Impasse na Griekse verkiezingen

Griekenland krijgt te maken met dagen en mogelijk zelfs weken van politieke instabiliteit, nu geen enkele partij bij de parlementsverkiezingen van zondag een meerderheid heeft weten te behalen. Coalitiebesprekingen zijn dus noodzakelijk. De conservatieve partij Nea Dimokratia wist de meeste zetels te behalen en mag de formatieonderhandelingen gaan leiden. Volgens de officiële uitslag heeft de partij 108 van de driehonderd zetels behaald.

Antonis Samaras, partijleider van het conservatieve Nea Dimokratia dat de hervormingen van de zittende regering steunt, zei later maandag met de coalitiebesprekingen te willen beginnen. "Ik begrijp de woede van het volk, maar onze partij laat Griekenland niet onbestuurd achter", verklaarde hij.

Samaras heeft van president Karolos Papoulias het mandaat gekregen om met de coalitieonderhandelingen te beginnen. Hij heeft drie dagen voor de vorming van een coalitie. Dat kon nog wel eens een probleem blijken te zijn, omdat zelfs met de steun van de enige andere partij die de hervormingen steunt, PASOK (socialisten red.), de coalitie twee zetels tekort komt voor een meerderheid.

Grote winnaar bij de parlementsverkiezingen was de radicaallinkse partij Syriza, die fel gekant is tegen de bezuinigingen. De partij eindigde op de tweede plaats met 16,8 procent van de stemmen, wat neerkomt op 52 zetels. Duidelijk is dat de Griekse kiezer bij de verkiezingen heeft laten blijken boos te zijn over de zware bezuinigingen. Die waren een voorwaarde voor noodleningen van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie.

"De burgers hebben een duidelijk signaal afgegeven dat ze niet willen dat dit bezuinigingsbeleid wordt voortgezet", aldus PASOK-woordvoerster Fofi Gennimata. "Het is een enorme nederlaag voor ons." De partij behaalde slechts 41 zetels, tegenover 160 zetels bij de laatste verkiezingen.

Als Samaras er niet in slaagt een coalitie te smeden, dan krijgt de partij die op de tweede plek is geëindigd de kans om een coalitie te vormen. Als ook die partij geen overeenkomst weet te bereiken, dan moeten er over ongeveer een maand nieuwe verkiezingen worden gehouden. Samaras verklaarde dat er sowieso opnieuw moet worden onderhandeld over de voorwaarden voor de noodlening, welke coalitie er uiteindelijk ook wordt gevormd. "We zijn bereid om de verantwoordelijkheid te nemen om een nieuwe regering van nationale redding te vormen met twee doelstellingen: Griekenland moet in de Euro blijven en Griekenland moet opnieuw onderhandelen over de voorwaarden voor de noodlening, zodat er economische groei kan zijn en de Griekse gemeenschap wordt ontlast", aldus Samaras.

Partijleider van Syriza, Alexis Tsiparis, verklaarde dat de hele overeenkomst over de noodlening naar de prullenmand moet worden verwezen. "De bevolking heeft een voorstel van ons beloond om een linkse regering te vormen die afziet van de overeenkomsten over de noodleningen en de koers van ons volk richting de afgrond ombuigt", zei hij.

De onzekerheid over de toekomst van de Griekse politiek zorgde voor een forse daling op de beurzen. De Griekse staatsobligaties kelderden op de beurzen met bijna acht procent, de Griekse beurs staat op het moment van schrijven 7 procentpunt in de min.


Impasse na Griekse verkiezingen (Foto: Novum)