FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 april 2012

Nieuwe Kony-video online gezet

De Amerikaanse organisatie Invisible Children heeft donderdag een nieuwe video online gezet over de Ugandese rebellenleider Joseph Kony. Het eerste deel was ruim 100 miljoen keer op internet bekeken. Kony wordt gezocht wegens moord, verkrachting, het gedwongen rekruteren van kindsoldaten en andere misdaden.

"We willen dat mensen zich nog verder verdiepen in het conflict en actief meedoen aan oplossingen", zei Ben Keesey, topman van Invisible Children. Het vervolg is een 20 minuten durende video, met de titel Kony 2012 Part II - Beyond Famous. Kony wordt al jaren gezocht door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Nieuwe Kony-video online gezet
Nieuwe Kony-video online gezet (Foto: ANP)

Ombudsman hoort oud-ministers over Q-koorts

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer wil oud-ministers Gerda Verburg (Landbouw, CDA) en Ab Klink (Volksgezondheid, CDA) horen tijdens een openbare hoorzitting over Q-koorts. Dat heeft hij donderdagavond bekendgemaakt. De zitting vindt 24 april plaats in het provinciehuis in Den Bosch.

Brenninkmeijer onderzoekt de wijze waarop patiënten een schadevergoeding kunnen krijgen van de overheid. Veel Q-koortspatiënten, van wie sommige chronisch ziek zijn geworden, voelen zich volgens de ombudsman niet gehoord. De overheid heeft nooit serieus naar een passende oplossing gezocht.

Eerder werd al bekend dat Brenninkmeijer een aantal sleutelfiguren bij de overheid die betrokken waren bij de aanpak van Q-koorts gaat horen. Hij hoopt zo meer informatie te krijgen over de keuzes die de overheid heeft gemaakt bij de uitbraak van de ziekte. Wie die sleutelfiguren zijn, werd destijds nog niet gezegd.

Behalve de oud-ministers wil de ombudsman ook Jos van de Sande van GGD Hart voor Brabant, Jan van Lokven, die bij de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) werkte en professor bij het Erasmus MC Jan-Hendrik Richardus onder ede horen tijdens de openbare zitting. Ook twee patiënten komen aan het woord. Zij zullen hun verhaal vertellen.

De ombudsman gaat in een besloten zitting voorafgaand aan de open bijeenkomst de directeuren-generaal van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het vroegere ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit horen. Ook RIVM-directeur Roel Coutinho wordt achter gesloten deuren gehoord.

De Q-koortsepidemie brak enkele jaren geleden uit bij geitenhouderijen in onder meer Gelderland en Noord-Brabant. Veel mensen in de omgeving liepen zonder het te weten een besmetting op. Zeker enkele honderden patiënten zijn chronisch ziek geworden.

[EL] Uitslagen kwartfinales (05/04/2012)

Vanavond werden de returns afgewerkt van de kwartfinales in de Europa League. Hieronder volgen alle uitslagen. De ploegen die zijn geplaatst voor de halve finale zullen op 19 en 26 april weer in actie gaan komen.

Hannover 96 (Dui) - Atlético Madrid (Spa)* 1-2 (1-2)
63' Adrián 0-1
81' Diouf 1-1
87' Falcao 1-2

Valencia (Spa)* - AZ Alkmaar (NED) 4-0 (1-2)
15' Rami 1-0
17' Rami 2-0
56' Alba 3-0
80' Pablo 4-0

Athletic Bilbao (Spa)* - Schalke 04 (Dui) 2-2 (4-2)
29' Huntelaar 0-1
41' Gómez 1-1
52' Raúl 1-2
55' Susaeta 2-2

Metalist Charkiv (Oek) - Sporting Portugal (Por)* 1-1 (1-2)
44' Van Wolfswinkel 0-1
57' Christaldo 1-1

Halve finales:
Atlético Madrid (Spa) - Valencia (Spa)
Sporting Portugal (Por) - Athletic Bilbao (Spa)

Honderd Al-Qaidastrijders gedood in Zuid-Jemen

Bij gevechten in het zuiden van Jemen zijn de afgelopen twee dagen meer dan honderd Al-Qaidastrijders om het leven gekomen. Dat heeft het Jemenitische ministerie van binnenlandse zaken donderdag bekendgemaakt. De cijfers van het ministerie konden niet worden geverifiëerd.

Regeringstroepen hebben in de zuidelijke provincies Abyan en Lahj offensieven geopend tegen de bolwerken van de opstandelingen. De afgelopen week is er zwaar gevochten na twee aanslagen op Jemenitische legerbases.

Grote delen van het zuiden van Jemen zijn in handen van Al-Qaida en andere opstandelingengroepen. Zij hebben van het machtsvacuüm in Jemen geprofiteerd en steden veroverd.

President Malawi in ziekenhuis

De Malawische president Bingu wa Mutharika is donderdag opgenomen in het ziekenhuis in de hoofdstad Blantyre. Later wordt hij naar Zuid-Afrika overgebracht om daar te worden behandeld. Dat hebben Malawische staatsmedia gemeld.

In de korte verklaring die op de radio en televisie werd voorgelezen werd niet gezegd waarom Mutharika is opgenomen en ook niet wanneer hij naar Zuid-Afrika wordt overgevlogen. Eerder verklaarden anonieme bronnen bij de regering dat Mutharika een hartprobleem heeft.

Mutharika werd ooit geprezen voor de manier waarop hij Malawi, een van de armste landen ter wereld, bestuurde. De afgelopen jaren wordt hij er echter van beschuldigd democratische rechten met voeten te hebben getreden.

Rellen na zelfmoord Griekenland

Griekse betogers zijn donderdag voor de tweede dag op rij op het Syntagma-plein in de hoofdstad Athene op de vuist gegaan met de politie. Woensdag schoot een man zichzelf op het plein door het hoofd. In een afscheidsbrief zei hij tot zijn daad te zijn gekomen door de zware bezuinigingen in het land.

Donderdag kwamen ongeveer duizend mensen op het Syntagma-plein bijeen om bloemen te leggen, kaarsen te branden en berichten achter te laten. Tientallen jongeren, met de capuchontrui over het hoofd getrokken of met een helm op, sloegen straatstenen met hamers kapot en gooiden de brokstukken naar de oproerpolitie.

De betogers scandeerden 'Moordenaars! Moordenaars!'. De politie zette traangas en schokgranaten in om de jongeren uiteen te drijven.


Rellen na zelfmoord Griekenland (Foto: Novum)

[EL] Uitslag Valencia CF - AZ

AZ is er niet ingeslaagd om de halve finales van de Europa League te bereiken. De ploeg van Gert-Jan Verbeek  verloor met 4-0 van Valencia CF. Hierdoor is er geen enkele Nederlandse ploeg meer vertegenwoordigd in Europa.

Al na iets meer dan een kwartier had de thuisploeg de 2-1 nederlaag van vorige week in Alkmaar goed gemaakt. Feghouli pompte de bal na een korte hoekschop in het strafschopgebied waarna Rami de bal in het doel kon koppen. Twee minuten later werd er opnieuw gescoord. Na een voorzet die voorlangs de goal ging, was het opnieuw Rami die vrijstaand de bal in het doel mocht schieten. Daarna kwam AZ wat meer in de wedstrijd, maar dit leidde op een goed schot van Maher na niet tot echte kansen. Valencia kreeg zelf ook nog mogelijkheden op de 3-0, maar er werd de eerste helft niet meer gescoord.

In de tweede helft lukte het AZ niet om een aansluitingstreffer te vinden. Valencia had meer controle over de wedstrijd. Doordat AZ de bal niet weg kreeg kwam Valencia in de 56ste minuut op 3-0. Alba kon nog net voordat Dirk Marcellis kon ingrijpen de bal in het doel tikken.

AZ drong daarna wel aan, maar speelde te slordig om wat te kunnen forceren. Valencia speelde in die periode ook niet echt geconcentreerd, maar kwam toch op 4-0 door een mooi schot van invaller Pablo Hernandez. 

Valencia bereikt hierdoor de halve finales en lijkt voorlopig het hoofd van trainer Emery gered te zijn. 

Roy Beerens in duel met Jordi Alba (Foto: Pro Shots)

Valencia CF

4 - 0

AZ

15' Rami
17' Rami
56' Alba
80' Pablo H.
   
 
Gele kaart: Tino, Barragán (Valencia CF)
 
Stadion: Estadio Mestalla, Valencia
Toeschouwers: 25.000
Arbiter: Královec (Tjs)
 
Opstelling:   Opstelling:
Diego Alves
Barragán
Rami
Costa
Mathieu
Feghouli
Mehmet
Jonas (Parejo/68)
Tino (Maduro/84)
Alba
Soldado
  Esteban
Marcellis
Moisander
Viergever
S. Poulsen
Maher
Elm
Martens
Beerens (Falkenburg/79)
Altidore (Benschop/68)
Holman (Gudmondsson/46)

Olympisch goud levert sporter 30.000 euro op

NOC*NSF heeft tegen de NOS bekend gemaakt welke geldbedragen sporters mogen verwachten als zij een medaille halen op de Olympische Spelen later dit jaar in Londen. Een gouden medaille levert (bruto) 30.000 euro op voor een indivuduele sporter.

Een zilveren medaille levert 22.500 euro op, terwijl brons 15.000 waard is. Mocht een sporter meer medailles behalen, dan krijgt hij voor de hoogste medaille het volledige bedrag. Voor een tweede medaille tweederde van het bedrag en voor een derde medaille krijg hij of zij eenderde van het bedrag.

Voor teamsporters geldt weer een andere regeling, aangezien daarbij met een verdeelsleutel wordt gewerkt. Die is; Vergoeding voor individuele prestaties x wortel aantal teamleden, maar altijd een minimum van: 11.000 euro voor goud, 8.000 euro en 5.000 euro voor brons.

Kuijt ziet transfer naar Roma zitten

De zaakwaarnemer van Dirk Kuijt, Rob Jansen, bevestigt dat zijn cliënt oren heeft naar een transfer naar AS Roma. Jansen zegt tegen Engelse media dat Kuijt zich beraadt over zijn toekomst, omdat hij bij Liverpool steeds minder aan spelen toekomt.

"We hebben een goed contact met Walter Sabatini (sportdirecteur bij Roma, red.). Roma is een mogelijkheid voor Dirk. Het is een grote club met mooie ambities." Kuijt is aan zijn zesde seizoen bezig bij Liverpool. Hij speelde dit seizoen pas achttien duels voor The Reds, het laagste aantal sinds hij van Feyenoord overkwam. Fiorentina en Galatasaray zouden hem eveneens uit zijn lijden willen verlossen.

Volgens Jansen is het duidelijk dat Kuijt in de nadagen van zijn carrière terugkeert bij Feyenoord. De Nederlander speelde jarenlang in het shirt van de Rotterdammers, alvorens hij de stap naar de Premier League maakte.

Voetbalsters verslaan Slovenië

De Nederlandse voetbalsters hebben de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Slovenië met 3-1 gewonnen. De Oranje dames verstevigen hierdoor hun leidende positie in groep 6.

Maayke Heuver, Kirsten van de Ven en Manon Melis maakten voor Nederland de doelpunten. Groot-Brittannië staat tweede in de poule met twee verliespunten meer. Beide ploegen ontmoeten elkaar op 17 juni in Groot-Brittannië. De eindronde van het EK is in 2013 in Zweden.

Kroos: "Real Madrid mooie uitdaging"

Toni Kroos wil tegen Real Madrid bewijzen dat Bayern München op dit moment een van de beste clubs in Europa is.

Real Madrid bereikte dinsdag de halve finale van de Champions League door APOEL Nicosia in twee wedstrijden ruim te verslaan. Kroos' Bayern München was in een tweeluik te sterk voor Olympique Marseille.

Volgens de middenvelder valt uit een overwinning op Real Madrid af te lezen op welk punt Bayern op dit moment staat. De Koninklijke wordt, evenals rivaal FC Barcelona, getipt als Champions League-winnaar, maar Kroos wil graag roet in het eten gooien."Real scoort regelmatig vijf doelpunten of meer in één wedstrijd" , onderkent Kroos de kwaliteit van de aankomende opponent tegen Kicker. "Maar het is een mooie uitdaging om te laten zien dat we van topniveau zijn."

Brand legt Groningse bouwmarkt in as

Een bouwmarkt in het Groningse Uithuizen is donderdagavond volledig verwoest door een grote brand. Bij de brand kwam veel rook en asbest vrij. Omwonenden is geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden, meldt een woordvoerder van de brandweer. Niemand is gewond geraakt.

Het vuur brak omstreeks 18.45 uur uit in de bouwmarkt van circa 110 meter diep en veertig meter breed. Op dat moment was de bouwmarkt gesloten. Het vuur woedt vooral in een houtopslag.

Rond 20.15 uur is er volgens de woordvoerder nauwelijks meer dan een karkas van over, en het pand brandt nog steeds. "Daar blijft niks meer van over", voorspelt de woordvoerder.

Vanwege de brand rijden donderdagavond tussen Usquert en Roodeschool geen treinen. Arriva zet stopbussen in. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van vijftien tot dertig minuten. Er rijden tot het einde van de dienstregeling sowieso geen treinen.

'Malaga aast op Barça-talent Tello'

FC Barcelona raakt Cristian Tello mogelijk kwijt aan Malaga. Volgens AS heeft de aanvaller een clausule in zijn contract staan waar de ambitieuze club graag aan wil voldoen.

Tello komt dit seizoen sporadisch in actie voor Barcelona. Hij vond zeven keer het net in vijftien competitieduels. Het 19-jarige talent zou voor tien miljoen euro de deur uit kunnen, zo meldt AS. Malaga zou met de komst van de jongeling meer jeugdig elan aan de selectie willen toevoegen.

De aanvaller behoort dit seizoen voor het eerst tot de A-selectie van Barcelona. Hij viel met name op door zijn aanzienlijke aandeel in de ruime overwinning op Bayer Leverkusen in de Champions League (7-1). Van de zeven treffers nam hij er twee voor zijn rekening.

Naast Tello zou Malaga zich ook bezighouden met de komst van Borja Valero, die nu nog uitkomt voor Villarreal. De club zou haar netwerk willen aanspreken, na de prettige onderhandelingen na de deal met Santi Cazorla. Die kwam afgelopen zomer voor een clubrecordbedrag van 21 miljoen euro naar Malaga.

Laatste Dubliner gestorven

De mede-oprichter van de legendarische Ierse folkgroep The Dubliners is overleden. Banjospeler Barney McKenna is donderdag op 72-jarige leeftijd in Dublin gestorven, meldde de website van de band. "Hij besteedde zijn leven aan het rondreizen van de wereld en het spelen van Ierse muziek", luidde de mededeling.

Barney McKenna stond bekend onder de naam Banjo Barney. Hij speelde nog begin dit jaar op het 50-jarige jubileumtoernee van de groep.

The Dubliners braken in 1967 internationaal door met hun hit Seven Drunken Nights. Met steeds nieuwe muzikanten is de groep ook nog actief.

De Ierse president Michael D. Higgins dankte McKenna "voor zijn grote bijdrage voor de Ierse muziek."

Laatste Dubliner gestorven
Laatste Dubliner gestorven (Foto: ANP)

"Next-gen games kosten twee keer zoveel"

Ontwikkelaars die volledig gebruik willen maken van de capaciteiten van de next-gen consoles moeten veel meer geld uitgeven. Enkele ontwikkelaars die bezig zijn met Durango, de codenaam van de next-gen Xbox, melden dat ze alleen al voor de models en textures het budget moeten verdubbelen.

Niet alleen de nieuwe Xbox zal duurder worden om voor te ontwikkelen, ook de ontwikkelingskosten voor de Wii U en PlayStation 4 zullen sterk stijgen. De kosten voor de Wii U zullen bijvoorbeeld stijgen doordat ontwikkelaars meer tijd besteden aan het implementeren van manieren om de tablet-controller te gebruiken.

Analisten verwachten dat uitgevers en ontwikkelaars andere manieren zullen zoeken om geld te verdienen. Het is nu al moeilijk om winst te behalen op games, en met twee keer zo hoge kosten lijkt dat nog moeilijker te worden. Er zou bijvoorbeeld meer DLC kunnen komen, meer abonnementen zoals Call of Duty Elite, of meer cross-platform mogelijkheden. Games waarvan uitgevers niet zeker weten of ze wel winst zullen opleveren zullen minder snel gemaakt worden.

Wel komen er meer kansen voor indie-ontwikkelaars, met dank aan mobiele apps en casual-games zoals die op Facebook. Will Wright, de bedenker van SimCity en De Sims, vertelde ook dat een groepje vrienden sneller leuke en gekke games zullen maken dan een grote studio die zich alleen maar richt op AAA-games.

DWDD niet blij met zoenende stelletjes

De Wereld Draait Door is niet te spreken over zoenende stelletjes die in de uitzending van woensdag waren te zien. De VARA overweegt stappen te nemen tegen de jongeren.

Na de uitzending bleek het om een promotiestunt van deodorantmerk Axe te gaan. "Axe stinkt", twitterde Dieuwke Wynia, eindredacteur van DWDD, donderdagmiddag. "Stinkgasten van gister in publiek bij DWDD krijgen schadeclaim."

De VARA laat in een verklaring aan RTL Boulevard weten na te gaan of de 'kusactie' professioneel is voorbereid. "Daarnaast gaan we na of er een pr-bureau bij betrokken is geweest en of de mensen die eraan hebben deelgenomen daarvoor zijn betaald", aldus de VARA. Als dat zo is, zegt de omroep serieuze stappen te overwegen.

Cassano vreesde voor zijn leven

Antonio Cassano is dolgelukkig om weer terug te kunnen keren in het betaald voetbal. De aanvaller leefde lang in onzekerheid na een hartingreep.

"Eerst vreesde ik voor mijn leven. Toen bedacht ik me dat ik misschien moest stoppen met profvoetbal. Nu kan ik hopelijk komend weekeinde al spelen tegen Fiorentina", zegt Cassano tegen het Italiaanse Studio Sport.

Cassano onderging in november een operatie aan zijn hart. Sindsdien werkte hij aan zijn terugkeer bij AC Milan, waar hij eerder deze week de groepstraining hervatte. Ook zijn deelname aan het EK 2012 is nog niet uitgesloten, meldde de Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli.

De aanvaller is aan zijn tweede seizoen bezig in dienst van Milan. Daarvoor speelde hij bij Sampdoria. In het verleden was hij actief bij Real Madrid, AS Roma en Bari. Bij Milan speelde hij dit seizoen tot dusver negen competitieduels.

Henry scoort aan lopende band in VS

Thierry Henry is voor de eerste keer verkozen tot speler van de maand in de Major League Soccer (MLS). De Fransman kwam in de winter op huurbasis uit voor Arsenal. Sinds hij terug is in de Verenigde Staten, bewijst hij wekelijks zijn waarde bij zijn broodheer New York Red Bulls. Hij scoorde in maart vijf keer en gaf drie assists.

Henry vertolkte een belangrijke rol in zijn verhuurperiode aan Arsenal. The Gunners wilden hem behouden als pinchhitter, maar kregen van hem te horen dat hij terug zou keren naar New York Red Bulls. Sinds 17 februari is hij weer in dienst van de Amerikanen.

De oud-international koos voor een Amerikaans avontuur om zijn carrière langzaamaan af te bouwen. Hij speelde jarenlang voor Arsenal en werd voor 24 miljoen euro aan FC Barcelona verkocht. In Spanje slaagde hij er echter niet in potten te breken, waarop hij bij New York Red Bulls tekende.

Mario tennist er op los in Mario Tennis Open

Nintendo heeft vandaag een nieuwe trailer vrijgegeven van Mario Tennis Open. In de trailer staan de zogenaamde special games centraal. Mario Tennis Open verschijnt op 25 mei voor de Nintendo 3DS. 

Mario en zijn vrienden gaan opnieuw sporten en zullen de tennisbaan onveilig maken, in de game kan je standaard potjes tennis spelen maar zijn er ook een aantal extra modi. De extra tennisspellen zijn gebaseerd op diverse Mario-games zoals Super Mario Galaxy en Super Mario Bros. In Super Mario Tennis kunnen spelers zich een weg spelen door bekende omgevingen, waar ze hun tennisslagen kunnen gebruiken om goomba's en koopa's te raken.

Nominaties Coach van het Jaar 2012 bekend

Frank de Boer (Ajax), Peter Bosz (Heracles Almelo), Ronald Koeman (Feyenoord), Art Langeler (FC Zwolle) en Gertjan Verbeek (AZ) maken dit seizoen kans op de titel Coach van het Jaar. De winnaar van deze prijs wordt op vrijdag 18 mei bekend gemaakt.

De trainers werden door een vakjury met vertegenwoordigers van de trainersvakbonden CBV en VVON, de KNVB en het blad De Voetbaltrainer genomineerd. De Rinus Michels Awards, zoals de prijs ook wel wordt genoemd, werd in het seizoen 2003/2004 voor het eerst geïntroduceerd.

Vorig jaar sleepte Michel Preud'homme deze prestigieuze prijs in de wacht. De Belg, die vorig seizoen bij FC Twente onder contract stond, sleepte de KNVB beker en de Johan Cruijff Schaal in de wacht. De overige nominaties waren voor John van den Brom (ADO Den Haag), Harm van Veldhoven (Roda JC Kerkrade), Fred Rutten (PSV) en Rene Trost (MVV Maastricht).

OS-deelname Saoedische vrouwen in gevaar

Het is onduidelijk of Saudi-Arabië deze zomer voor het eerst vrouwen naar de Olympische Spelen stuurt. Plannen daartoe zijn in gevaar na uitspraken van de voorzitter van het Saoedisch olympisch comité. Prins Nawaf zei tegen de krant Al-Watan dat hij 'vrouwelijke Saudische deelname aan de Spelen op dit moment niet goedkeurt'.

Mogelijk laat het Saudisch olympisch comité de mogelijkheid open voor vrouwen om buiten de officiële delegatie om deel te kunnen nemen in Londen. In 2010 kon amazone Dalma Rushdi Malhas op die manier meedoen aan de Jeugd Olympische Spelen. Daar haalde ze brons bij het springen.

Saudi-Arabië is samen met Qatar en Brunei het enige land dat nog nooit een vrouwelijke deelnemer naar de Spelen stuurde. Qatar maakte in februari echter bekend zeker twee atletes af te vaardigen. Het internationaal olympisch comité IOC is nog in gesprek om de Saudi's over te halen alsnog vrouwen te sturen.

PSV bood Rutten in winterstop nieuw contract aan

PSV heeft Fred Rutten, die inmiddels niet meer voor de ploeg uit Eindhoven werkzaam is, in de winterstop een nieuw contract aangeboden. Dit heeft algemeen directeur Tiny Sanders eerder vandaag aan Omroep Brabant laten weten.

In deze vernieuwde overeenkomst zou wel een clausule zijn opgenomen. "Als de Champions League niet gehaald zou worden, zouden beide partijen in dat geval van contractverlenging afgezien kunnen hebben", liet Sanders in een interview met de Brabantse zender weten.

Na de winterstop kwam PSV echter in een negatieve spiraal terecht, wat er uiteindelijk voor zorgde dat Rutten zijn spullen kon pakken. Bovendien wachtten de supporters de spelersbus op na de nederlaag tegen NAC Breda.

Zowel Sanders als technisch directeur Marcel Brands wilden op dat moment naar de fans gaan, maar besloten uiteindelijk dit toch niet te doen. "Onze veiligheidsmensen vonden dat er geen sprake was van een agressieve situatie. Zij zeiden dat het niet nodig was om erheen te gaan."

Het Ghost Recon Network uitgelegd

Het nieuwe Ghost Recon Network laat spelers hun wapens customizen vanaf hun tablet, smartphone, of elk ander apparaat dat op iOS en Android draait. Ook kunnen ze via Facebook alles delen met vrienden, die de wapens weer kunnen importeren in hun eigen game.

