'Moord Fortuyn was geniaal complot'

Volgens thrillerauteur Tomas Ross zijn er sterke aanwijzingen dat de moord op Pim Fortuyn tien jaar geleden, een complot was. Ross is nog steeds boos dat dit nooit is onderzocht.

Diezelfde mening ventileerde Ross eerder in zijn boek De zesde mei; de verfilming getiteld 06/05 was de laatste rolprent van de eveneens vermoorde Theo van Gogh. In een column in het vakblad De Journalist uit de schrijver nogmaals zijn ongenoegen, aldus het AD, en geeft daarin een overzicht van volgens hem niet goed onderzochte zaken.

Zo zou de hoofdwond van Fortuyn bij een schot van anderhalve meter volgens wapenexperts veel ernstiger hebben moeten zijn. Ook zou er een kogelhuls op tien meter van het lichaam zijn gevonden, wat op een tweede schutter zou duiden. Dat wordt volgens Ross bevestigd door de verklaring van onder meer radio-dj Ruud de Wild, dat de politicus al omviel voordat de veroordeelde Volkert van der G. zijn eerste schot loste.

De thrillerauteur vindt het verder vreemd dat de politie ondanks de avondspits zo snel ter plekke was. Ook is er volgens hem een zinsnede van de patholoog-anatoom uit het autopsierapport verdwenen, waarin een kogelinslag wordt beschreven die niet consistent is met de positie van Van der G. - die volgens Ross de 'perfecte zondebok' is.

Ross vindt dat de moord opnieuw moet worden onderzocht vanuit de theorie dat er een tweede schutter was. Hij voelt zich echter een roepende in de woestijn, omdat niemand zijn handen durft te branden aan het idee dat de moord een complot zou kunnen zijn, om vervolgens als voor complottheoreticus te worden uitgemaakt.