Poetin begint aan derde ambtstermijn

Vladimir Poetin is maandag in het Kremlin in Moskou beëdigd als president van Rusland. Het is de derde ambtstermijn van de 59-jarige vroegere geheim agent. Poetin legde de eed af in bijzijn van enkele duizenden gasten.

Hij werd in maart 2000 voor het eerst tot president van het grootste land van Europa gekozen en werd 4 jaar later herkozen. Van 2008 tot zijn verkiezing tot president op 4 maart was hij premier onder president Dmitri Medvedev.

Poetin besloot eerder de Russen 4 dagen vrij te geven rond zijn installatie tot president. Hij wilde zo de Russen in staat stellen hun tuintje te onderhouden en verzweeg dat de vakantie 'toevallig' samenvalt met het begin van zijn derde termijn. De oppositie tegen Poetin demonstreerde dit weekeinde tegen de nieuwe president. Hem wordt onder meer verweten dat er fraude is gepleegd bij de parlementsverkiezingen van eind vorig jaar en de verkiezingen van 4 maart. Ook zijn autoritaire regeerstijl roept veel bedenkingen op.

Een van de eerste keren dat Poetin weer als president op de voorgrond treedt, is woensdag bij de militaire parade in Moskou om de overwinning op nazi-Duitsland in 1945 te herdenken.