Duitse bondscoach Lw tegen EK-boycot

Joachim Löw is tegen een boycot van Oekraïne tijdens het EK komende zomer. Dat heeft volgens de Duitse bondscoach geen enkele zin. In West-Europa en vooral in Duitsland woedt een debat over een boycot uit protest tegen de gevangenschap van de Oekraïense oppositieleidster en oud-premier Joelia Timosjenko.

De Duitse president Joachim Gauck en bondskanselier Angela Merkel hebben al aangegeven niet te af te reizen naar Oekraïne, dat samen met Polen het EK organiseert.

Löw zegt dat hij een humane behandeling voor Timosjenko steunt, maar ziet niets in een boycot. "Het is overal hetzelfde, of het nu in China, Noord-Korea, Wit-Rusland of Oekraïne is of waar dan ook."

Toch keurt hij de vermoedelijke slechte behandeling van Timosjenko niet goed. "Ik ben ervan overtuigd dat de mensenrechten een van onze belangrijkste waarden zijn, net zoals persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en het beschermen van minderheden", zei de keuzeheer vandaag op een persconferentie, waar hij zijn selectie voor het EK bekendmaakte.

Timosjenko zit een straf van zeven jaar uit wegens machtsmisbruik tijdens haar premierschap en zou in de gevangenis mishandeld worden. Volgens het Westen is zij slachtoffer van een politiek proces.

In de 27-koppige selectie was weinig ruimte voor verrassingen. Löw selecteerde het 18-jarige talent Julian Draxler van Schalke en de twee jaar oudere Marc-André ter Stegen van Borussia Mönchengladbach. Dennis Aogo, Simon Rolfes en Christian Träsch werden niet opgeroepen. Duitsland is in de groepsfase één van de tegenstanders van het Nederlands elftal.