Naast het customizen kunnen spelers ook de statistieken en map zien op een ander apparaat, terwijl ze Ghost Recon: Future Soldier spelen. Voor degenen die het netwerk gaan gebruiken zijn er ook nog eens beloningen. Wat de beloningen zijn is nog onbekend. Het Ghost Recon Network zal gratis zijn.

Tony

Tony is een man die in een achterbuurt van Londen woont. Hij is al twintig jaar werkeloos en heeft weinig sociale vaardigheden. Hij verdoet de tijd met het kijken naar actiefilms uit de jaren tachtig op zijn oude videorecorder. Tony wil vrienden hebben en krijgt de meest vreemde figuren over de vloer. Maar gedraag je, anders beland je vakkundig, in stukken gehakt, in de Theems.

Gebroken kuitbeen voor Leipheimer

Levi Leipheimer heeft naar nu blijkt afgelopen zondag tijdens een trainingsrit zijn linker kuitbeen gebroken. De 38-jarige Amerikaan werd aangereden door een auto.

Leipheimer zal minimaal twee weken uitgeschakeld zijn, zo maakte zijn ploeg Omega Pharma-Quick Step bekend. De Amerikaan zou oorspronkelijk deze week gaan rijden in de Ronde van het Baskenland waarin hij tot de favorieten voor de eindzege behoorde.

Producer Witcher II komt met nieuwe game

Voormalig senior producer van The Witcher 2, Tomaz Gop, heeft zijn nieuwste project onthuld. Het project gaat op dit moment door het leven als Project RPG en gaat in 2013 verschijnen voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

De game speelt zich 1000 jaar na de dood van een god wiens dode lichaam de aarde in twee heeft verdeeld. Elke helft heeft zijn eigen filosofie over het leven en jij kiest vroeg in de game een kant. De combat in de game is geïnspireerd door Dark Souls, Kingdoms of Amalur en Batman: Arkham City wat zou moeten betekenen dat de speler de vijanden herkent aan gedrag, niet aan uiterlijk.

Project RPG wordt ontwikkeld door de Duitse studio Deck13 en wordt uitgegeven door City Interactive. Qua beeldmateriaal is er op dit moment enkel een stuk concept art welke hieronder te bekijken is.

rpg

Storm Argentinië eist levens

Een zware storm heeft in Argentinië aan zeker elf mensen het leven gekost. Meer dan twintig mensen raakten gewond. Daken werden door de zware storm van huizen gerukt en bomen waaiden om.

Volgens de autoriteiten kwamen in de hoofdstad Buenos Aires vier mensen om het leven. In de regio rondom de hoofdstad kwamen zeven mensen om. Een werd geëlektrocuteerd en zes anderen werden bedolven door ingestorte muren of omgewaaide bomen.

Gijp grijpt in: Gijp-shirts mogen weer

T-shirts met daarop het karikatuur en uitspraken van Voetbal International-analist René van der Gijp mogen weer. Dit maakte het VI-blog SigaarSnor donderdag bekend.

De shirts werden vorige maand verboden, nadat Sport-Promotion, de belangenbehartiger van de voetbalanalist, opeens een advocaat had ingeschakeld om de verkoop van de shirts te staken.

SigaarSnor ging toen akkoord met het verbod, wegens mogelijke juridische kosten. Door tussenkomst van Van der Gijp zelf is het verbod vanaf heden weer opgeheven, aldus het blog.

Vlaardingse werkloze schaamt zich voor stage

In de gemeente Vlaardingen worden werkloze jongeren tegenwoordig ingezet in de groenvoorziening. Ze moeten verplicht deelnemen aan de werkstage, die bedoeld is om in een werkritme te komen, aangezien weigeren of ermee stoppen in het ergste geval leidt tot stopzetten van de uitkering.

Sinds deze maand moeten de jongeren vier dagen per week aan de bak. Volgens groepsleider Mariëlla Konings voelen de jongeren zich te kijk gezet: "Ze schamen zich, omdat het werk voor een buitenstaander lijkt op een taakstraf". De opmerking van een van de deelnemers aan het project lijkt dit te bevestigen: "Mensen denken dat we criminelen zijn en kijken ons na. Hier heb ik geen opleiding voor gedaan."

Op dit moment zijn er veertig werkloze jongeren via de stageplaatsen aan het werk. Het ligt in de planning dat er in de nabije toekomst plaats is voor nog eens honderd werklozen. Hier is een interview te bekijken met een van de groepsleiders. 

Fable-franchise krijgt boeken en comics

Lionhead heeft bekendgemaakt dat de Fable-franchise uitgebreid gaat worden met boeken en digitale comics. De comics verschijnen als eerste, rond de launch van Fable: Heroes volgende maand.

De comics worden verspreid via alle grote e-reader platformen en zijn geschreven door Peter David. Ze behandelen elk één van de belangrijke personages in de serie: Reaver, Jack of Blades en Theresa.

Het eerste boek verschijnt in augustus en heet At the Edge of the World. Dit boek vertelt het verhaal tussen Fable 3 en Fable: The Journey en is geschreven door Christie Golden. Na dit boek verschijnen er nog twee boeken, maar wanneer deze gaan verschijnen is nog niet bekend.

De uitgever van de boeken, Random House, gaat ook een encyclopedie van de franchise uitgeven. Hier wordt alle belangrijke info en geschiedenis van de games en boeken in vermeld.

"The bible will be a living document that will cover all previously-released Fable products and serve as a comprehensive reference for any creators working in the Fable world," aldus de aankondiging.

Vergelijking voor The Witcher 2: Enhanced Edition

CD Projekt Red heeft meerder keer vermeld dat The Witcher 2 op Xbox 360 er net zo goed uit zal zien als op pc. Gamespot heeft een video vrijgegeven waarin we zien hoe de games verschillen. Of de video ook echt representatief is op je eigen televisie is nog maar de vraag.

The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition komt met een aantal verschillende uitbreidingen en verbeteringen. Zo is de game voorzien van ruim een half uur aan extra filmpjes en vier uur aan extra gameplay verdeeld over twee avonturen. Ook zijn de menu's en de besturing volledig geoptimaliseerd voor Xbox 360. The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition moet 17 april uitkomen voor Xbox 360.

Skylanders ook voor iPhone en iPad

De kindergame Skylanders is nu ook verkrijgbaar voor de iPhone, iPod Touch en iPad. Voor tachtig cent kan het spel Skylanders Cloud Patrol gedownload worden. Dat heeft uitgever Activision donderdag bekendgemaakt.

Door vijanden te neer te schieten, kunnen spelers meer van de Skylanders-personages in het spel vrijspelen. Daarnaast kunnen spelers de codes, die meegeleverd worden met het speelgoed, inscannen om de beestjes in het spel tot leven te wekken. brengen

Skylanders Cloud Patrol is een nieuwe tak binnen de Skylanders-reeks. Vorig jaar was Skylanders: Spyro's Adventure de populairste nieuwe kindergame op de markt. Daarnaast werd Skylanders Universe, een online game voor de pc, gelanceerd.

Deze maand brengt uitgever Activision de laatste drie speelgoedbeestjes op de markt. Door deze beestjes op een usb-plateau te plaatsen of de meegeleverde code in te scannen kunnen kinderen ook op hun spelcomputer met de beestjes spelen.

Dit najaar wordt de speelgoed- en gamereeks uitgebreid met Skylanders Giants. Niet alleen wordt dan een nieuw spel op de markt gebracht, ook verschijnen er nieuwe, grotere Skylanders in de speelgoedwinkel.


Skylanders ook voor iPhone en iPad (Foto: Novum)

Meer info over extended cut DLC Mass Effect 3

Eerder vandaag werd bekend gemaakt dat Bioware een nieuwe Extended Cut DLC uit gaat brengen voor Mass Effect 3. Dit vanwege de controversie rondom het einde van de game. Nu komt Bioware met nog meer informatie over het onderwerp in de vorm van een Q&A. De Extended Cut wordt deze zomer verwacht voor de XBOX 360, PS3 en PC.

Volgens Bioware zal de Extended Cut nieuwe filmpjes en epiloog scenes toevoegen, hierdoor zal het duidelijker worden wat er gebeurt aan het einde van de game en zo het hoofdstuk beter afsluiten. Verder legt Bioware de nadruk dat de DLC uit zal wijden op de bestaande eindes, maar dat er geen nieuwe eindmogelijkheden worden toegevoegd. Hieronder de precieze details vanuit Bioware.

"An official press release went out today announcing how we are re-prioritizing the Mass Effect 3 post release content schedule to provide a more fleshed out experience for our fans. For many of you the "Extended Cut" will help answer some questions and give closure to this chapter of the Mass Effect story. Oh and it's at no cost to you - the fan.

Here is a mini FAQ to help you understand what the Mass Effect 3: Extended Cut is and isn't:

What can fans expect from the Extended Cut DLC?

For fans who want more closure in Mass Effect 3, the DLC will offer extended scenes that provide additional context and deeper insight to the conclusion of Commander Shepard's journey.

Are there going to be more/different endings or ending DLCs in the future?

No. BioWare strongly believes in the team's artistic vision for the end of this arc of the Mass Effect franchise. The extended cut DLC will expand on the existing endings, but no further ending DLC is planned.

What is BioWare adding to the ending with the Extended Cut DLC?

BioWare will expanding on the ending to Mass Effect 3 by creating additional cinematics and epilogue scenes to the existing ending sequences. The goal of these new scenes is to provide additional clarity and closure to Mass Effect 3.

When will the Extended Cut DLC be available?

Currently the Extended Cut DLC is planned for this summer, no specific date has been announced at this point.

Why are you releasing the Extended Cut DLC?

Though we remain committed and are proud of the artistic choices we made in the main game, we are aware that there are some fans who would like more closure to Mass Effect 3. The goal of the DLC is not to provide a new ending to the game, rather to offer fans additional context and answers to the end of Commander Shepard's story.

So there you have it. Are we proud of the game we made and the team that made it? Hell yes. Are we going to change the ending of the game? No. Do we appreciate the passion and listen to the feedback delivered to us by our fans? Very much so and we are responding.

Summer is coming..."

WTF van vandaag: Japanse anuszombies

De grindhouse trend in filmland is ook tot in Japan te voelen. Leuke onzinnige films met een dikke knipoog naar de horror- en actiefilms van B-kwaliteit, veelal ook van vroeger. Soms zijn deze nieuwe grindhouse films eigenlijk net zo slecht, zo niet slechter dan de films die ze op de hak nemen.

Een goed voorbeeld hiervan is Japanse film 'Zombie Ass: The Toilet of the Dead'. De overdreven zware voice-over voor de trailer die half in Japans en half in gebrekkig Engels spreekt maakt het er niet beter op. En dan heb je de beelden nog niet gezien:

Bouwmeester verliest koppositie in Mallorca

Zeilster Marit Bouwmeester heeft bij de Trofeo Princesa Sofia voor Mallorca de koppositie in de olympische Laser Radialklasse weer moeten afstaan. De wereldkampioene werd in de twee wedstrijden van vandaag respectievelijk veertiende en tiende.

De Spaanse Alicia Cebrian nam de leiding van Bouwmeester over. Die staat nu tweede op zes punten achterstand. In het matchracen werd het team van stuurvrouw Mandy Mulder in de kwartfinales uitgeschakeld door het team-Price uit Australië. De Australische dames wonnen met 3-1.

VN roept Titanic uit tot onderwatererfgoed

Het wrak van de Titanic wordt vanaf nu beschermd door de Verenigde Naties. Het vergane schip ligt over enkele dagen precies een eeuw op de zeebodem, en wordt daarom gerekend tot cultureel onderwatererfgoed. Dat heeft Unesco, de erfgoedorganisatie van de VN, donderdag bekendgemaakt.

De nieuwe status van het wrak betekent vooral dat het nu goed kan worden beschermd tegen plunderingen. Omdat het in internationale wateren ligt, kon geen enkel land het cruiseschip claimen. Bescherming van de VN als onderwatererfgoed was tot nu toe ook niet mogelijk, omdat het schip nog geen honderd jaar geleden was gezonken.

Sinds 2001 heeft de VN een conventie voor de bescherming van gezonken schepen en opgravingen op de zeebodem. Deze moet 'niet-wetenschappelijke of onethische' verkenningen van het erfgoed tegengaan.

Landen kunnen voorwerpen die illegaal zijn meegenomen in beslag nemen. Schepen die ongewenste opgravingen doen, kunnen uit havens worden geweerd.

De directeur-generaal van Unesco, Irina Bokova, waarschuwde wel dat duizenden andere, eeuwenoude scheepswrakken worden geplunderd en beschadigd. "We dulden geen plunderingen van culturele vindplaatsen", zei ze. "Hetzelfde zou moeten gelden voor gezonken erfgoed.

Op 14 april is het precies honderd jaar geleden dat de Titanic tegen een ijsberg aanvoer en zijn gang inzette naar de bodem van de Atlantische oceaan.


VN roept Titanic uit tot onderwatererfgoed (Foto: Novum)

Joseph Gordon-Levitt stapt uit Tarantino-western

Joseph Gordon Levitt is officieel uit de film Django Unchained gestapt. De acteur zou de voorkeur hebben gegeven aan zijn regiedebuut Don Jon's Addiction en daardoor geen tijd meer hebben voor de western van Quentin Tarantino. Dat schrijft de Amerikaanse MTV.

"Ik kan het helaas niet gaan doen", zegt Levitt. "Het lijkt me geweldig, maar het komt gewoon niet goed uit. Ik heb Quentin al gesproken en hij steunt me helemaal. Hij is een van mijn favoriete regisseurs en zijn zegen betekent heel veel voor mij."

In Django Unchained moet de premiejager en voormalige slaaf Django, een rol van Jamie Foxx, zijn vrouw zien te bevrijden uit de klauwen van een brute plantage-eigenaar gespeeld door Don Johnson. Tot de cast behoren vele andere grote namen als Leonardo DiCaprio en Sacha Baron Cohen. Samuel L. Jackson, Kurt Russell en Christoph Waltz zijn ook te zien, zij werkten allemaal al minstens eenmaal eerder met Tarantino.

Django Unchained verschijnt op 24 januari 2013 in de Nederlandse bioscopen.

Rift patch 1.8 trailer laat 20-man raid content zien

De trailer van de aankomende patch voor Rift ziet er spectaculair uit. Een van de toevoegingen is een nieuwe raid instance waarin 20 man het samen moeten opnemen tegen gigantische draken en demonen, zo groot als een flatgebouw. Een andere toevoeging is de vishengel, die niet onbekend is bij mmo-fans.

Twee nieuwe trade skills zullen beschikbaar komen, genaamd fishing en survival. Verder kunnen we ook een nieuwe leaderbord verwachten samen met een guild finder tool.

Er is op dit moment nog geen specifieke release datum bekend, echter kunnen spelers volgens developer Trion Worlds ergens later deze maand hun eerste vis vangen.

de trailer is hier te bekijken.

Ricky Koole zingt titelsong Kauwboy

Ricky Koole heeft de titelsong van Kauwboy voor haar rekening genomen. Het nummer heet You Are the One. De actrice en zangeres is ook verantwoordelijk voor de filmmuziek en de voice-over van de afwezige moeder in de speelfilm.

Kauwboy, gemaakt door Boudewijn Koole, heeft al diverse prijzen in de wacht gesleept. Zo won de film de Grand Prix of the Deutsches Kinderhilfswerk voor beste jeugdfilm en de First Feature Award op het internationaal filmfestival van Berlijn

Kauwboy vertelt het verhaal van de 10-jarige Jojo die op een dag een kauw vindt en deze mee naar huis neemt. Uiteindelijk komt hij klem te zitten tussen loyaliteit aan zijn vader, voor wie hij het beestje verborgen houdt, en de zorg voor de kauw. De film gaat zaterdag in première en draait vanaf 18 april in de bioscopen.

The Mummy-reeks krijgt nieuw leven ingeblazen

The Mummy krijgt een vierde deel. Filmstudio Universal heeft Jon Spaihts gevraagd het scenario voor de nieuwe film te schrijven, meldt het Amerikaanse filmblad Variety. Hij schreef eerder de scripts voor de horrorfilm The Darkest Hour en de Alien-prequel Prometheus.

De film wordt een zogeheten reboot en gemaakt zonder rekening te houden met voorgaande delen uit de filmserie. Er komt bovendien een nieuwe cast. "Ik krijg hierbij dezelfde mogelijkheid als bij Prometheus", zegt Spaihts. "Ik kan terugkeren naar de oorsprong van het zeer duistere verhaal en dat op een manier bewerken die we nog nooit eerder hebben gezien."

Spaihts is verder nog bezig met het scenario van de actiefilm World War Robot en een nog titelloze avonturenfilm voor producent Jerry Bruckheimer.

De drie The Mummy-films, met Brendan Fraser in de hoofdrol van onverschrokken ontdekkingsreiziger, hebben wereldwijd ruim 1,2 miljard dollar opgeleverd. In 2002 verscheen de spin-off The Scorpion King, met Dwayne Johnson in de hoofdrol. Ook daar verschenen twee vervolgfilms op.

Wanneer de nieuwe Mummy in productie gaat, is nog onbekend.


The Mummy-reeks krijgt nieuw leven ingeblazen (Foto: Novum)

Motorrijders botsen tijdens live-uitzending

Twee motorrijders zijn donderdagmiddag gewond geraakt tijdens een live televisie-uitzending van Omrop Fryslân. Een stel motorrijders zou het programma openen, maar dat ging mis toen de ene motorrijder de ander aantikte. Het ongeval was live op televisie te zien, meldt de omroep.

Een van de motorrijders liep hersenletsel op, de andere brak een enkel en raakte gewond aan een schouder. De slachtoffers zijn naar een ziekenhuis gebracht. De uitzending van Doch it foar dyn Doarp (Doe het voor je dorp) is vanwege het ongeluk vroegtijdig beëindigd.

Birgit Schuurman en Coen & Sander in animatiefilm

Birgit Schuurman, Coen Swijnenberg en Sander Lantinga gaan hun stemmen verlenen aan de 3D-animatiefilm Het Monster van Parijs. Schuurman spreekt de stem in van de elfjesachtige zangeres Lucille, Swijnenberg speelt de verlegen filmoperateur Emile en Lantinga speelt Raoul, een uitbundige uitvinder. Dat laat distributeur A-Film donderdag weten.

In de originele Franse versie zijn Vanessa Paradis, Gad Elmaleh en Sébastien Desjours in de genoemde rollen te horen. Schuurman was onlangs te zien in de Nederlandse actiekomedie Black Out. Coen & Sander zijn vooral bekend als raidoduo en van hun spelletjesprogramma Coen en Sander Show.

Het Monster van Parijs speelt zich af in de Franse hoofdstad in 1910. Emile en Raoul gaan op jacht naar een monster dat ze zelf gecreëerd hebben en nu paniek onder de bevolking zaait. Dat leidt tot een spannend avontuur door de straten van Parijs.

Ondertussen valt Raoul voor de charmes van een elfachtige zangeres, maar hij is niet de enige. Ook de politiecommissaris en zelfs het monster worden door haar zangkunsten betoverd. Maar is het monster werkelijk zo gevaarlijk als het lijkt? Misschien vormt de ambitieuze politiecommissaris wel een grotere bedreiging.

De familiefilm verschijnt deze zomer, ook in 3D, in de Nederlandse bioscoop.


Birgit Schuurman en Coen & Sander in animatiefilm (Foto: Novum)

Justitie eist zeven jaar tegen pyromaan 't Zandt

Tegen de 24-jarige Johnny B., beter bekend als de pyromaan van 't Zandt, is donderdag zeven jaar cel geëist. Het Openbaar Ministerie in Groningen beticht B. van zeven brandstichtingen, waarvan vier met gevaar voor personen. Daarnaast wordt hij beschuldigd van negen inbraken en openlijke geweldpleging.

B. zou de misdrijven sinds zijn vrijlating in 2010 hebben begaan met een handlanger, Johannes V. De 29-jarige V. was volgens het OM betrokken bij alle inbraken en een deel van de brandstichtingen. Tegen hem is zes jaar cel geëist.

B. werd in december 2008 al veroordeeld voor meerdere brandstichtingen in het Groningse 't Zandt. Die branden zorgden toentertijd voor veel onrust. Uiteindelijk werd zelfs het leger ingeschakeld om de dader te achterhalen. B. werd afgelopen december opnieuw opgepakt.

Tientallen klachten over Vodafone van bedrijven

Belangenvereniging BTG heeft tientallen klachten ontvangen van gedupeerde leden die last hebben van de storing bij telecomprovider Vodafone. Dat zei een woordvoerder van BTG, dat de belangen van bedrijven behartigt die veel gebruikmaken van bedrijfscommunicatie, donderdag.

De gedupeerde bedrijven, waaronder olieconcern Shell, hebben aangegeven nog steeds last te hebben van de storing. Het gaat daarbij om bellen en sms'en, maar ook om het dataverkeer. Soms doet de verbinding het, waarna die even later weer wegvalt, zei de woordvoerder.

Volgens de woordvoerder is de schade aanzienlijk groter dan gedacht. Zo kunnen sommige bedrijven geen gebruikmaken van het mobiele pinverkeer, wat tot kostenderving heeft geleid. BTG is nog bezig de schade te inventariseren en kan nog niets zeggen over de totale schade.

BTG pleit voor een mobiel noodnet voor toekomstige telecomstoringen. Bij het opzetten van een dergelijk noodnet moet wat BTG betreft het ministerie van Economische Zaken het voortouw nemen.


Tientallen klachten over Vodafone van bedrijven (Foto: Novum)

Ravage op A15 door botsing touringcar en vrachtauto

Op de A15 bij het Gelderse Valburg is donderdagavond een grote ravage ontstaan, nadat een touringcar op een vrachtwagen was gebotst. De weg richting Gorinchem is afgesloten. Omstreeks 18.30 uur stond er vijf kilometer file, maar een uur later was er nog maar amper vertraging, meldt de ANWB.

In de touringcar zaten voor zover bekend geen passagiers. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk.

Het verkeer wordt over de vluchtstrook geleid. Aangezien er weinig verkeer is, leidt de afsluiting volgens de ANWB omstreeks 19.30 uur nauwelijks meer tot vertraging. De weg gaat naar verwachting rond 20.00 uur weer open.

Wapens sportschutter in beslag genomen

Bij een controle van een sportschutter met een wapenvergunning in Tilburg heeft de politie woensdag een pistool, vier geweren, zo'n 2250 patronen en ruim tweehonderd kogelhulzen in beslag genomen. De man hield zich niet aan de voorwaarden in de vergunning, meldt de politie donderdag.

De politie had al eerder geconstateerd dat de man niet de oefeningen deed die volgens zijn vergunning vereist zijn. De man reageerde ook niet op brieven, waarop werd besloten tot een bezoek aan de woning van de Tilburger aan de Brummenweg.

De man, die volgens de politie tijdens het bezoek goed meewerkte, bleek zich wel te houden aan de voorschriften voor welke wapens en munitie hij mocht hebben. Vanwege de andere overtredingen zijn de wapens toch in beslag genomen en wordt tegen de man proces-verbaal opgemaakt.

Verdachte fatale steekpartij IJsselstein vrij

Een 21-jarige man die vastzat voor de dodelijke steekpartij tijdens carnaval in februari in IJsselstein is donderdag op vrije voeten gesteld. De raadkamer van de rechtbank in Utrecht vindt net als de officier van justitie dat nog niet zeker genoeg is dat de verdachte daadwerkelijk schuldig is. Daarom is besloten dat hij niet langer mag worden vastgehouden.

Bij de steekpartij kwam een 26-jarige man uit IJsselstein om het leven. Hij werd neergestoken in de Maria van Henegouwenstraat, een steeg vlakbij het centrum. Even later overleed hij in een ziekenhuis.

Kort na het incident werden een 21-jarige en een 22-jarige verdachte opgepakt. De 22-jarige man mag van de raadkamer in ieder geval nog dertig dagen worden vastgehouden.

