'Uitgevers zijn nodig om ontdekt te worden'

Ontwikkelaars van mobiele apps zullen binnenkort weer naar uitgevers moeten stappen omdat app stores te druk worden, aldus Trip Hawkins, oprichter van EA en CEO van Digital Chocolate. Apps verdwijnen in een zee van duizenden apps en kunnen zo nooit gevonden worden.

"Toen Apple de iPhone lanceerde, toen Facebook hun app API vrijgaf en toen Android en Google Plus volgde, kwamen er allerlei aanbiedingen langs zoals: 'Hey, als je een ontwikkelaar bent, kom dan naar mij. Je hebt geen uitgever nodig,'" vertelde Hawkins in een interview op het GDC 2012. "Maar nu hebben ze een probleem. Jouw app zit in een app store met miljoenen andere apps, dat betekent dus dat een app niet zomaar ontdekt wordt."

Ontdekt worden wordt steeds moeilijker voor ontwikkelaars. Consumenten kunnen de apps die zij willen ook niet meer snel vinden. Hawkins vindt het dan ook absurd dat app store-eigenaren 30 procent van de opbrengst vragen. "Winkels lossen niet alleen het probleem van distributie op, maar ook dat van ontdekking. iPhone, Android en Facebook deden dit in het begin ook omdat er niet zoveel apps waren. Maar nu zijn er duizenden apps waardoor ze het ontdekkingsprobleem niet meer kunnen oplossen. Ze verdienen die 30 procent niet."

Ontwikkelaars zullen dan terugkeren naar de uitgevers. "Eerst proberen ze zelf een oplossing te vinden. Als zij dat zelf niet kunnen financiëren moeten ze samenwerken met een uitgever die dat wel kan."