RIVM waarschuwt EK-gangers voor mazelen in Oekraïne

Bezoekers van het EK-voetbal die niet zijn gevaccineerd tegen mazelen en de ziekte niet hebben gehad doen er goed aan zich alsnog te laten vaccineren. In het westen van Oekraïne is namelijk een mazelenepidemie gaande, waarschuwen het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

Wie niet gevaccineerd is en geen mazelen heeft doorgemaakt, loopt kans de ziekte bij een bezoek aan het kampioenschap in Polen en Oekraïne alsnog op te lopen. Sinds 1976 krijgen alle kinderen een vaccinatie aangeboden in de zogenoemde BMR-prik (bof, mazelen, rodehond). Voor de invoering van die prik kreeg bijna iedereen op jonge leeftijd mazelen, waarmee een levenslange natuurlijke bescherming wordt opgebouwd.

Het LCR en het RIVM adviseren reizigers naar de Oekraïne ook zich te laten vaccineren tegen besmettelijke geelzucht (hepatitis A) en de DTP-prik (difterie, tetanus en polio) te halen. Afhankelijk van de gebieden die worden bezocht kunnen meer vaccinaties nodig zijn. De prikken kunnen het beste zes weken voor vertrek worden geregeld, omdat sommige vaccinaties enige tijd nodig hebben voordat ze tegen ziektes beschermen.

In de landen komt ook hondsdolheid voor. Contact met honden en katten moet daarom worden vermeden. Bij een beet moet meteen een arts worden bezocht.