocht van Interplay om de moderne versie van Battle Chess te mogen maken.

Twee jaar geleden wilde Topware Interactive een soortgelijk schaakspel op de Amerikaanse markt brengen, genaamd Battle VS Chess. Interplay stak hier een stokje voor. De rechtszaak vindt deze zomer plaats in de Verenigde Staten.

Wil je ook doneren om Battle Chess mogelijk te maken, dan kan dit hier.


Lot moderne versie Battle Chess ligt bij gamers

Samsom: winst Hollande positief voor EU

De verkiezingswinst van de Franse socialist François Hollande luidt een 'positieve wending' in voor Europa, weg van de 'bezuinigingsobsessie'. Dat schrijft PvdA-leider Diederik Samsom maandag op de website van zijn partij. Alexander Pechtold (D66) houdt de nieuwe Franse president juist aan de Europese begrotingsregels.

Hollande heeft tijdens de verkiezingscampagne gezegd dat hij opnieuw wil onderhandelen over het nieuwe Europese begrotingsverdrag. De nieuwe president wil een 'groeipact' toevoegen aan de afspraken over strengere begrotingsregels.

"Met Hollande kan Europa een nieuwe start maken, weg van het Europa van de eenzijdige bezuinigingsobsessie van de afgelopen jaren, naar een Europa dat gericht is op het creëren van werk en economische groei, een Europa dat hoop en perspectief biedt", schrijft Samsom.

De PvdA-leider vindt dat de begrotingsregels soepel moeten worden toegepast. Zo verzette hij zich de afgelopen tijd tegen de Brusselse eis om het tekort volgend jaar al terug te brengen tot drie procent. "Met de komst van Hollande kan er een nieuwe wind door Europa gaan waaien en ik ben daar erg blij mee."

Pechtold rekent er juist op dat Frankrijk met Hollande een 'betrouwbare bondgenoot' zal zijn als het gaat om het naleven van de Europese begrotingsregels. "Het zou een slecht signaal zijn richting Europese bondgenoten, richting financiële markten, maar vooral richting mensen wanneer een van de grootste landen in Europa het niet zo nauw meer wil nemen met gemaakte afspraken", laat hij maandag wegen.

De D66-leider spoort het kabinet aan om zich in Europa hard te blijven maken voor begrotingsdiscipline. Pechtold sloot twee weken geleden samen met CDA, VVD, GroenLinks en de ChristenUnie een akkoord over de begroting voor 2013. De zogeheten Kunduz-coalitie heeft afgesproken dat het tekort wordt teruggedrongen tot drie procent.

De onderhandelingen daarover met de PVV in het Catshuis leidden tot de val van de gedoogcoalitie. PVV-leider Geert Wilders weigerde zich na zeven weken onderhandelen neer te leggen bij de 'dictaten van Brussel'.

Wilders reageerde maandag op Twitter op de stembusuitslag in Frankrijk en Griekenland. In het Zuid-Europese land werden zondag de regeringspartijen afgestraft voor de strenge bezuinigingen die zij moeten doorvoeren van Europa en het IMF.

"Ook Kunduz-coalitie die ons land kapot wil bezuinigen op bevel van Brussel zal op 12 september hard door kiezer worden afgestraft", twittert Wilders. Wat hem betreft worden de verkiezingen 'een groot referendum over Europa'.

Bedrijven betalen rekeningen steeds later

Bedrijven betalen hun rekeningen steeds later. Meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven constateert dat ze minder geld in kas hebben door achterstallige betalingen van andere bedrijven en de aanhoudende recessie. Dat blijkt uit cijfers van financiële dienstverlener Intrum Justitia.

Bedrijven betalen elkaar gemiddeld een dag later. Overheidsinstellingen verbeterden hun betaalgedrag. Zij betalen gemiddeld twee dagen eerder, consumenten zijn een dag sneller.

Een derde van de ondernemers zegt dat het slechte betaalgedrag en de duur van de recessie voor een rem op de bedrijfsgroei zorgt. 41 procent verwacht dat de situatie het komende jaar verder zal verslechteren.

Bijna de helft van de ondernemers vindt dat de overheid te weinig doet om ondernemers te beschermen tegen de risico's van late betaling. Volgens Edwin Prevoo, directeur van Intrum Justitia is krachtige wetgeving nodig die verbetering van betalingsgedrag afdwingt.

Als laat betaald wordt aan een bedrijf, stapelen de rekeningen zich daar ook op. Zo raken die bedrijven in de vicieuze cirkel. Op tijd betalen kan die vicieuze cirkel doorbreken volgens Prevoo.

Militair cel in voor ontucht met zoontje

Een 32-jarige militair uit Monster is maandag veroordeeld tot twintig maanden celstraf voor het bezit van kinderporno en ontucht met zijn zoontje. De man moet zich daarnaast maximaal drie jaar klinisch laten behandelen, bepaalde de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem maandag. De officier van justitie had 24 maanden cel geëist.

De rechters achtten bewezen dat de man meerdere keren ontucht heeft gepleegd met zijn nu 4-jarige zoontje. Op zijn kamer in de militaire kazerne in Wezep werden vorig jaar februari kinderpornografische afbeeldingen gevonden.

Treinreizigers iets positiever over NS

Treinreizigers waren in het eerste kwartaal van dit jaar iets tevredener over de Nederlandse Spoorwegen dan in dezelfde periode van 2011.

73 procent waardeerde de dienstverlening van de NS met een 7 of meer. Dat is 4 procent meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit onafhankelijk klantenonderzoek dat de NS elk kwartaal publiceert.

Hieruit komt naar voren dat 49 procent voor het op tijd rijden van de treinen afgelopen kwartaal een 7 of meer over had. Dat was een jaar eerder nog 44 procent. Voor de beschikbaarheid van zitplaatsen gaf driekwart van de NS-klanten het cijfer 7 of hoger, een stijging met 1 procentpunt. Over de sociale veiligheid van trein en station en de veiligheid bleef het oordeel gelijk.

Treinreizigers iets positiever over NS
Treinreizigers iets positiever over NS (Foto: ANP)

James Cameron denkt al aan Avatar 4

James Cameron werkt al jaren aan Avatar 2 maar heeft het al over een vierde film. Hij wil alleen nog maar Avatar-films en documentaires over de oceaan maken. "Ik zit in de Avatar-business, punt", zegt de regisseur in een interview met The New York Times. "Ik maak Avatar 2, Avatar 3 en misschien Avatar 4 en ik produceer films van andere mensen."

De 57-jarige Cameron is niet van plan nog een andere film te regisseren. "Ik ben niet geïnteresseerd in scenario's," aldus de regisseur die met de 3D-film Avatar uit 2009 het grootste kassucces ooit afleverde."Ik weet dat het een beetje beperkt klinkt, maar binnen Avatar kan ik alles vertellen wat ik te zeggen heb, als het gaat om de staat van de wereld en wat ik denk dat er moet gebeuren."

"En alles wat ik niet kan zeggen, zeg ik met documentaires, daar ga ik ook mee door." James Cameron maakte dit jaar een recordduik naar het diepste punt van de aarde voor een documentaire over het leven op de oceaanbodem. "Ik heb vijf documentaires gemaakt in tien jaar tijd en ik hoop er nog vel meer te maken."

James Cameron werkt daarnaast al tweeënhalf jaar aan het vervolg op Avatar, die is gemaakt met revolutionaire filmtechnieken. "De virtuele productiemethode was extreem prototypisch voor de eerste film", zegt Camerom. "Niemand had er nog ervaring mee en we wisten niet eens of het wel ging werken."

Avatar gaat over Na'vi-wezens op de planeet Pandora. Wanneer het tweede deel uit moet komen is nog niet helemaal duidelijk. Producent Jon Landau zei eerder dit jaar dat Avatar 2 nog een paar jaar op zich laat wachten.


James Cameron denkt al aan Avatar 4 (Foto: Novum)

Wielerwereld houdt minuut stilte voor Weylandt

De wielerwereld staat vandaag stil bij het overlijden van Wouter Weylandt een jaar geleden na een zware valpartij in de Giro d'Italia. Vandaag zal voor aanvang van de derde etappe van deze koers een minuut stilte in acht worden genomen, waarna zijn faviete nummer, Sex on Fire van Kings of Leon, zal worden gespeeld.

Weylandt overleed vorig jaar op 9 mei toen hij in de afdaling van de Passo del Bocco op gruwelijke wijze onderuit ging. Zijn weduwe An-Sophie is vandaag in Denemarken bij de derde etappe aanwezig en zal ook in Verona de ploegentijdrit bijwonen.

