'Meer ontslagen door uitspattingen op internet'

Werkgevers ontslaan werknemers steeds vaker vanwege uitspraken en uitspattingen op sociale media. Dat zegt juridisch dienstverlener Arag maandag in het AD. Uit onderzoek blijkt dat een op de drie ondernemers zijn werknemers op Twitter of Facebook controleert.

"Een ondernemer kan gemakkelijk een blik werpen op Facebook of Twitter om te weten wat zijn werknemers in hun vrije tijd uitspoken", zegt een woordvoerder in de krant. "Veel mensen gooien van alles op het internet en vaak zijn collega's met elkaar verbonden via sociale media. Wie zogenaamd ziek is, maar vervolgens feestend op een foto staat, kan in de problemen komen."

Zo werd een operatieassistente die al maanden thuis zat ontslagen omdat collega's op internet zagen dat ze wel met haar bandje optrad. Een magazijnmedewerker die zijn teamleider op Facebook uitschold kreeg ook de zak. Exacte cijfers noemt Arag in de krant niet.

Het aantal arbeidsconflicten nam in het eerste kwartaal van dit jaar met twintig procent toe. "Het aantal conflicten waarbij sociale media een rol spelen, is hier duidelijk op van invloed", aldus Arag.