Vermeer twee jaar langer bij Ajax

Doelman Kenneth Vermeer blijft tot 2015 bij Ajax. De 26-jarige sluitpost verlengde donderdag zijn volgend jaar aflopende contract bij de landskampioen met twee jaar, meldt Ajax. Vermeer ging in 1999 in de jeugd van de Amsterdammers spelen en debuteerde in 2006 in het eerste team. Inmiddels heeft hij 77 duels gekeept.

De contractverlenging van Vermeer is slecht nieuws voor Jasper Cillessen. De 22-jarige Groesbeker werd aan het begin van dit seizoen door Ajax overgenomen van NEC, waar hij in de jaargang 2010-2011 grote indruk had gemaakt. Bij Ajax kwam hij tot nu toe niet verder dan drie invalbeurten in de competitie en drie basisplaatsen in bekerwedstrijden.

"Kenneth is een echte Ajacied. Hij heeft in voorgaande seizoenen als reservedoelman meerdere malen Maarten Stekelenburg moeten vervangen. Dat is niet makkelijk, maar hij deed het uitstekend. Daarom is hij sinds het vertrek van Maarten ook onze eerste keeper. Dat is een andere rol en daar komen weer andere dingen bij kijken. Dat is leerzaam en hij is daar goed mee omgegaan. Hij heeft zich daardoor verder ontwikkeld," zei Ajax-trainer Frank de Boer over de contractverlenging.

Rodriguez grijpt macht in Baskenland

Joaquim Rodriguez heeft donderdag de vierde rit in de Ronde van Baskenland gewonnen. De Spanjaard van Katusha kwam als eerste boven op de steile slotklim naar Bera-Ibardin. Samuel Sanchez (Euskaltel) werd op negen tellen tweede voor Sergio Luis Henao van Team Sky. Rodriguez staat nu ook eerste in het algemeen klassement met negen tellen voorsprong op Sanchez.

Een lange vlucht sierde de etappe, maar vanaf vijf kilometer voor de streep moest de ene na de andere vroege vluchter buigen voor de favorieten. Micahel Albasini (Greenedge) werd op tweeënhalve kilometer van de meet als laatste ingerekend. Daarna volgden verschillende aanvallen van onder meer Fränk Schleck (Radioshack-Nissan-Trek) en Wout Poels (Vacansoleil).

Poels kwam uiteindelijk als achtste aan op zestien tellen van Rodriguez en werd daarmee de beste Nederlander. Bauke Mollema (Rabobank) gaf 21 seconden toe en werd vijftiende. Poels is in het algemeen klassement ook de beste Nederlander. Hij staat zevende op 28 seconden van Rodriguez.

Grosjean: "Mijn seizoen begint in China pas echt"

Romain Grosjean kent nog geen gelukkige terugkeer in de Formule 1. De Lotus-coureur kwam in de kwalificaties voor de eerste Grands Prix van het seizoen 2012 goed voor de dag, maar had in de races twee snelle uitvalbeurten. De Fransman hoopt in China beter voor de dag te kunnen komen.

"Ik hoop dat ik straks in China een normale race kan rijden, zonder aanrijding bij de start of hevige regenval, zodat ik de belofte die onze auto biedt kan inlossen. Dat onze bolide potentieel heeft, lijkt me namelijk wel duidelijk. We zijn immers tot twee keer toe in de kwalificatie tot Q3 doorgedrongen en ook het racetempo van de auto is goed," zei Grosjean die er vertrouwen in heeft dat hij het team goede resultaten kan gaan brengen.

"De eerste twee Grands Prix van 2012 zijn voor ons als team niet zonder problemen verlopen en de resultaten zijn daardoor achtergebleven bij onze verwachtingen, maar ik weet zeker dat we tijdens de komende races goed kunnen presteren. Mijn seizoen begint in China pas echt."

Enge dame in Neverwinter-teaser

Vorig jaar op de E3 heb ik een presentatie gehad voor Neverwinter, een RPG waar co-op in centraal zou staan. In zeer korte tijd daarna is het project in de prullenbak gegooid en is het momenteel veranderd in een MMPORPG.

Vandaag is er een teasertrailer voor de MMORPG uitgekomen die je hieronder kan bekijken. De game is komend weekend speelbaar op PAX East dus verwacht daarna meer beelden van de game.

'Kim Kardashian en Kanye West aan het daten'

Kim Kardashian en Kanye West zijn aan het daten. Dat vertellen ingewijden aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De relatie zou nog pril zijn.

Kardashian en West werden op de gevoelige plaat vastgelegd terwijl ze samen een bioscoop in New York verlieten. Naar verluidt zit de rapper al een tijdje achter de realityster aan. De twee zijn al langere tijd vrienden.

Woensdag bracht de 34-jarige West onverwacht een nieuw nummer uit, genaamd Theraflu, waarin hij zegt dat hij verliefd werd op Kardashian toen de realityster nog een relatie had met Kris Humphries. "Ik geef toe dat ik verliefd werd op Kim in dezelfde tijd dat zij verliefd werd op hem", verwijst hij naar zijn ex Amber Rose, die zich onlangs verloofde met rapper Wiz Khalifa.

Ook sneert West naar Kris Humphries, die voor de New Jersey Nets speelt. Wests rapmaatje Jay-Z is aandeelhouder van dat basketbalteam. "Je hebt geluk dat ik Jay niet heb gevraagd hem uit het team te gooien."

Volgende week Sniper Elite V2-demo

Volgende week zal er een demo uitkomen van Sniper Elite V2. Xbox 360-gebruikers krijgen hem dinsdag, PS3-gebruikers op woensdag. De demo bevat een speciale missie in het stadje Schöneberg.

In het begin van de demo zal je gebruik moeten maken van stealth om een booby trap te kunnen plaatsen. Na gebruik van deze valstrik zal de speler geheime documenten moeten bemachtigen. Sniper Elite V2 komt 4 mei uit voor PS3, Xbox 360 en Windows.

Ontwerper Porsche 911 overleden

Ferdinand Alexander Porsche, de ontwerper van de klassieke Porsche 911 en kleinzoon van de oprichter van de autobouwer, is donderdag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Porsche bekendgemaakt. Niet bekendgemaakt is waaraan Ferdinand Porsche is overleden.

Ferdinand Porsche, onder collega's bekend als F.A., was in de vroege jaren zestig hoofd van de ontwerpafdeling van de autobouwer. Dat was de periode waarin het legendarische 911-model van de band rolde. De auto heeft sindsdien al zeven keer een verjongingskuur ondergaan, maar de lange daklijn, het lage dak en de prominente koplampen zijn nooit verdwenen.

"De bedenker van de Porsche 911 heeft een ontwerpcultuur in ons bedrijf geschapen waarmee onze sportwagens zich zelfs vandaag de dag nog steeds onderscheiden", zei Porsche-directeur Matthias Müller.

Ferdinand werd geboren op 11 december 1935 en werd al bij het familiebedrijf betrokken toen hij nog kind was. Hij bracht zijn kindertijd door in de garage en ontwerpstudio van zijn opa. Hij studeerde aan de Hochschule für Gestaltung in Ulm en begon in 1958 bij Porsche. In 1962 werd hij verantwoordelijk voor de ontwerpafdeling.

Ferdinand ontwierp niet alleen snelle auto's, maar legde zich met zijn bedrijf Porsche Design Studio ook toe op zonnebrillen, horloges en pennen.

F.A. wordt begraven in een kapel in Schüttgut, het landgoed van de familie Porsche in Zell am See in Oostenrijk.

Ritwinst Ventoso in Circuit de la Sarthe

Francisco Ventoso heeft donderdag de vierde etappe van het Circuit de la Sarthe gewonnen. De Spanjaard van Movistar bleef na 181 kilometer tussen Angers en Pré-en-Pail Jure Kocjan, Samuel Dumoulin en Michel Kreder voor. Luke Durbridge blijft in de leiderstrui na zijn zege in de tijdrit op woensdag.

De GP Pino Cerami werd donderdag gewonnen door Gaëtan Bille. De in Duitsland geboren Belg van Lotto-Belisol achterhaalde in de slotkilometers van de tweehonderd kilometer lange koers door Wallonië Vacansoleil-renner Marco Marcato en ging verder voor de zege.

Waterachtige lasagne drijft man tot waanzin

Een 50-jarige man uit het Belgische Luik vond de lasagne van zijn ex zo waterachtig dat hij helemaal op tilt sloeg. Een gezellig avondje dat tot verzoening had moeten leiden, eindigde zo in een ramp.

Nadat de man constateerde dat er iets niet in de haak was met het hoofdgerecht, greep hij zijn ex bij de polsen, gaf haar een paar klappen, probeerde haar vingers te breken en als klap op de vuurpijl overgoot hij haar met alcohol en dreigde haar in brand te steken.

De vrouw is gewond geraakt aan haar polsen en was een aantal dagen niet in staat om te werken. De politie heeft de man opgepakt. Een paar maanden geleden werd de man nog opgepakt voor mishandeling van dezelfde vrouw. Hij heeft hiervoor een tijdje in de nor gezeten. Of dit de reden was voor breuk tussen de twee, vermeldt de historie niet.

Dromedarissen helpen tegen hartinfarcten

Antistoffen die zijn ontwikkeld door dromedarissen kunnen gevaarlijke bloedvatvernauwingen beter in beeld brengen. Dat helpt het risico op een hartinfarct en een plotse dood te voorkomen. Wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben daarvoor een techniek ontwikkeld, meldden ze donderdag.

"Dromedarissen maken antistoffen aan die veel kleiner en stabieler zijn dan de klassieke antistoffen", aldus Nick Devoogdt van de VUB. Van die antistoffen blijft alleen het fragmentje over, een nanobody. Die deeltjes worden radioactief gemerkt, zodat de letsels met bepaalde technieken precies zijn te lokaliseren.

Dromedarissen helpen tegen hartinfarcten
Dromedarissen helpen tegen hartinfarcten (Foto: ANP)

Skyfall krijgt Griekse Bondgirl

De Bondgirl voor de 23e Bondfilm Skyfall heeft zichzelf bekendgemaakt. Het Griekse model Tonia Sotiropoulou maakte donderdag op haar Facebookpagina bekend dat zij de uitverkorene is.

"Hierbij maak ik officieel bekend dat ik een rolletje heb in de J. Bondfilm", zegt de Griekse. "Turkije, ik kom eraan. Dank voor al jullie liefde en steun, dit is de mooiste dag van mijn leven, bitches!"

Over haar rol is nog weinig bekend. De Amerikaanse filmsite Coming Soon schrijft dat de Griekse aan het begin van de film te zien is tijdens scènes in Istanbul. Ze heeft vanaf 22 april vijf draaidagen in de Turkse stad.

Daniel Craig neemt wederom de rol van James Bond op zich, Judi Dench is wederom te zien als zijn baas M. Ook Javier Bardem, Ralph Fiennes, Noomi Rapace, Albert Finney en Naomie Harris behoren tot de cast.

In Skyfall komen veel geheimen uit het verleden van M boven tafel, waardoor de loyaliteit van Bond aan zijn baas onder druk komt te staan. Naar verluidt besluit de huidige M zelfs haar biezen te pakken en te worden opgevolgd door de nieuwe M, het personage van Fiennes.

Skyfall verschijnt op 1 november in de Nederlandse bioscopen.

Justin Bieber krijgt prijs op New Yorks filmfestival

Justin Bieber krijgt tijdens het Tribeca Film Festival in New York een award. Het Canadese tieneridool en zijn manager Scooter Braun worden geëerd vanwege 'de ontdekking van Bieber op Youtube en zijn populariteit in de sociale media', staat op de festivalsite.

Bieber kreeg enkele jaren geleden een platencontract op basis van filmpjes op Youtube waarin hij zingend te zien was. Het festival lauwert de 18-jarige en zijn manager omdat ze een bijdrage hebben geleverd aan de zakenwereld, technologie, kunst en entertainment. Bieber en Braun zijn van de partij bij de uitreiking van de Disruptive Innovation Awards op 27 april in New York.

Ook de bedenker van Twitter, Jack Dorsey, mag een prijs in ontvangst nemen. Muziekproducent Rick Rubin, de medeoprichter van de platenmaatschappij Def Jam, sleept ook een award in de wacht.


Justin Bieber krijgt prijs op New Yorks filmfestival (Foto: Novum)

Strafschop

Twee strafschoppen, twee keer raak. Lionel Messi deed het afgelopen dinsdagavond in de Champions League tegen AC Milan. Het leverde Barcelona een plek op bij de laatste vier. Dankzij Messi? Nee, niet dankzij Messi. Dankzij Milan-verdediger Nesta, en misschien nog wel meer dankzij scheidsrechter Kuipers. Maar niet dankzij Messi. Een strafschop scoren, dat is de norm. Een strafschop missen, dat is falen.

Acht jaar cel voor moordpoging met alarmpistool

De rechter in Den Haag heeft donderdag een 22-jarige Hagenaar tot acht jaar cel veroordeeld wegens poging tot moord. De man schoot in september een 25-jarige stadsgenoot in het gezicht met een alarmpistool.

Het hof bepaalde tevens dat de veroordeelde het slachtoffer een schadevergoeding van 5666 euro moet betalen. Dat de 25-jarige Hagenaar het schot overleefde noemde de rechter een 'gelukkige omstandigheid'. Het slachtoffer heeft uitvoerige gebitsoperaties nodig en is dusdanig psychisch aangeslagen door het voorval dat hij niet meer kan werken, aldus de rechter.

Winkelier sluit dieven op in eigen zaak

Een winkelier heeft woensdagmiddag drie dieven die probeerden een collectebus te stelen opgesloten in zijn fietsenwinkel in het Zuid-Hollandse Brandwijk. Agenten die snel ter plaatse waren, konden buiten de winkel nog twee mannen aanhouden, meldt de politie donderdag.

De poging de collectebus te stelen vond woensdagmiddag plaats in een fietsenwinkel op de Damseweg. De winkelier merkte dit op en sloot een meisje van 16 jaar, een vrouw van 21 en een man van 26 daarop op in zijn zaak. Buiten werden twee mannen van 20 en 32 jaar opgepakt. De vijf dieven zonder woonplaats zijn naar een politiebureau gebracht voor verhoor.

'Elfstedenetappe in Vuelta 2015'

Het is vrijwel zeker dat de Vuelta a España in 2015 weer van start zal gaan in Nederland. De bedoeling is dat de start in Assen is en dat de eerste drie etappes in Noord-Nederland zullen worden verreden. Waarschijnlijk zal één van deze etappes de Elfstedenroute zal gaan volgen.

De Vuelta startte in 2009 in Assen en dit is de organisatie van de derde grote ronde van het jaar goed bevallen. Volgende week komt er delegatie van de Spaanse organisatie naar Nederland, waarbij op 10 april alle elf Friese steden worden aangedaan om te kijken of er knelpunten op de gewenste route liggen.

Topmannen spelen Tokyo Jungle

Sony zal de komende tijd enkele topmensen uit de Japanse game-industrie aan de slag laten gaan met Tokyo Jungle. In onderstaand filmpje zien we de baas van CyberConnect2 aan de slag gaan.

In de toekomst hebben de mensen de aarde verlaten en lopen er allemaal wilde dieren in de steden rond. Zo ook in het verlaten Tokyo waarin je moet overleven. In het filmpje zien we onder andere hoe je je kuikentjes een futuristische outfit kan geven voor betere statistieken.

Spookschip wordt door VS tot zinken gebracht

De Amerikaanse kustwacht is van plan met explosieven een Japans schip tot zinken te brengen. Het schip dobbert zonder bemanning rond op zee sinds de enorme tsunami die Japan vorig jaar trof.

De garnalenkotter, de Ryou-Un Maru, bevindt zich zo'n driehonderd kilometer uit de kust in de Golf van Alaska. Per uur legt het schip ongeveer anderhalve kilometer af. Aan boord van het schip is meer dan 7500 liter diesel en de Amerikaanse autoriteiten maken zich zorgen dat het schip in het vaarwater van andere schepen komt.

ACTA toch getoetst door Hof van Justitie

De Europese Commissie houdt vast aan het plan om het omstreden ACTA-verdrag ter beoordeling voor te leggen aan het Europese Hof van Justitie. Dit doet de EC ondanks het feit dat het Europees Parlement niet op een oordeel van het Hof wil wachten.

Het Europees Parlement wil het omstreden verdrag in juni behandelen. Als het moet wachten op een uitspraak van het Hof, kan de procedure anderhalf jaar vertraging oplopen.

Eurocommissaris Karel de Gucht hoopt dat het laten toetsen door het Hof ervoor zorgt dat de bezwaren die burgers tegen het verdrag hebben, weggenomen worden. Het Hof moet zich buigen over de vraag: "Is ACTA in overeenstemming met de Europese Verdragen, in bijzonder met het Verdrag voor Fundamentele rechten van de Europese Unie?"

Hoewel het Europees Parlement niet verplicht is te voldoen aan de vraag van de Europese Commissie om voorlopig nog niet te oordelen over het verdrag, hoopt De Gucht dat het Europees Parlement 'het Europese Hof van Justitie respecteert en wacht op diens oordeel voordat het zijn eigen standpunt op ACTA bepaalt.'

Eerder dit jaar heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die stelt dat ook de Nederlandse regering moet onderzoeken of het omstreden verdrag niet in strijd is met de grondrechten van Nederlandse burgers. Tot die tijd zal Nederland het verdrag niet ondertekenen.

Het ACTA-verdrag is bedoeld om de handel in namaakartikelen en piraterij op het internet tegen te gaan. Het verdrag wordt sterk bekritiseerd. Volgens velen gaat het verdrag veel te ver. Ook de onderhandelingen over het verdrag zouden erg ondoorzichtig zijn geweest.

Bosz ziet kansen voor Heracles in bekerfinale

Peter Bosz acht Heracles Almelo absoluut niet kansloos in de bekerfinale van zondag tegen PSV. "Al is PSV wel duidelijk de favoriet", zei de trainer van Heracles donderdag in Zeist bij de persconferentie in aanloop naar de confrontatie, die hij voor zijn club bestempelde als de 'wedstrijd van de eeuw'.

Waar Heracles voor het eerst in de finale staat, gaat PSV zondag een gooi doen naar de negende bekertriomf. "Het wordt een wedstrijd tussen twee voetballende ploegen die voor spektakel gaan zorgen", voorspelt PSV-trainer Phillip Cocu. "Ik heb niet het gevoel dat ik de spelers moet overtuigen om de beker te winnen."

Friese rechtszaak uitgesteld om benevelde verdachte

De rechtbank in Leeuwarden heeft donderdag de behandeling van een rechtszaak gestaakt omdat een van de drie verdachten zwaar onder invloed was. De 23-jarige Leeuwarder zat tijdens de zitting te knikkebollen en leek zo nu en dan weg te vallen.

De rechtbank liet een ambulancebroeder opdraven om de Fries te onderzoeken. Die concludeerde dat de man zodanig onder invloed was dat hij niet in staat was de rechtszaak te volgen. Het is niet bekend wat de man had gebruikt.

Omdat er bij de verzending van de dagvaarding van een tweede verdachte, een 36-jarige Dokkumer, iets fout was gegaan, werd de zaak aangehouden. De rechtbank wilde niet doorgaan met slechts een persoon in het beklaagdenbankje.

Het Openbaar Ministerie verwijt het drietal eind januari vorig jaar te hebben nagelaten tijdig hulp te zoeken voor een vriend. De 21-jarige inwoner van Dokkum was zwaar onder invloed was van ghb en overleed uiteindelijk.

Het slachtoffer lag na een avondje stappen te slapen in de auto. Terug in Dokkum konden de mannen hun vriend niet wakker krijgen en lieten hem in het voertuig liggen, terwijl het buiten vroor. Later ontdekten de mannen dat de Dokkummer geen hartslag meer had, waarna ze hem naar een ziekenhuis brachten. Daar kon echter niets meer voor de man worden gedaan.

De rechtszaak zal op een latere datum worden voortgezet.

Kitana gebruikt haar fans op PS Vita

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft een live-actiontrailer van Mortal Kombat voor Playstation Vita uitgebracht met daarin Kitana in de hoofdrol. Kitana vertrouwt op haar dodelijk stalen waaiers om tegenstanders van boven tot onder te splijten.

Mortal Kombat voor het PlayStation Vita-systeem biedt een on-the-go vechtgame-ervaring met splinternieuwe gameplaykenmerken en veel nieuwe content die exclusief ontwikkeld is voor dit handheldsysteem. Er is een compleet nieuwe Challenge Tower-modus met honderdvijftig nieuwe missies, inclusief touchscreen fatalities, X-ray moves en veel meer. 

Mortal Kombat voor de PlayStation Vita is verkrijgbaar op 3 mei 2012.

Coulance in langstudeerdersmaatregel

Als nieuwe studenten zich voor 1 oktober weer uitschrijven bij hun studie, telt de maand september niet mee voor de langstudeerdersmaatregel. Dat laat staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra de Tweede Kamer donderdag weten. Deze studenten krijgen een extra uitloopjaar.

Studenten die zich in september inschrijven voor een studie en nog in dezelfde maand besluiten te stoppen, worden pas op 1 oktober officieel uitgeschreven. Dit zou tot gevolg hebben dat de korte periode dat ze stonden ingeschreven als een studiejaar telt.

Zijlstra geeft toe dat deze groep op deze manier gedupeerd raakt, omdat de peildatum voor de langstudeerdersmaatregel 30 september is. Hij laat de Kamer weten dat deze studenten een extra uitloopjaar krijgen.

Football Manager komt naar Android

Je team coachen terwijl je in de trein zit kan al een tijdje voor iPhone en iPad, maar vanaf 11 april verschijnt Football Manager Handheld ook voor Android-apparaten. In Football Manager Handheld kan je een voetbalclub coachen, transfers regelen of een tactiek maken met negen verdedigers en een spits.

Football Manager Handheld beschikt over competities uit twaalf landen: Australië, België, Brazilië, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië, Portugal, Schotland, Spanje en Wales. Je kan kiezen uit korte spelletjes voor tussendoor, of andere spelmodi voor langere sessies. Football Manager Handheld zal op Google Play verschijnen en gaat £6,99 kosten.

FMFM

'EA heeft duizenden anti-homo berichten ontvangen'

Electronic Arts zegt de afgelopen weken duizenden brieven en e-mails te hebben ontvangen over het feit dat er in Mass Effect 3 en Star Wars: The Old Republic LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual en Transgender) inhoud in de game zit. Ondanks de haatmail gaat EA dit hun games niet censureren.

"Elk spel van EA bevat een ESRB rating, dus het is ongeloofwaardig dat iedereen verrast is door de inhoud. Dit gaat niet meer over het beschermen van kinderen, het is een politiek spelletje", zegt Jeff Brown, woordvoerder van EA er over. De brieven en e-mails worden naar iedereen binnen EA gestuurd. Velen van hen dreigen spellen uitgegeven door EA te boycotten als EA de homoseksuele inhoud niet verandert of verwijdert.

Veel van de schrijvers denken daarbij ook nog eens dat EA gedwongen is om LGBT in hun games te stoppen. Dit is echter volgens EA niet waar. "EA heeft niet onder druk, van welke groep dan ook, LGBT inhoud in hun spellen te gestopt", voegt Brown toe.

Brief aan EA

Skyrim update vanaf vandaag te downloaden

Gamers op PlayStation 3 en Xbox 360 die hebben gewacht op nieuwe dodelijke melee-moves en kill cams voor Skyrim, kunnen vanaf vandaag de nieuwe patch downloaden. De update is sinds vanochtend beschikbaar op Xbox Live Marketplace, PlayStation 3-gamers moeten nog even wachten tot vanavond aldus Bethesda.

De update voegt een aantal nieuwe opties toe en verhelpt daarnaast ook een aantal bugs in de game. De volledige lijst met verbeteringen is hier te vinden.

Vader Marshall-versterker overleden

Jim Marshall, de man achter de legendarische Marshall-gitaarversterkers, is donderdag op 88-jarige leeftijd overleden. Zijn bedrijf droeg in belangrijke mate bij aan de grote populariteit van rauw gitaargeluid.

