Ontwerper Porsche 911 overleden

Ferdinand Alexander Porsche, de ontwerper van de klassieke Porsche 911 en kleinzoon van de oprichter van de autobouwer, is donderdag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Porsche bekendgemaakt. Niet bekendgemaakt is waaraan Ferdinand Porsche is overleden.

Ferdinand Porsche, onder collega's bekend als F.A., was in de vroege jaren zestig hoofd van de ontwerpafdeling van de autobouwer. Dat was de periode waarin het legendarische 911-model van de band rolde. De auto heeft sindsdien al zeven keer een verjongingskuur ondergaan, maar de lange daklijn, het lage dak en de prominente koplampen zijn nooit verdwenen.

"De bedenker van de Porsche 911 heeft een ontwerpcultuur in ons bedrijf geschapen waarmee onze sportwagens zich zelfs vandaag de dag nog steeds onderscheiden", zei Porsche-directeur Matthias Müller.

Ferdinand werd geboren op 11 december 1935 en werd al bij het familiebedrijf betrokken toen hij nog kind was. Hij bracht zijn kindertijd door in de garage en ontwerpstudio van zijn opa. Hij studeerde aan de Hochschule für Gestaltung in Ulm en begon in 1958 bij Porsche. In 1962 werd hij verantwoordelijk voor de ontwerpafdeling.

Ferdinand ontwierp niet alleen snelle auto's, maar legde zich met zijn bedrijf Porsche Design Studio ook toe op zonnebrillen, horloges en pennen.

F.A. wordt begraven in een kapel in Schüttgut, het landgoed van de familie Porsche in Zell am See in Oostenrijk.