[Primera División] Uitslagen speelronde 37

Afgelopen weekend werd de 37e speelronde in de Spaanse Primera División afgewerkt. Real Madrid wist zich afgelopen week al tot kampioen van Spanje te kronen. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor de laatste speelronde.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Real Zaragoza Racing Santander 2-1
Athletic de Bilbao Getafe CF 0-0
Real Mallorca Levante UD 1-0
Granada CF Real Madrid 1-2
Sevilla FC Rayo Vallecano 5-2
Sporting de Gijón Real Betis Sevilla 2-1
Atletico Madrid Malaga CF 2-1
Valencia Villarreal 1-0
Osasuna Real Sociedad 1-0
FC Barcelona Espanyol 4-0


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid CL 37 31 4 2 97 117-31
2 FC Barcelona CL 37 28 6 3 90 112-27
3 Valencia CL 37 17 10 10 61 59-43
4 Malaga CF 37 16 7 14 55 53-53
5 Atletico Madrid 37 14 11 12 53 52-46
6 Levante UD 37 15 7 15 52 51-50
7 Real Mallorca 37 14 10 13 52 41-42
8 Osasuna 37 12 15 10 51 40-59
9 Sevilla FC 37 13 10 14 49 47-46
10 Athletic de Bilbao vEL 37 12 13 12 49 49-49
11 Getafe CF 37 12 11 14 47 40-49
12 Real Betis Sevilla 37 13 7 17 46 45-54
13 Espanyol 37 12 9 16 45 45-55
14 Real Sociedad 37 11 11 15 44 45-52
15 Granada CF 37 12 6 19 42 35-55
16 Villarreal 37 9 14 14 41 39-52
17 Rayo Vallecano 37 12 4 21 40 52-73
18 Real Zaragoza 37 11 7 19 40 34-61
19 Sporting de Gijón 37 10 7 20 37 42-68
20 Racing Santander ** 37 4 15 18 27 26-59

CL = Champions League
vEL = Voorrondes Europa League
** = Gedegradeerd

Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Lionel Messi Barcelona 50
2 Cristiano Ronaldo Real Madrid 45
3 Radamel Falcao Atlético Madrid 23
4 Gonzalo Higuaín Real Madrid 22
5 Karim Benzema Real Madrid 20


Programma speelronde 38

Datum Thuis Uit
za 12 mei, 20:00 Real Sociedad Valencia
za 12 mei, 22:00 Real Betis Sevilla FC Barcelona
zo 13 mei, 20:00 Getafe CF Real Zaragoza
zo 13 mei, 20:00 Levante UD Athletic de Bilbao
zo 13 mei, 20:00 Real Madrid Real Mallorca
zo 13 mei, 20:00 Rayo Vallecano Granada CF
zo 13 mei, 20:00 Espanyol Sevilla FC
zo 13 mei, 20:00 Malaga CF Sporting de Gijón
zo 13 mei, 20:00 Villarreal Atletico Madrid
zo 13 mei, 20:00 Racing Santander Osasuna

[Serie A] Uitslagen speelronde 37

Afgelopen weekend werd in de Italiaanse Serie A de 37e speelronde afgewerkt. Juventus wist zich daarin tot landskampioen te kronen. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor de laatste speelronde.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Lecce Fiorentina 0-1
AS Roma Catania 2-2
AC Siena Parma 0-2
Novara Calcio Cesena 3-0
US Palermo Chievo 4-4
Udinese Genoa 2-0
Atalanta Lazio Roma 0-2
Bologna Napoli 2-0
Internazionale AC Milan 4-2
Cagliari Juventus 0-2


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Juventus CL 37 22 15 0 81 65-19
2 AC Milan CL 37 23 8 6 77 72-32
3 Udinese 37 17 10 10 61 50-35
4 Lazio Roma 37 17 8 12 59 53-46
5 Napoli 37 15 13 9 58 64-45
6 Internazionale 37 17 7 13 58 57-52
7 AS Roma 37 15 8 14 53 57-52
8 Parma 37 14 11 12 53 53-53
9 Bologna 37 13 12 12 51 41-42
10 Catania 37 11 15 11 48 47-50
11 Atalanta (-6) 37 13 13 11 46 40-40
12 Chievo 37 11 13 13 46 34-45
13 Fiorentina 37 11 12 14 45 37-43
14 AC Siena 37 11 11 15 44 44-43
15 US Palermo 37 11 10 16 43 52-60
16 Cagliari 37 10 12 15 42 37-46
17 Genoa 37 10 9 18 39 48-69
18 Lecce 37 8 12 17 36 40-55
19 Novara Calcio ** 37 7 11 19 32 34-63
20 Cesena ** 37 4 10 23 22 22-57

CL = Champions League
** = Gedegradeerd

Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Zlatan Ibrahimovic AC Milan 28
2 Diego Milito Internazionale 23
Edinson Cavani Napoli 23
4 Antonio Di Natale Udinese 22
5 Rodrigo Palacio Genoa 19


Programma speelronde 38

Datum Thuis Uit
zo 13 mei, 20:45 Juventus Atalanta
zo 13 mei, 20:45 Parma Bologna
zo 13 mei, 20:45 Fiorentina Cagliari
zo 13 mei, 20:45 Lazio Roma Internazionale
zo 13 mei, 20:45 Chievo Lecce
zo 13 mei, 20:45 AC Milan Novara Calcio
zo 13 mei, 20:45 Genoa US Palermo
zo 13 mei, 20:45 Cesena AS Roma
zo 13 mei, 20:45 Napoli AC Siena
zo 13 mei, 20:45 Catania Udinese

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week kun je een Assassin’s Creed Revelations-vest en een Raving Rabbid-figurine winnen. Wil je kans maken op deze prijs? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Op welke console zijn de konijnen nooit verschenen?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op de volgende pagina achterlaten.

Prijs
Wil je meer prijzen winnen? Ga dan naar de facebookpagina van Ubisoft en 'like 'em.

Beyond Good and Evil 2 voor volgende generatie consoles

Beyond Good & Evil 2 verschijnt niet op de huidige generatie spelcomputers. De game, die in 2008 werd aangekondigd, heeft volgens gameontwikkelaar Michel Ancel van Ubisoft de rekenkracht nodig van de volgende generatie spelcomputers. Dat schrijft de Franse website Gameblog.

Ancel wil nog niet zeggen wanneer het spel op de markt verschijnt of op welke consoles. "We maken het spel eerst en dan zien we wel waar we het op kunnen draaien", zegt de Franse game-ontwikkelaar. Ancel, onder meer verantwoordelijk voor de Rayman-reeks, benadrukt meer computerkracht nodig te hebben dan de huidige spelcomputers kunnen bieden.

Dat er gewerkt wordt aan een vervolg op Beyond Good & Evil is op zichzelf al verwonderlijk. De game, die in 2003 werd uitgegeven, kreeg lovende recensies maar werd zeer slecht verkocht. Naar schatting zijn wereldwijd slechts iets meer dan een half miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. Vorig jaar werd het spel opnieuw uitgegeven voor Xbox 360 en PlayStation 3 in een hogere beeldkwaliteit.

Explosief gevonden in container Hulst

Een medewerker van een inzamelstation voor grofvuil in Hulst heeft vrijdag een explosief gevonden in een container. Het inzamelpunt werd daarop afgesloten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) gaat het explosief maandag weghalen, laat de politie weten. Volgens een woordvoerder is nog onduidelijk of het explosief gevaarlijk is.

De EOD kon vanwege tijdgebrek niet eerder dan maandag in actie komen. In de loop van de dag wordt meer duidelijkheid verwacht over de eventuele ontplofbaarheid van de bom. Het inzamelstation zal gesloten blijven tot het explosief is weggehaald.

Twente-supporters mogen gratis naar play-offs

FC Twente-voorzitter Joop Munsterman heeft aan TC/Tubantia laten weten dat supporters van de Tukkers komende zondag gratis naar het play-offduel tegen RKC Waalwijk mogen. Ook bij een eventuele volgende ronde mogen de seizoenskaarthouders gratis de Grolsch Veste binnen.

"Hier gaan we geen gelden voor vragen. Het is een verlenging van het seizoen", liet Munsterman weten. De kans is groot dat de ploeg van trainer Steve McClaren nog vier wedstrijden moet afwerken voordat een ticket voor de voorrondes van de Europa League veiliggesteld kan worden. De ploeg eindigde als zesde en treft daardoor eerst RKC Waalwijk in de play-offs. Bij winst wacht in de volgende en laatste play-offronde de winnaar van het duel tussen Vitesse en N.E.C. Nijmegen.

Huldiging Feyenoord rustig verlopen

De huldiging van Feyenoord is zondagavond zonder problemen verlopen. In het centrum van Rotterdam bleef het rustig. Zo'n 25 duizend supporters kwamen naar De Kuip om Feyenoord toe te juichen na het behalen van de tweede plaats in de Eredivisie.

In totaal werden in Rotterdam twee arrestaties verricht, meldt de politie. Een had nog een gevangenisstraf van vijf dagen openstaan.

Eerder zondag werden wel negentien Rotterdamse supporters aangehouden in Heerenveen. Drie van hen bleken geen toegangskaartje voor de wedstrijd tegen sc Heerenveen te hebben en weigerden mee te werken. Ook in het centrum werden vier fans zonder kaartje gesnapt. Rond de wedstrijd sc Heerenveen - Feyenoord was een noodverordening van kracht.

