Foto's: Bevrijdingsfestival Wageningen 2012

Jaarlijks viert Nederland op 5 mei de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag staan daarnaast ook verworvenheden als vrijheid, democratie en mensenrechten centraal. Om dit alles te vieren worden ieder jaar in het hele land grote festivals georganiseerd.

Bij deze Bevrijdingsfestivals is iedereen, jong en oud, welkom om samen de vrijheid te vieren onder het genot van een groot aantal optredens. Drie ambassadeurs van de vrijheid worden in helikopters van Defensie door het land gevlogen om op zo veel mogelijk festivals op te treden. Die eer viel dit jaar ten deel aan Alain Clark, Go Back To The Zoo en Nick & Simon.

FOK!fotografen Paula van Eldik en Jimmy Israel gingen voor FOK! naar het bevrijdingsfestival van Gelderland in Wageningen, en maakten de onderstaande reportage.

Klik op de foto voor een grotere versie.

Terug in de tijd op "De Dreijen"

Op dit terrein van de Wageningen University and Research Centre stonden historische voertuigen uitgestald. Ook werden er demonstraties van onder andere antieke vuurwapens gegeven.

© FOK.nl / Jimmy Israel

Eerbetoon aan hen die voor onze vrijheid vochten

Een belangrijk onderdeel van de 5 mei viering in Wageningen is nog altijd het bevrijdingsdefilé. Veteranen lopen in een stoet langs toeschouwers die hen toejuichen en af en toe een bloemetje overhandigen. De oud-gedienden die minder goed ter been waren, kregen een lift op één van de vele oude legervoertuigen die in deze parade mee reden. Tussendoor zorgden fanfare orkesten voor de nodige muziek.

© FOK.nl / Paula van Eldik

© FOK.nl / Jimmy Israel

Een festival voor iedereen

Het centrum van Wageningen was op deze dag veranderd in een stedelijk festivalterrein. Met zeventien podia was er voor ieder wat wils op het gebied van muziek en dans. Wereldmuziek, alternatief, dance, latin, het levenslied en aanvoerders van de popmuziek: in Wageningen waren de feestgangers op het goede adres.

© FOK.nl / Paula van Eldik

© FOK.nl / Jimmy Israel

Op het hoofdpodium waren Go Back To The Zoo als ambassadeurs aanwezig. Na hen traden o.a. Kraantje Pappie, Krystl en Racoon op hetzelfde podium op. Op andere plaatsen in de stad kon men dansen op de beats van DJ Paul Elstak, feesten met The Astroids Galaxy Tour en springen op de Balkanbeats van Mala Vita.

© FOK.nl / Paula van Eldik
Miss Montreal

The Astroids Galaxy Tour © FOK.nl / Jimmy Israel
The Astroids Galaxy Tour

Mala Vita © FOK.nl / Jimmy Israel
Mala Vita

© FOK.nl / Paula van Eldik
Krystl

Benieuwd naar de volledige fotoreportage? Kijk snel op pagina 2!