Nederland gaat piratennesten uitroeien

Nederlandse militairen gaan in de strijd tegen piraten nu ook de piratenkampen op de Somalische kust aanpakken. Maar de militairen zullen niet aan wal gaan. Dat heeft het kabinet donderdag besloten, liet minister van Defensie Hans Hillen (CDA) na afloop van de ministerraad weten.

Hoe de piraten dan wel zullen worden bestreden, wilde Hillen niet zeggen. "We doen geen mededelingen over de techniek van zaken", zei de bewindsman. Ook premier Mark Rutte (VVD) wilde niet zeggen of onbemande vliegtuigen worden ingezet of dat de piratennesten zullen worden bestookt vanaf marineschepen. Dat valt onder het militaire geheim, zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Het kabinet neemt met dit besluit een gewijzigd plan van de Europese antipiraterijmissie Atalanta over. Het doel is om de piraten zo effectief mogelijk te bestrijden. De Somalische overheid steunt dit EU-besluit, dat aansluit bij resoluties van de VN-Veiligheidsraad, ook. Vorige week vertrok een marinefregat naar de Golf van Aden, waar het wemelt van de piraten.

Het kabinet heeft ook besloten om de bijdrage aan de NAVO-missie Ocean Shield tegen de piraterij te wijzigen. Het kabinet zet daarbij twee marineschepen in. Eerder werd maar één vaartuig ingezet. Ook gaat opnieuw een onderzeeboot naar het gebied, wordt één schip uitgerust met een onbemand vliegtuig en gaan een paar kleinere schepen mee aan boord. Zo kan een groter gebied worden bestreken.