Tien anderen waren met de trein naar Heerenveen gekomen en werden overgebracht naar het bureau. Twee van hen bleken wel een ticket te hebben en mochten de wedstrijd alsnog bijwonen. Vier supporters moesten het duel aan zich voorbij laten gaan vanwege kleine vergrijpen.

'Van der Wiel verkast naar AS Roma'

Volgens Il Romanista, een Italiaanse sportkrant dat dagelijks in het teken staat van de ploeg AS Roma, weet vandaag te melden dat de Romeinse ploeg zich zal versterken met Gregory van der Wiel.

Volgens het blad zou AS Roma al een akkoord hebben bereikt met Ajax en Van der Wiel. Het is alleen nog wachten op de laatste details en de ondertekening van het contract. Hoeveel AS Roma aan Ajax zou betalen, is niet bekend. Ook over de duur van het eventuele contract van Van der Wiel is niets bekendgemaakt.

Mocht Van der Wiel daadwerkelijk de overstap van Ajax naar AS Roma maken, dan zal hij herenigd worden met keeper Maarten Stekelenburg. Hij maakte vorige zomer dezelfde overstap.

Radwanska stijgt naar derde plaats

Angnieszka Radwanska behoort voor het eerst in haar carrière tot de drie beste tennissters van de wereld. De 23-jarige Poolse passeert Petra Kvitova en moet nu alleen nog Victoria Azarenka (1) en Maria Sharapova (2) voor zich dulden. Samantha Stosur staat vijfde.

Michaëlla Krajicek blijft de beste Nederlandse, al levert ze wel drie plaatsen in van 67 naar zeventig. Arantxa Rus boekt juist winst en klimt van 91 naar 87. Kiki Bertens staat 92e. Dat is één plaats hoger dan vorige week, toen ze dankzij haar toernooizege in Fes een reuzensprong maakte.


Radwanska stijgt naar derde plaats (Foto: Novum)

Chinese Guitar Hero Mobile verschijnt op Marketplace

Guitar Hero Mobile staat al sinds oktober 2010 op de Amerikaanse marketplace voor $6,99. Enkele dagen geleden is er ook een Chinese versie van verschenen die maar liefst $2,99 kost. Het is nog niet duidelijk of dit een nepperd is of dat het een foutje is.

Het spelletje maakt geen gebruik van Xbox Live en biedt ook geen trial aan, wat de Amerikaanse versie wel heeft. Xbox Live is namelijk niet toegestaan in de Chinese marketplace. Het is daarnaast ook de enige game die door Glu Games Inc. op de Marketplace is gezet en het spel is volledig in het Chinees.

Als deze versie inderdaad nep is, is dit de eerste nep-game die is verschenen op Windows Phone.

Guitar Hero Mobile

Criterion Games bezig met nieuwe game

Criterion Games, bekend van de Burnout-serie en tevens ontwikkelaar van Need for Speed: Hot Pursuit werkt mogelijk aan een nieuwe deel in de Need for Speed-serie. Dat blijkt uit een aantal vacatures van de studio waarbij ze aangeven te werken aan de nummer één, prijswinnende, arcade race-serie.

De game beschikt over dynamische actie momenten, waanzinnige crashes en gevaarlijke achtervolgingen wat klint als een mix tussen Need for Speed en Burnout. De laatste Burnout-game in de franchise was Burnout Crash! die in 2011 verscheen, de laatste volledige game was Burnout: Paradise in 2008. Mocht Criterion werken aan een Need for Speed-titel dan zou het hier gaan om de tweede game voor Criterion. In 2010 bracht Criterion Need for Speed: Hot Pursuit uit die goed werd ontvangen.

Burnout

'Mercedes dreigt Formule 1 te verlaten'

Mercedes staat volgens F1-journalist van The Times, Kevin Eason, op het punt om de Formule 1 de rug toe te keren. Het Duitse bedrijf zou kwaad zijn op Formule 1-baas Bernie Ecclestone die Ferrari, McLaren en Red Bull beloofd heeft dat ze directeuren mogen benoemen als de F1 een notering aan de beurs in Singapore krijgt en Mercedes niet hetzelfde aanbod heeft gehad.

"Waarom zou Mercedes hetzelfde aanbod als de anderen moeten krijgen? Wat hebben ze in de Formule 1? Ze hebben een race gewonnen, meer niet," liet Ecclestone eerder al optekenen als antwoord op de problemen die met Mercedes gerezen zijn bij de onderhandelingen over een nieuw Concorde Agreement.

Deze houding van Ecclestone zou kwaad bloed bij Mercedes gezet hebben en het Duitse merk dreigt volgens Eason de Formule 1 dan ook de rug toe te keren. Het merk zou nu de mogelijkheden bestuderen om het in Brackley gezetelde Formule 1-team van de hand te kunnen doen. Volgens Eason zou het stoppen van Mercedes de aandelen in de F1 meteen twintig procent minder waard maken.

Werkgevers hekelen stijging cao-lonen

Werkgevers zijn niet te spreken over de loonstijging van 1,8 procent in de in april overeengekomen nieuwe cao's. Volgens werkgeversorganisatie AWVM, die de cijfers maandag naar buiten bracht, kan een loongolf 'desastreus zijn voor de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven'.

De stijging van de tien cao's die in april zijn getekend, is hoger dan het gemiddelde in de afgelopen maanden van 1,6 procent, stelt AWVM. "Ook op dit ogenblik wordt door vakbonden nog 2,5 procent gevraagd", schrijft de organisatie. "De opgaande loonlijn strookt niet met de grote economische onzekerheden van dit ogenblik. De Nederlandse economie is kwetsbaar."

AWVN roept de bonden op mee te doen in een gezamenlijke aanpak van de economische problemen. "Nu door de pijn heen bijten, betekent een sterke concurrentiepositie en daarmee voldoende en hoogwaardige werkgelegenheid op termijn." Vakcentrale FNV was niet direct bereikbaar voor commentaar op de cijfers.

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn relatief weinig nieuwe cao's afgesloten, blijkt uit de cijfers van AWVN. Van de 336 cao's die afliepen werden er slechts 104 vernieuwd, een percentage van 23 procent. Vorig jaar rond deze tijd was er al een nieuw akkoord voor 31 procent van de aflopende cao's. Volgens AWVN komt dit door de onzekere economische situatie.

Max Payne 3 After the Fall gratis te downloaden

In samenwerking met Marvel brengt Rockstar een driedelige comic voor Max Payne 3 uit. In de comics krijgen we een kijk op het verhaal tussen Max Payne 2: The Fall of Max Payne en de aankomende Max Payne 3.

Het eerste deel van Max Payne 3 After the Fall is nu gratis online beschikbaar, en valt hier gratis te downloaden. De twee andere delen moeten binnenkort verschijnen. Max Payne 3 komt 18 mei uit voor PS3 en Xbox 360. De Windows-versie komt 1 juni.

After the Fall

Poetin begint aan derde ambtstermijn

Vladimir Poetin is maandag in het Kremlin in Moskou beëdigd als president van Rusland. Het is de derde ambtstermijn van de 59-jarige vroegere geheim agent. Poetin legde de eed af in bijzijn van enkele duizenden gasten.

Hij werd in maart 2000 voor het eerst tot president van het grootste land van Europa gekozen en werd 4 jaar later herkozen. Van 2008 tot zijn verkiezing tot president op 4 maart was hij premier onder president Dmitri Medvedev.

Poetin besloot eerder de Russen 4 dagen vrij te geven rond zijn installatie tot president. Hij wilde zo de Russen in staat stellen hun tuintje te onderhouden en verzweeg dat de vakantie 'toevallig' samenvalt met het begin van zijn derde termijn. De oppositie tegen Poetin demonstreerde dit weekeinde tegen de nieuwe president. Hem wordt onder meer verweten dat er fraude is gepleegd bij de parlementsverkiezingen van eind vorig jaar en de verkiezingen van 4 maart. Ook zijn autoritaire regeerstijl roept veel bedenkingen op.

Een van de eerste keren dat Poetin weer als president op de voorgrond treedt, is woensdag bij de militaire parade in Moskou om de overwinning op nazi-Duitsland in 1945 te herdenken.

Crisis kan gemeenten miljarden kosten

Een langdurige economische crisis kan Nederlandse gemeenten miljarden euro's kosten. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde financiële stresstest van de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Die werd in opdracht van de gemeenten uitgevoerd door economisch onderzoeksbureau SEO.

De gemeenten worden vooral hard getroffen door een daling van de vastgoedprijzen, blijkt uit de test van SEO. Ook het oplopende aantal mensen dat door een economische neergang in de bijstand belandt, doet zich voelen.

De gemeente Amsterdam schiet er van de vier gemeenten het meest bij in. Een ernstige economische crisis kost de hoofdstad in het slechtste geval in vijf jaar tijd bijna 1,2 miljard euro.