Marshall richtte het Britse versterkerbedrijf in 1962 op. Het merk werd al snel populair onder gitaristen zoals Jimi Hendrix, die weliswaar beroemd werd met zijn Fender-gitaar maar de versterkers van dat merk te 'clean' vond.

Marshall-stack (bron: WIkimedia, foto: BEG, licentie: CC BY)De Marshalls klonken niet alleen rauw maar konden ook snoeihard, wat een uitkomst was voor The Who, ooit de 'luidste band ter wereld'. Volgens gitarist Pete Townsend waren de versterkers een geschenk uit de hemel omdat niemand zich anders boven drummer Keith Moon uit kon horen.

Jim Marshall kreeg de bijnaam the Father of Loud vanwege het volume van zijn versterkers - die volgens sommigen overigens tot elf kunnen. Hij wordt gezien als invloedrijke kracht achter het nog steeds populaire rauwe rockgitaargeluid.

Hoewel veel muzikanten al lang en breed op transistorversterkers zijn overgestapt, worden buizenversterkers bij Marshall nog steeds gemaakt en verkocht. Velen zweren erbij, hoewel de amps moeten opwarmen en meer stroom verbruiken, maar daar staat een typisch geluid tegenover als de versterker wordt overstuurd.


Gary Moore (ook overleden) speelt de blues via Marshall-stacks

Vodafone belooft klanten sympathiek gebaar

Vodafone gaat klanten die getroffen zijn door de grote storing waarmee de provider sinds woensdag kampt tegemoetkomen met een 'sympathiek gebaar'. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf donderdag.

Waaruit het gebaar gaat bestaan, heeft Vodafone nog niet besloten. "We richten ons momenteel op het zo spoedig mogelijk herstellen van het netwerk. Daarna wordt meer duidelijk over het gebaar richting onze klanten."

De problemen ontstonden woensdagochtend door een brand bij een netwerkcentrale in Rotterdam. Deze brand brak uit in een naast de netwerkcentrale gelegen pand, maar legde ook de netwerkcentrale van Vodafone plat. Daardoor lag het 2G-netwerk voor sms'en en bellen en het 3G-netwerk voor onder meer mobiel internet er woensdag in de Randstad uit.

Woensdag werden volgens Vodafone zevenhonderdduizend klanten geraakt, donderdagmiddag zijn dat er nog 350.000. Het gaat hierbij zowel om klanten die niet kunnen bellen en sms'en, als om klanten die problemen ondervinden met mobiel internet.

Square Enix maakt aantal 3DS-data voor USA bekend

Square Enix heeft een drietal releasedata bekendgemaakt voor 3DS-games die dit jaar nog in Amerika gaan verschijnen. Het betreft de games Kingdom Hearts, Heroes of Ruin en Final Fantasy Theatrhythm. Alle games komen in de zomer.

Heroes of Ruin - 26 juni 2012
Final Fantasy Theatrhythm - 3 juli 2012
Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance - 31 juli 2012

De verwachting is dat alle drie deze games ook vrij rap naar Europa komen na de Amerikaanse release.

Verveeld in GTA IV?

De Rooster Teeth crew (bekend van hun Red vs Blue filmpjes) hebben iets leuks gevonden om te doen in GTA IV, voor als het grote Liberty City je niks meer te bieden heeft.

Wat heb je nodig? Slechts twee spelers en een helikopter. De ene zit in een helikopter en vliegt naar een hoog gebouw, en de andere doet dan iets met die helikopter.. wat dat precies is moet je echt in het filmpje zien:

Voor Cocu lonkt binnen maand een prijs

Nog geen maand na zijn aanstelling als hoofdtrainer van PSV kan Phillip Cocu al zijn eerste prijs pakken. De Eindhovenaren staan zondag in de finale van het bekertoernooi tegenover Heracles Almelo. "Het is natuurlijk wel een bijzondere situatie dat ik als hoofdtrainer zo snel de mogelijkheid krijg een prijs te winnen", zei Cocu donderdag op een persconferentie in Zeist. "Maar ik ben niet met mezelf bezig, maar met het belang van PSV."

Voor PSV staat 3 dagen na de bekerfinale weer een belangrijke wedstrijd op het programma, voor de competitie bij RKC Waalwijk. "Maar we focussen ons nu alleen op de finale, pas daarna gaat de blik weer op de competitie."

Overeem betrapt op het gebruik van doping

K1-kampioen Alistair Overeem is bij een out-of-competition-test betrapt op het gebruik van doping. Voorafgaand aan de titelgevecht van UFC 146 (MMA) werd Overeem gepakt met een te hoog testosteron-gehalte. Hij zou op 26 mei uitkomen tegen Junior dos Santos.

Twee jaar geleden won de Nederlander nog de K1-titel. Hij kan nog wel een B-staal laten onderzoeken om op deze manier mogelijk een schorsing af te wenden. Het is nog onduidelijk of het gevecht doorgang zal gaan vinden.

'Franse tieners betrokken bij dood 9-jarige'

Twee Franse tieners zijn donderdag door de politie in hechtenis genomen vanwege mogelijke betrokkenheid bij de dood van een 9-jarige jongen in het zuiden van Frankrijk. De jongen werd woensdag in een banlieu van Mende, op 490 kilometer van Parijs, doodgeschoten.

De politie heeft de twee, van 13 en 15, meegenomen voor verhoor. De 9-jarige, die in de borst werd geraakt, overleed terwijl de verdachten hem naar huis brachten. Mogelijk is de jongen per ongeluk beschoten toen hem het pistool werd getoond, aldus de openbaar aanklager.

Een van de twee tieners wordt ervan verdacht het wapen te hebben afgevuurd; de ander zou de sporen hebben uitgewist en het wapen hebben verstopt.

'Allah-wodka' uit de schappen gehaald

Een nieuw Kazachs wodkamerk dat op de fles het woord Allah gebruikte is donderdag uit de schappen gehaald na protesten van moslims. Dat hebben de autoriteiten in de noordwestelijke stad Semej in een verklaring bekendgemaakt. De lokale distributeur, Baiterek, heeft bezworen dat er geen voorraad van de wodka meer is.

De islam verbiedt het drinken van alcohol. Het gebruik van het woord Allah op de wodkafles leidde dan ook tot grote woede onder moslims. Baiterek heeft excuses aangeboden en zei zich niet bewust te zijn dat de tekst - 'De kracht van Allah volstaat voor iedereen' - godslasterlijk was, omdat niemand in het bedrijf Arabisch kan lezen.

Software-update moet problemen TomTom oplossen

TomTom brengt een update van de software van zijn navigatiekastjes uit. Hiermee moeten de problemen met de gps-ontvangst van de afgelopen dagen opgelost zijn, meldt het bedrijf donderdag.

Sommige klanten van TomTom hadden sinds 31 maart problemen met de gps-positionering op hun navigatiesysteem. Eerder al maakte het bedrijf bekend dat de problemen werden veroorzaakt door een schrikkeljaarbug in de gps-ontvanger.

Klanten kunnen de nieuwe software downloaden vanaf de website van het bedrijf.


Software-update moet problemen TomTom oplossen (Foto: Novum)

Resident Evil: Operation Raccoon City

Soms zit je zo vol met medelijden dat je niet meer weet hoe je het moet uiten. Heb ik nou zoveel medelijden met Capcom, het Japanse bedrijf dat zich de afgelopen maanden alleen maar voor schut zet, of met mijzelf, die hun nieuwste game Resident Evil: Operation Raccoon City moet spelen. Het moet een mix van twee gevoelens zijn. Capcom die alles wat Resident Evil is overboord gooit om er, uhhh, dít van te maken. Een keuze die de serie heeft verpest.

Botanicula vanaf 19 april verkrijgbaar

Het avonturenspel Botanicula is vanaf 19 april verkrijgbaar voor pc en Mac. Dat heeft gamebedrijf Amanita Design donderdag bekendgemaakt. De game draait om het insectenleven in een boom, dat bedreigd wordt door een parasiet.

Amanita Design bracht in drie jaar geleden het puzzelavontuur Machinarium op de markt. Voor dit spel heeft de gamestudio verschillende prijzen gewonnen, waaronder tijdens onder meer op het Independent Games Festival.

Met Botanicula wil Amanita gamers verrassen met een rustgevend spel. De puzzels zijn volgens de makers niet bijzonder moeilijk. Humor en sfeer zijn een stuk belangrijker in het insectenspel, vinden zij.


WWII, Japan of het oude Egypte geen optie voor Assassin's Creed

Veel gamers voorspelde een Assassin's Creed-game in de Tweede Wereldoorlog, Japan of het oude Egypte. Deze settings zullen we waarschijnlijk niet gaan zien, aldus creative director Alex Hutchinson.

"People on the internet suggest the most boring settings. The three most wanted are WWII, feudal Japan and Egypt. They're kind of the three worst settings for an AC game", aldus Hutchinson. Waarom het hier om drie saaie en ongeschikte locaties gaat geeft hij helaas niet aan. Ubisoft heeft nog wel genoeg andere ideeën voor nieuwe locaties in toekomstige Assassin's Creed-games, waarvan ze aangeven dat India een van die mogelijkheden zal zijn. Of we ooit nog een Assassin's Creed-game in de Gouden Eeuw kunnen verwachten is nog maar de vraag.

Assassin's Creed III speelt zich af in de periode van de Amerikaanse revolutie en volgt het verhaal rondom Connor Kenway. Assassin's Creed III staat gepland om op 31 oktober 2012 uitgegeven te worden.

AC

Civilization V: Gods & Kings releasedatum bekend

Gods & Kings, de uitbreiding van Civilization V, zal op 22 juni uitkomen, heeft 2K Games bekend gemaakt. Eindelijk kunnen we als de Nederlanders spelen, geleid door niemand minder dan Willem van Oranje. Religie zal met deze uitbreiding ook zijn terugkeer maken in de serie.

De uitbreiding zal negen nieuwe Civilizations toevoegen, alsmede negen nieuwe wereldwonderen, drie nieuwe scenario's, 27 nieuwe units, dertien nieuwe gebouwen, en nieuwe technologiën en grondstoffen. Naast de Nederlanders zullen ook de Kelten en de Maya's deelnemen aan de strijd om wereldleider.

Extra files verwacht door vakantiegangers

Het aanstaande paasweekend gaat donderdag waarschijnlijk voor extra drukte op de weg zorgen. De ANWB verwacht aan het einde van de middag zo'n driehonderd kilometer file op de Nederlandse wegen. Op een normale donderdag staat er gemiddeld 180 kilometer file.

Met Pasen gaan ongeveer 450 duizend Nederlanders weg voor een korte vakantie. Vooral op de A1 vanuit Amsterdam en de A12 vanaf Arnhem richting het westen van het land verwacht de ANWB daardoor donderdag extra files. Ook op de A28 tussen Utrecht en Zwolle en op wegen rond Nijmegen moeten mensen rekening houden met extra reistijd.

Ook in het paasweekend zelf verwacht de ANWB drukte op de weg, vooral door dagjesmensen. Populaire bestemmingen zijn onder meer de Floriade bij Venlo, de Paasraces op het circuit in Zandvoort en Paaspop in Schijndel.

De ANWB waarschuwde afgelopen weekend nog vooral voor drukte op tweede paasdag. Mogelijk valt dat echter erg mee omdat slecht weer wordt verwacht, aldus een woordvoerder.


Extra files verwacht door vakantiegangers (Foto: Novum)

Man rekent af met luidruchtige huisgenoot

In New York is een man opgepakt nadat hij zijn huisgenoot in stukken heeft gehakt en in de vriezer gestopt. Hij kwam tot zijn daad omdat hij vond dat de huisgenoot te luidruchtig was.

De politie werd gealarmeerd nadat de 55-jarige huisgenoot niet op zijn werk verscheen. Toen agenten een kijkje bij de woning namen, troffen ze de 50-jarige Sergej Mamontov tv kijkend aan. Bij de daaropvolgende huiszoeking vonden ze het in stukken gehakte lichaam van Aleksandr Zilbergleyt, vermengd met bleekwater.

De mannen leefden al sinds het begin van dit jaar in onmin met elkaar. Dat resulteerde in telefoontjes naar 911 van beide mannen, waarin ze elkaar betichtten van het veroorzaken van overlast.

Toen Mamontov vorige week uit zijn werk kwam en zag dat de huisgenoot weer een feestje gaf, sloegen de stoppen door. Hij belde nogmaals 911 en eiste dat Zilbergleyt uit huis gezet zou worden. De politie meldde dat ze niets kon doen omdat Zilbergleyt ook op dat adres stond ingeschreven, waarop Mamontov besloot met een ander bijltje te hakken.

Hij is inmiddels aangeklaagd voor moord.

Occupyers Rotterdam moeten vier keer verhuizen

De actievoerders van Occupy Rotterdam hoeven niet helemaal van het Beursplein te verdwijnen. Alleen tijdens evenementen moeten zij hun tentenkamp opbreken. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald.

De gemeente wilde dat de Occupyers met het oog op het terras- en evenementenseizoen zouden vertrekken, maar volgens de rechter is een verbod niet nodig. Wel vindt de rechtbank het redelijk dat burgemeester Ahmed Aboutaleb beperkingen stelt aan de demonstratie bij evenementen rondom het Beursplein.

Het tentenkamp van de actievoerders moet daarom tijdens de marathon van Rotterdam, de Roparun, het zomercarnaval en de Bavaria City Racing weg zijn. De uitspraak komt overeen met een voorstel van de actievoerders. Zij wilden het kamp al tijdelijk verplaatsen bij een evenement.

Assange stelt klachtenlijst over media op

WikiLeaks-voorman Julian Assange heeft een lijst opgesteld met 75 klachten over de wijze waarop over zijn juridische strijd tegen uitlevering aan Zweden wordt bericht in de media. Hij heeft zijn lijst overhandigd aan de Britse commissie die de media-ethiek onderzoekt.

In een verklaring liet Assange donderdag weten dat hij slachtoffer is van 'voortdurende, grootschalig onjuiste en negatieve berichtgeving'. Een van zijn klachten is dat media melden dat hij in Zweden is aangeklaagd voor aan seks gerelateerde delicten. Hoewel hij hier inderdaad van wordt verdacht, is hij niet aangeklaagd.


Assange stelt klachtenlijst over media op (Foto: Novum)

Zevenaarse opgepakt wegens slaan politieagenten

Een vrouw uit het Gelderse Zevenaar is woensdagavond aangehouden na het slaan van twee agenten. De vrouw had de politie kort voor middernacht zelf gebeld vanwege een burenruzie, liet een politiewoordvoerder weten.

Toen de agenten na een gesprek met de 46-jarige vrouw ook de betreffende buurtbewoner wilden spreken begon de vrouw te schreeuwen. De agenten probeerden de vrouw te kalmeren, waarop ze begon te slaan. De agenten raakten niet gewond. De vrouw sloeg ook een deuk in een geparkeerde auto.

Eis tegen Mikelsons: 20 jaar en tbs

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag 20 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen Robert M. De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak staat terecht voor het misbruiken van 67 zeer jonge kinderen en het maken van beeldmateriaal van het misbruik van 31 van die slachtoffers.

Tijdens de zitting is onder meer gebleken dat het jongste slachtoffer van Mikelsons slechts 19 dagen oud was. Ook werd duidelijk dat Mikelsons zijn misbruik goed voorbereidde. Zo controleerde hij de dikte van de gordijnen en zorgde hij voor cola. Daarmee zou hij de geur van sperma maskeren.

Hoe hoog de straf uiteindelijk gaat worden bepaalt de rechter. Eerst moet Mikelsons nog schuldig worden bevonden.

OM eist 20 jaar cel en tbs tegen Robert M.
OM eist 20 jaar cel en tbs tegen Robert M. (Foto: ANP)

Onwillige panda's niet tot minnespel verleid

Aan de dierverzorgers van de Edinburgh Zoo lag het in ieder geval niet. Zij hadden alles in het werk gesteld om het liefdesnestje voor de reuzenpanda's Yang Guang en Tian Tian zo gerieflijk mogelijk te maken. De twee bamboeberen hadden echter lak aan de koppelpogingen van hun verzorgers, zodat er niet op kleine pandanazaten hoeft te worden gerekend.

De vruchtbaarheidsperiode bij vrouwelijke reuzenpanda's is met twee tot drie dagen per jaar extreem kort. Zodra duidelijk werd dat bij Tian Tian de eisprong had plaatsgevonden, stelde de dierentuin eerder deze week koortsachtig alles in het werk om de passie bij de twee dieren aan te wakkeren. Er werd een speciale liefdestunnel aangelegd tussen de twee pandaverblijven en de speciale 'pandacam', die de websurfende voyeuristische pandaliefhebber thuis in staat stelde het wel en wee van Yang Guang en Tian Tian te volgen, ging op zwart.

Alle maatregelen ten spijt is het op enig minnekozen na niet tot de daadwerkelijke daad gekomen, liet de Schotse dierentuin donderdag weten.

Reuzenpanda's zijn al geen makkelijke minnaars, maar in gevangenschap lijkt het extra moeilijk de in hun voortbestaan bedreigde dieren tot voortplanting te bewegen. Wanhopige dierentuinen hebben in het verleden allerhande middelen aangegrepen om het ultieme doel, een nest jonge pandaatjes, te bewerkstelligen. Enkele hiervan zijn tot klassiekers geworden, zoals het vertonen van pandaporno aan onwillige vrijers en het toedienen van viagra aan een pandamannetje om hem op kunstmatige wijze tot grootse daden te bewegen.


Onwillige panda's niet tot minnespel verleid (Foto: Novum)

Mass Effect 3: Extended Cut DLC zal einde verklaren

Bioware zal deze zomer Mass Effect 3: Extended Cut DLC uitbrengen. Deze uitbreiding zal gratis zijn en het einde van de game verduidelijken met meer "cinematische- en epiloogscenes", aldus Bioware. Een nieuw einde zit er schijnbaar niet in, maar Bioware hoopt dat dit fans de antwoorden zal geven die ze zoeken.

Volgens Bioware zal de epiloog duidelijk maken hoe Shepard's "persoonlijke reis" van de speler eindigt en "diepere inzichten" geven in de gebeurtenissen van het einde. Bioware baas Ray Muzyka: "Since launch, we have had time to listen to the feedback from our most passionate fans and we are responding. With the Mass Effect 3: Extended Cut we think we have struck a good balance in delivering the answers players are looking for while maintaining the team's artistic vision for the end of this story arc in the Mass Effect universe."

Casey Hudson, producer, voegt toe: "We have reprioritized our post-launch development efforts to provide the fans who want more closure with even more context and clarity to the ending of the game, in a way that will feel more personalized for each player."

Wij zijn benieuwd of fans blij zijn met de verklaring die Bioware zal leveren.

Burger King zegt sorry tegen Mary J. Blige

Burger King heeft sorry gezegd tegen Mary J. Blige vanwege een commercial waarin de zangeres reclame maakt voor wraps met kip. Mary beweert nooit toestemming te hebben gegeven voor de maandag verschenen versie van het filmpje, dat dinsdag weer werd ingetrokken.

"We willen onze excuses aanbieden aan Mary J. en haar fans voor het uitbrengen van een reclame die nog niet was goedgekeurd", laat de fastfoodketen weten aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Eerder zei Burger King dat er onenigheid was over de rechten van het liedje dat Mary J. Blige zingt in de reclame.

Op Twitter verscheen een stortvloed aan kritiek over de commercial, waarin een stereotype beeld zou worden neergezet van Afro-Amerikanen en kip. "Ik snap dat mijn fans boos zijn over wat ze hebben gezien", reageert Mary J. Blige. "Maar als je een echte Mary-fan bent, zou je moeten weten dat ik nooit toestemming zou geven voor een reclame als deze."



Neeson en Wilde zijn liefdeskoppel in Third Person

Liam Neeson en Olivia Wilde hebben de hoofdrollen gekregen in Third Person, een drama van Paul Haggis. Dat zegt de Canadese regisseur tegen New York Magazine. Over de precieze rolverdeling laat hij nog maar weinig los.

"Liam Neeson speelt een hoofdrol, dat kan ik wel zeggen", zegt de 59-jarige filmmaker. "Hij heeft een relatie met een partyjournalist, gespeeld door Olivia Wilde. Ik kan nog niet zeggen wie er verder meespelen."

Over de plot wil Haggis wat meer kwijt. "De film heeft drie verhaallijnen over drie liefdesverhalen in Parijs, Rome en New York. Op een bepaalde manier raken de verhalen verweven." Haggis hakte al eerder met dit bijltje in zijn drama Crash uit 2004. Ook daarin kruisen de verhaallijnen van zeer verschillende personages elkaar.

Vorige week berichtte de New York Post dat Haggis zich voor onderzoek voor de film had ondergedompeld in de wereld van de partyjournalistiek. "Bullshit", zegt de regisseur daar kortweg over, die bekendstaat als iemand die niet graag met paparazzi spreekt.

"Ik wilde dat een van de personages een baan heeft in New York, dus toen dacht ik meteen aan partyjournalist", legt Haggis uit. "Dat is alles. Het personage is op niemand gebaseerd en ik heb geen feestjes afgestruind ter research. Ik ga naar feestjes voor de feestjes, ik ben gewoon naar een paar premières geweest."

Wanneer Third Person moet verschijnen is nog onbekend.


Neeson en Wilde zijn liefdeskoppel in Third Person (Foto: Novum)

Twilight-ster Lautner in Grown Ups 2

Taylor Lautner is in onderhandeling voor een rol in de komedie Grown Ups 2. Adam Sandler, Salma Hayek, Chris Rock, Kevin James en David Spade keren terug voor dit vervolg. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Welke rol Lautner precies zou spelen is nog onbekend, maar de producenten laten alvast los dat het om een 'grappige' rol gaat waarin hij het op moet nemen tegen hoofdrolspeler Sandler. De 20-jarige acteur is vooral bekend als weerwolf Jacob Black uit de Twilight-films en staat niet bekend om zijn komische rollen.

Grown Ups 2 gaat net als de eerste film over een groep jeugdvrienden die elkaar jaren later weer opzoeken om met elkaar op pad te gaan. De film verschijnt volgend jaar in de bioscoop.


Twilight-ster Lautner in Grown Ups 2 (Foto: Novum)

Bob Dylans Blood on the Tracks wordt speelfilm

Het album Blood on the Tracks van Bob Dylan wordt verfilmd. Een Braziliaanse productiemaatschappij heeft de rechten gekocht om er een Engelstalige speelfilm van te maken. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Hoe de film er precies gaat uitzien is nog niet duidelijk. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het een intiem persoonlijk drama, omdat de nummers op het album vooral over liefdesverdriet, woede en eenzaamheid gaan. Dylan heeft altijd ontkend dat de songteksten autobiografisch zijn, maar zoon Jakob Dylan heeft er eens over gezegd dat hij de discussies tussen zijn ouders terughoort in de nummers.

"Als jarenlange fans van een van de beste albums uit de muziekgeschiedenis voelen wij ons zeer bevoorrecht om deze film te mogen maken", zegt coproducent Rodrigo Teixeira. "We zijn nu op zoek naar een filmmaker die een klassiek drama kan maken waar alle fans zich door geïnspireerd voelen."

Op Blood on the Tracks staan bekende nummers als Tangled Up in Blue, Simple Twist of Fate en Shelter for the Storm. Het album uit 1975, Dylans vijftiende, wordt nog altijd gezien als een van zijn beste. Het behaalde tweemaal platina in de Verenigde Staten en goud in Groot-Brittannië, en het staat in de top twintig van beste albums aller tijden in muziekblad Rolling Stone.

Wanneer de film in productie gaat, is nog onbekend.


Bob Dylans Blood on the Tracks wordt speelfilm (Foto: Novum)

Mogelijk ook 's nachts sms van NS bij storing

De NS overweegt om ook 's nachts sms'jes te versturen als zich problemen op het spoor voordoen. Dit laat minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) donderdag weten in een brief aan de Tweede Kamer. Hierin gaat zij in op de storing die het treinverkeer rond Amsterdam op 22 maart compleet stillegde.

