Collectief Democratische Armoede

Atheïst zijn is zo gek nog niet. Maar mocht er toch een God zijn, dan dank ik hem voor het feit dat ik geen CDA'er ben. De verkiezing voor een CDA-lijsttrekker is een beetje als het kiezen van een presidentskandidaat voor de Republikeinse partij. Je hoopt dat ze de minst mallotige kiezen zodat de schade meevalt als ze per ongeluk gekozen worden. Er zijn twaalf mensen bereid gevonden om het CDA te leiden bij de komende verkiezingen.

Geheel in de christendemocratische traditie van openheid hebben we van zes kandidaten geen flauw benul wie het zijn. Grote kans dat deze zes kandidaten ook geen weet hebben van hun kandidatuur. De blikken van lichtdementerende CDA'ers die de stemprocedure tijdens het memorabele partijcongres niet begrepen staan nog vers in het geheugen. Het zou mij niets verbazen als een paar van deze lieverds zich per ongeluk hebben aangemeld voor het lijsttrekkerschap. Gelukkig voor hen is er nog een of andere vage commissie die voorkomt dat deze stemprocedureverstoorders niet aan de bak hoeven. Deze commissie kiest als een soort Henk Jan Smits namelijk de zes kandidaten die door mogen in de strijd om de gunst van de CDA-leden. Laten we de bekende kandidaten even kort doornemen.

Allereerst hebben we Madeleine van Toorenburg. Deze dame vond alle commotie op het congres blijkbaar ook vermakelijk en wil dat de leden zoveel mogelijk keuze hebben. Daarom heeft zij zichzelf ondanks de overvloed aan keuze naar voren geschoven. Niet de sterkste argumentatie, zal het dus wel niet worden. Dan hebben we nog Marcel Wintels. Deze voormalig ondernemer verwijt de andere kandidaten dat zij de gedoogcoalitie met de PVV hebben gesteund. Pijnlijk was het dan ook toen bleek dat Wintels op het congres niet tegen deze samenwerking had gestemd. Te onervaren en een pijnlijke uitglijder. Lijkt dus kansloos. Uit het oosten hebben we Harry Wesselink als kandidaat. Wie? Precies, ik heb ook geen idee. Een zoektocht op internet leert dat deze clown het achterneefje is van Lutz Jacobi, maar dan met schattig Twents accent en een talent voor schlagerzingen.

Dan hebben zijn er nog drie serieuze kandidaten. In de eerste plaats is dat Liesbeth Spies, momenteel demissionair minister van Binnenlandse Zaken en medeverantwoordelijk voor de hilariteiten op het congres in Arnhem. Zij verwijst nu allerlei wetten en plannen naar de prullenbak die zij als minister en bondgenoot van de PVV vurig verdedigde. Je mening bijstellen is binnen het CDA natuurlijk geen enkel probleem. Als iemand laat vallen dat hij van de Hervormde Kerk is, denk ik automatisch dat hij zegt CDA-lid te zijn. Je mag zo vaak sleutelen aan je standpunt, als het maar tot een plek in de regering leidt. Ongeacht welke regering. Macht is de kernwaarde van het CDA. Spies is wat onbekend, maar de draaikonterij zien we ook bij de andere vijf kandidaten. Dus ook bij Henk Bleker.

De ponyfokker doet mee aan de verkiezingen onder de slogan 'eerlijk, helder Henk'. Behalve dat deze slogan een slap aftreksel is van het motto van een bierbrouwerij, is het ook totaal ongeloofwaardig. Niemand lijkt me zo huichelachtig als Henk Bleker. De uitspraak van oud-minister Hans Gruijters dat hij zijn vingers natelde als hij een christendemocraat een hand gaf lijkt voor Bleker te zijn verzonnen. Politici die zelf claimen 'eerlijk' te zijn, dien je per definitie te wantrouwen. Als er geen reden was om aan hun eerlijkheid te twijfelen zouden ze er ook geen punt van maken. Toch schijnt Bleker binnen het CDA veel steun te hebben, met name onder de agrariërs. Boeren mogen binnen het CDA dan sterk vertegenwoordigd zijn, landelijk vormen ze maar een kleine groep. Het is betwijfelbaar of Bleker landelijk ook populair kan worden, zeker na het knullige briefje aan Mauro.

Als laatste hebben we de huidige fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. Hij was tot voor kort volledig onbekend bij het grote publiek. Ondanks dat hij nu vaker in het nieuws is, is zijn gelijkenis met de butler van The Adams Family het enige dat mij daadwerkelijk is bijgebleven. De fractievoorzitter ademt saaiheid en degelijkheid. Kijken naar testbeeld is spannender dan luisteren naar Van Haersma Buma. Dat lijkt mij de ideale kandidaat voor het CDA en het land. Wie herinnert zich niet hoe de saaie, destijds anonieme, maar degelijke Balkenende 42 zetels haalde. De toekomst van het CDA is gebaat bij degelijkheid. Nederland ook. Als God en de warrige bejaarden het willen kan het CDA nog heel groot worden onder Buma.