Overigens stipt SEO aan dat de kans klein is dat het crisisscenario, waarbij sprake is van een werkloosheid die oploopt tot boven de tien procent en een daling van de vastgoedprijzen met bijna 25 procent, werkelijkheid wordt.

The Avengers breekt record in eerste weekend VS

The Avengers heeft in het openingsweekend in de Verenigde Staten ruim 200 miljoen dollar opgehaald. Daarmee breken de superhelden het openingsrecord van de laatste Harry Potter-film, die vorig jaar 169,2 miljoen dollar in het laatje bracht.

De film is in Nederland al een week te zien. Buiten de VS leverde The Avengers het afgelopen weekend 151,5 miljoen dollar op. In totaal heeft de superheldenfilm wereldwijd al 641,8 miljoen dollar verdiend.

Voor distributeur Disney komt het financiële succes van The Avengers als geroepen. De avonturenfilm John Carter die in maart uitkwam, is geflopt. Disney-baas Dave Hollis is blij met het succes van The Avengers. "Om eerlijk te zijn, heb ik niet eens woorden om dit te beschrijven."

In The Avengers bundelen de Marvel-superhelden Iron Man, Thor, de Hulk, Black Widow, Hawkeye en Captain America hun krachten om de wereld te redden.

Longpatiënt minder vaak een man

Steeds minder mannen komen in het ziekenhuis terecht met chronische longziekten (COPD). Sinds 1995 is het aantal bijna gehalveerd naar iets meer dan negenduizend patiënten. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal nieuwe mannelijke longpatiënten is daardoor voor het eerst lager dan het aantal vrouwen met COPD. Dat aantal schommelt al jaren tussen de acht- en tienduizend. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis, chronische bronchiolitis en longemfyseem. De ziekten zijn niet te genezen en worden in tachtig procent van de gevallen veroorzaakt door roken.

COPD komt voornamelijk voor bij 40-plussers. Het totale aantal mannelijke longpatiënten is nog wel hoger dan het aantal vrouwen. Dat komt volgens het CBS doordat in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw veel meer mannen rookten dan vrouwen.

Venus schuift voor de zon

Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht opent op dinsdag 1 juni in alle vroegte de deuren, omdat rond half 6 een zeer bijzondere gebeurtenis plaatsheeft aan de hemel. Vanaf dat moment schuift de planeet Venus namelijk voor de zon langs, een toestand die zich maar uiterst zelden voordoet. Pas in 2117 is weer een zogenoemde Venusovergang te zien, aldus de sterrenwacht.

Een Venusovergang is te vergelijken met een minizonsverduistering. Met een beschermende bril op is de zwarte 'stip' die Venus vormt duidelijk op de zon waar te nemen.

Sonnenborgh zet ook een kijker met een speciaal filter in, waarmee uitbarstingen en gasstromen op de zon te zien zijn. Deskundigen geven uitleg. Bij slecht weer is de Venusovergang via internet te zien.

Venus schuift voor de zon
Venus schuift voor de zon (Foto: ANP)

Twee rijstroken A2 bij Budel dicht door ongeluk

Vanwege een ongeluk zijn maandag beide rijstroken op de A2 ter hoogte van Budel in de richting van Eindhoven afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via de vluchtstrook en op- en afrit. Het duurt waarschijnlijk nog tot 11.30 uur voor beide rijstroken tussen Maastricht en Eindhoven weer open zijn.

Bij het ongeval maandagochtend kwam een vrachtwagen op zijn kant terecht. De vrachtwagen verloor een graafmachine, die in de middenberg ligt. Er staat zeven kilometer file. De ANWB raadt aan om te rijden vanaf knooppunt Het Vonderen via de A73 en A67.

[NBA] New York Knicks knokt zich naar zege

Miami Heat heeft de tweede ronde van de play-offs in de NBA nog niet bereikt. De basketballers uit Florida verloren na drie zeges met 89-87 van New York Knicks. Carmelo Anthony was in de Madison Square Garden de grote man bij de Knicks. Hij scoorde 41 punten. Dan Gadzuric bleef op de bank bij de New Yorkers.

In de eerste helft nam Miami tot twee keer toe een voorsprong, maar beide keren kwamen de Knicks terug. In het derde kwart ging de strijd gelijk op en ook in het vierde kwart bleef het spannend. In de slotseconde miste Dwyane Wade een poging om met een driepunter de score alsnog in het voordeel van Miami uit te laten vallen.

Door de zege van de Knicks is het nu 3-1 in de best-of-sevenserie. Een vijfde duel in Miami is nu noodzakelijk geworden. Dat staat voor woensdag gepland.

[Premier League] Uitslagen speelronde 37

De Engelse competitie nadert zijn apotheose, waar volgende week pas de kampioen bekend wordt. De ploegen uit Manchester gaan uitmaken wie de prijs in ontvangst mag nemen. Hieronder volgen in elk geval de voorlaatste cijfers van de afgelopen speelronde.

Uitslagen speelronde 37:

Thuis Uit Uitslag
Arsenal Norwich City 3-3
Newcastle United Manchester City 0-2
Aston Villa Tottenham Hotspur 1-1
Bolton Wanderers West Bromwich Albion 2-2
Fulham Sunderland 2-1
Queens Park Rangers Stoke City 1-0
Wolverhampton Wanderers Everton 0-0
Manchester United Swansea City 2-0
Blackburn Rovers Wigan Athletic ma 7 mei, 21:00 uur
Liverpool Chelsea di 8 mei, 21:00 uur


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester City 37 27 5 5 86 90-27
2 Manchester United 37 27 5 5 86 88-33
3 Arsenal 37 20 7 10 67 71-47
4 Tottenham Hotspur 37 19 9 9 66 64-41
5 Newcastle United 37 19 8 10 65 55-48
6 Chelsea 36 17 10 9 61 62-41
7 Everton 37 14 11 12 53 47-39
8 Fulham 37 14 10 13 52 48-49
9 Liverpool 36 13 10 13 49 43-38
10 West Bromwich Albion 37 13 8 16 47 43-49
11 Sunderland 37 11 12 14 45 45-45
12 Swansea City 37 11 11 15 44 43-51
13 Norwich City 37 11 11 15 44 50-66
14 Stoke City 37 11 11 15 44 34-51
15 Aston Villa 37 7 17 13 38 37-51
16 Queens Park Rangers 37 10 7 20 37 41-63
17 Wigan Athletic 36 9 10 17 37 38-60
18 Bolton Wanderers 37 10 5 22 35 44-75
19 Blackburn Rovers 36 8 7 21 31 47-75
20 Wolverhampton Wanderers 37 5 10 22 25 38-79


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Robin van Persie Arsenal 30
2 Wayne Rooney Manchester United 26
3 Sergio Agüero Manchester City 22
4 Clint Dempsey Fulham 17
5 Yakubu Aiyegbeni Everton 16
6 Emmanuel Adebayor Manchester City 16
7 Demba Ba Newcastle United 16
8 Grant Holt Norwich City 14
9 Papiss Cissé Newcastle United 13
10 Mario Balotelli Manchester City 13
11 Edin D¸eko Manchester City 13


Programma komende week:

Datum Thuis Uit
zo 13 mei, 16:00 uur Chelsea Blackburn Rovers
zo 13 mei, 16:00 uur Everton Newcastle United
zo 13 mei, 16:00 uur Manchester City Queens Park Rangers
zo 13 mei, 16:00 uur Norwich City Aston Villa
zo 13 mei, 16:00 uur Stoke City Bolton Wanderers
zo 13 mei, 16:00 uur Sunderland Manchester United
zo 13 mei, 16:00 uur Swansea City Liverpool
zo 13 mei, 16:00 uur Tottenham Hotspur Fulham
zo 13 mei, 16:00 uur West Bromwich Albion Arsenal
zo 13 mei, 16:00 uur Wigan Athletic Wolverhampton Wanderers

Haase stijgt naar plaats 40

Tennisser Robin Haase is op de wereldranglijst gestegen naar de 40e plaats. Daarmee evenaart hij zijn hoogste positie ooit. De Haagse speler bereikte vorig jaar oktober ook deze notering. Haase vergaarde afgelopen week de nodige punten in het toernooi van Estoril, waar hij tot de kwartfinales reikte.

Bovenin veranderde niets. De Serviër Novak Djokovic blijft aanvoerder, de Spanjaard Rafael Nadal is de nummer 2 en de Zwitser Roger Federer staat derde.

[NBA] Lakers en Boston dicht bij volgende ronde

Los Angeles Lakers en Boston Celtics staan op de drempel van de tweede ronde in de play-offs van de NBA. De Lakers wonnen met 92-88 van Denver Nuggets, de Celtics waren Atlanta Hawks met 101-79 de baas. Beide ploegen staan in de best-of-sevenserie op een 3-1 voorsprong.