De NS verstuurt bij storingen alleen een sms'je tussen 07.00 uur en 23.00 uur. De problemen begonnen op 22 maart al om 04.30 uur nadat een computer kapot was gegaan. Normaal wordt dan overgeschakeld naar een andere computer, maar deze was die dag niet aanwezig. Vervolgens liep het hele computersysteem en vervolgens het treinverkeer rond Amsterdam vast.

Rond 06.00 uur werd duidelijk dat de storing tot in de late ochtend gevolgen zou hebben op het spoor. Pas tussen 07.30 uur en 08.45 uur werden 168 duizend sms'jes verstuurd, meldt de minister.

Omdat zich in de ochtendspits meer dan honderdduizend reizigers in de regio Amsterdam verplaatsen, was er onvoldoende vervangend vervoer beschikbaar. Daarom werd ervoor gekozen om in de media geen melding te maken van de weinige bussen die wel reden.

Geen medaille Mulder op kilometer

Teun Mulder is er op het WK baanwielrennen in Melbourne niet in geslaagd een medaille te veroveren op de tijdrit van een kilometer. De 30-jarige Nederlander bleef met zijn tijd van 1.01,365 minuten steken op de vijfde plaats. Vorig jaar in Apeldoorn was Mulder op het niet-olympische onderdeel nog goed voor zilver.

De Duitser Stefan Nimke ging met het goud aan de haal. Zijn tijd van 1.00,082 minuten betekende bovendien een record voor een laaglandbaan. De Fransman Michael D'Almeida en de Nieuw-Zeelander Simon van Velthooven pakten zilver en brons. De tweede Nederlandse deelnemer, Hugo Haak, werd achtste.

De meeste indruk op de tweede dag van het WK baan maakte de Britse achtervolgingsploeg. Danielle King, Laura Trott en Joanna Rowsell reden in de kwalificaties al een wereldrecord en scherpten dat in de finale nog eens aan: 3.15,720. Australië en Canada pakten op gepaste afstand zilver en brons.

'Partner Robert M. was op de hoogte pedofilie'

Richard van Olff, echtgenoot van Robert Mikelsons, wist van meet af aan precies waar zijn partner mee bezig was: het veelvuldig, systematisch misbruiken van zeer jonge kinderen. Dat stelde het Openbaar Ministerie donderdag in het requisitoir in de zaak tegen de 39-jarige Van Olff.

Van Olff leerde zijn latere partner in 2001 kennen op een chatsite voor pedofielen. In 2003, nadat Mikelsons in Duitsland was veroordeeld in een kinderpornozaak, haalde Van Olff Mikelsons naar Nederland. Het stel ging samenwonen en trouwde in 2004.

Robert Mikelsons heeft verklaard dat Van Olff altijd van zijn seksuele voorkeur op de hoogte is geweest.

Eneco Tour start in Waalwijk

De gemeente Waalwijk krijgt de Grand Départ van de Eneco Tour 2012. Met de ploegenvoorstelling op zondag 5 augustus en de start van de eerste etappe op maandag 6 augustus, wordt de achtste editie van de Eneco Tour op gang geschoten.

De Eneco Tour wordt dit jaar verreden van 6 tot en met 12 augustus met voor het eerst een ploegentijdrit in en rondom Sittard-Geleen. Hiermee legt de organisatie een link naar het WK Limburg in september 2012. De finish op zondag 12 augustus vindt plaats op de Muur van Geraardsbergen.

Sophie Hilbrand bevallen van zoon

Sophie Hilbrand heeft woensdagavond een zoontje op de wereld gezet. "We zijn heel blij en hij is heel lief", laat de 36-jarige BNN-presentatrice weten. Het jongetje heet Ravi Torenstra, zegt een woordvoerder van de omroep.

Hilbrand en haar vriend, de 38-jarige acteur Waldemar Torenstra, zijn al ruim vijf jaar samen en hebben al een dochter van twee, Robin. De twee speelden samen in de verfilming van het boek Zomerhitte.

Terry speelde met gekneusde ribben

Chelsea-aanvoerder John Terry heeft gisteren in de met 2-1 gewonnen Champions League-ontmoeting met Benfica gespeeld met twee gekneusde ribben. Omdat hij er te veel last van had werd de Brit na een uur spelen gewisseld. Een scan moet uitwijzen hoe ernstig de blessure is.

"Ik kon niet goed ademhalen en had veel druk op mijn borst. Het deed verschrikkelijk veel pijn. Zoiets heb ik nog nooit gevoeld," zei Terry die de blessure vorige week in Lissabon opliep en er afgelopen weekend tegen Aston Villa gewoon mee speelde. "Ik dacht dat het goed ging, maar in de tweede helft ging het hard achteruit. Aan gekneusde ribben doe je weinig, het moet gewoon overgaan. Ik weet niet hoe lang ik uitgeschakeld kan zijn."

Stedin baalt van gemorrel aan stroomnet Rotterdam

Netbeheerder Stedin heeft er genoeg van dat graafwerkzaamheden vaak de oorzaak zijn van stroomstoringen. Ondanks dat aannemers een kaart krijgen met gedetailleerde informatie over elektriciteitskabels en gasleidingen gaat het te vaak mis, vindt het bedrijf.

"Onze klanten zijn weer gedupeerd door werkzaamheden die niet correct zijn uitgevoerd. Dat nemen wij zeer hoog op", zegt directeur Jeroen de Swart in een reactie op de grote storing van woensdag. In een groot deel van Rotterdam konden ruim tienduizend huishoudens en bedrijven geen stroom gebruiken.

"Klanten verwachten van ons een continue en veilige energievoorziening. Dit soort storingen zijn te voorkomen", aldus De Swart. Stedin wil dergelijke storingen in de toekomst voorkomen door beter samen te werken met aannemers en gemeenten.

Volgens Stedin zijn graafwerkzaamheden bij ongeveer dertig procent van de storingen de boosdoener. Brancheorganisatie Netbeheer Nederland start volgende maand een campagne om de bewustwording van de risico's en gevolgen van graafschade te vergroten.

De storing woensdag kwam doordat een aannemer een drieënhalf meter diepe trampaal in de grond sloeg in opdracht van de gemeente. Het incident gebeurde in de omgeving van de Heemraadsingel. De stroomstoring duurde vervolgens ruim twee uur.

Rutte: Suriname zal gevolgen merken

Suriname zal de gevolgen van het aannemen van de amnestiewet merken. Dat zei premier Mark Rutte donderdag na afloop van de ministerraad. Het Surinaamse parlement nam een dag eerder een amnestiewet aan waardoor de verdachten van de Decembermoorden uit 1982 vrijuit gaan.

Rutte zei er internationaal alles aan te willen doen om te zorgen dat Suriname merkt wat de gevolgen zijn van de aanname van de wet. Hij wil ervoor zorgen dat Suriname zich aan zijn internationale plicht houdt.

De premier zei het verder"volstrekt onaanvaardbaar" te vinden als het proces tegen de verdachten van de Decembermoorden wordt gestopt.

Rutte: Suriname zal gevolgen merken
Rutte: Suriname zal gevolgen merken (Foto: ANP)

Nederland gaat piratennesten uitroeien

Nederlandse militairen gaan in de strijd tegen piraten nu ook de piratenkampen op de Somalische kust aanpakken. Maar de militairen zullen niet aan wal gaan. Dat heeft het kabinet donderdag besloten, liet minister van Defensie Hans Hillen (CDA) na afloop van de ministerraad weten.

Hoe de piraten dan wel zullen worden bestreden, wilde Hillen niet zeggen. "We doen geen mededelingen over de techniek van zaken", zei de bewindsman. Ook premier Mark Rutte (VVD) wilde niet zeggen of onbemande vliegtuigen worden ingezet of dat de piratennesten zullen worden bestookt vanaf marineschepen. Dat valt onder het militaire geheim, zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Het kabinet neemt met dit besluit een gewijzigd plan van de Europese antipiraterijmissie Atalanta over. Het doel is om de piraten zo effectief mogelijk te bestrijden. De Somalische overheid steunt dit EU-besluit, dat aansluit bij resoluties van de VN-Veiligheidsraad, ook. Vorige week vertrok een marinefregat naar de Golf van Aden, waar het wemelt van de piraten.

Het kabinet heeft ook besloten om de bijdrage aan de NAVO-missie Ocean Shield tegen de piraterij te wijzigen. Het kabinet zet daarbij twee marineschepen in. Eerder werd maar één vaartuig ingezet. Ook gaat opnieuw een onderzeeboot naar het gebied, wordt één schip uitgerust met een onbemand vliegtuig en gaan een paar kleinere schepen mee aan boord. Zo kan een groter gebied worden bestreken.

Tila Tequila volledig hersteld uit afkickkliniek

Tila Tequila heeft na dertig dagen de afkickkliniek waar ze verbleef verlaten. De realityster verbleef in de kliniek vanwege een drugsverslaving en psychische problemen. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Volgens haar woordvoerder gaat het goed met Tila. "Ze is volledig hersteld en nog nooit zo gezond geweest." De 30-jarige realityster besloot zich vorige maand op te laten nemen nadat ze verschillende zelfmoordpogingen ondernam.

Tila Nguyen, zoals ze eigenlijk heet, is dankbaar voor alle steun die ze van haar fans heeft gekregen. "Ze wil haar fans bedanken voor de oneindige steun toen het heel slecht met haar ging", zegt de woordvoerder van Nguyen.

Tila werd bekend door de realityshow A Shot at Love with Tila Tequila op MTV. De realityster raakte in 2010 in een depressie toen haar verloofde Casey Johnson overleed aan de gevolgen van suikerziekte. Ze was eerder al verslaafd aan slaappillen.

Tenorman's Revenge topt UK XBLA-chart

Ondanks een kritische ontvangst pronkt de co-operatieve sidescroller South Park: Tenorman's Revenge bovenaan de Xbox Live Arcade chart van vorige week. Een tweede plaats is voor Ubisofts I Am Alive en Gotham City Impostors staat op een derde plek.

Ook Joe Danger en Pinball FX2 mogen zich tot de top vijf rekenen. In de LIVE-chart zien we, een kelderende Mass Effect 3 daargelaten, niks raars. De indiegames, welke helaas niet in Europa verkrijgbaar zijn, worden nog steeds gedomineerd door Minecraft-klonen. De volledige charts vind je hieronder en natuurlijk op de site van Major Nelson.

Xbox 360 Top LIVE Titles (based on UU’s)

  1. Call of Duty: Modern Warfare 3
  2. Call of Duty: Black Ops
  3. FIFA 12
  4. Battlefield 3
  5. Halo: Reach
  6. Modern Warfare 2
  7. Gears of War 3
  8. NBA 2K12
  9. Skyrim
  10. Mass Effect 3
  11. GTA IV
  12. Forza Motorsport 4
  13. Madden NFL 12
  14. NHL12
  15. Halo 3
  16. Saints Row: The Third
  17. Red Dead Redemption
  18. Call of Duty 4
  19. Resident Evil Operation Raccoon City
  20. NBA 2K11

Top Arcade Titles (Full Versions purchased)

  1. South Park: Tenorman’s Revenge
  2. I Am Alive
  3. Gotham City Impostors
  4. Joe Danger Special Edition
  5. Pinball FX2
  6. DAYTONA USA
  7. Fruit Ninja Kinect
  8. Castle Crashers
  9. Trials HD
  10. Rayman 3 HD
  11. Sine Mora
  12. SEGA Rally Online Arcade
  13. NBA JAM: On Fire Edition
  14. Toy Soldiers: Cold War
  15. Alan Wake’s American Nightmare
  16. Shoot Many Robots
  17. The Simpsons Arcade Game
  18. Dungeon Defenders
  19. REAL STEEL
  20. Full House Poker

Top Indie Games (Full Versions purchased)

  1. CastleMiner Z
  2. CastleMiner
  3. Total Miner: Forge
  4. FortressCraft Chapter 1
  5. Avatar Deathmatch
  6. The Impossible Game
  7. Fortress Wars
  8. Miner4Ever
  9. The $1 Zombie Game
  10. Techno Kitten Adventure!
  11. Avatar Paintball
  12. FLIRT
  13. Toy Stunt Bike 2
  14. Avatar Legends
  15. College Lacrosse 2011
  16. I MAED A GAM3 W1TH Z0MB1ES!!!1
  17. Don’t Die Dateless, Dummy!
  18. DLC Quest
  19. 20 Games
  20. Avatar Laser Wars

Games for Windows Top LIVE Titles (based on UU’s)

  1. Age of Empires Online
  2. GTA IV
  3. Gotham City Impostors
  4. Super Street Fighter IV Arcade Edition
  5. Microsoft Flight
  6. Batman Arkham City
  7. F1 2011
  8. DiRT 3
  9. Bulletstorm
  10. Resident Evil 5
  11. Fallout 3
  12. Bioshock 2
  13. Fable III
  14. F1 2010
  15. Colin McRae : Dirt 2
  16. Street Fighter IV
  17. Batman: Arkham Asylum
  18. Virtua Tennis 4
  19. Red Faction Guerrilla
  20. Operation Flashpoint Red River

Wouters ook volgend seizoen trainer FC Utrecht

Jan Wouters is ook volgend seizoen trainer van FC Utrecht. De oud-international verlengde donderdag zijn aflopende contract met een jaar. Wouters werd in oktober na het vertrek van Erwin Koeman gepromoveerd tot hoofdcoach. Hij was daarvoor bij de huidige nummer twaalf van de Eredivisie al werkzaam als assistent.

Utrecht toont met de contractverlenging aan tevreden te zijn over de werkwijze van Wouters en zijn assistent Rob Alflen. "Resultaat van die aanpak zijn de nodige punten die er na de winterstop zijn bijgekomen en daarbij komt dat het elftal stappen maakt", zegt technisch directeur Foeke Booy. "Natuurlijk gaat dat met horten en stoten, maar dat hoort bij dit jonge team."

Wouters, die sinds 2009 werkzaam is bij Utrecht, kijkt met vertrouwen uit naar volgend seizoen. "Met deze selectie, eventueel aangevuld met enkele nieuwelingen, moeten we weer stappen kunnen maken", zegt hij op de clubsite. "Vanuit een reële doelstelling en stap voor stap."

[DC] Schoorel opent duel met Roemenië

Thomas Schoorel opent vrijdag het Daviscupduel met Roemenië. De Amsterdamse tennisser speelt tegen Petru Alexandru Luncanu. Robin Haase neemt het daarna op tegen Andrei Daescu.

Schoorel ontbrak bij het vorige duel met Finland. Hij was toen nog niet fit genoeg na een schouderblessure. Captain Jan Siemerink koos voor Jean-Julien Rojer en Igor Sijsling voor het dubbel van zaterdag, maar kan dit nog wijzigen.

Schoorel opent duel met Roemenië
Schoorel opent duel met Roemenië (Foto: ANP)

RIVM waarschuwt EK-gangers voor mazelen in Oekraïne

Bezoekers van het EK-voetbal die niet zijn gevaccineerd tegen mazelen en de ziekte niet hebben gehad doen er goed aan zich alsnog te laten vaccineren. In het westen van Oekraïne is namelijk een mazelenepidemie gaande, waarschuwen het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

Wie niet gevaccineerd is en geen mazelen heeft doorgemaakt, loopt kans de ziekte bij een bezoek aan het kampioenschap in Polen en Oekraïne alsnog op te lopen. Sinds 1976 krijgen alle kinderen een vaccinatie aangeboden in de zogenoemde BMR-prik (bof, mazelen, rodehond). Voor de invoering van die prik kreeg bijna iedereen op jonge leeftijd mazelen, waarmee een levenslange natuurlijke bescherming wordt opgebouwd.

Het LCR en het RIVM adviseren reizigers naar de Oekraïne ook zich te laten vaccineren tegen besmettelijke geelzucht (hepatitis A) en de DTP-prik (difterie, tetanus en polio) te halen. Afhankelijk van de gebieden die worden bezocht kunnen meer vaccinaties nodig zijn. De prikken kunnen het beste zes weken voor vertrek worden geregeld, omdat sommige vaccinaties enige tijd nodig hebben voordat ze tegen ziektes beschermen.

In de landen komt ook hondsdolheid voor. Contact met honden en katten moet daarom worden vermeden. Bij een beet moet meteen een arts worden bezocht.

Brabander bedreigt oma met hakbijl

De politie heeft woensdag een 27-jarige man uit het Brabantse Oisterwijk aangehouden voor het bedreigen van zijn oma met een bijl. De vrouw had de politie gebeld omdat ze vreesde dat haar kleinzoon 'gekke dingen ging doen'.

Toegesnelde agenten troffen de man aan in een woning aan de Prinses Beatrixstraat. Hij had een plastic zak bij zich met een klein model hakbijl. Ook had hij een mes op zak. De man kon zonder kwaad aan te richten worden gearresteerd.

Takedown-dev ziet crowdfunding niet als dreiging

Christian Allen, ontwikkelaar van het recent succesvol afgesloten Kickstarterproject Takedown, heeft laten weten dat hij de 'crowdfunding revolution' niet als dreiging ziet voor grote publishers. Ook zet hij vraagtekens bij de indruk die de revolutie achterlaat bij de grote publishers zelf.

Allen ziet crowdfunding als een methode die expliciet naast het bewezen publisher-bedrijfsmodel staat:

"Licenses and IPs are huge, and as we’ve seen with Double Fine Adventure, Wasteland 2, and Takedown, these are more ‘retro’ titles that want to bring back an experience that people have missed, so they aren’t even directly competing with the big mainstream games," aldus Allen tegen Eurogamer.

"Even if Kickstarter turns into the Sundance of game development, there are still people out there that want to buy mainstream titles. I don’t think we will suddenly see a ‘Madden killer’ suddenly Kickstarted."

Allen gelooft dat crowdfunding meer geschikt is voor niche-games, aangezien grote publishers niet risicovol willen investeren en te veel bezig zijn met afzet en winst.

"I don’t doubt that [publishers] are working with a correct assumption, but the key is the numbers we are talking about, the scale of that audience. We are not looking to sell five million-plus in order to be profitable, we are talking about a smaller scale. And I do think that is a viable market.

"Will [Takedown] sell 27 million units and rush to the top of the charts? No I don’t think it will. But based on the response we have gotten, I do think this is a viable market for a game with a proper budget and scope."

Takedown staat gepland voor een release mid 2013 en zal speelbaar zijn op pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Bouterse enkel welkom voor uitzitten straf

De Surinaamse president Desi Bouterse is enkel nog welkom in Nederland als hij zijn straf komt uitzitten. "Als Bouterse zich zou melden om zijn straf uit te zitten, zullen we hem zeker ontvangen", zei minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken donderdag na afloop van de ministerraad.

Rosenthal riep eerder op de dag de Nederlandse ambassadeur in Suriname terug voor overleg. Hij deed dat omdat het Surinaamse parlement de omstreden amnestiewet aan heeft genomen. De minister stelt diep teleurgesteld en geschokt te zijn over het besluit van het parlement.

Huta Galung onderuit tegen Hanescu

Jesse Huta Galung is er niet in geslaagd de kwartfinale van het challengertoernooi van Barletta te bereiken. De nummer 224 van de wereld had weinig in te brengen tegen de als zesde geplaatste Roemeen Victor Hanescu: 3-6 en 2-6. Huta Galung had in de eerste ronde nog gewonnen van de Tsjech Dusan Lojda.

Hanescu, 93e op de wereldranglijst, had het dit weekend eigenlijk met het Roemeense Davis Cupteam op moeten nemen tegen Nederland. Uit protest tegen het ontslag van teamcaptain Andrei Pavel besloot hij zich echter net als veel van zijn teamgenoten niet beschikbaar te stellen. Roemenië reist daarom met een tweede garnituur af naar de Sporthallen Zuid in Amsterdam.

Door de uitschakeling van Huta Galung moet Matwé Middelkoop nu de Nederlandse eer verdedigen in Barletta. Middelkoop zorgde woensdag voor een stunt door op het Italiaanse gravel de als eerste geplaatste Fabio Fognini uit te schakelen.

Microsoft Flight verkrijgbaar op Steam

De vliegsim Microsoft Flight is vanaf nu verkrijgbaar op digitaal distributieplatform Steam. De free-to-play simulator doet het erg goed op Games for Windows Live en pronkt sinds de release op Steam op plaats 32 op de "Steam top 100 player activity chart".

Voor de game zijn er vier verschillende DLC-packs verkrijgbaar, variërend van losse vliegtuigen tot aan nieuwe gebieden. Ook zijn er verschillende combinatiepacks verkrijgbaar.

Britse topcrimineel in Amsterdam opgepakt

De politie heeft woensdagavond in een woning in Amsterdam-Zuidoost de 26-jarige Kirk B. uit Liverpool opgepakt. B. is volgens de Amsterdamse politie de meest gezochte crimineel uit het Verenigd Koninkrijk. De Amsterdamse recherche heeft in samenwerking met de Britse politie de afgelopen drie weken intensief jacht gemaakt op B.

De Britse rechtbank heeft hem bij verstek veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. B. gaf opdrachten voor het toebrengen van letsel aan mensen en schade aan gebouwen met vuurwapens en handgranaten.

Britse topcrimineel in Amsterdam opgepakt
Britse topcrimineel in Amsterdam opgepakt (Foto: ANP)

Harvest Moon heeft veel gehad aan succes Farmville

Yasuhiro Wada, geestelijk vader van de Harvest Moon-franchise, heeft laten weten dat hij gelooft dat het succes van Farmville de fanbase van Havest Moon heeft laten groeien. Wada geeft toe dat de boerderijsimulator altijd een nichepubliek heeft aangetrokken maar dat social gaming dit heeft veranderd.

"I believe [Farmville has] helped by increasing the market," aldus Wada.

"In Japan, the latest Harvest Moon game released for the 3DS, and it’s a huge success over there. It’s because in Japan there’s Farmville, but there are also a lot of other farming social games on their version of Facebook, Mixi."

"I believe the people that have played those games were more willing to go out and give Harvest Moon a shot this time around."

Wada is op dit moment hard bezig met het ontwikkelen van een portable Indie samen met zijn eigen gamestudio.

28 Landen betrokken bij de Battle.net World Championship

Het ultieme Starcraft II World Championship Series-tournooi begint vorm te krijgen daar Blizzard meer en meer details vrijgeeft over het event. De Battle.net World Championship is de grote finale van meer dan 30 eSport-evenementen over de verloop van het seizoen.

Binnen de structuur van het tournooi kunnen teams zich kwalificeren middels nationale wedstrijden. Blizzard zal er vervolgens voor zorgen dat de finalisten in aanraking komen met de eSports organisaties. Zodoende kan iedereen kans maken op een plek in de finale.

In totaal kunnen 28 landen zich registreren voor het grote tournooi. Details over de evenementen kun je vinden op de officiële site van Blizzard. De deelnemende landen vind je hieronder:

North America
- Canada
- Mexico
- United States of America

South America
- Argentina
- Brazil
- Chile
- Peru
- Colombia

Europe
- Belgium
- Denmark
- Finland
- France
- Germany
- Italy
- Netherlands
- Norway
- Poland
- Russian Federation
- Spain
- Sweden
- Ukraine
- United Kingdom

Asia
- China
- Singapore
- South Korea
- Taiwan

Oceania
- Australia
- New Zealand

RvS waarschuwt voor hervormingen tijdens crisis

Juist in tijden van crises en snelle maatschappelijke veranderingen moet niet te lichtvaardig worden omgegaan met het aanpassen van bestaande regels en instituties. Er zijn ankerpunten nodig om te voorkomen dat alles een politieke krachtmeting wordt, waarschuwt de Raad van State in zijn donderdag gepubliceerde jaarverslag.

De raad wijst erop dat de noodzaak om te bezuinigen en te hervormen gepaard gaat met discussies over regels en instituties. In het jaarverslag wordt gewaarschuwd voor de verleiding om die te omzeilen omdat ze alleen maar lastig lijken.

