RvS waarschuwt voor hervormingen tijdens crisis

Juist in tijden van crises en snelle maatschappelijke veranderingen moet niet te lichtvaardig worden omgegaan met het aanpassen van bestaande regels en instituties. Er zijn ankerpunten nodig om te voorkomen dat alles een politieke krachtmeting wordt, waarschuwt de Raad van State in zijn donderdag gepubliceerde jaarverslag.

De raad wijst erop dat de noodzaak om te bezuinigen en te hervormen gepaard gaat met discussies over regels en instituties. In het jaarverslag wordt gewaarschuwd voor de verleiding om die te omzeilen omdat ze alleen maar lastig lijken.

Concrete voorbeelden worden niet genoemd, maar in 2010 plaatste de in februari vertrokken vicepresident Herman Tjeenk Willink al kritische kanttekeningen bij de crisis- en herstelwet. Die moest de aanleg van nieuwe wegen en spitsstroken versnellen door bijvoorbeeld milieuregels opzij te schuiven. Willink vroeg zich toen af of de wet voor meer snelheid zou zorgen omdat er allerlei wetsvragen worden opgeroepen die door de Raad van State moesten worden beantwoord.

"In een periode waarin maatschappelijke verhoudingen en de politieke bereidheid tot samenwerking onder druk komen te staan, heeft iedereen er belang bij dat instituties gekoesterd worden en behouden blijven", stelt het jaarverslag.

De raad wil echter niet zeggen dat instituties, politieke zeden en fundamentele uitgangspunten niet van tijd tot tijd herijkt moeten worden. "Maar dit is pas wenselijk wanneer de maatschappelijke veranderingen waarin zij een rol spelen, in rustig vaarwater zijn gekomen."

De raad stelt dat er ankerpunten nodig zijn nu alles zich in een stroomversnelling bevindt. Die ankerpunten moeten juist nu niet ter discussie staan, omdat alles waarover wordt gesproken dan een politieke krachtmeting zou worden. "Daar is de samenleving niet mee gediend."


RvS waarschuwt voor hervormingen tijdens crisis (Foto: Novum)