LA had het lastig in Denver en keek halverwege tegen een achterstand aan van zes punten. Mede dankzij 22 punten van Kobe Bryant en negentien van Andrew Bynum wist de zestienvoudig kampioen het tij uiteindelijk toch te keren. Dinsdagavond kunnen de Lakers in het eigen Staples Center de klus klaren.

Bij Boston, dat thuis tegen Atlanta geen moment in de problemen kwam, werd Paul Pierce ondanks een lichte knieblessure topscorer met 24 punten. Rajon Rondo, in de vorige wedstrijd nog goed voor een triple-double, speelde eveneens een belangrijke rol. Hij maakte twintig punten en gaf zestien assists.

Ooijer: "Ik kon het bijna niet droog houden"

André Ooijer nam zondag tegen Vitesse afscheid van de profvoetballerij. De ervaren verdediger scoorde in zijn laatste duel voor Ajax. Ooijer kreeg van trainer Frank de Boer een basisplaats in zijn laatste wedstrijd. De oud-international luisterde zijn afscheid op met een doelpunt. Kort voor tijd kreeg Ooijer een publiekswissel. "Ik kon het bijna niet droog houden", zei de Amsterdammer. "Ik heb zo veel respect van mijn ploeggenoten gekregen. Echt geweldig."

 "Ze gunden me dit echt. Ik hoor van iedereen dat ik belangrijk ben geweest in de strijd om de titel. Dat is leuk, want ik heb uiteindelijk mijn hele loopbaan aan de jeugdopleiding van Ajax te danken", aldus Ooijer tegen Eredivisie Live. De Boer speelde nog samen met Ooijer bij Oranje en gunde de routinier een mooi afscheid.

 "Mooi dat Ooijer in zijn laatste wedstrijd scoort. Afsluiten met een doelpunt en een overwinning; het sprookje kan niet mooier na zo’n carrière. Eigenlijk is voor hem de cirkel rond. Hij scoorde in de voorbereiding onze eerste goal in de eerste wedstrijd van het seizoen tegen FC Emmen en nu de laatste. Althans bijna de laatste, omdat Vertonghen ook nog heel graag wou scoren", zei De Boer. Ooijer debuteerde negentien jaar geleden.

Dodental overstromingen Nepal gestegen naar 17

Reddingswerkers in Nepal hebben tot dusverre zeventien lichamen geborgen van slachtoffers van de overstromingen in het noordwesten van het land. Dat heeft de Nepalese politie maandag gezegd. Nog eens 47 mensen worden vermist, onder wie drie personen uit Oekraïne. De politie gaat ervan uit dat de vermisten om het leven zijn gekomen.

Zaterdag trad de rivier de Seti buiten zijn oevers. De rivier was geblokkeerd door sneeuw na een lawine op de berg Annapurna, maar brak zaterdag plots door de sneeuwlaag heen waarna huizen, boerderijen, mensen en dieren werden meegesleurd door het water.

De Nepalese premier Babuyram Bhattarai is zondag naar het getroffen gebied gevlogen. Hij maakte bekend dat de familieleden van slachtoffers direct honderdduizend roepie (zo'n 875 euro) krijgen om de ergste nood te lenigen. Mensen die hun huis hebben verloren krijgen 25 duizend roepie (iets meer dan tweehonderd euro).

Braziliaan opgepakt op Schiphol voor zedendelict

De marechaussee heeft afgelopen weekeinde een 55-jarige Braziliaan aangehouden op Schiphol die wordt gezocht door de Belgische autoriteiten. De man liep tegen de lamp bij een grenscontrole. Hij is verdachte in een zedenzaak.

Ook een 62-jarige Duitser en een 27-jarige Pool konden worden aangehouden op de luchthaven. De Duitser wordt in eigen land gezocht voor vermogensdelicten, de Pool wordt verdacht van overtreding van de Opiumwet in Polen.

Justitie gaat in overleg met de landen over mogelijke uitlevering van de verdachten.

Keurmerk voor duurzaam goud

Goud dat op een eerlijke, veilige en milieuvriendelijke manier wordt gewonnen, krijgt voortaan een keurmerk in Nederland. Het initiatief van ontwikkelingsorganisatie Solidaridad en Max Havelaar wordt maandag gepresenteerd.

Goud met een fairtrade-garantie wordt gedolven in kleinschalige mijnen waarbij het gebruik van schadelijke chemicaliën zo veel mogelijk wordt beperkt. Als beloning krijgen de mijnbouwers een prijs die tien procent boven de marktprijs ligt. Ook zijn ze op langere termijn zeker van inkomsten.

Vorig jaar werd er zo'n driehonderd kilo goed goud op de markt gebracht. Hoeveel Nederlandse juweliers er precies meedoen met de actie is niet duidelijk.

Campagnekas VVD blijft achter bij 2010

De VVD heeft veel minder geld in de campagnekas dan twee jaar geleden. Waar de liberalen in 2010 zo'n 2,5 miljoen euro uitgaven aan de verkiezingen, blijft de teller momenteel steken op 1,2 miljoen. Ook het CDA moet de kas nog flink zien te spekken voor september, schrijft het AD op basis van eigen onderzoek.

Hoeveel het CDA precies in de campagnekas heeft is niet duidelijk, maar het kan nog niet tippen aan de 1,5 miljoen van de vorige verkiezingen. SP staat nu op 1,5 miljoen euro, twee jaar geleden was dat ongeveer vierhonderdduizend euro meer.

Het campagnebudget van de PvdA, D66 en GroenLinks is vergelijkbaar met 2010. PvdA heeft ruim 1,4 miljoen beschikbaar om de kiezer te overtuigen, D66 en GroenLinks hebben elk zeshonderdduizend euro in het potje zitten. Over de campagnegelden van de PVV is niets bekend.


Campagnekas VVD blijft achter bij 2010 (Foto: Novum)

Opstandelingen doden Pakistaanse militairen

Opstandelingen hebben een controlepost in Miran Shah, in het Pakistaanse Noord-Waziristan, aangevallen. Daarbij kwamen negen Pakistaanse militairen om het leven. Dat heeft het leger bekendgemaakt.

De aanval had zondag plaats. De opstandelingen hadden volgens het leger de dagen voorafgaand aan de aanval al geschoten op de controlepost.

Miran Shah is de thuisbasis van islamitische opstandelingen uit de hele wereld. Vanuit Noord-Waziristan worden geregeld aanvallen uitgevoerd op Amerikaanse militairen in Afghanistan. Het gebied wordt regelmatig aangevallen door Amerikaanse drones.

Obama feliciteert Hollande met overwinning

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zondag de nieuwe Franse president François Hollande gebeld om hem te feliciteren met de overwinning bij de verkiezingen. Obama zei tegen Hollande uit te kijken naar een samenwerking op het gebied van economie en veiligheid, aldus het Witte Huis.

Obama nodigde Hollande uit voor een bezoek aan het Witte Huis, voorafgaand aan de top van de G8 in Camp David. Naar verwachting neemt Hollande ook deel aan de NAVO-top in Chicago, later deze maand.

Hollande versloeg zondag president Nicolas Sarkozy. De nieuwbakken president erft een economie die een van de belangrijkste aanjagers van de Europese economie is, maar die tevens diep in de schulden zit.

Extra rijstrook A12 twee jaar eerder open

De extra rijstrook op de A12 tussen Gouda en Woerden is maandagochtend twee jaar eerder dan gepland opengegaan. De extra ruimte heeft meteen effect. De ANWB laat weten dat het verkeer goed doorloopt.

Weggebruikers zijn op het traject in de ochtend- en avondspits nu gemiddeld acht minuten sneller. Met de extra strook zijn er nu vier rijbanen tussen Gouda en Utrecht. In de zomer van 2010 werd in de andere richting al een spitsstrook geopend.

Tijdens de werkzaamheden werd behalve een extra rijbaan ook een faunapassage, een tunnel voor dieren, aangelegd.

AVR Van Gansewinkel voor de rechter

Afvalverwerkingsbedrijf Van Gansewinkel zal zich maandag om 9.30 uur voor de rechter moeten verantwoorden voor de manier waarop zij nieuwe arbeidsvoorwaarden wil doorvoeren. Al langere tijd probeert het bedrijf om zijn tegenvallende prestaties op de medewerkers te verhalen.

Vorig jaar daagde Van Gansewinkel nog 35 medewerkers voor de rechter omdat zij weigerden akkoord te gaan met nieuwe arbeidsvoorwaarden. Het bedrijf zou in plaats van met de vakbonden, nieuwe voorwaarden met de ondernemingsraad hebben afgesproken.

Volgens Etienne Haneveld, bestuurder van Abvakabo FNV, heeft Van Gansewinkel geen poot om op te staan: "Als het bedrijf de arbeidsvoorwaarden wil aanpassen, moeten ze bij de vakbond zijn en niet bij de ondernemingsraad. De werknemers staan in hun volste recht om niet akkoord te gaan met deze verschraling."