Concrete voorbeelden worden niet genoemd, maar in 2010 plaatste de in februari vertrokken vicepresident Herman Tjeenk Willink al kritische kanttekeningen bij de crisis- en herstelwet. Die moest de aanleg van nieuwe wegen en spitsstroken versnellen door bijvoorbeeld milieuregels opzij te schuiven. Willink vroeg zich toen af of de wet voor meer snelheid zou zorgen omdat er allerlei wetsvragen worden opgeroepen die door de Raad van State moesten worden beantwoord.

"In een periode waarin maatschappelijke verhoudingen en de politieke bereidheid tot samenwerking onder druk komen te staan, heeft iedereen er belang bij dat instituties gekoesterd worden en behouden blijven", stelt het jaarverslag.

De raad wil echter niet zeggen dat instituties, politieke zeden en fundamentele uitgangspunten niet van tijd tot tijd herijkt moeten worden. "Maar dit is pas wenselijk wanneer de maatschappelijke veranderingen waarin zij een rol spelen, in rustig vaarwater zijn gekomen."

De raad stelt dat er ankerpunten nodig zijn nu alles zich in een stroomversnelling bevindt. Die ankerpunten moeten juist nu niet ter discussie staan, omdat alles waarover wordt gesproken dan een politieke krachtmeting zou worden. "Daar is de samenleving niet mee gediend."


RvS waarschuwt voor hervormingen tijdens crisis (Foto: Novum)

Nieuwe Ferrari lijkt veel op Sauber C31

De B-versie van de Ferrari F2012 zal veel gaan lijken op de Sauber C31 die dit seizoen succesvol is, zo heeft Autosprint onthuld. Het Italiaanse magazine gaat zelfs zover door de B-spec om te dopen in een Ferrauber. Bij de afgelopen race in Maleisië won Fernando Alonso met de Ferrari, maar was de als tweede geëindigde Sergio Perez met zijn Sauber sneller.

De huidige Ferrari F2012 kampt met name aan de achterzijde met te weinig grip, waardoor de auto lastig te besturen is. Sauber daarentegen heeft de aanpak van de geblazen diffuser aangegrepen om met een uitlaatconfiguratie te komen die voor veel neerwaartse druk zorgt. Red Bull heeft deze oplossing inmiddels al op de RB8 geïmplementeerd en Ferrari zal volgen. De Italianen zullen volgens Autosprint zelfs nog een stap verder gaan door ook de vorm van de sidepots grotendeels over te nemen.

Ferrari kan makkelijk voor deze route kiezen omdat Sauber al de motoren en versnellingsbakken van de Italianen gebruikt, waardoor er vrijwel een kopie van de achterzijde van de Sauber C31 kan ontstaan. Autosportfederatie FIA zal de uitlaatconfiguratie in ieder geval niet af gaan keuren, omdat deze precies binnen de regels voor 2012 valt.

Providers willen met Verhagen praten over storingen

KPN en T-Mobile staan open voor een gesprek over het gebruik van netwerken van andere telecomproviders, het zogenoemde roaming, wanneer sprake is van een storing van het eigen mobiele netwerk. Zij reageren hiermee op een brief van minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) aan de Tweede Kamer.

Verhagen schreef de brief woensdag naar aanleiding van de storing bij de derde Nederlandse provider met een eigen netwerk, Vodafone, die nog altijd voortduurt. Door een brand in een netwerkcentrum in Rotterdam dinsdagnacht kunnen Vodafone-klanten in de Randstad maar beperkt gebruik maken van het netwerk.

In de brief kondigde Verhagen aan snel om tafel te willen met de bedrijven. "Op korte termijn wil ik met de providers in overleg om te kijken hoe bij situaties zoals vandaag de gevolgen voor de klanten zo veel mogelijk beperkt kunnen blijven en welke lessen we hieruit kunnen trekken."

Volgens een woordvoerder van T-Mobile moeten tijdens het gesprek eerst de randvoorwaarden worden vastgelegd. "Wat verwachten we van het netwerk op dit soort momenten?", is een van de vragen die moet worden beantwoord.

Volgens de zegsvrouw zal het volledig overnemen van de klanten, zoals die van Vodafone, niet lukken. "Zij hebben vijf miljoen klanten, wij ook", illustreert de woordvoerder. "Die kun je niet tegelijkertijd op ons netwerk zetten. Dan heeft niemand meer bereik."

Seizoen Pato voorbij

AC Milan zal deze voetbaljaargang niet meer kunnen beschikken over Pato. De 22-jarige Braziliaanse aanvaller was in de afgelopen twee seizoenen veelvuldig geblesseerd en was net weer terug, maar viel in het Champions Leagueduel tegen FC Barcelona veertien minuten na zijn invalbeurt uit met een hernieuwd kwetsuur.

Pato had in de afgelopen twee jaren veel problemen met zijn dijbenen, liezen en enkels. "Of hij er nu 10, 20 of 30 dagen uit is, het verandert niets aan zijn situatie. Pato is al 13 keer fit verklaard, maar is dat blijkbaar niet", zei clubarts Jean-Pierre Meersseman tegen La Gazzetta dello Sport.

Vier auto's uitgebrand in Venlo

In Venlo zijn in de nacht van woensdag op donderdag vier auto's uitgebrand. De politie vermoedt brandstichting.

Drie auto's brandden uit op een parkeerplaats aan de Oude Helbeek. Rond 4.15 uur brak de brand uit, vermoedelijk in de middelste auto. Het vuur sloeg daarna over naar de andere voertuigen. Rond 5.00 uur werd een autobrand op de Engeliena Schaapstraat gemeld.

De brandweer heeft de autobranden geblust. De politie voert een buurt- en sporenonderzoek uit.

Snake spelen met een blokfluit

Een aantal fanatiekelingen hebben het mogelijk gemaakt om het oude Nokia-spelletje Snake te spelen met een blokfluit. Met behulp van wat computers, twee blokfluiten en een Nokia 6110i kun je Snake nu op een wel heel originele manier spelen.

Ze hebben gekozen voor blokfluiten omdat ze niet beschikten over een pungi (het traditionele instrument dat slangenbezweerders gebruiken). Na wat solderen en programmeren kwamen ze dit resultaat. Bekijk de onderstaande video om te zien hoe het werkt.

Vinnie Jones en 50 Cent in actiefilm The Tomb

Vinnie Jones en 50 Cent hebben beiden een rol bemachtigd in The Tomb, de nieuwe actiefilm met Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone. Ook Vincent D'Onofrio en Amy Ryan hebben zich bij de cast gevoegd, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Jones, D'Onofrio en 'Fiddy' werkten eerder al samen op de set van de actiefilm Fire with Fire.

Stallone speelt een ontwerper van hoogbeveiligde gevangenissen die onterecht zelf in een van zijn cellen belandt en moet zien te ontsnappen. Schwarzenegger speelt een van de gevangenen. De Brit Jones, vooral bekend van films als Lock, Stock and Two Smoking Barrels en Snatch, speelt een gevangenbewaarder die er een ziek genoegen in schept de gevangenen het leven zo zuur mogelijk te maken. Over de rol van rapper 50 Cent is nog niets bekend.

D'Onofrio neemt de rol van de assistent-gevangenisdirecteur op zich. Hij probeert Stallones personage ervan te overtuigen dat hij nog een laatste klus moet klaren, dan is hij vrij. Ryan speelt Stallones zakenpartner, maar de twee hebben ook een romantisch oogje op elkaar.

De opnames van The Tomb moeten nog van start gaan zodat de film volgend jaar in de bioscoop kan verschijnen.

Minder pinbetalingen bij nieuws over fraude

Consumenten betalen minder vaak met hun pinpas op dagen wanneer er iets in de krant staat over fraude met betaalpassen. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

Gemiddeld daalt het aantal pinbetalingen met iets meer dan 2 procent op dagen wanneer kranten schrijven over betaalautomaatfraude, en met circa 3 procent wanneer het gaat over het zogeheten skimming bij geldautomaten.

Skimming is een vorm van fraude met de betaalpas waarbij criminelen de pinpas kopiëren en op slinkse wijze de pincode bemachtigen met als doel de rekening te plunderen. De omvang van skimming is de afgelopen jaren sterk toegenomen.

Minder pinbetalingen bij nieuws over fraude
Minder pinbetalingen bij nieuws over fraude (Foto: ANP)

Regisseur Claude Miller (70) overleden

De Franse regisseur Claude Miller, bekend van onder meer Mortelle Randonnée, Dites-lui que Je l'Aime en l'Effrontée, is woensdagnacht overleden. Dat heeft zijn productiehuis, Les Films du 24, bekendgemaakt. Miller is 70 jaar oud geworden.

De filmmaker werd herhaaldelijk genomineerd voor en bekroond met de César, de nationale filmprijs van Frankrijk. Voor Garde à Vue kreeg hij in 1982 de César voor het beste scenario. In 1998 kreeg hij voor La Classe de Neige de juryprijs van Cannes.

Millers laatste film, Thérèse Desqueyroux, zou op 21 november uitkomen en is nu in postproductie.

Eye Film Instituut open voor publiek

Het Eye Film Instituut opent donderdagochtend de deuren van zijn nieuwe onderkomen voor het publiek. Na een bouwperiode van ruim tweeënhalf jaar kunnen om 10.00 uur de eerste bezoekers naar binnen. Het voormalige Filmmuseum staat de komende week in het teken van de voltooide verhuizing naar de noordoever van het IJ in Amsterdam.

De officiële opening vond woensdagavond plaats in aanwezigheid van koningin Beatrix. Het gebouw was te bereiken via een pont met rode loper. Buiten was een lichtshow te zien. De afwezigheid van de architecten van het gebouw, Delugan Meissl, uit protest tegen het interieur, gaf de avond echter een wat minder feestelijk tintje.

Het filminstituut gaat desondanks tot volgende week woensdag gewoon door met de feestelijkheden. Tijdens het openingsfestival kunnen bezoekers naast de wereldpremière van de Nederlandse stomme film De Bertha uit 1913 kijken naar films van Charlie Chaplin, Martin Scorsese, Paul Verhoeven en Stanley Kubrick.

Zaterdag vindt de Nederlandse rodeloperpremière plaats van het Franse kostuumdrama Les Adieux à la Reine met regisseur Benoît Jacquot. In totaal gaan in de openingsweek tien internationale titels, drie Nederlandse, en twee kinderfilms in première.

'Onderhoud kan omzet autodealers opkrikken'

Als autodealers hun omzet nog enigszins op peil willen houden, moeten ze zich meer richten op onderhoud. Dat betoogt ING donderdag in zijn kwartaalbericht over de automarkt.

De uitzonderlijk hoge groei van de verkoop van nieuwe auto's in 2011 sloeg in het eerste kwartaal om in een krimp van 7,6 procent in vergelijking met een jaar eerder, bleek woensdag uit cijfers van brancheorganisatie Bovag.

Waar in december het aantal verkochte auto's op jaarbasis nog met meer dan de helft toenam door promotiecampagnes van dealers, zit de klad er nu goed in. Autodealers hebben last van het afgenomen consumentenvertrouwen. Consumenten kopen niet alleen minder auto's, ze gaan ook voor zuinige en goedkope modellen als de Volkswagen Polo en de Peugeot 107.

ING bespeurt een stijgende concurrentie in de automarkt met zeer kleine marges op de verkoop van nieuwe auto's. Omdat de verkoopaantallen ook nog eens dalen, verwacht de bank een terugloop van het aantal autodealers. Op dit moment zijn er volgens Bovag nog rond de 2500 dealers in Nederland.

Om het hoofd boven water te houden adviseert ING autobedrijven zich meer te richten op service en onderhoud. Essentieel daarbij is dat autoreparateurs goed vindbaar zijn op internet en een uitgebreide website hebben. Ook moeten ze in de avonduren open zijn. Nu sluiten dealerwerkplaatsen vaak nog om 17.00 uur.

Michelle Pfeiffer krijgt oeuvreprijs

Michelle Pfeiffer krijgt een oeuvreprijs van de Amerikaanse vereniging van bioscoopeigenaren. De 53-jarige actrice krijgt de prijs eind april in Las Vegas, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"Michelle Pfeiffer is één van geweldigste actrices van de industrie", zegt CinemaCon-baas Mitch Neuhauser. De blonde actrice krijgt de prijs op de slotavond van CinemaCon, de beurs van de vereniging van bioscoopeigenaren. Acteur Dwayne 'The Rock' Johnson neemt dan ook een prijs voor actieheld van het jaar in ontvangst.

Pfeiffer is vanaf 10 mei te zien naast Johnny Depp in Dark Shadows van Tim Burton. De actrice begon haar filmcarrière in de jaren tachtig. Haar eerste echte grote filmrol was in Grease 2, waarna Brian De Palma haar aannam voor zijn misdaaddrama Scarface. Die rol betekende de doorbrak voor Pfeiffer. De actrice werd drie keer genomineerd voor een Oscar.


Michelle Pfeiffer krijgt oeuvreprijs (Foto: Novum)

Radioactief water uit kerncentrale Japan gelekt

Het lijkt erop dat grote hoeveelheden zeer radioactief water uit een zuiveringsinstallatie van de beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima Dai-ichi in de oceaan zijn gelekt. Medewerkers ontdekten het lek donderdag in een slang van een apparaat waarmee koelwater uit de kernreactoren wordt gereinigd, zei de beheerder van de centrale Tepco. Het lek is inmiddels gedicht.

Het koelen van de reactoren en het voorkomen van stralingslekken is een moeizaam proces. Er bestaan zorgen dat Tepco niet in staat is de gehavende centrale stabiel te houden. Sinds vorig jaar is er diverse malen straling uit de centrale gelekt, waarna de gezondheidsautoriteiten doorgaans snel geruststellende woorden spraken over de gevolgen voor de volksgezondheid.

[NBA] Miami Heat verslaat Thunder in topper

Miami Heat heeft donderdag de topper in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA gewonnen. De formatie uit Florida was thuis met 98-93 te sterk voor Oklahoma City Thunder. Voor Oklahoma, de koploper van de Western Conference, was het de tweede verliespartij op rij. Beide teams zijn al zeker van een plek in de play-offs, die eind deze maand beginnen.

LeBron James was de absolute uitblinker aan de kant van Miami. Hij scoorde 34 punten, pakte zeven rebounds en gaf tien assists. Kevin Durant scoorde dertig punten voor Thunder, Russell Westbrook maakte er twee minder.

Los Angeles Lakers won met 113-108 van stadsgenoot Los Angeles Clippers. Andrew Bynum was terug bij de Lakers na een enkelblessure en scoorde meteen 36 punten. Zijn teamgenoot Kobe Bryant noteerde 31 punten.

San Antonio Spurs won voor de negende keer op rij. Dit keer viel Boston Celtics ten prooi aan de ploeg uit Texas. In Boston werd het 87-86 voor de nummer twee uit de westelijke divisie. Paul Pierce miste in de slotsecondes een grote kans om de Celtics de overwinning te bezorgen.

Overige uitslagen
Philadelphia 76ers - Toronto Raptors 79-99
Washington Wizards - Indiana Pacers 96-109
Atlanta Hawks - Charlotte Bobcats 120-93
Milwaukee Bucks - Cleveland Cavaliers 107-98
New Orleans Hornets - Denver Nuggets 94-92
Minnesota Timberwolves - Golden State Warriors 94-97
Dallas Mavericks - Memphis Grizzlies 95-85
Utah Jazz - Phoenix Suns 105-107
Portland Trail Blazers - New Jersey Nets 101-88


Miami Heat verslaat Thunder in topper NBA (Foto: Novum)

Unicef: hongersnood Sahel bedreigt kinderlevens

Ondervoeding bedreigt de levens van zeker een miljoen kinderen in de Sahel. Er moet dringend veel meer worden ondernomen om de noodlottige gevolgen van aanhoudende droogte, politieke instabiliteit, hoge voedselprijzen en onveiligheid in de regio tegen te gaan. Dat heeft Unicef woensdag gezegd.

Unicef heeft in acht landen in de Sahel, een landstreek pal onder de Sahara die zich uitstrekt van de Atlantische Oceaan in het westen tot de Rode Zee in het oosten, honderden centra opgezet voor de behandeling van ondervoede mensen. Om vrouwen en kinderen te redden die gebukt gaan onder de hongersnood is 91 miljoen euro nodig. Daarvan is echter pas de helft binnen, aldus de hulporganisatie.

Drukker jaar voor Slachtofferhulp Nederland

Slachtofferhulp Nederland heeft vorig jaar twintig procent meer mensen geholpen dan een jaar eerder. In totaal werden ruim 133.000 slachtoffers bijgestaan na een misdrijf of ongeluk. Dat meldt de organisatie in haar donderdag gepubliceerde jaarverslag.

Bijna 194.000 mensen werden vorig jaar voor slachtofferhulp aangemeld. De meesten werden doorverwezen door de politie. De rest zocht hulp op eigen initiatief. Ruim zestigduizend mensen gaven later aan geen behoefte te hebben aan hulp. Zo'n 27 procent werd eenmalig geholpen.

Een derde van de slachtoffers had vervolghulp nodig. Zo maakten ruim zestigduizend mensen gebruik van praktische ondersteuning en emotionele opvang, iets minder dan een jaar eerder. Verder werd vorig jaar een stuk vaker gebruikgemaakt van begeleiding bij een strafproces. In 2010 ging het om ruim 3600 mensen en een jaar later was dat aantal opgelopen tot bijna 7200.

In 2010 hielp Slachtofferhulp Nederland ook al meer mensen. Toen werden met ruim 123.000 slachtoffers vijftien procent meer mensen bijgestaan dan een jaar eerder.

Piloot ontdekt slang tijdens vlucht

Een Australische piloot heeft de schrik van zijn leven gekregen toen hij tijdens een vlucht een slang achter zijn dashboard zag. Braden Blennerhassett (26) zag zich gedwongen rechtsomkeert te maken en zo snel mogelijk te landen.

De slang stak zijn kop meermalen boven het dashboard uit en kronkelde vervolgens tussen de voeten van Blennerhassett, die niet zeker wist of de slang giftig was of niet. Zijn hart ging te keer toen hij zijn vrachtvliegtuig terug naar de noordelijke stad Darwin stuurde, aldus de piloot.

Blennerhassett was alleen in het toestel en net vertrokken vanaf het vliegveld van Darwin richting de Australische Outback om goederen af te leveren toen hij de slang zag. Zijn baas Geoff Hunt omschrijft Blennerhassett als een 'koel type' die over de radio zei: "Ik moet terug naar Darwin, Ik heb een slang aan boord." Maar Blennerhassett gaf tegenover lokale media toe dat hij zat te trillen en dat zijn bloeddruk en hartslag 'iets aan de hoge kant waren'. "Toen ik bezig was met de landing kroop het dier over mijn been, wat behoorlijk eng was", zei hij.

De slang was donderdag nog niet gevonden, zelfs een val met een muis kon het dier niet lokken. Hunt kan zich niet herinneren dat eerder een slang werd ontdekt tijdens een vlucht, wel weet hij dat weleens een levend kuiken en een jonge krokodil zijn aangetroffen.

CD: Isbells - Stoalin'

Eind 2009 leverden deze zuiderburen een prachtig debuutalbum af. Toen voerde ik onder andere de zin "Vandewoude bedient zich van ingetogen, onthaastende en kale kunststukjes die herinneringen oproepen aan Nick DrakeElliott Smith en om in recentere tijden te blijven Bon Iver en Fleet Foxes" in. Daar blijft zo'n 2,5 jaar later nog wel een groot deel van overeind, maar frontman en geestelijk vader van Isbells, Gaëtan Vandewoude, zorgt ook voor subtiele verschuivingen.

HRT neemt Chinees op in rijdersprogramma

Het HRT F1 Team heeft Ma Qing Hua in haar rijdersprogramma voor jonge coureurs. De 25-jarige Chinees zal met verschillende auto's en in de simulator gaan testen. Mocht dit bevallen dan zal de rijder uit Shanghai later dit seizoen in actie gaan komen tijdens de Rookietest.

"Ik vind het een enorme eer dat ik deel uit kan maken van het rijdersprogramma van HRT. Hopelijk stelt dit mij in staat om straks de eerste Chinese Formule 1-coureur te worden. Het besturen van een Formule 1-auto moet een geweldige ervaring zijn, ik zal dan ook hard werken om ervoor te zorgen dat die test er komt," zei Ma Qing Hua die al racete in de Britse Formule 3, Superleague Formula, A1GP en vorig jaar het Chinese toerwagenkampioenschap op zijn naam schreef.

Anonymous valt Chinese overheidsites aan

Hackersbeweging Anonymous heeft de afgelopen dagen verscheidene aanvallen uitgevoerd op Chinese overheidswebsites. Onder de gekraakte sites zijn volgens Anonymous overheidsbureaus in onder meer de zuidwestelijke stad Chengdu. Sommige van de sites staan donderdag op zwart.

Hackers van Anonymous breken in op sites over de hele wereld. Hun acties zijn politiek gemotiveerd.

In een bericht dat de hackers op een van de gekraakte sites achterlieten uiten ze hun woede over de beperkingen die de Chinese regering aan het gebruik van internet oplegt. 'Beste Chinese regering, je bent niet onfeilbaar. Vandaag zijn het sites die zijn gehackt, morgen zal het je verachtelijke regime zijn dat valt', stond er in het Engels te lezen. 'Wat je je Grootse Bevolking aandoet, zal morgen jou worden aangedaan. Zonder genade.'

In het bericht stonden ook instructies over hoe de Chinese censuur op internet kan worden omzeild. De regering probeert te voorkomen dat internetgebruikers sociale media als Twitter en Facebook gebruiken. Ook politiek gevoelige informatie wordt vaak geblokkeerd.

'Liverpool houdt rekening met vertrek Kuijt'

Liverpool gaat ervan uit dat Dirk Kuijt volgend seizoen voor een andere club speelt. De spits wordt deze zomer 32 jaar en de Premier League-club wil verjongen.

Volgens De Telegraaf is Liverpool de zoektocht naar een vervanger van Kuijt al gestart. De oud-Feyenoorder kan deze zomer volgens een clausule in zijn contract voor 1,1 miljoen euro naar een andere club verhuizen. Dat is voor Liverpool de uitgelezen mogelijkheid om hem van de hand te doen. Manager Kenny Dalglish wil vers bloed aan de selectie toevoegen, ondanks de waardering die hij heeft voor Kuijt. De Oranje-international speelde meer dan tweehonderd wedstrijden voor de club en scoorde vijftig keer.

Fiorentina en Galatasaray toonden recent interesse in de aanvaller. Het is geen geheim dat Kuijt zijn loopbaan het liefst bij Feyenoord afsluit. Die club heeft echter niet de financiële middelen om hem deze zomer los te weken bij Liverpool.

Mokone: "Verkoos Heracles boven Barcelona"

Dit weekend staat in de Kuip in Rotterdam de bekerfinale op het programma tussen PSV en het verrassende Heracles Almelo. Bij die laatste club speelde in de jaren vijftig Steve Mokone, bijgenaamd de Zwarte Meteoor. Hij kan er door hartproblemen tot zijn spijt niet bij zijn.

"Mijn gedachten zijn zondag in De Kuip. Ik ben twee keer teruggeweest in Almelo, voor de opening van het nieuwe stadion en de première van de film 'De Zwarte Meteoor'. Ik mag vanwege mijn hart nu echter niet meer vliegen, daarom kon ik ook niet aanwezig zijn bij het WK 2010 in Zuid-Afrika. Ik wacht zondag in spanning de uitslag van de finale af. Het Nederlandse voetbal is hier niet te zien, maar via de telefoon krijg ik de uitslag wel te horen," zei Mokone.

De oud-aanvaller zei tegen het ANP dat hij in 1957 SC Heracles verkoos boven FC Barcelona. "Ik sprak geen woord Spaans, maar als Zuid-Afrikaan kon ik wel het Nederlands een beetje verstaan. Tijdens de gesprekken met Barcelona kreeg ik eten dat ik niet kende; in Almelo hadden ze brood, kaas en bier. Dat voelde fijn. Het was voor mij de reden naar Almelo te gaan," zei Mokone die met Heracles kampioen in de Tweede Divisie werd en de periode in Almelo omschrijft als de mooiste uit zijn loopbaan.

