Kamervragen na storing Vodafone

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) gaat op korte termijn praten met de telecombedrijven om te kijken hoe om te gaan met storingen zoals die van woensdag bij Vodafone. De minister wil kijken of klanten sneller gebruik kunnen maken van andere netwerken, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer eiste woensdag dat Verhagen snel met een brief zou komen over de storing bij Vodafone. De storing trof onder anderen het parlement. Ook burgers, bedrijven en overheden in de Randstad waren niet meer bereikbaar. Initiatiefnemer voor de vraag om een brief Kamerlid Ad Koppejan (CDA) wilde weten hoe het kan dat 'kritische infrastructuur' zomaar kan uitvallen zonder dat er een back up is.

Verhagen schrijft in de brief het te betreuren dat gebruikers van Vodafone hinder ondervinden. "Op korte termijn wil ik met de providers in overleg om te kijken hoe bij situaties zoals vandaag de gevolgen voor de klanten zo veel mogelijk beperkt kunnen blijven en welke lessen we hieruit kunnen trekken."

De storing ontstond nadat dinsdagnacht in Rotterdam brand uitbrak in een bedrijfspand naast het gebouw van Vodafone waar apparatuur stond voor het mobiele telefoonverkeer. Door rook -en waterschade raakte de apparatuur van Vodafone beschadigd en vielen alle zendmasten in de regio uit.

Woensdagavond ondervindt nog ongeveer tien tot vijftien procent van de klanten hinder van de storing. Aanvankelijk was dit een kwart. Ongeveer een op de drie klanten van Vodafone had geen beschikking meer over voicemail.

Vodafone verwacht dat het 2G-netwerk voor bellen en sms'en aan het einde van woensdagavond weer op gang komt. Over het 3G-netwerk voor internetdiensten overlegt het telecombedrijf met KPN en T-Mobile.


Verhagen wil snel om tafel met telecombedrijven (Foto: Novum)