Bij de zitting zullen leden uit verschillende sectoren van Abvakabo FNV aanwezig zijn om de medewerkers een hart onder de riem te steken. De FNV ziet de uitspraak van de rechter met vertrouwen tegemoet.

Rose: "Leek Sinterklaas van beide kanten"

De Graafschap ontliep directe degradatie dankzij een overwinning bij ADO Den Haag. Yuri Rose hoopt dat De Superboeren zich oprichten voor de nacompetitie. Rose verwacht dat het niet eenvoudig wordt in de strijd met clubs uit de Jupiler League, maar heeft vertrouwen in een goede afloop.

"Het zal zwaar zat worden. Maar ik denk wel dat wij meer kwaliteiten hebben dan de tegenstanders", aldus Rose na de doelpuntrijke zege bij ADO Den Haag (3-5) tegen Omroep Gelderland. In het Kyocera Stadion vielen liefst acht doelpunten. "Het leek wel sinterklaas van beide kanten. Maar vijf goals is wel belangrijk voor het vertrouwen", zei de middenvelder, die zelf niet tot scoren kwam. De drie tegendoelpunten zaten trainer Richard Roelofsen dwars. Rose snapt de kritiek de oefenmeester goed.

"Verdedigend zat het niet goed in elkaar. Dat moet echt beter. Maar we hadden hier wel acht of negen keer kunnen scoren", aldus Rose, die met De Graafschap op de zeventiende plek eindigt. Excelsior had de ploeg van Roelofsen nog kunnen bijhalen, maar de Rotterdammers verloren tegen PSV en zagen de concurrent winnen.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 34

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de 34e en laatste speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Borussia Dortmund SC Freiburg 4-0
Hannover 96 FC Kaiserslautern 2-1
FSV Mainz 05 Borussia Mönchengladbach 0-3
1.FC Nürnberg Bayer Leverkusen 1-4
VFB Stuttgart VFL Wolfsburg 3-2
FC Augsburg Hamburger SV 1-0
Hertha BSC 1899 Hoffenheim 3-1
Werder Bremen FC Schalke 04 2-3
1.FC Köln Bayern München 1-4

Eindstand:

# Club Wed. w g v p v - t
1 Borussia Dortmund 34 25 6 3 81 80-25
2 Bayern München 34 23 4 7 73 77-22
3 FC Schalke 04 34 20 4 10 64 74-44
4 Borussia Mönchengladbach 34 17 9 8 60 49-24
5 Bayer Leverkusen 34 15 9 10 54 52-44
6 VFB Stuttgart 34 15 8 11 53 63-46
7 Hannover 96 34 12 12 10 48 41-45
8 VFL Wolfsburg 34 13 5 16 44 47-60
9 Werder Bremen 34 11 9 14 42 49-58
10 1.FC Nürnberg 34 12 6 16 42 38-49
11 1899 Hoffenheim 34 10 11 13 41 41-47
12 SC Freiburg 34 10 10 14 40 45-61
13 FSV Mainz 05 34 9 12 13 39 47-51
14 FC Augsburg 34 8 14 12 38 36-49
15 Hamburger SV 34 8 12 14 36 35-57
16 Hertha BSC 34 7 10 17 31 38-64
17 1.FC Köln 34 8 6 20 30 39-75
18 FC Kaiserslautern 34 4 11 19 23 24-54

topscorers:

# speler club goals
1 Huntelaar Schalke 04 29
2 Gomez Bayern München 26
3 Robert Lewandowski Borussia Dortmund 22
4 Pizarro Werder Bremen 18
4 Podolski 1. FC Köln 18
4 Reus Borussia Mönchengladbach 18

Terpstra wil Inholland strenger organiseren

Hogeschool Inholland gaat voortaan een stuk strenger om met haar studenten. Volgens collegevoorzitter Doekle Terpstra is het gedaan met de vrijblijvendheid voor studenten. Dat zegt hij maandag in een interview met nu.nl.

"We moeten het onderwijs strenger organiseren. Ik wil af van het idee dat studeren en werken samengaan. We mogen niet selecteren, maar zullen studenten bij de intake wel uitgebreid informeren", aldus Terpstra.

Het eerste jaar op de veelgeplaagde onderwijsinstelling gaat voortaan gepaard met intensieve begeleiding. Ook krijgen studenten een negatief studieadvies als ze niet minstens 45 van de zestig studiepunten halen. "De lat zal overigens nog verder omhoog gaan naar vijftig en indien mogelijk zestig."

Terpstra wil daarnaast een betere aansluiting op het werkveld. Daarvoor worden alle vijfhonderd minoren en een fors aantal opleidingen geschrapt. "We hebben nu zo'n zes of zeven economieopleidingen. Die willen we terugbrengen naar één opleiding, maar wel met een grote diversiteit aan afstudeerroutes", noemt hij als voorbeeld.

De maatregelen zijn het gevolg van de problemen waarin Inholland twee jaar geleden in verkeerde. De school deelde te makkelijk diploma's uit en vier opleidingen werden bestempeld als 'zeer zwak'.

'Meer ontslagen door uitspattingen op internet'

Werkgevers ontslaan werknemers steeds vaker vanwege uitspraken en uitspattingen op sociale media. Dat zegt juridisch dienstverlener Arag maandag in het AD. Uit onderzoek blijkt dat een op de drie ondernemers zijn werknemers op Twitter of Facebook controleert.

"Een ondernemer kan gemakkelijk een blik werpen op Facebook of Twitter om te weten wat zijn werknemers in hun vrije tijd uitspoken", zegt een woordvoerder in de krant. "Veel mensen gooien van alles op het internet en vaak zijn collega's met elkaar verbonden via sociale media. Wie zogenaamd ziek is, maar vervolgens feestend op een foto staat, kan in de problemen komen."

Zo werd een operatieassistente die al maanden thuis zat ontslagen omdat collega's op internet zagen dat ze wel met haar bandje optrad. Een magazijnmedewerker die zijn teamleider op Facebook uitschold kreeg ook de zak. Exacte cijfers noemt Arag in de krant niet.

Het aantal arbeidsconflicten nam in het eerste kwartaal van dit jaar met twintig procent toe. "Het aantal conflicten waarbij sociale media een rol spelen, is hier duidelijk op van invloed", aldus Arag.

'Lijst met mogelijke Wii U titels gelekt'

GoNintendo heeft door middel van een foto een lijst openbaar gemaakt met aankomende Nintendo Wii U titels. De titels staan in een interne database van de Britse retailer BlockBuster. Behalve softwaretitels staan er ook hardware onderdelen op.

De internet database wordt onder andere gebruikt om bestellingen te kunnen doen. De lijst met spellen bestaan onder andere uit:

  • Aliens: Colonial Marines
  • Assassin’s Creed
  • Batman: Arkham City
  • Darksiders II
  • Dirt 3
  • Formula 1 All Stars
  • Game Party
  • Ghost Recon Online
  • Just Dance 4
  • Killer Freaks from Outer Space
  • Marvel Super Heroes
  • Metro: Last Light
  • Monsters Party
  • New Super Mario Brothers Mii
  • Ninja Gaiden 3
  • Pikmin
  • Rabbids Party Land
  • Raving Rabbids
  • Rayman Legends
  • Shield Pose
  • Splinter Cell 5
  • Sports Connection
  • Tekken
  • Your Shape 2013
  • Zombie

De lijst is zeer speculatief aangezien retailers er niet graag hun releaselijsten openbaar maken. Nintendo kondigt op de aankomende E3 hun nieuwe console aan.

Wii U lijst

Schöne: "Mooier kan eigenlijk niet"

Tegen Heracles stelde N.E.C. Nijmegen drie punten veilig (1-2). Daardoor spelen de Nijmegenaren nog in de play-offs. Lasse Schöne was na afloop van het duel een tevreden man. "Dit is een heerlijke middag, ja. We hebben de play-offs gehaald, dat was onze doelstelling. We hadden niet in eigen handen."

"We konden alleen drie punten pakken en de concurrenten hadden verloren, dus het is een heerlijke middag", aldus de Deense middenvelder tegenover Eredivisie Live. "Pas twintig minuten voor het einde van de wedstrijd zag ik hoe de andere tussenstanden eruit zagen, maar daarvoor merkte ik eigenlijk niets. Uiteraard merk je wel wat aan het publiek, maar eigenlijk vernam ik pas na de wedstrijd hoe de andere duels waren geëindigd", zo vervolgde Schöne.

NEC zal met Vitesse om Europees voetbal moeten strijden. Schöne kijkt uit naar de Gelderse derby. "Mooier kan het zeker niet. Het is geweldig, twee van zulke belangrijke wedstrijden tegen Vitesse. Het kan eigenlijk niet beter."

Zes schrijvers dingen mee naar Libris-prijs

Zes schrijvers dingen maandagavond mee naar de Libris Literatuur Prijs, een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland. A.F.Th. van der Heijden (met Tonio), Jeroen Brouwers (Bittere bloemen), Jan Van Loy (Ik, Hollywood), Miquel Bulnes (Het bloed in onze aderen), Jan van Mersbergen (Naar de overkant van de nacht) en Ivo Victoria (Gelukkig zijn we machteloos) zijn de auteurs die op de shortlist zijn beland.