Hij kwam daarna toch bij Barcelona terecht, maar speelde daar slechts één seizoen. Ook speelde de Zuid-Afrikaan nog voor Olympique Marseille, Torino en Valencia.

Mede-bedenker Sonic naar Nintendo

Voormalig Sega-werknemer Hirokazu Yasuhara werkt sinds kort bij Nintendo NST in Redmond, Amerika (bekend van Metroid Prime Hunters en Mario vs Donkey Kong). Yasuhara werkte mee aan de eerste vier Sonic-games.

Nintendo heeft het nieuws bevestigd, maar wil niet precies zeggen wat zijn rol wordt. Voordat Yasuhara bij Nintendo werkte zat hij bij Namco Bandai en Naughty Dog. Zijn werk voor Naughty Dog was onder meer helpen bij het design van Jak & Daxter en Uncharted-games.

Speelgoedmaker Jumbo zet Stratego online

Fans van het bordspel Stratego kunnen het spel vanaf donderdag online spelen. Speelgoedmaker Jumbo heeft na 'grote vraag van liefhebbers' een online versie van het strategische oorlogsspel op de eigen website gezet. Later dit jaar volgen ook versies voor iPad en mobiele telefoon.

De nieuwe digitale versie van het spel is ontwikkeld samen met het gamebedrijf Keesing Games, onderdeel van Telegraaf Media Groep. De Nederlandse gamestudio Triangle Studios maakte in 2008 al een versie van Stratego voor Nintendo DS.

Het online zetten van Stratego past in Jumbo's strategie 'om steeds meer klassieke spellen en puzzels online te brengen'. Volgens de speelgoedfabrikant heeft inmiddels bijna de helft van de Nederlandse bevolking de voorkeur om online spellen te spelen, in plaats van met echte borden en pionnen.

Door het bordspel zelf digitaal aan te bieden maakt Jumbo niet de 'fout' van concurrent Mattel. Dat bedrijf zag zijn bordspel Scrabble in digitale vorm enorm populair worden onder de naam Wordfeud. Ondanks dat de speelgoedfabrikant de verkoop van zijn bordspel zag stijgen, liep het flink wat geld mis. Volgens techblog Bgdna haalt Bert Huss IT, het Noorse eenmansbedrijf achter Wordfeud, 75.000 dollar per dag op.


Speelgoedmaker Jumbo zet Stratego online (Foto: Novum)

Mexicaans leger doodt brein casinobrand Monterrey

Een van de breinen achter een brand vorig jaar in een Mexicaans casino waarbij 52 mensen om het leven kwamen, is gedood in een vuurgevecht met militairen. Francisco Medina Mejia en drie anderen werden gedood in de buurt van Nuevo Laredo, aldus het Mexicaanse leger.

Bij de verdachten werden acht geweren en een granaatwerper aangetroffen. Een van de lichamen vertoonde littekens van brandwonden en een van de geweren droeg de inscriptie El Quemado (De Verbrande), Medina Mejia's bijnaam. Hij was vermoedelijk de rechterhand van drugsbendeleider Miguel Angel Trevino en wordt onder meer verdacht van de moord op Manuel Farfan, een gepensioneerde generaal die in 2011 de politiechef van Nuevo Laredo was.

De gewapende lieden vielen het casino in Monterrey op 25 augustus binnen en goten benzine over het interieur. Daarna sommeerden zij alle aanwezigen het pand te verlaten en staken het in brand. Veel angstige bezoekers en medewerkers hadden zich juist achter in het gebouw verstopt, waar zij uiteindelijk omkwamen door rook en vuur. Het casino zou doelwit zijn geweest omdat het weigerde afpersingsgeld aan het Zetas-drugskartel te betalen.

Woensdag werden bij een ander vuurgevecht tussen gewapende mannen en het Mexicaanse leger vijf mensen gedood. De gewapende mannen kwamen om in het vuurgevecht dat volgde toen zij het vuur hadden geopend op een militaire patrouille. Er werden geweren, pistolen en andere wapens bij de lichamen aangetroffen.

PopCap verdedigt EA

Gisteren werd bekend dat EA verkozen is tot slechtste bedrijf in Amerika. Als redenen werden DLC, bugs en vijandige overnames genoemd. EA vond het niet zo heel erg en reageerde sarcastisch en nu laat ook PopCap zich horen over de verkiezingen.

Mede-oprichter John Vechey van PopCap geeft in een blog aan dat EA in het verleden weliswaar fouten heeft gemaakt maar onder leiding van Riccitello flinke verbeteringen heeft doorgevoerd de laatste jaren: "Everyone makes mistakes. Yup. EA does not have a perfect past. It's made HR mistakes. It's made huge game design screw ups. It's messed up studios, marketing campaigns and beloved franchises (sometimes all at once). It will do so again. There is no perfect company, and I won't promise perfection from PopCap."

PopCap is sinds juli 2011 onderdeel van EA nadat ze succesvolle games als Bejeweled, Peggle en Plants vs. Zombies hadden uitgebracht. Met deze overname was men bij PopCap erg blij: "I believe in EA's leadership. John Riccitiello has a vision for EA that is important. Every year he's been boss, the company has made fewer, better games than the year before. The transition to digital is a hard, difficult road, and John has been leading the company through since he started as CEO. I'm proud to have my studio sit next to DICE, Visceral, Maxis, Tiburon, Black Box, BioWare and more."

Ook het feit dat er betaalde DLC is vind Vechey geen probleem: "Gamers may complain about paid DLC, but there has to be something that sits between Farmville and the $60 price point. EA has been relentlessly trying to find that balance."

Vechey geeft ook aan dat er maar weinig bedrijven zijn die echt emoties bij je losmaken. Er zijn genoeg bedrijven waar je boos op kunt worden, zoals Ticketmaster met hun administratiekosten of de matige verbindingen van Comcast, maar uiteindelijk boeit het niet zo veel. Bij games liggen de verwachtingspatronen hoger en hij haalde zelfs Mass Effect 3 even aan: "It was a bit frustrating to read EA winning, but when I look at the list of companies, I only see one or two others that actually inspire any emotion or passion. Apple. Google maybe. I may rant or complain about DirectTV's atrocious customer service, Comcast's flakey connection speeds, Bank of America's ATM fees, or ticketmaster charges, but do I really care? Naw. No matter how angry I've been at them, I ultimately don't care. But man... you miss my expectations on the ending of an epic three game space opera that I've spent hundreds of hours enjoying - go fuck yourself!"

[WK] Hijgenaar snel uitgeschakeld op sprint

Yvonne Hijgenaar is bij het WK baanwielrennen in Melbourne op het onderdeel sprint al in de eerste ronde uitgeschakeld. De Apeldoornse moest haar meerdere erkennen in de Britse Victoria Pendleton. Hijgenaar was aan de olympisch kampioene gekoppeld door haar twintigste plaats in de kwalificaties.

Anna Meares zette op de sprint een nieuw wereldrecord neer. De Australische snelde in de kwalificaties naar een tijd van 10,782 seconden en was daarmee een duizendste sneller dan de oude toptijd van Simone Krupeckaite uit Litouwen.

Ook op de achtervolging werd een wereldrecord gevestigd. Danielle King, Laura Trott en Joanne Rowsell uit Groot-Brittannië klokten een tijd van 3.16,850 en waren daarmee beduidend sneller dan Australië, dat eerder op de dag ook al onder het oude wereldrecord was gedoken (3:17,053).

Amsterdam wil hooligans temmen met feestje

Amsterdam overweegt na voetbalwedstrijden in de ArenA een feestelijke coolingdown in te voeren om te voorkomen dat supporters het stadion en masse in opgefokte toestand verlaten. Door een programma met artiesten moeten supporters hun ergste frustraties kwijtraken en geleidelijker op straat belanden.

Burgemeester Eberhard van der Laan gaat hierover in overleg met Ajax, politie en justitie, zegt zijn woordvoerder. "Het idee stond in een brief die een burger naar de burgemeester had gestuurd", legt hij uit. Hij wijst erop dat in bijvoorbeeld de VS al langer entertainment wordt verzorgd rond American football en bij basketbalwedstrijden.

"Dat is natuurlijk deels om het publiek te vermaken en wat langer vast te houden, zodat ze nog een hamburger bestellen. Maar het is ook een goede methode om de menigte wat beter te kunnen sturen." Doordat het stadion niet in één klap leegloopt, is het voor de politie gemakkelijker de orde te bewaren.

De burgemeester heeft de brievenschrijver bedankt en gaat in overleg. Het plan is nog in een beginstadium. De woordvoerder kan dan ook nog niet zeggen hoe de kosten voor het entertainmentprogramma bijvoorbeeld moeten worden verdeeld. "We snappen dat voetballiefhebbers voor een voetbalkaartje betalen en niet voor een entertainmentprogramma. Dat zijn dus allemaal zaken die we nog moeten bekijken."

Tadic om tafel met Twente-trainer McClaren

FC Groningen-speler Dusan Tadic heeft kennis gemaakt met FC Twente-trainer Steve McClaren. Het duo had in Hengelo een gesprek met elkaar, waarin McClaren zijn voetbalvisie uitte. De verwachting is dat de Servische aanvaller binnenkort zal tekenen bij de Tukkers.

Groningen lijkt inmiddels de opvolger van Tadic in het vizier te hebben. De Serviër Filip Kostic is net als zijn landgenoot vleugelaanvaller en stond in de belangstelling van meerdere clubs. De 19-jarige voetballer van FC Radnicki 1923 heeft inmiddels Club Brugge afgezegd omdat hij zijn zinnen heeft gezet op een overgang naar Groningen.

Nintendo reageert op geruchten

Sinds Wii U aangekondigd is zijn er allerlei geruchten geweest over de hardware van het nieuwe apparaat van Nintendo. Sterker, zwakker of ongeveer gelijk met Xbox 360 en PS3, we hebben alles al wel voorbij zien komen de afgelopen maanden.

Nintendo heeft nu een officiële verklaring gegeven over de hardware, maar wel op een typische Nintendo-manier. Ze geven aan dat ze zich niet richten op technische specificaties en de speelervaring belangrijker vinden dan wat cijfertjes: "We do not focus on technology specs. We understand that people like to dissect graphics and processing power, but the experience of playing will always be more important than raw numbers."

Ze blijven dus bij hetzelfde standpunt als ze nu al hebben: gameplay boven graphics. Het enige dat we op dit moment zeker weten is dat Wii U graphics in 1080p ondersteunt. Hopelijk krijgen we wat meer info tijdens de E3 dat over ongeveer twee maanden gehouden wordt.

L. de Vries naar TVM-schaatsploeg

Schaatsster Linda de Vries zal de komende twee seizoenen voor de TVM-ploeg gaan rijden, zo meldt RTV Drenthe. De 24-jarige Drentse komt over van Team Liga. Ze zal bij haar nieuwe werkgever onder meer ploeggenote worden van Ireen Wüst.

De Vries brak dit jaar door met een vierde plaats op zowel het Europees als het wereldkampioenschap allround. Op het Nederlands kampioenschap werd ze tweede, achter Marrit Leenstra. Op het WK afstanden in Heerenveen won de Drentse goud op de ploegenachtervolging en brons op de 1.500 meter.

Agenten niet vervolgd voor doodschieten Brabander

Twee politieagenten van het korps Midden- en West-Brabant worden niet vervolgd voor het doodschieten van een man in Zevenbergen. Volgens het Openbaar Ministerie in Breda was vuurwapengebruik gerechtvaardigd.

Bij het incident werd eind september een 22-jarige man uit Zevenbergen neergeschoten nadat hij zijn opa en oma had neergestoken in een woning aan de Bourgondiëstraat. De agenten troffen hem aan met een mes in zijn hand en probeerden hem te overmeesteren met pepperspray en een politiehond.

De man liet zich niet kennen en viel de hond aan. Toen hij daarna richting de agenten liep zagen zij geen andere oplossing dan te schieten. Zij vuurden in totaal vijf schoten af. De man overleed kort daarna in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

'Coalitie overweegt verdubbeling bankentaks'

Coalitiepartners VVD en CDA en gedoogpartner PVV overwegen de bankentaks te verdubbelen of zelfs te verdrievoudigen. Dat melden diverse bronnen rondom de onderhandelingen in het Catshuis aan het Financieele Dagblad.

De huidige bankenbelasting is eind vorig jaar aangekondigd en moet volgens de plannen van het kabinet medio dit jaar ingaan. De belasting heeft als doel banken vanwege hun aandeel in de crisis van eind 2008 mee te laten betalen aan de oplossing daarvan. De belasting wordt geheven op ongedekte schulden. Volgens het FD resulteert dit nu in driehonderd miljoen euro belasting.

Bankiers zijn bang dat nog hogere belastingen een negatief effect zullen hebben op de kredietverlening, die al wordt beperkt door de hogere kapitaalbuffers die banken moeten aanhouden, aldus het FD. "Elke euro extra buffer of belasting betekent dat een veelvoud daarvan niet kan worden geleend aan ondernemers en huizenbezitters", legt het FD de negatieve effecten van een bankenbelasting uit.

Het FD meldt dat de bankenbelasting onderdeel is van de onderhandelingen tussen bovengenoemde partijen. Die moeten leiden tot bezuinigingen en hervormingen die het huidige begrotingstekort van 4,7 procent van het bruto binnenlands product terugbrengt tot onder de Europese norm van drie procent.


'Coalitie overweegt verdubbeling bankentaks' (Foto: Novum)

Zelfverminking zorgt voor 15.000 ziekenhuisopnamen

Jaarlijks belanden gemiddeld vijftienduizend mensen in het ziekenhuis na zelfverminking. Ruim een kwart van hen is jonger dan 25 jaar, blijkt donderdag uit cijfers van Consument en Veiligheid over de periode 2006 tot 2010.

In die periode steeg vooral het aantal zelfverminkingen in de leeftijdsgroep 20 tot 24 jaar. Naar schatting zijn jaarlijks achttienhonderd slachtoffers tussen de 20 en 24 jaar oud, zestienhonderd hebben de leeftijd 15 tot 19 jaar. Twee derde van hen vergiftigt zichzelf, voornamelijk met medicijnen. Een kwart gebruikt een scherp voorwerp, zoals een mes of scheermes, om zichzelf te verminken.

Van alle slachtoffers worden jaarlijks zo'n 9400 mensen met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. Daarvan zijn er negentienhonderd jonger dan 25 jaar.

Tussen 2006 en 2010 hebben jaarlijks gemiddeld honderddertig jongeren een einde aan hun leven gemaakt. Dat is acht procent van alle zelfmoordslachtoffers.

Jorge Jesus: "We zijn zwaar bestraft"

Jorge Jesus, de fanatieke coach van Benfica, beleefde een avond vol emoties in de kwartfinale van de Champions League tegen Chelsea (2-1 voor de Londenaren). Hij is trots, maar voelt zich ook benadeeld.

De excentrieke trainer kon niets anders dan trots en tevreden zijn over de instelling van zijn ploeg. Benfica bleef ervoor gaan tot het laatste moment, en toonde met een man minder nog opvallend veel veerkracht. De ploeg uit Lissabon kreeg in de eerste helft namelijk twee zware klappen te verwerken. Na 21 minuten scoorde Frank Lampard uit een penalty 1-0 voor Chelsea, en vlak voor rust moest Maxi Perreira na zijn tweede gele kaart het veld verlaten.

Met betrekking tot deze beslissingen overheerst er bij Jorge Jesus toch het gevoel dat hij benadeeld is. "Ik wil mijn spelers feliciteren, want ze speelden zowel tegen Chelsea als tegen de scheidsrechter", deelt Jezus tegenover Sport TV direct na de wedstrijd een sneer uit naar de scheidsrechter. "De rode kaart van Pereira was overdreven. Ik kan niet begrijpen hoe dit soort beslissingen gemaakt kunnen worden in de kwartfinales. We zijn duidelijk tekort gedaan door de scheidsrechter. Hij heeft ons zwaar bestraft, onterecht voor mijn gevoel."

"We waren duidelijk beter dan Chelsea, zowel in Lissabon als hier. We hebben deze wedstrijd absoluut niet verloren omdat Chelsea beter was. Zelfs met tien man waren wij altijd de betere ploeg. Ik heb er ook altijd in geloofd dat we het nog zouden halen. Wij hadden het gewoon verdiend om tegen Barcelona te spelen in de halve finale. Ondanks dat in het voetbal alles mogelijk is, zal dit Chelsea geen kans maken tegen Barcelona", besluit Jesus met een voorspelling over de halve finale.

[OKT] Waterpoloërs verliezen ook van Roemenië

De Nederlandse waterpolomannen hebben ook hun vierde wedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi verloren. Roemenië was met 7-5 te sterk voor de ploeg van bondscoach Johan Aantjes. Nederland kan door de slechte reeks plaatsing voor de Olympische Spelen in Londen definitief uit het hoofd zetten.

Nederland kon lang gelijke tred houden met Roemenië, maar in het derde kwart ging het uiteindelijk toch mis: 1-1, 3-3, 0-2 en 1-1. Eerder was al verloren van Duitsland, Montenegro en Macedonië.

Rosenthal haalt ambassadeur uit Suriname

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken roept de Nederlandse ambassadeur in Suriname voor overleg terug naar Nederland. Hij heeft dat besloten nadat het Surinaamse parlement woensdagavond de omstreden amnestiewet had aangenomen die bestraffing van de decembermoorden van 1982 moet voorkomen.

Rosenthal vindt het 'diep teleurstellend' dat het parlement de wet heeft aangenomen. Nederland kijkt met de Europese Unie en andere gelijkgezinde landen welke gevolgen dit moet hebben, aldus de minister. Zijn eerste gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de slachtoffers 'voor wie dit een zware slag moet zijn'.

Rosenthal haalt ambassadeur uit Suriname
Rosenthal haalt ambassadeur uit Suriname (Foto: ANP)

Defensie werft personeel bij treinstations

Honderdvijftig militairen proberen donderdagochtend op treinstations door het hele land collega's te werven. Daarvoor is een speciale wervingskrant gemaakt, een bijlage in Spits. Ook Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm reikt de krant uit, meldt het ministerie van Defensie donderdag.

Ondanks de forse bezuinigingen waardoor personeel wordt weggestuurd zoekt Defensie drieduizend nieuwe medewerkers. De reorganisatie richt zich namelijk vooral op de Haagse stafafdelingen van bijvoorbeeld de landmacht, luchtmacht en marine. Bij de afdelingen die in het veld werken zijn juist meer jonge mensen nodig 'om de F16's te laten vliegen en de pantservoertuigen te laten rijden'.

Twee chirurgen ziekenhuis Boxmeer op non-actief

Twee van de vijf chirurgen van het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer mogen voorlopig niet meer aan het werk. Volgens de raad van bestuur is er een samenwerkingsprobleem tussen de afdeling chirurgie en partijen binnen en buiten het ziekenhuis, zo meldt het Maasziekenhuis.

Specialisten van het UMC St Radboud in Nijmegen nemen voorlopig de werkzaamheden van de twee geschorste chirurgen over. Patiënten moeten er daarom rekening mee houden dat zij tijdelijk met een andere arts te maken krijgen. Zij zijn in de afgelopen dagen persoonlijk op de hoogte gesteld.

Gratis Star Wars komend weekend

Star Wars: The Old Republic is vanaf vanochtend 06:00 uur gratis te spelen tot en met maandagochtend 08:00 uur. De game is alleen toegankelijk voor mensen die nooit eerder een trial van de game hebben gedaan.

Personages die gemaakt worden in het gratis weekend worden voor korte tijd daarna nog bewaard. Mocht je de game kopen dan kan je verder met je personages als je dat wilt. Om mee te doen aan het gratis weekend is geen creditcard nodig. Aanmelden kan hier en hier lees je de meest gestelde vragen.

Jane Jensen lanceert nieuwe projecten

Jane Jensen, bekend van onder andere de Gabriel Knight-serie en Gray Matter, heeft een nieuwe studio opgericht met haar man Robert Holmes genaamd Pinkerton Road. De studio zal gaan werken met het opgerichte CSG-model.

CSG houdt in Community Supported Gaming. Mensen die een donatie doen worden lid van de CSG en krijgen voor een jaar lang de content die de nieuwe studio ontwikkelt. Daarnaast krijgen CSG-leden ook meer zeggenschap over welke game de studio zal gaan ontwikkelen door de mogelijkheid om te kunnen stemmen op nieuwe projecten.

Door middel van het bekende Kickstarter-project kunnen mensen doneren en is het doel op $300.000 gezet. Als dit gehaald wordt krijgen donateurs het komende jaar een nieuwe game en een e-book gericht op kinderen. Wordt er $600.000 of meer opgehaald dan wordt een ander avonturen-game toegevoegd aan het jaar.

Bekijk hier het Kickstarter-project waar ook meer uitleg gegeven wordt over het CSG-model en de voordelen ervan voor de gamers. Bekijk hieronder een video-item waarin de dochter van Jane en Robert meer uitlegt over het concept, haar ouders interviewt en een groot drama vastlegt aan het einde van de video vol mysterieuze gebeurtenissen.

Blizzard verstuurt 250.000 bèta-keys Mists of Pandaria

Blizzard is opnieuw begonnen met het versturen van bèta-sleutels voor Mists of Pandaria. De bèta-sleutels zijn alleen bedoeld voor 'Annual Pass'-houders en dit keer krijgen 250.000 mensen zo'n sleutel.

Mensen kunnen op hun Battle.net-account kijken of ze toegang hebben tot de bèta. Het kan even duren voordat het systeem alles verwerkt heeft dus controleer komende dagen regelmatig je account. Mists of Pandaria is een nieuwe uitbreiding voor World of Warcraft en brengt een nieuw speelbaar ras met zich mee, de Pandaren. De uitbreiding moet later dit jaar uitkomen.

Microsoft registreert nieuwe Halo domeinnamen

MarkMonitor, een bedrijf dat domeinnamen registreert voor Microsoft, heeft zich driemaal een slag in de rondte gewerkt om mogelijke combinaties van domeinnamen met daarin Halo Infinity te registeren, zoals HaloInfinity.net en HaloInfinityMultiplayer.com. De domeinnamen werken echter nog niet.

Infinity was de naam van een populaire multiplayer map die exclusief voor de pc versie van Halo beschikbaar was. Andere domeinnamen die ook zijn vastgelegd:infinityMultiplayer.com

  • HaloInfinity.org,
  • HaloInfinity.co.uk
  • HaloInfinity.mobi
  • HaloInfinity.de
  • HaloInfinityMultiplayer.net
  • HaloInfinityMultiplayer.org
  • HaloInfinityMultiplayer.co.uk
  • HaloInfinityMultiplayer.mobi
  • HaloInfinityMultiplayer.de.

Ook zijn SpartanOps.org, SpartanOps.net en MorethanJustamap.com geregisteerd. Of de map terugkeert naar Halo: Combat Evolved Anniversary is nog onbekend.

Komt Infinity terug?

Compile Heart teaset nieuwe game

Compile Heart, een Japanse ontwikkelaar van onder andere Mugen Souls en de Neptune-games, heeft maandag een website gelanceerd met daarop een bericht uit de wereld van de Neptune-games.

Eerst dachten mensen dat het een 1-april grap was maar nu heeft de website een update gehad en staat er een video op. In de video krijgen we op een aparte manier het bericht dat het allemaal nog niet voorbij is.

Schutter Oakland aangeklaagd voor moord

De voormalige student verpleegkunde die bekend heeft dat hij maandag zeven mensen heeft doodgeschoten op een universiteit in de Amerikaanse stad Oakland, is formeel aangeklaagd voor moord. Ook vervolgt justitie hem voor poging tot moord op drie anderen, die gewond raakten. Hij zat woensdag voor het eerst tegenover de rechter, die hem de aanklacht voorlas.

De 43-jarige Koreaanse verdachte wilde naar eigen zeggen wraak nemen op een medewerker en oud-klasgenoten die hem oneerlijk zouden hebben behandeld. De man werd twee maanden geleden van school gestuurd vanwege gedragsproblemen.

