Babyvosje ingezet als lokmiddel voor ouders

Een stroper heeft in het Noord-Brabantse Drunen een babyvosje ingezet om de ouders te lokken.

De stroper had het vosje van enkele weken oud in een klein kooitje geplaatst nabij een crossbaantje, maar spelende kinderen vonden de kooi zaterdag. Dat meldt vogelrevalidatiecentrum Zundert, waar het vosje is ondergebracht. "De dader heeft de overige welpen waarschijnlijk omgebracht", zegt voorzitter van het centrum Charles Brosens. "De ouders gaan natuurlijk naar hun kinderen zoeken en worden dan opgewacht door de stroper of stropers."

Om het vosje te voeden was er een dode postduif bij hem in het hokje gepropt. "De vos kon zich nauwelijks omdraaien. Ik heb er geen woorden voor." De vogelpoot waar normaal het ringetje omheen zit, was eraf gehaald. "Dat doen ze zodat niet meer te achterhalen is waar de vogel vandaan komt. Die tactiek wordt ook toegepast als giftig lokaas wordt gebruikt."

Een woordvoerder van Staatsbosbeheer is zeer verbaasd over het incident. "Ik kan me geen soortgelijk geval herinneren. Ik wil niet speculeren wat de aanleiding kan zijn geweest, maar er is moeilijk een andere verklaring te bedenken."

Het vosje zal, als het bijna volwassen is, worden uitgezet in een natuurgebied.