Tijdens het tv-programma Nieuwsuur maakt juryvoorzitter Robbert Dijkgraaf bekend wie de winnaar is van de Libris Literatuur Prijs, waaraan een geldbedrag is verbonden van 50.000 euro. De afgelopen drie jaar werd de prijs gewonnen door een Vlaming. De winnaar in 2011 was Yves Petry met zijn boek De maagd Marino. Dit jaar behoren twee Vlamingen tot de kanshebbers: Jan Van Loy en Ivo Victoria.

De Libris Literatuur Prijs wordt elk jaar toegekend aan het beste Nederlandstalige literaire fictieboek uit het jaar ervoor. De jury boog zich over 154 ingezonden titels.

Zes schrijvers dingen mee naar Libris-prijs
Zes schrijvers dingen mee naar Libris-prijs (Foto: ANP)

Vertonghen: "Meer clubs geïnteresseerd"

Jan Vertonghen weet nog niet waar zijn toekomst ligt. De aanvoerder van Ajax heeft wel een duidelijke voorkeur voor een Engelse club. Vertonghen speelde zondag vermoedelijk zijn laatste wedstrijd voor Ajax. De Belg had met een doelpunt een aandeel in de 1-3 zege op Vitesse.

Engelse clubs lonken. "Ik kan kiezen. Met Tottenham speelt er iets, maar er zijn meer clubs geïnteresseerd", zei Vertonghen tegen NUsport."Een club moet wel eerst concreet worden. Voor mij is het belangrijkste om perspectief te hebben op speeltijd. Ik weet van mezelf dat ik wegkwijn als ik niet speel. Het moet ook een club zijn die stabiel is. In Engeland heerst steeds meer het besef dat je met goed voetbal ver kunt komen."

"Arsenal is ermee begonnen en nu zie je ook clubs als Newcastle United, Manchester City en Tottenham goed voetballen", zei Vertonghen, die niet verwacht bij Ajax te blijven. "Het zou stom zijn om geen rekening te houden met een vertrek. Dus elke keer denk je: dit kan de laatste keer zijn dat ik dit shirt aantrek, de laatste keer dat ik met de jongens in de kleedkamer zit, enzovoort…" Het contract van de Belg loopt af in 2013.

Geweld overschaduwt verkiezingen Syrië

De Syriërs kiezen ondanks het geweld in hun land vandaag een nieuw parlement. Ongeveer 14,7 miljoen stemgerechtigden kunnen zich naar het stemlokaal begeven om hun stem uit te brengen op een van de negen partijen die tot de verkiezingen zijn toegelaten.

In een aantal delen van het land kan door het geweld tegen tegenstanders van het bewind van president Bashar al-Assad van een normale gang van zaken geen sprake zijn. De oppositie heeft de bevolking opgeroepen de verkiezingen te boycotten.

Duitsers zijn Untermenschen

Bij het gedoe over het Waffen SS-gedicht werd al gesteld dat “er geen plaats geboden moet worden aan een nazaat van een oorlogsslachtoffer”, hoeveel verzetshelden er verder ook in de familie zaten. De reacties zijn fel, en vanuit de verdediging meestal Ad Hitlerum of Ad Holocaustum. “Als je ze zo graag wil herdenken noem je godverdomme je kind toch gewoon Adolf!” las ik onder andere.

Strijd om CDA-leiderschap begint

Twaalf mensen ambiëren het CDA-lijsttrekkerschap en maar zes worden uitverkoren om de verkiezingsstrijd binnen de partij aan te gaan. Een speciale CDA-commissie heeft met alle twaalf kandidaten gesprekken gevoerd en maandagmiddag wil de partij bekendmaken welke zes door mogen in de strijd om het leiderschap. Zij gaan direct dezelfde avond met elkaar in debat in de Laurenskerk in Rotterdam. De verwachting is dat ongeveer 400 CDA-leden naar de Laurenskerk komen.

Tot nu toe hebben zes christendemocraten zelf bekend gemaakt dat zij graag lijsttrekker willen worden: huidig fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, bewindspersonen Liesbeth Spies en Henk Bleker, Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg en de CDA-leden Marcel Wintels en Harry Wesselink. Het partijbureau wilde zondag niet zeggen welke andere zes zich gemeld hebben als kandidaat.

Het is voor het eerst dat de CDA-leden hun lijsttrekker mogen kiezen. Tot nog toe droeg het bestuur iemand voor die door het congres werd bekrachtigd. Maar sinds de partij bezig is zich opnieuw uit te vinden na de vele verkiezingsnederlagen en de heftige interne discussies over samenwerking met de PVV, drongen steeds meer leden aan op lijsttrekkersverkiezingen. Onder meer de CDA-jongeren en partijprominenten, zoals vicepremier Maxime Verhagen en minister Marja van Bijsterveldt, spraken zich hiervoor uit.

Na de bijeenkomst maandag in Rotterdam volgen nog drie debatten en kunnen leden stemmen voor de eerste ronde, die 18 mei sluit. Als geen van de zes kandidaten in de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen krijgt, gaan de twee met de meeste stemmen door naar de tweede ronde. Deze duurt tot 1 juni. Op deze dag wordt ook de nieuwe lijsttrekker van het CDA bekendgemaakt.

Strijd om CDA-leiderschap begint
Strijd om CDA-leiderschap begint (Foto: ANP)

Biden steunt homohuwelijk

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden is voorstander van legalisering van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht. Dat liet hij zondag blijken in een interview in het programma Meet the Press van de zender NBC.

"Ik heb geen enkel probleem met het feit dat mannen die met mannen trouwen, vrouwen die met vrouwen trouwen en heteroseksuele mannen en vrouwen die met elkaar exact dezelfde rechten hebben, alle burgerrechten en alle burgerlijke vrijheden", zei Biden.

Bidens standpunt over het gevoelige onderwerp lijkt te verschillen van dat van president Barack Obama. Hij heeft gezegd dat hij voor geregistreerde partnerschappen van mensen van hetzelfde geslacht is, maar heeft nooit het homohuwelijk gesteund.

Koeman: "Enorm trots op dit Feyenoord"

Ronald Koeman zag zijn Feyenoord vanmiddag een plaats in de voorronde van de Champions League bemachtigen. De oefenmeester is in de wolken. Dankzij een 2-3 overwinning op sc Heerenveen eindigt Feyenoord als tweede achter koploper Ajax. De Rotterdammers plaatsen zich zo voor de voorrondes van het miljoenenbal en dat terwijl de ploeg van trainer Koeman afgelopen seizoen nog op de tiende plaats eindigde.

De oefenmeester is dan ook zeer tevreden met de knappe prestatie van zijn spelers. "Mijn hartslag liep vandaag een paar keer flink op, maar we hebben het geflikt", jubelde Koeman na afloop van het duel tegenover de camera's van Eredivisie Live. "Ik ben enorm trots op dit Feyenoord, hoewel we vandaag wel een paar keer in de problemen zijn gekomen."

"Na de 1-0 was het zelfs echt even schrikken, maar toen hebben we gezegd: nu moet het echt anders." Koeman geeft heel zijn ploeg een compliment en heeft vooral bewondering voor het collectief. "Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen aan deze prijs, want dat is dit natuurlijk wel voor Feyenoord."

Cocu: ''Over het algemeen tevreden''

Phillip Cocu kon in - voorlopig - zijn laatste duel als PSV-trainer geen voorronde Champions League afdwingen. Toch is Cocu over het algemeen tevreden. "Ik ben tevreden met hoe we vandaag afgesloten hebben", reageerde Cocu in gesprek met Eredivisie Live.

"De omstandighen waren niet zo makkelijk op het veld. Over het algemeen ben ik wel redelijk tevreden. We hebben een goede serie neergezet. We hebben het niet vandaag maar eerder al laten lagen. We wisten dat dit kon gebeuren, maar ik heb wel het gevoel dat we het seizoen goed afgesloten hebben."

Bij PSV werd met een schuin oog gegekeken naar sc Heerenveen - Feyenoord. De Rotterdammers mochten dat duel niet winnen, want dan zou PSV de tweede plek mislopen. "We hadden wel een beetje hoop toen Heerenveen op 1-0 kwam, maar ik vind wel dat we ons voldoende hebben geconcentreerd op onze eigen wedstrijd. Uiteindelijk heeft het toch zo uitgepakt en zijn we derde geworden."

Cocu doet nu een stap terug, hij gaat leidinggeven aan de A1. Zijn periode als interim-coach heeft hij wel positief ervaren. "Op het moment dat je instapt probeer je een aantal dingen aan te reiken aan de groep en ze ervan te overtuigen om dingen op een bepaalde manier uit te voeren", aldus Cocu.