De kogels werden zes vrouwen en een man van tussen de 21 en 40 jaar oud fataal. De slachtoffers zijn van Koreaanse, Nigeriaanse, Nepalese en Filipijnse afkomst. Zes van hen waren studenten, één slachtoffer werkte op de christelijke universiteit.

'Treinpersoneel dreigt met staking Koninginnedag'

Treinpersoneel op de stations van Den Bosch en Eindhoven dreigt met Koninginnedag het werk neer te leggen omdat hun veiligheid niet wordt gegarandeerd. De vakbond voor rijdend personeel VVMC waarschuwt geen herhaling van de 'ernstige onregelmatigheden' van vorig jaar te accepteren, schrijft Spits donderdag.

Vorig jaar liep het 'helemaal de spuigaten uit', zegt vakbondsbestuurder Wim Eilert in de krant. Het personeel stond volgens hem doodsangsten uit. "Er werden mensen echt gemolesteerd. Mensen werden bijna voor de trein gegooid en men probeerde op het personeel te pissen."

De kaderleden van de vakbond wilden daarom worden betrokken bij het overleg over de volgende Koninginnedag, maar dat zou niet zijn gebeurd. Zij willen 30 april niet meer zonder collega op een trein zitten. Ook vragen ze meer politie of beveiligingspersoneel in te zetten.

De bond vraagt zich in een open brief op de website af of het nog verantwoord is op deze manier reizigers te vervoeren. "Eigenlijk is de grens reeds overschreden."

De spoorwegpolitie geeft in Spits aan niet met meer man actief te zijn dan vorig jaar. Ook zouden geen signalen binnen zijn gekomen dat het NS-personeel meer assistentie wil.

Politiebureaus in grote steden tijdje dicht

In de vier grote steden moeten burgers die aangifte willen doen of andere zaken willen regelen op een politiebureau, daar donderdag even mee wachten. Veel politiebureaus in die steden zijn dan een paar uur gesloten. Agenten voeren dan actie voor een betere cao. In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag zullen werkonderbrekingen ertoe leiden dat allerlei politiewerk niet gedaan wordt en soms zelfs dat hele bureaus een halve dag gesloten zijn voor het publiek. Er blijven wel politiemensen beschikbaar voor noodhulp.

In Utrecht zijn drie bureaus in de stad van 09.00 tot 13.00 uur dicht. In Rotterdam voert de politie actie van 12.00 uur tot 16.00 uur en in Amsterdam en Den Haag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

De politiemensen protesteren al een tijd tegen plannen van de minister, die volgens de vakbonden "flink wil snijden in de arbeidsvoorwaarden en rechtspositie" van politiepersoneel.

Politiebureaus in grote steden tijdje dicht
Politiebureaus in grote steden tijdje dicht (Foto: ANP)

Nog steeds bereikproblemen Vodafone

Gebruikers van Vodafone hebben nog steeds problemen met hun bereik. De problemen die woensdagochtend zijn veroorzaakt door een brand bij een netwerkcentrale in Rotterdam zijn nog niet opgelost, meldt Vodafone op Twitter.

Meerdere klanten klagen geen bereik te hebben. Het bereik moet volgens Vodafone in de loop van de middag beter worden. Ook wordt geklaagd over een verstoorde nachtrust door sms'jes die midden in de nacht aankomen terwijl ze woensdagmiddag zijn verstuurd. Dat de sms'jes nu pas aankomen, komt volgens Vodafone doordat de reparaties effect beginnen te krijgen.

Door de brand in Rotterdam lag het 2G-netwerk voor sms'en en bellen en het 3G-netwerk voor onder meer mobiel internet er woensdag in de Randstad uit. Aanvankelijk had een kwart van alle Nederlandse Vodafone-klanten hier last van.

Om het 2G-netwerk in de regio over te nemen werd een noodvoorziening naar het getroffen gebied gebracht. Deze noodvoorziening moest ervoor zorgen dat in de loop van woensdagavond het bel- en sms-verkeer weer op gang kwam, maar dat lijkt donderdagochtend nog niet helemaal gelukt. Vodafone wil het 3G-verkeer via andere netwerkcentrales in het land omleiden.

Arrestatieteam overmeestert Tilburgse na dood vrouw

Een arrestatieteam van de politie heeft woensdagavond een 50-jarige vrouw overmeesterd na de dood van een vrouw in Tilburg. De aangehouden Tilburgse had zich in een woning aan de Generaal Smutslaan verschanst, meldt de politie.

De politie was rond 20.30 uur gebeld nadat een gevecht en gegil uit de woning was gehoord. De politie stuurde een onderhandelaar en een arrestatieteam. De vrouw weigerde zich over te geven. Uiteindelijk heeft het arrestatieteam haar aangehouden en werd het slachtoffer gevonden.

Het is niet bekend wat voor band de vrouw en het slachtoffer met elkaar hebben. De politie onderzoekt wat er is gebeurd.

Double Dragon: Neon aangekondigd

Wayforward Technologies heeft aangekondigd dat zij een nieuwe titel gaan uitbrengen in de Double Dragon-serie, Double Dragon: Neon. Billy en Jimmy Lee zijn terug en dit keer moeten zij het opnemen tegen de schurk Skullmageddon. De gameplay zal grotendeels hetzelfde blijven als het klassieke spel uit de jaren 80.

Double Dragon: Neon komt in juli uit via Xbox Live Arcade en PlayStation Network.

Maak kennis met Prime World

Gameontwikkelaar Nival heeft een trailer en een aantal screenshots uitgebracht voor hun aanstaande spel Prime World. Het spel is een Multiplayer Online Battle Arena voor Mac en pc. In de video en screens krijgen we een eerste blik te zien op de wereld van het spel en de gameplay.

Eén van de belangrijkste feautures van Prime World is dat het gebruik gaat maken van Facebook-profielen om vrienden en andere spelers met elkaar te verbinden.

Het team van Nival bevat onder andere mensen uit het ontwikkelingsteam van Heroes of Might and Magic. Er is nog geen releasedatum bekendgemaakt, maar er wordt binnenkort een open bèta verwacht.

  

  

Niet uit te leggen

'Last night, I had eight Duvels.' De man kijkt ons triomfantelijk aan. Zijn vrouw krijgt een rood hoofd, glimlacht en kijkt dan weg. Het is duidelijk dat ze zich een beetje schaamt. Zo netjes als ze gekleed gaat, zo hoffelijk als ze zich gedraagt: daar passen de acht Belgische jongens van haar man niet bij.
Het echtpaar komt uit Nottingham. Van Robin Hood toch? Exactly, de oude boom staat nog altijd op het plein voor de herberg. Ze zijn hier met de hele vereniging op rondreis door Vlaanderen en Normandië. Vandaag bezochten ze de begraafplaats in Ieper.
En wij?

Suriname: wijziging amnestiewet aangenomen

Het Surinaamse parlement heeft woensdagavond (lokale tijd) onder veel rumoer voor de wijziging van de omstreden amnestiewet gestemd. 28 parlementariërs stemden voor en 12 tegen. Dit betekent in principe dat president Desi Bouterse en de andere verdachten van de Decembermoorden niet verder worden vervolgd. Waarschijnlijk gaat de zitting in het proces op 13 april wel gewoon door.

Tot op het laatste moment keerden tegenstanders zich met felle betogen tegen de wijziging. Parlementariër Ruth Wijdenbosch sprak van 'een zwarte bladzijde in de geschiedenis van dit parlement'. Zij bood haar verontschuldigingen aan aan de slachtoffers van de Decembermoorden. De uitslag van de stemming kwam echter niet als een verrassing omdat vooraf al duidelijk was dat er zeer waarschijnlijk een meerderheid voor de wijziging zou zijn.

De vergadering ging maandag van start onder veel belangstelling van de Surinaamse en Nederlandse pers. De zittingen waren lang en vaak liepen de gemoederen hoog op. Zo haalden parlementariërs geëmotioneerd herinneringen op aan hun eigen ervaringen rond de Decembermoorden. Op de valreep werd na aandringen van Ronnie Brunswijk nog een wijziging doorgevoerd waarin duidelijk werd vermeld dat de wijziging geen betrekking heeft op het Bloedbad van Moiwana, waarbij in 1986 tientallen burgers werden omgebracht door het Surinaamse leger, dat toen onder leiding stond van Bouterse.

De wetswijziging brengt ook met zich mee dat er een waarheids- en verzoeningscommissie wordt ingesteld die de Decembermoorden verder onderzoekt. Wat precies de consequenties zijn nu de initiatiefwet is aangenomen is nog niet duidelijk. Rechtsgeleerden in het land discussiëren heftig over de vraag of het lopende proces nu moet worden stilgelegd. Als dit gebeurt wordt het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard.

Rechtszaak tegen leiders coup Turkije van start

Het proces tegen twee bejaarde Turkse legerleiders die in 1980 leiding gaven aan een militaire staatsgreep is woensdag begonnen. De zaak tegen de 94-jarige oud-president Kenan Evren en voormalig luchtmachtcommandant Tahsin Sahinkaya confronteert Turkije met de spagaat waarin het land verkeert. Hoewel Turkije stappen heeft gezet richting democratie, wordt het nog steeds bestuurd op basis van de grondwet die door de militaire leiders van Turkije werd ingevoerd. Die grondwet geeft het leger een belangrijke rol in de politiek.

De Turkse president Abdullah Gül zei woensdag dat de rechtszaak tegen de twee 'leidt tot een uiterst belangrijke mentaliteitsverandering' die ervoor zorgt dat er geen coups meer plaatsvinden. Hij erkende echter wel dat het land nog steeds wordt bestuurd 'op basis van een grondwet die stamt uit een tijdperk die we bekritiseren'.

De procedure voor het lidmaatschap van Turkije van de Europese Unie is stil komen te liggen en het land heeft moeite om autoritaire trekjes, voortkomend uit de oude grondwet, van zich af te schudden. Met het proces wil Turkije, een rijzende ster in het Midden-Oosten, voor eens en voor altijd afrekenen met de invloed van het leger op de politiek en laten zien dat het land moderniseert.

Evren werd na de coup in eerste instantie door veel Turken beschouwd als een held omdat de staatsgreep een einde maakte aan geweld tussen linkse en rechtse groeperingen. Dat geweld had volgens sommigen kunnen uitlopen op een burgeroorlog.

Evren werd er later echter van beschuldigd niets te hebben gedaan tegen het geweld en de chaos in de jaren voorafgaand aan de staatsgreep, zodat hij dit als excuus kon gebruiken voor de militaire staatsgreep. De toenmalige generaal ontbond het parlement, schortte de grondwet op, zette het burgerbestuur achter de tralies en liet politieke partijen ontbinden. Vervolgens was hij zelf tot 1989 president.

In totaal verdwenen tijdens de staatsgreep zo'n 650 duizend mensen achter de tralies en meer dan 230 duizend mensen werden door militaire rechtbanken vervolgd. Ruim driehonderd mensen lieten het leven in de gevangenis, van wie 171 als gevolg van marteling.

Evren en Sahinkaya (86) zijn de enige twee leden van de groep militairen die destijds de macht grepen die nog in leven zijn. Ze zijn aangeklaagd voor misdaden tegen de staat. Het tweetal hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. De vraag is echter of deze straf kan worden opgelegd, gezien hun slechte gezondheidstoestand.

'Bronnen bevestigen PS4-specificaties'

Bronnen dichtbij de website IGN hebben aangegeven dat de Orbis, de zogenaamde werknaam voor de PS4, inderdaad eerder genoemde specificaties zal krijgen. Het gaat hierbij om een A8-3850 APU van AMD en een Radeon HD 7670 GPU.

Het gaat hier wel om winkelproducten waar de definitieve producten in de nieuwe console speciaal gemaakt zullen worden waardoor specificaties nog wel iets kunnen veranderen. De grafische kaart zal volgens deze en eerdere geruchten dezelfde zijn als in de aankomende Xbox.

Sony zelf heeft nog niets bekendgemaakt over de specificaties.

Zuid-Sudan haalt straaljager Sudan neer

Het Zuid-Sudanese leger heeft woensdagmiddag een gevechtsvliegtuig van Sudan neergehaald dat in het Zuid-Sudanese luchtruim vloog. Dat heeft een woordvoerder van het leger van Zuid-Sudan gezegd. Volgens de woordvoerder gaat het om een Sudanese MiG-29 straaljager.

De neergehaalde straaljager vloog woensdag samen met een ander Sudanees gevechtsvliegtuig over Zuid-Sudanese olievelden. De woordvoerder zei dat de vliegtuigen eerder woensdag luchtaanvallen op de olievelden hadden uitgevoerd. Zuid-Sudanese troepen hebben de straaljager met luchtafweergeschut neergehaald. Sudan 'weet niet dat we hier de beschikking over hebben, ze onderschatten het Zuid-Sudanese leger', aldus de woordvoerder. Hij sloot een vergeldingsaanval van Sudan niet uit.

Een woordvoerder van het Sudanese leger ontkende dat er Sudanese straaljagers zijn neergehaald en zei dat er geen enkel bewijs voor is. "De bewering klopt niet en het ontbreekt aan bewijzen. Volgens ons zijn het slechts praatjes voor de media."

Zuid-Sudan maakte zich vorig jaar los van Sudan. De twee landen zijn het over een aantal kwesties zoals de afbakening van de grens nog niet eens geworden. Het grootste geschilpunt is echter olie. Zuid-Sudan erfde na de onafhankelijkheid vorig jaar juli bijna driekwart van de Sudanese olieproductie. Die olie moet echter wel over Sudanees grondgebied worden getransporteerd, omdat Zuid-Sudan zelf geen zeekust heeft en dus niet over havens beschikt om de olie te exporteren. De twee landen kunnen het niet eens worden over de vergoeding die het zuiden aan het noorden moet betalen voor de doorvoer. Het zuiden betichtte Sudan er eerder al van luchtaanvallen uit te voeren op de Zuid-Sudanese olievelden.

Kingdom Hearts 3D populair in japan

Kingdom Hearts 3D is uitgekomen in Japan en voert meteen de verkooplijst aan. Door het uitbrengen van de game krijgt de handheld ook een boost in de verkoopcijfers. De PlayStation Vita blijft rond dezelfde aantallen hangen.

Hieronder de softwarecijfers met tussen haakjes de totaal verkochte stuks tot nu toe.

[3DS] 01. Kingdom Hearts 3D (Square Enix, 03.29.2012): 213,579
[PS3] 02. Pro Baseball Spirits 2012 (Konami, 03.29.2012): 90,433
[PSP] 03. Pro Baseball Spirits 2012 (Konami, 03.29.2012): 60,141
[3DS] 04. Kid Icarus Uprising (Nintendo, 03.22.2012): 47,179 (179,705)
[NDS] 05. Pokemon + Nobunaga’s Ambition (Pokemon, 03.17.2012): 30,535 (267,608)
[PSP] 06. Yakuza Black Panther 2 (Sega, 03.22.2012): 26,655 (131,592)
[3DS] 07. Super Mario 3D Land (Nintendo, 11.03.2011): 24,936 (1,464,696)
[3DS] 08. Monster Hunter 3G (Capcom, 12.10.2011): 21,288 (1,358,410)
[3DS] 09. Mario Kart 7 (Nintendo, 11.03.2011): 19,653 (1,621,631)
[PSP] 10. Idolmaster Anime & G4U! Pack Vol.6 (Namco Bandai, 03.29.2012): 17,759
[PSV] 11. Pro Baseball Spirits 2012 (Konami, 03.29.2012): 17,264
[3DS] 12. Mario & Sonic AT London Olympics (Nintendo, 03.01.2012): 12,947 (112,603)
[PS3] 13. Devil May Cry HD Collection (Capcom, 03.22.2012): 11,926 (55,717)
[3DS] 14. Hatsune Miku and Future Stars Project Mirai (Sega, 03.08.2012): 8,267 (124,618)
[PS3] 15. Silent Hill HD Edition (Konami, 03.29.2012): 7,971
[PS3] 16. One Piece Pirate Musou (Namco Bandai, 03.01.2012): 7,851 (804,601)
[3DS] 17. Harvest Moon Hajimari no Daichi (Marvelous AQL, 02.23.2012): 7,657 (154,764)
[PSP] 18. Shining Blade (Sega, 03.15.2012): 7,535 (148,824)
[PSV] 19. New Little King Story (Konami, 03.29.2012): 7,141
[WII] 20. Wii Sports Resort Wiimote Plus Pack (Nintendo, 11.11.2010): 6,596 (905,638)

Hieronder de hardwarecijfers met tussen haakjes de verkopen van vorige week.

1. 3DS: 121,921 (94,011)
2. PS3: 23,771 (25,750)
3. PSP: 18,356 (19,875)
4. PSV: 12,105 (10,302)
5. Wii: 9,292 (9,270)
6. PS2: 1,374 (1,333)
7. X360: 1,317 (1,084)
8. DSi LL: 941 (1,058)
9. DSi: 771 (778)

Kamervragen na storing Vodafone

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) gaat op korte termijn praten met de telecombedrijven om te kijken hoe om te gaan met storingen zoals die van woensdag bij Vodafone. De minister wil kijken of klanten sneller gebruik kunnen maken van andere netwerken, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer eiste woensdag dat Verhagen snel met een brief zou komen over de storing bij Vodafone. De storing trof onder anderen het parlement. Ook burgers, bedrijven en overheden in de Randstad waren niet meer bereikbaar. Initiatiefnemer voor de vraag om een brief Kamerlid Ad Koppejan (CDA) wilde weten hoe het kan dat 'kritische infrastructuur' zomaar kan uitvallen zonder dat er een back up is.

Verhagen schrijft in de brief het te betreuren dat gebruikers van Vodafone hinder ondervinden. "Op korte termijn wil ik met de providers in overleg om te kijken hoe bij situaties zoals vandaag de gevolgen voor de klanten zo veel mogelijk beperkt kunnen blijven en welke lessen we hieruit kunnen trekken."

De storing ontstond nadat dinsdagnacht in Rotterdam brand uitbrak in een bedrijfspand naast het gebouw van Vodafone waar apparatuur stond voor het mobiele telefoonverkeer. Door rook -en waterschade raakte de apparatuur van Vodafone beschadigd en vielen alle zendmasten in de regio uit.

Woensdagavond ondervindt nog ongeveer tien tot vijftien procent van de klanten hinder van de storing. Aanvankelijk was dit een kwart. Ongeveer een op de drie klanten van Vodafone had geen beschikking meer over voicemail.

Vodafone verwacht dat het 2G-netwerk voor bellen en sms'en aan het einde van woensdagavond weer op gang komt. Over het 3G-netwerk voor internetdiensten overlegt het telecombedrijf met KPN en T-Mobile.


Verhagen wil snel om tafel met telecombedrijven (Foto: Novum)

Oorlog in Confrontation-launchtrailer

Vandaag komt Confrontation uit en Focus Home Interactive heeft daarom een launchtrailer uitgebracht. In deze tactische RPG zullen spelers een grote bedreiging moeten beëindigen en is gebaseerd Rackham's Miniaturen-game.

Spelers kiezen vier klassen van de twaalf die beschikbaar zijn. De ontwikkelaars hebben gericht op de gameplay van Baldur's Gate en in het spel is het mogelijk om in een gevecht de game te pauzeren en bevelen te geven voor jouw groepje. De game komt uit als download of als retailgame.

Draw Something passeert vijftig miljoen downloads

Het tekenspelletje Draw Something is de vijftig miljoen downloads gepasseerd in maar vijftig dagen. Hiermee is het spelletje de snelst groeiende game-app allertijden.

De game staat momenteel op nummer één in de App Store en laat daarmee Angry Birds achter zich. Op de dag van de release zijn er zo'n drie tekeningen per seconde gemaakt, momenteel ligt dit op zo'n 3000 per seconde. De meest populaire woorden zijn: Starfish, Pregnant, Hangman, Six Pack en Boom Box. Het minst populaire woord is Latrine.

Draw Something

Punten Ronde 27/28 FOK! Voetbalmanager

De 27e en 28e speelronde in de Eredivisie zijn inmiddels geweest, waardoor de balans in de FOK! Voetbalmanager weer opgemaakt kan worden. Welke manager presteerde het beste en welke manager gaat er aan de leiding? Je leest het hieronder.

Inmiddels is met dank aan Voetbalschoenen.com en Uitgeverij Nieuw-Amsterdam de prijzenpagina gevuld. Kijk daarom snel op de prijzenpagina wat je kunt winnen.

Beste manager deze ronde is FC de Bontekoetjes met maar liefst 172 punten, op ruime afstand gevolgd door FC MISPOES die 156 punten verzameld heeft. LBUnited bezet de derde stek met één punt minder, terwijl FC Opper met 153 punten vierde is geworden. De top vijf wordt afgesloten door In the mists of Vienna met 151 punten.

In het klassement staat Fc Dutchy met 1478 punten eerste, gevolgd door FC Bal Door Het Raam die slecht vier punten minder heeft. Essche Boys is derde met 1442 punten, terwijl PFT11 met 1428 punten de vierde stek bezet. Dubnobasswithmyteamman sluit met 1410 punten de top vijf af.

Punten ronde 14 - Speelronde 27/28

# team user ronde 14 totaal
1 FC de Bontekoetjes Bontekoe1982 172 1296
2 FC MISPOES Soulblighter 157 1170
3 LBUnited CoachLB 156 1347
4 FC Opper opperkleurder 153 1328
5 In the mists of Vienna VlepMeister 151 1268
6 PFT11 pleb07 149 1428
7 Stinky United Snofroe 148 1326
8 Shinji's toppers! shinji_united 147 1404
= OnslowAcidCrew MSNMGH 147 1393
= De Bende van Ellende jopscf 147 1022


Algemeen klassement na ronde 14

# team user ronde 14 totaal
1 Fc Dutchy Steppenpferd 144 1478
2 FC Bal Door Het Raam ElmarO 146 1474
3 Essche Boys VerrekteZakHooi 144 1442
4 PFT11 pleb07 149 1428
5 Dubnobasswithmyteamman Dubnobasswithmyheadman 126 1410
6 Shinji's toppers! shinji_united 147 1404
7 FC Zorro Zorro 116 1394
8 OnslowAcidCrew MSNMGH 147 1393
9 Kayzie kayzie 128 1379
10 Bayself Bayswater 85 1361


Bij de subleagues won Toppers van Weleer deze ronde met 131 punten. Het team staat met 1319 punten ruim aan de leiding, voor ANTRG dat op 1151 staat. Fryslân Boppe! staat met 1104 punten derde, terwijl Mifano8 met 1029 punten plaats vier bezet. De top vijf wordt afgesloten door Harkie's Heroes dat op 1021 punten staat.

Algemeen klassement subleagues na ronde 14

# subleague owner ronde 14 totaal leden
1 Toppers van Weleer SnuggLe 131 1319 10
2 ANTRG Knock-out-Mutant 114 1151 3
3 Fryslân Boppe! Steppenpferd 102 1104 5
4 Mifano8 Keano 107 1029 7
5 Harkie's Heroes Redinox 105 1021 7
6 FusionVoetbal wdeman 105 1005 3
7 Birdsong United Birdy012 85 983 4
8 Fc Zutphen INViCTuS 91 975 5
9 TUI Nederland ntrx 87 967 9
10 MLOleague Killinglaw 99 965 8


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

Voor de komende managerronde 29/30 kun je je voetbalteam weer aanpassen. De wisselperiode sluit op dinsmiddag 10 april 2012 om 17:59 uur. De ronde loopt tot en met zondag 15 april 2012 23:59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager houdt over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie.

Hoe bereik je de FOK!managerspelcrew?
Zijn er nog spelersnamen niet goed gespeld, heb je transfernieuws voor ons, of denk je een foutje gevonden te hebben in de puntenuitdeling? Stuur dan een bericht via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2011/2012-topic in het VBL-forum.

Goede suggesties zijn ook welkom.

De FOK!managerspelcrew wenst je veel succes en vooral veel plezier met de FOK! Voetbalmanager 2011/2012.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.