Zuid-Sudan haalt straaljager Sudan neer

Het Zuid-Sudanese leger heeft woensdagmiddag een gevechtsvliegtuig van Sudan neergehaald dat in het Zuid-Sudanese luchtruim vloog. Dat heeft een woordvoerder van het leger van Zuid-Sudan gezegd. Volgens de woordvoerder gaat het om een Sudanese MiG-29 straaljager.

De neergehaalde straaljager vloog woensdag samen met een ander Sudanees gevechtsvliegtuig over Zuid-Sudanese olievelden. De woordvoerder zei dat de vliegtuigen eerder woensdag luchtaanvallen op de olievelden hadden uitgevoerd. Zuid-Sudanese troepen hebben de straaljager met luchtafweergeschut neergehaald. Sudan 'weet niet dat we hier de beschikking over hebben, ze onderschatten het Zuid-Sudanese leger', aldus de woordvoerder. Hij sloot een vergeldingsaanval van Sudan niet uit.

Een woordvoerder van het Sudanese leger ontkende dat er Sudanese straaljagers zijn neergehaald en zei dat er geen enkel bewijs voor is. "De bewering klopt niet en het ontbreekt aan bewijzen. Volgens ons zijn het slechts praatjes voor de media."

Zuid-Sudan maakte zich vorig jaar los van Sudan. De twee landen zijn het over een aantal kwesties zoals de afbakening van de grens nog niet eens geworden. Het grootste geschilpunt is echter olie. Zuid-Sudan erfde na de onafhankelijkheid vorig jaar juli bijna driekwart van de Sudanese olieproductie. Die olie moet echter wel over Sudanees grondgebied worden getransporteerd, omdat Zuid-Sudan zelf geen zeekust heeft en dus niet over havens beschikt om de olie te exporteren. De twee landen kunnen het niet eens worden over de vergoeding die het zuiden aan het noorden moet betalen voor de doorvoer. Het zuiden betichtte Sudan er eerder al van luchtaanvallen uit te voeren op de Zuid-Sudanese olievelden.