Tilburgse coffeeshop krijgt sanctie

De Tilburgse coffeeshop Toermalijn is maandag twee keer betrapt op het overtreden van de nieuwe regels voor coffeeshops. De politie deelde eerst een waarschuwing en daarna een sanctie. Eigenaar Willem Vugs wil een rechtszaak uitlokken omdat hij het niet eens is met de regels.

Coffeeshops in het zuiden van Nederland moeten sinds 1 mei een ledenbestand hebben en mogen geen wiet meer verkopen aan buitenlandse klanten. Vugs is faliekant tegen dit nieuwe beleid en wil dat de rechter bekijkt of het wel rechtmatig is.

Toermalijn beging vorige week ook al bewust een overtreding, maar dat leidde niet tot een officiële waarschuwing. De gemeente had het nieuwe beleid namelijk nog niet gepubliceerd. Maandag was dat wel het geval, en had Vugs 's ochtends al zijn eerste waarschuwing te pakken.

Later op de dag constateerden agenten dat de coffeeshophouder opnieuw de nieuwe regels overtrad. Vugs verwacht dat de burgemeester zijn zaak een sluiting van drie maanden oplegt, maar dit pas effectueert nadat de rechter zich erover heeft uitgesproken. Vugs heeft al met advocaten afgesproken om dinsdag een bodemprocedure aan te spannen.

Dinsdag gaat de coffeeshop weer open en Vugs gaat zich dan, onder protest, aan de regels houden. "Anders riskeer ik dat we direct voor een halfjaar gesloten zijn, en ik heb ook mijn verantwoordelijkheden tegenover mijn personeel en mijn vaste klanten", zegt Vugs.

Hoewel hij vastberaden is de juridische strijd aan te gaan, is de stemming in de Toermalijn 'zuur'. "Ik heb dit natuurlijk niet gewild, maar het is de enige manier om in verzet te komen tegen dit beleid", zegt Vugs. De coffeeshophouder zegt veel steun te ontvangen van de andere Tilburgse coffeeshops en van branchevereniging De Achterdeur. "Maar ik vrees wel voor mijn toekomst. Door die wietpas zitten alle shops hier leeg. Waar zijn alle klanten gebleven?"