"Ook als je misschien niet heel erg goed in je vel zit of niet maximaal presteert als team moet je in staat zijn je wedstrijden te winnen en daar hebben we moeite me gehad. Uiteindelijk hebben we wel goed afgesloten en ik hoop dat dit energie geeft om door te gaan."

Kopstuk Al-Qaida in Jemen gedood

Jemenitische functionarissen melden dat een kopstuk van Al-Qaida in Jemen zondag is gedood bij een luchtaanval. Het zou gaan om Fahd al-Quso, die gezocht werd in verband met de bomaanslag in 2000 op het Amerikaanse oorlogsschip USS Cole.

Al-Quso kwam volgens zegsman Abu Bakr om bij een luchtaanval in de zuidelijke provincie Shabwa. De Jemenitische ambassade in Washington heeft het bericht bevestigd. De Verenigde Staten hebben in het verleden in Jemen luchtaanvallen met onbemande vliegtuigen uitgevoerd.

[WSR] Uitslagen races Aragon

Robin Frijns is het seizoen in de World Series by Renault goed begonnen door op Motorland Aragon in de eerste race vierde te worden en de tweede zelfs op zijn naam te schrijven. De eerste race was een prooi voor Nick Yelloly.

Race 1

In de eerste race mocht Arthur Pic van poleposition starten, maar Yelloly was beter weg en reed naar de leidende positie. De start was een chaos, omdat de op de als vierde op de grid staande Richie Stanaway niet weg kwam en aangereden werd door Giovanni Venturini. In de eerste bocht vonden grote namen als Kevin Korjus, Alexander Rossi, Nico Muller en Sam Bird hun Waterloo, terwijl enkele andere rijders de pits op moesten zoeken.

Frijns verprutste zijn start door zijn motor bijna af te laten slaan, waardoor de Nederlander na één ronde als zeventiende lag. De Nederlander had geluk dat de safety car in de baan kwam en nadat deze weg was, was hij de snelste man op de baan. Frijns zag zijn inhaalwedstrijd uiteindelijk op een vierde plaats eindigen.

Verder naar voren kende Yelloly tot de slotfase van de race een rustige wedstrijd. Jules Bianchi kwam in de slotronden opstormen, maar hij kwam net tekort om nog een aanval op de eerste plaats te kunnen wagen. Kevin Magnussen eiste de laatste plaats op het podium op. Na afloop van de race werd bekend dat de tweede plaats van Bianchi nog onder voorbehoud is, omdat de auto van de Fransman na de eerste wedstrijd niet door de keuring kwam. Het beroep hierover loopt nog.

Race 2

Frijns bleek ook in de tweede wedstrijd in Aragon over een snelle auto te beschikken. De Nederlander passeerde in de zesde ronde Bird en bleef de Engelsman op de streep uiteindelijk tien seconden voor. De Limburger wist zo in zijn eerste seizoen in deze raceklasse al een wedstrijd op zijn naam te schrijven.

Korjus leek nog aanspraak te kunnen maken op de tweede plaats van Bird, maar hij raakte in gevecht met Pic die hem in de slotfase nog passeerde om zo de laatste plaats op het podium nog op te kunnen eisen. De winnaar van de eerste race Yelloly viel uit.

Door deze resultaten gaat Frijns na het eerste weekend aan de leiding met 40 punten. Hij heeft een voorsprong van vijftien punten op Yelloly en twintig op Bird. Bij deze stand moet wel aangetekend worden dat de voorlopige diskwalificatie van Bianchi in race 1 verwerkt is.

In de opstapklasse, de Eurocup Formula Renault 2.0 heeft Nyck de Vries zijn visitekaartje afgegeven door in de eerste race tweede te worden en in de tweede wedstrijd derde. Helaas voor de jonge Nederlander mocht hij niet nogmaals naar het podium, omdat een straf na een spin in de opwarmronde hem terugwierp naar de zestiende plaats. De andere Nederlanders in deze klasse kwamen er niet aan te pas.

[WK Snooker] O'Sullivan leidt na eerste finaledag

Ronnie O’Sullivan staat na de eerste dag van de finale van het wereldkampioenschap snooker drie frames voor op Ali Carter. Na twee sessies staat het 10-7 voor Rocket Ronnie.

Na een rommelig openingsframe stootte O’Sullivan naar 2-0 met een century van 117. Carter kwam terug met een break van 84 en een tactisch frame voor de pauze. O’Sullivan sloot de eerste sessie met een 5-3 voorsprong af met breaks van 92 en 141.

Het eerste frame van de avondsessie ging naar Carter, waarna Rocket Ronnie frame tien en elf pakte. De emoties gingen het spel van Carter negatief beïnvloeden, Carter miste simpele ballen en het werd daardoor 9-5. Carter vocht terug tot 9-6 en had kans op 9-7 totdat O’Sullivan hem in de val lokte met een briljante snooker achter de bruine bal. Daardoor werd het toch 10-6.

In het slotframe van de dag redde Carter zich met een opzichtige fluke, toen de rode bal die hij in de gele pocket wilde wegspelen maar miste, alsnog in de groene pocket verdween. Maandag wordt het WK afgesloten met de beslissing van deze partij. O’Sullivan heeft acht frames nodig om zijn vierde wereldtitel te pakken.

[NBA] Philadelphia dicht bij uitschakeling Bulls

Philadelphia 76ers is nog maar een zege verwijderd van de uitschakeling van Chicago Bulls. In eigen huis wonnen de Sixers zondag het vierde duel tegen de beste ploeg uit de reguliere competitie met 89-82. Daarmee brachten ze de stand in de best-of-sevenserie op 3-1. Bij Chicago ontbrak naast sterspeler Derrick Rose ook Joakim Noah vanwege een blessure.

Philadelphia begon sterk aan de wedstrijd en nam een voorsprong, maar gaf die in het tweede kwart bijna weer uit handen. In het derde kwart kwamen de verzwakte Bulls langszij en namen even de leiding, maar de Sixers rechtten de rug en liepen weer uit. Met twintig punten nam Jrue Holiday de thuisploeg in het vierde kwart bij de hand. Toen het verschil een punt was, scoorde de guard twee driepunters op rij.

Azarenka en Sharapova door in Madrid

Victoria Azarenka en Maria Sharapova, de nummers een en twee van de plaatsingslijst, hebben de tweede ronde bereikt bij het masterstoernooi in Madrid. Azarenka was met 7-6 (5) en 6-4 Svetlana Kuznetsova de baas. Sharapova maakte gehakt van Irina-Camelia Begu uit Roemenië: 6-0 en 6-3.

Ook Agnieszka Radwanska (4) kende een moeiteloos begin. De Poolse rekende met 6-3 en 6-2 af met Lara Arruabarrena-Vecino uit Spanje. Caroline Wozniacki (6) had het iets moeilijker. De Deense had drie sets nodig om zich van Ksenia Pervak uit Kazachstan te ontdoen: 7-6 (7), 3-6 en 6-4.

Francesca Schiavone (11) sneuvelde verrassend tegen de Amerikaanse qualifier Varvara Lepchenko. De Italiaanse wist nog wel de tweede set te winnen: 4-6, 7-6 (8) en  3-6. Ook Dominika Cibulkova (14) uit Slowakije overleefde de eerste ronde op het blauwe gravel niet. Zij moest haar meerdere erkennen in Roberta Vinci uit Italië: 3-6 en 2-6.

Dost: "Aparte wedstrijd, fantastisch seizoen"

Bas Dost had na afloop van sc Heerenveen - Feyenoord gemengde gevoelens. Toch overheerste de blijdschap door het bereiken van Europees voetbal. Heerenveen wist vooraf dat een gelijkspel waarschijnlijk betekende dat de ploeg play-offs moest spelen. Hierdoor ontstond een bizar scenario, vond ook Dost.

"Het was een heel aparte wedstrijd, maar laten we het daar niet te lang over hebben. We hebben de vijfde plek behaald na een fantastisch seizoen", aldus de spits tegen Eredivisie Live"Vooraf spreek je af dat je volle bak gaat spelen en zo snel mogelijk 1-0 wilt maken. Dat gebeurt uiteindelijk pas in de tweede helft en probeer je dat vast te houden. Als je de voorsprong weggeeft dan weet je eigenlijk wel dat je deze wedstrijd kan gaan verliezen", knipoogde de topscorer van de Eredivisie.

Door zijn doelpunt tegen de Rotterdammers eindigde Dost op 32 doelpunten in de Eredivisie en 38 in totaal, een record bij de Friese club. "In het begin ben je er niet mee bezig, daarna scoor je drie keer tegen N.E.C. Nijmegen en dan kom je in de buurt en denk je er wel steeds meer aan."

Dost weet nog niet waar hij volgend seizoen speelt, maar het lijkt bijna zeker dat hij Heerenveen gaat verlaten. "Ik heb met Wolfsburg gesproken en die hadden een goed verhaal en ook een goede trainer. Dat je onder Felix Magath veel moet lopen is dan wat minder, maar het belangrijkste is dat ik aan voetballen toe kom."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.